Verdieping

Geld verdienen met affiliate marketing: zo tackel je die obstakels

0

De affiliatemarkt is de afgelopen jaren flink veranderd. Het is inmiddels een competitieve business: het vergt veel tijd om mee te kunnen doen. De markt is volwassener en kwalitatiever geworden. Waar moet je aan denken als startende publisher? Wat zijn de obstakels als je online geld wilt verdienen?

Motivatie: it’s a long road

Afhankelijk van de markt waar je je op focust, kan het maanden duren voordat je sales begint te draaien. En voordat dit überhaupt consistent is, ben je ook wel even verder. In het begin krijg je onvermijdelijk te maken met een gebrek aan ROI en directe resultaten. Dit kan demotiverend werken als je met bloed, zweet en tranen je website in de lucht hebt. Als je start in de online marketing, moet je geduld hebben. Het kost tijd, net als het geïndexeerd raken en het op waarde geschat worden door zoekmachines en consumenten.

De beginfase is één van de grootste hindernissen in affiliate marketing. Juist daardoor zullen veel publishers zich de eerste sale nog goed herinneren, het besef dat ‘het dus toch mogelijk was’ om online geld te verdienen. Gooi de handdoek dan ook niet te snel in de ring.

Overschot van informatie: negeer het grootste deel

Eén van de nadelen van online: er is simpelweg te veel informatie. Daarom kun je het beste lean starten. Voor elk vakgebied zijn er honderden guides en artikelen te vinden over hoe je je website optimaliseert, wat je moet doen voor seo, dat contentmarketing weer belangrijker is dan seo. Maar in het volgende artikel is het juist weer vice versa. Natuurlijk moet je jezelf inlezen, maar verlies je niet in het informatieoverschot. Spring in het diepe en ga aan de slag. Je leert onderweg wel.

Veel beginners bijten zich vast in de informatie die aanwezig is, omdat ze geen fouten willen maken. Juist door te doen (en dus het maken van die fouten) leer je. Dit zal er ook voor zorgen dat je ze in de toekomst niet meer maakt.

Pak wat essentiële basiskennis, neem die mee en begin met je avontuur. Denk aan artikelen over hoe affiliate marketing werkt (bijvoorbeeld de beginners guide van sprout.com) waar je naast affiliate marketing ook meer over seo en andere randzaken vindt, die belangrijk zijn voor je website. Door te beginnen kun je ook gerichter zoeken naar de problemen waar je gaandeweg tegenaan loopt.

Affiliate Marketing Cycle

Focus op één project per keer

Maak het niet te moeilijk voor je zelf: leg je focus op één site per keer. Optimaliseer deze vervolgens in zijn geheel. Je zult merken dat je dan specifieker je obstakels kunt googlen. Vervolgens kun je deze gaan marketen en seo-technisch gezien verder stappen zetten. Als je een diffuse focus op meerdere sites tegelijk hebt, kost dit meer tijd en kun je de structuur en motivatie kwijtraken om de site optimaal te laten presteren.

Zorg dat een project af is, dat het presteert en dat het bijna in ‘onderhoudsmodus’ kan voordat je doorgaat naar het volgende project. Of blijf doorontwikkelen en zorg dat je marktleider in je niche wordt. Staat alles goed? Dan heb je meteen een goed model voor je volgende product of project.

Welk netwerk kies je?

In Nederland zijn er veel affiliate netwerken. Onder meer Zanox, Tradetracker, Daisycon en Tradedoubler zijn grote partijen. Daarnaast heb je nog netwerken met een nadrukkelijke focus: Affiliate4You richt zich bijvoorbeeld op jonge gezinnen. De keuze van een netwerk is onder meer afhankelijk van welke adverteerders waar draaien. Zoek uit welk netwerk het grootste raakvlak heeft met jouw business of niche, sorteer daar weer door wat financieel het aantrekkelijkste is met het oog op commissie.

Voor accountmanagement: probeer zo veel mogelijk affiliateprogramma’s te stallen bij het netwerk waar je het best en snelst mee schakelt, die het meest pro-actief zijn.

Laat negatieve online marketing links liggen

Je kent vast advertenties met een tekst als: ‘Slapend rijk worden doe je zo’, ‘Verdien duizenden euro’s vanuit je luie stoel’. Troep. En schadelijk voor online marketing. Gelukkig weten de meesten dit direct als oplichting, spam en rotzooi aan te merken. Er zijn genoeg mensen die falen op het gebied van online marketing – vaak door een gebrek aan geduld of kwaliteit. Deze groep wil nog wel eens zorgen over een negatief geluid.

Laat dit soort verhalen je er niet van weerhouden om het zelf te proberen. Er zijn namelijk meer dan genoeg legitieme manieren om wel online geld te verdienen. Juist door toegevoegde waarde en kwaliteit.

Blijf je top of mind?

Dagelijkse omzet en sales is leuk, maar door branding van je merk bouw je vertrouwen op en kun je rekenen op terugkerende bezoekers. Dit zie je niet direct terug in de short term gains maar op de lange termijn maakt het je sterker. Denk dus goed na over je branding.

Om door te kunnen groeien in de digitale wereld is zowel strategie en design als implementatie van belang. Strategie is in dit geval met name je branding. Door een sterker merk blijf je on top of mind bij consumenten, ben je herkenbaarder en komen mensen sneller terug.

Products are made in factories, brands in peoples mind. – Walter Landor

Updates van zoekmachines

Dit is, naast de beginfase, ook een grote valkuil: de updates van zoekmachines. Veel publishers lopen er wel een keer tegenaan, wederom een kwestie van trial and error. Af en toe komen er grotere updates van de zoekmachines, worden algoritmes verbeterd, en wordt er opnieuw geïndexeerd. Dit kan je website maken of breken. Iedereen leunt in meer of mindere mate op zoekresultaten, zo ook affiliates.

Zorg ervoor dat je kunt aantonen dat je in je niche of core business in de top thuis hoort. Aankomende updates in de gaten houden en je website blijven tweaken en verbeteren blijft altijd nodig. Je leert er ook nog eens veel van. Met name Moz.com heeft daarover vaak interessante artikelen.

Geen obstakels, maar uitdagingen

Laat je niet afschrikken, er zijn meer dan genoeg succesverhalen. Lever toegevoerde waarde en zorg dat deze hand in hand gaat met een goede (snelle) site. Stop er tijd en moeite in en zorg dat je de bezoeker levert waar hij of zij naar op zoek is. Heb je een gezonde mix van deze ingrediënten, dan heb je een goede kans op succes.

Zie bovenstaande dingen niet als obstakels, maar als uitdagingen. Herken je deze obstakels als publisher? Of heb je hier andere ervaringen mee? Mis je iets? We zijn benieuwd, laat gerust een reactie achter.

Illustraties met dank aan Fotolia.