Online marketing

Een succesvolle influencer-strategie: hoe begin je?

0

Iedereen heeft het tegenwoordig over influencers. Maar als je nog nooit met influencers hebt gewerkt, kan het moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen. Wanneer past een influencer campagne bij je merk en organisatie? Wat zijn de belangrijkste vragen die je moet stellen? En hoe kun je influencer marketing in de bestaande strategieën laten passen?

Een sterke influencer-marketingcampagne begint met een goede match en eindigt met nuttige analytics waarmee je het succes kunt meten. Er zijn geweldige influencers in vrijwel elke sector, dus met de juiste informatie, goed onderzoek en een weloverwogen strategie, kan influencer marketing interessant zijn voor elke organisatie.

1. Past een influencer-campagne bij je merk?

Misschien denk je bij de term ‘influencers’ vooral aan modebloggers of -vloggers. Maar de realiteit is dat influencers een enorme en diverse groep mensen vertegenwoordigen, die social media gebruiken om verhalen te delen met hun publiek over onderwerpen die hen interesseren. Influencers zijn belangrijke ambassadeurs voor je merk als je strategie goed werkt. Zet geen influencers in, alleen maar omdat het een trend is of omdat je iedereen erover hoort praten. Bekijk in plaats daarvan de behoeften van je bedrijf en de unieke voordelen van samenwerkingen.

Publiek en vertrouwen

Een van deze voordelen is het kant-en-klare publiek dat influencers hebben verzameld tijdens hun online carrière. Een ander voordeel is het vertrouwen dat consumenten hebben in hun favoriete influencers. We weten dat consumenten vaak bestand zijn tegen traditionele advertenties. Maar zolang de content die voor de samenwerking is gemaakt, authentiek en creatief is, kun je er zeker van zijn dat je bericht wordt afgeleverd op een manier die echt  indruk maakt.

Ben je op zoek naar een persoonlijkere manier om een verbinding met je publiek aan te gaan? Misschien wil je vertakken en consumenten bereiken die zich zelden bezighouden met je merk of een nieuw merkimago creëren? In elk geval is er hoogstwaarschijnlijk een effectieve manier om influencers te integreren in je marketingstrategie.

2. Hoe past een samenwerking met influencers in de strategie?

Misschien denk je dat je geen budget hebt, of dat je geen goed concept kunt bedenken. In dit geval heb je gewoon de juiste influencer nodig! Het mooie aan influencers is hoe divers en flexibel ze zijn. Er is vrijwel altijd een manier om een samenwerking in je bestaande strategie te passen. Afhankelijk van je budget en je behoeften, kun je op zoek gaan naar micro-influencers of grotere content-creators. Bespreek wat voor content ze kunnen creëren. Influencer-campagnes zijn op maat gemaakt. De creativiteit van de influencer kun je goed gebruiken om een passende samenwerking op te bouwen.

De mogelijkheden zijn eindeloos als het gaat om influencers, dus wees creatief en wees niet bang om input te vragen van je toekomstige ambassadeurs!

3. Zorg voor de perfecte match tussen influencer en merk

Een van de belangrijkste stappen voor het vastleggen van een influencer-campagne is (niet zo verrassend): het vinden van influencers. Veel organisaties hebben logischerwijs de neiging om influencers te kiezen met de grootste communities. Maar stel eerst het doel van je campagne vast, voordat je een keuze maakt. Wil je bijvoorbeeld meer zichtbaarheid of juist meer interactie?

Als een influencer echt geïnteresseerd is in een bepaald onderwerp of merk, heb je een recept voor een krachtige samenwerking.

Een grote community gaat niet automatisch hand in hand met meer engagement en interactie. Denk bijvoorbeeld aan het bereik en hoe goed een influencer aansluit op jouw doelgroep. Als je als doel hebt om een goede band met je volgers op te bouwen en je merk en product in de juiste markt te positioneren, dan heb je wel een betrouwbare influencer nodig. Het liefst iemand die op een authentieke manier gebruik maakt van je product of dienst. Onderzoek het engagement bij de posts van een influencer om nepvolgers te vermijden. Als een influencer heel veel volgers heeft en weinig engagement, zijn de volgers vaak nep. Bekijk ook de interesses van je gekozen influencer.

Voorbeelden: Sara Dubbeldam en Claire Cliteur

Als een influencer echt geïnteresseerd is in een bepaald onderwerp of merk, heb je een recept voor een krachtige samenwerking. Hieronder zie je een voorbeeld van een influencer op het gebied van duurzame mode (Sara Dubbeldam) in een jas van het duurzame modemerk Teym. De authentieke recensie van een betrouwbare micro-influencer is voor beide partijen waardevol, zonder dat het een hele onderneming hoeft te zijn.

Accepteer cookies

Een andere goede match tussen influencer en merk is deze samenwerking tussen HP en Claire Cliteur. Het koppeling tussen een van de grootste mode-influencers van Nederlandse bodem en een tech-bedrijf is misschien niet meteen vanzelfsprekend. Maar een creatieve, emotionele video laat zien dat de perfecte match soms onverwacht is.

Accepteer cookies

4. Zorg voor een solide strategie om influencers te benaderen

De manier waarop je een influencer benadert, verschilt altijd. Als je eenmaal hebt gekozen, vergeet dan niet om goed je huiswerk te doen. Voordat je ze benadert, moet je weten met wie je werkt, waarom je met ze wil werken en wat je van ze vraagt.

Elke influencer benadert samenwerkingen anders. Sommigen werken met agenten, terwijl sommigen alles regelen via dm’s op Instagram. Zodra je de door jou gekozen influencer hebt benaderd, moet je flexibel zijn in het opzetten van je samenwerking. Bespreek elke stap met de influencer en zijn of haar team (indien van toepassing) en zorg ervoor dat je dit behandelt als een professionele samenwerking.

Vergeet ook niet om naar alle relevante cijfers (bereik, engagement, volgers) te kijken en ook naar de geschiedenis en de gewoontes van degene die je wil benaderen. Onderzoek wat voor soort samenwerkingen de influencer al eerder heeft gedaan, wat voor content ze meestal plaatsen en hoe hun publiek meestal reageert op de berichten.

Vergoeding

Je moet ook nooit aannemen dat je gratis producten of ‘exposure’ kunt gebruiken in ruil voor daadwerkelijke betaling. Sommige mensen – vooral micro-influencers – staan misschien wel open voor samenwerkingen in ruil voor gratis producten. Maar als iemands carrière en full-time baan contentcreatie is, is het eigenlijk een beetje grof om te veronderstellen dat je ze niet hoeft te betalen.

5. Zorg voor duidelijke KPI’s

Zodra je met je samenwerking begonnen bent, is het tijd om duidelijke doelen te stellen. Een succesvolle campagne heeft heldere KPI’s nodig. Logisch, want zonder doelen weet je niet wanneer je echt succesvol bent.

Om KPI’s te bepalen, bespreek intern en met de influencer wat je precies wil bereiken met de samenwerking. Wil je het eigen bereik op social media vergroten? Meet dan bijvoorbeeld het bereik van alle content die je maakt met de influencer. Wil je dat meerdere mensen comments achterlaten, of content delen? Kijk dan naar engagement-cijfers.

Termijn van de campagne

De termijn van je campagne moet je ook bepalen. Wordt het een voortdurende samenwerking of is het een eenmalige post in ruil voor een vast bedrag? In elk geval moet je weten wat je hoopt te bereiken aan het einde van de samenwerking. En als dit lopend is, moet je een beslissing maken over de belangrijke momenten om je KPI’s te meten.

Het belangrijkste is dat je doelen realistisch zijn. Zorg ervoor dat je de verwachtingen intern goed managet, en ga in gesprek met de influencer over wat haalbaar is op het gebied van de gekozen KPI’s. Gebruik alle data die beschikbaar is om je successen te meten en om te bepalen wat de KPI’s moeten zijn voor de volgende campagne.

En nu, hoe begin je?

Nu dat je de bovenstaande tips hebt gelezen, kun je aan de slag met de volgende stappen:

  1. Bepaal of – en eventueel hoe – een influencer-samenwerking van toepassing is voor je organisatie. Kijk naar de eigen behoeftes en de voordelen van influencer marketing.
  2. Kijk naar je budget en huidige marketingdoelen om te zien hoe een influencer-campagne in de bestaande strategieën past.
  3. Doe je huiswerk om de perfecte influencer voor je organisatie te vinden.
  4. Ontwikkel een op maat gemaakte strategie om de door jou gekozen influencers te benaderen en begin met het definiëren van je campagne.
  5. Stel duidelijke KPI’s op. Ga in gesprek met je leidinggevenden en influencers om ze zo helder mogelijk te krijgen.

Hopelijk kun je met deze stappen direct aan de slag. Heb je nog vragen? Stel ze gerust via de reactiemogelijkheid hieronder!