Social media

Breek los van de socialmedia-giganten: start je eigen contentplatform

0

Column – Via de nieuwsbrief van Axios over mediatrends werd ik gewezen op de trend dat publishers weer terugkeren naar het ‘open web’. Weg van de ‘walled gardens’ van Facebook en andere social media. Weer terug naar het goede oude internet, waar content bereikbaar is via elke browser en waar je er niet voor hoeft in te loggen. Klinkt goed, wat mij betreft!

Ik moest hieraan denken, toen ik tijdens het SocialToday Event de presentatie van Cor Hospes bekeek. Met als titel: ‘Gebruik de socials, maar ga er niet op bouwen en al helemaal niet op vertrouwen’. Cor draagt dit standpunt al lang uit: bouw niet aan je merk op gehuurde grond en start je eigen contentplatform.

Organisch bereik social media daalt

Ooit stapten we van het open web over naar social media, omdat we daar zo eenvoudig mensen konden bereiken en de interactie met hen konden aangaan. Maar in de afgelopen jaren is het organisch bereik van posts enorm gedaald. Zo schrijft Hootsuite bijvoorbeeld dat het gemiddelde organische bereik op Facebook nu naar 5,2% is gedaald (eind 2018 was dat nog 7,7%). Als je meer volgers wil bereiken, zul je moeten betalen. Van community-gedreven naar pay to play.

Deze strip van The Oatmeal uit 2017 laat het probleem wel goed zien.

Start je eigen contentplatform

Dus, even terug naar het advies van Cor: start je eigen contentplatform. Met een contentplatform doelt hij op een eigen online plek met een constante stroom aan verhalen over 1 of een paar onderwerpen, met een heldere redactieformule en een duidelijk merkonderscheidend gezicht. En ja, volgens Cor kan elk bedrijf het doen.

Google hecht waarde aan verhalen rond een bepaald thema. Dus als je het goed aanpakt en een onderwerp weet te claimen, zul je dankzij de zoekmachine veel relevante bezoekers ontvangen.

Maar pas ook op voor Google

Hier wil ik wel graag een kanttekening bij plaatsen: ook Google maakt de beweging om mensen steeds langer op het eigen platform te houden. Het wordt van een zoekmachine steeds meer een antwoordenmachine, waarbij mensen het antwoord op hun vraag al op de zoekresultatenpagina kunnen vinden. Met als gevolg dat minder mensen doorklikken. Ik ga daar iets dieper op in bij dit artikel over Web Stories, een nieuwe feature van Google die niet geheel toevallig van social media is gekopieerd.

Bind mensen

Als je eenmaal bezoekers op je website hebt, is het des te belangrijker om manieren te vinden om ze daar te houden. Bied ze bijvoorbeeld gerelateerde content die ook relevant en nuttig voor ze is. En laat zien dat ze zich kunnen inschrijven op je nieuwsbrief.

Dan maar stoppen met social?

Moet je dan stoppen met socialmedia-marketing? Dat hoeft niet. Cor stelt in zijn presentatie dat je social media als ‘zwengelaars’ kunt gebruiken om mensen naar je eigen platform te krijgen.

Aan de andere kant moet je social media ook niet alleen als ‘linkdump’ gebruiken, stipte een abonnee op onze Weekly terecht aan. Alleen maar linken naar je platform wordt afgestraft door de algoritmes (social media willen namelijk graag dat gebruikers er zoveel mogelijk tijd op doorbrengen). Een mix van linkjes en content die je speciaal voor social media maakt, is waarschijnlijk aan te raden.

Maar denk er eens over na, waar heb je nou meer aan: 10.000 Facebookvolgers die je amper kunt bereiken of 1000 fanatieke abonnees op je nieuwsbrief?

Als ik de adviezen van Cor en de trends van Axios samenvat, komt het hierop neer: grijp zelf de controle. Gebruik social media, maar laat je niet gebruiken. En, als toevoeging: wed niet op één paard… dus ook niet op Google!

Wat denk jij, is het haalbaar dat elk bedrijf met succes een eigen contentplatform kan opbouwen? Ik lees graag je mening!

Bron inleiding: Axios

Deze column verscheen (in andere vorm) in de Frankwatching Weekly. Wil je ook deze zaterdageditie in de mailbox ontvangen? Schrijf je hier in.