Online advertising

Alles wat je moet weten om te starten met affiliate marketing [beginnersguide]

0

Grote kans dat, als je vaker op Frankwatching komt, je weleens van affiliate marketing hebt gehoord. Misschien heb je er interesse in, maar heb je geen idee waar je moet beginnen. Voor de beginners zet ik hieronder uiteen hoe je lean een affiliate-website kunt starten. Aan de hand van dit artikel over hoe je een website opzet en begint als affiliate, kun je zelf aan de slag met het verder ontwikkelen in deze business.

Ik begin eerst bij het opzetten van de website, waarna ik later overschakel naar het inhoudelijke deel van affiliate marketing zelf. Maar allereerst een opfrisser, wat is affiliate marketing ook alweer?

Affiliate marketing in het kort

Affiliate marketing is een vorm van marketing waar adverteerders – vaak bijvoorbeeld webwinkels – samenwerken met partners (affiliates) op performance based basis. Dit is een pay-per-sale model waar de adverteerder alleen uitbetaalt bij resultaat. De affiliate ontvangt dan een commissie over de sale die zij mede mogelijk hebben gemaakt. Door middel van affiliate marketing kunnen adverteerders een groter publiek bereiken, waarvoor ze alleen betalen als er resultaat is.

Affiliates kunnen in dit geval veel verschillende partijen zijn. Het kan een mode- of travelblogger zijn, het kan de consumentenbond zijn, maar ook vergelijkers als cheaptickets.nl, tweakers.net, paperflies.nl of een kortingsplatform als Actiecode.nl.

In de standaardopzet zijn er drie betrokken partijen:

1. Adverteerders

Dit is vaak de webshop, zij bieden producten of diensten aan. Doel: willen extra verkeer en sales genereren en stellen daartoe promotiemateriaal ter beschikking en koppelen een commissie aan de resultaten.

2. Affiliates

Dit zijn de uitgevers of publishers van websites, zij ondersteunen de adverteerders bij het verkrijgen van nieuwe klanten, zij stellen bezoekers op de hoogte van aanbiedingen en sturen bezoekers door naar de adverteerder. Leidt dit tot conversie? Dan krijgen zij daar een bepaalde commissie voor.

3. Netwerken

Een affiliate-netwerk is de schakel tussen de adverteerder en de affiliates. Zij zorgen voor een juiste doormeting van de resultaten en kijken waar de beloning al dan niet uitgekeerd wordt.

i366^cimgpsh_orig

Maar, waar begin je met affiliate marketing?

Domeinnaam kiezen en je website bouwen: 4 stappen

Om te beginnen, zijn een domeinnaam en een website wel zo handig. Bedenk eerst op welke niche je je wil richten, is dit fashion, korting of bijvoorbeeld reizen? Stem je domeinnaam hierop af en houdt het bij voorkeur makkelijk. Bij het vastleggen van een domein is het goed te kijken waar je dit wil doen. Let hier vooral op de gebruiksvriendelijkheid van de webhosting. Transip en Strato bijvoorbeeld hebben een one-click-install van WordPress, dat scheelt je direct al een hoop technische kennis, die je vermoedelijk in de beginfase ontbeert. Zo kan je FileZilla en andere moeilijkere zaken nog even vermijden.

1. Website

In de beginfase zou ik persoonlijk gaan voor het gebruik van de WordPress-software. WordPress is open source software voor CMS die zich in de afgelopen jaren in razend tempo heeft doorontwikkeld. Bijkomend voordeel: het wordt constant geüpdatet. Google likes it. Ook is het zeer gebruiksvriendelijk (tegenwoordig) en bovendien gratis. Ander belangrijk punt: WordPress heeft door het open source systeem veel documentatie beschikbaar, handig voor als je vastloopt. Ook staat YouTube helemaal vol met tutorials over hoe je begint met WordPress (tip!) of hoe je een thema opzet.

one click install

2. Thema

Je kunt kiezen voor een van de gratis thema’s die WordPress vervolgens aanbiedt, mijn ervaring is dat je dan al snel tegen beperkingen aanloopt. Via Themeforest.net of bijvoorbeeld Creative Market kun je thema’s vinden die meer mogelijkheden bieden. Zoek een thema dat aansluit bij jouw voorkeurs-niche (travel/fashion etc.), en let op de functionaliteiten die in een thema verwerkt zitten. Let op: de populairste thema’s bij Themeforest zijn dit vanwege een reden, meestal gebruiksvriendelijkheid. Let ook even op de responsiveness van een thema. Dat wil zeggen dat het op alle schermen zichzelf automatisch aanpast. De site komt dan op smartphone, tablet en computer goed uit de verf.

Je kunt kiezen voor een van de gratis thema’s die WordPress vervolgens aanbiedt, mijn ervaring is dat je dan al snel tegen beperkingen aanloopt.

Vaak kun je, als je een thema hebt aangeschaft, de complete demo van het thema importeren. Na het importeren, heb je al vrij snel de basis van je website staan en hoef je niet ‘echt’ meer te bouwen. Dan is het een kwestie van tekstaanpassingen maken en plaatjes vervangen. Begin daarmee en leer jezelf gaandeweg de basics.

Voor je vervolgens begint aan je content, is het goed door de standaardinstellingen heen te lopen. Hier kun je je URL-structuur kiezen. Kies bijvoorbeeld welke pagina moet dienen als je homepage, en stel de tijd en taal in.

3. Plug-ins

Vrijwel alle thema’s hebben uitgebreide documentatie die je verder kunnen helpen. Mocht Visual Composer niet geïntegreerd zitten in het thema, is dit echt een plug-in die de moeite waard is om aan te schaffen. Dit is een drag-and drop-builder, waardoor je geen html-kennis nodig hebt in het begin. Desalniettemin is het wel de moeite waard om je hierin te verdiepen.

4. Yoast & Akismet

Dit zijn twee plug-ins die ook altijd van pas komen. Met Akismet bescherm je je website tegen spam. Met Yoast heb je een tool in handen die je helpt bij de analyse van zoekmachinemarketing (SEO). De Yoast plug-in helpt je met het verduidelijken van waar je op moet letten bij het zichtbaar worden in Google en helpt je eigenlijk met het onder de knie krijgen van een deel van zoekmachineoptimalisatie. De Yoast plug-in kun je weer koppelen aan webmastertools (hieronder meer) voor verdere inzichten over waar je kunt verbeteren qua content.

Analytics, webmastertools & plug-ins

Staat je website? Dan is het interessant Google Analytics te integreren. Maak een Google Analytics-account aan en koppel de GA-code aan je website. Hier zijn plug-ins voor binnen WordPress. Zoek op Google Analytics en ze komen naar voren. Dan is het nog een kwestie van installeren en activeren. Langzaam maar zeker zullen dan de resultaten zichtbaar worden als je inlogt in Analytics.

Vervolgens kun je je website koppelen aan webmastertools (ook wel Google Search Console). Met webmastertools kun je onder meer aangeven op welk land je je richt, wat je voorkeursinstellingen moeten zijn, enzovoort. In webmastertools kun je ook een sitemap indienen, hiermee wordt het voor Google makkelijker om je site te crawlen en gaat de indexatie sneller. Het aanmaken van een sitemap kan weer vrij simpel met behulp van de eerdergenoemde Yoast plug-in. Met behulp van webmastertools en Google Analytics krijg je inzicht in veel data, waarmee je je site kunt blijven verbeteren: meten is weten.

webmastertools

Goed, nu over naar het deel ‘affiliate marketing voor beginners’.

Niche, content en analyseren

Denk na over welke kant je op wil, of hier daadwerkelijk een passie of motivatie ligt en/of er in die markt te verdienen is. Het kan namelijk wel even duren voordat je echt return on investment ziet in affiliate marketing. Investment is hier dan wel in grote mate tijd, geduld en doorzettingsvermogen. Veel kosten heb je niet als startende affiliate.

Het begin is een weg van trial and error en aan de hand daarvan analyseren en verbeteren. Het opstarten van een succesvolle affiliate business vergt tijd en motivatie. Minimumvoorwaarde is interesse of affiniteit met het onderwerp waar je over schrijft.

Content, content, content

Werk een aantal weken aan content waarvan jij denkt dat je er meerwaarde mee biedt of mensen mee kunt interesseren. Na een aantal weken duik je wat dieper in Google Analytics om te kijken hoe mensen op je site komen. Welke content is relevant? Op welke pagina’s van je website zitten mensen? En hoe lang blijven ze?

analytics

Probeer vervolgens je content weer af te stemmen op de keywords en andere data die in analytics en webmastertools boven komen drijven. Op basis van die data zal je echt de vragen moeten beantwoorden of in de informatie voorzien waar bezoekers naar op zoek zijn. Of dit nou reistips zijn, of waar je het goedkoopst sokken kunt kopen.

Blijf jezelf en je content op dit gebied constant verbeteren. Zorg dat je de beste content hebt in je niche, en maak deze nog scherper, leuker en/of informatiever door de analyses.

Affiliate-netwerken

Als alles een beetje begint te lopen en je wat tractie op je domein hebt, is het goed om je aan te melden bij verschillende affiliate-netwerken. Zanox, TradeTracker, FamilyBlend, TradeDoubler en Daisycon zijn in Nederland de wat bekendere namen. Kijk of ze programma’s hebben in je niche en meld je aan bij die programma’s.

Als de adverteerders je geaccepteerd hebben, begin je met het vervangen van je normale links door affiliate-links die je kunt vinden in de netwerken. Je gaat dan bijvoorbeeld voor je travelblog uitzoeken waar die reis naar Marokko het best geregeld is of het goedkoopst is. Dit leg je voor aan je bezoekers. Weet je hen te overtuigen en boeken ze via jouw site/links? Dan krijg je een commissie over die boeking.

Weet je hen te overtuigen en boeken ze via jouw site/links? Dan krijg je een commissie over die boeking.

Pr, SEO & linkbuilding

Het succes van je website is grotendeels afhankelijk van de content op en de meerwaarde van je website. Weet je de lezer/bezoeker te boeien? Vind de bezoeker waar hij naar op zoek is? Bied je meerwaarde of is de bezoeker binnen no-time weer weg? Dit is allemaal heel belangrijk, maar een succesvolle affiliate kan – bijna – niet zonder SEO, linkbuilding en/of pr. Je moet je product toch aan de man zien te brengen, helemaal in het begin.

Voor de indexatie en je rankings binnen Google is het belangrijk dat er ook impulsen, in de vorm van inkomende links bijvoorbeeld naar je website gaan. Hoe meer autoriteit de sites hebben, hoe interessanter. Dit kun je door goede pr proberen te bereiken, maar SEO kan hier ook een belangrijke rol in spelen. Daar kan ik nu heel diep op ingaan, maar ik verwijs je graag door naar de hele collectie SEO-artikelen op Frankwatching of de collectie zoekmachine optimalisatie bij KG.nl.

Social en communitybuilding

Tegenwoordig is het snel mogelijk om een community te bouwen. Een sterk voorbeeld van een succescase met community building is tweakers.net. Tweakers heeft in feite procentueel een kleine groep bezoekers, maar deze zijn hondsloyaal, en zorgen op het forum voor een enorme dosis interactie over van alles en niets. Het grote voordeel daarvan, is dat de community meewerkt aan het relevant en vers houden van de content op de website, wat voor Google ook weer zeer interessant is. Bij Tweakers is de community om de website heen – inmiddels – minstens zo belangrijk als de mensen achter de website zelf.

tweakers

Overweeg of dit interessant is binnen je niche. Dit is wel iets voor de latere fase, die community kan bestaan uit Facebook-fans, social followers, of nieuwsbriefleden. Met Instagram valt ook goed te verdienen als het gaat om grote accounts (door sponsoring), maar conversie via social blijft een heikel punt. Social valt al met al beter in te zetten voor promotie dan voor conversie.

Voorbeeldcase van goede affiliate marketing: Paperflies

Wat ik persoonlijk een sterk voorbeeld over de afgelopen tijd vind binnen de affiliate-wereld is Paperflies. Sterke naam binnen de niche, sterk logo (jeugdherinneringen) en een gebruiksvriendelijke site. Tot vorig jaar had ik echter nog nooit van deze partij gehoord, inmiddels hebben ze al ruim 200.000 fans op onder meer Facebook. Paperflies biedt in mijn optiek, precies waar succes binnen de affiliate-wereld om draait: directe meerwaarde voor de consument (there we go again). Dit omdat ze er echt tijd in stoppen in wat en wanneer de beste deals zijn op vliegtickets. En ze bieden ook echt goede content in de vorm van scherpe prijzen en aanvullende informatie.

paperflies

Het is niet eens zozeer gebaseerd op veel content. Ze zijn – naar mijn weten – begonnen met het handmatig uitzoeken van wat de beste deals (dus wel goede content) waren op vliegtickets. Pas later werd er gebruikgemaakt van een tool. Verder bieden ze per locatie gespecificeerde ‘to-do’s’ aan die ook weer zijn ‘gemonetized’. Plus de content die er is, is ook gewoon sterk. Duik van te voren ook eens in deze site. Ik snap dat booking.com enzovoort. dingen doen die er veel op lijken, maar toch heeft Paperflies iets sympathieks, een gunfactor.

En nu?

Je hebt een website staan, en op basis van de content die je steeds verbeterde, komt er inmiddels verkeer binnen. Je geeft je bezoekers in je artikelen aanbevelingen voor jouw niche en je linkt ze door naar het product of de reis die jij aanbeveelt. Gaan ze over tot aanschaf, dan krijg jij commissie.

8 concrete tips om te beginnen met affiliate marketing

  1. Ga eerst voor waardevolle content met meerwaarde. Je succes valt of staat bij de meerwaarde die je aanbiedt, ga later pas voor inkomsten.
  2. Begin met WordPress of een ander gratis CMS. Als beginnend affiliate is het nergens voor nodig om te investeren in een compleet custom made systeem. Alles wat je nodig hebt, is – bijna – gratis voor handen. Daarbij is het goed om eerst te leren voor te investeren. Investeer eerst in kennis, dan pas in professionelere sites.
  3. Het maakt niet uit welke niche je kiest, maar zorg wel dat je er zelf interesse in hebt, of er op z’n minst gemotiveerd in kunt duiken.
  4. Analyseer en verbeter je content door middel van Google Analytics en webmastertools
  5. Heb geduld. Het begin is een leerproces en in die periode zal er financieel ook nog weinig binnenkomen. Bijkomstig voordeel: er zijn ook nauwelijks kosten.
  6. Investeer wel direct in een sterke relevante domeinnaam (ongeveer 5 euro per maand).
  7. Probeer ook het een en ander te doen aan SEO, linkbuilding en pr. Dit kan je site een boost geven in de Google-rankings.
  8. And again: bied meerwaarde. 🙂

Heb jij nog tips om te starten met affiliate marketing? Laat het me weten in een reactie.

Afbeelding intro met dank aan 123RF.