Loopbaan

Maak werk van ontspannen freelancen: 7 tips

0

Ontspannen freelancen, dat klinkt goed, maar is het realistisch? Zeker wel, maar dat vraagt wel wat werk van je. In dit artikel bespreek ik 7 tips die je helpen om ontspannen te ondernemen of freelancen.

Het ondernemersfundament

Mira Saia bespreekt in haar boek ‘De ontspannen ondernemer‘ (affiliate) het ondernemersfundament. Dit bestaat uit de 5 s’en:

  1. Structuur
  2. Sales & marketing
  3. Support
  4. Selfcare
  5. Systemen

Dit zijn de vijf heipalen onder je bedrijf, de factoren die om jou en je core business heen draaien. Om rust en focus te krijgen is het nodig dat de vijf s’en van je fundament op orde zijn, en je precies weet wat waar hoort. Dat doe je niet in een dag, maar ik heb hieronder wel een aantal tips voor je op een rij gezet die je helpen om op een aantal vlakken meer rust te krijgen.

Aan de slag met 7 tips

1. Vaste momenten en mappen voor je mail

Deel je inbox handig in en werk volgens de ‘Getting Things Done’-methode. Dat houdt in het kort in:

  • Kijk op vaste momenten in je inbox, bijvoorbeeld elke ochtend tussen 09.00-10.00 en elke middag tussen 16.30-17.00. Dat voorkomt dat je versnipperd werkt: elke e-mail kan zomaar tonnen aan afleiding geven en dat wil je niet.
  • Kijk naar een mail tegelijk. Lees ze niet allemaal in een keer, maar beantwoord elke mail meteen nadat je hem gelezen hebt als dat kan. Dat voorkomt dat je een mail meerdere keren moet bekijken.
  • Weet je even niet wat je met een mail aan moet, dan zet je ‘m in het mapje ‘later doen’.
  • Stuur je een mail uit waarbij je op antwoord wacht? Zet ‘m dan meteen bij het opmaken van de mail in de map ‘wachten op’.

2. Maak video’s van alles wat je vaker moet uitleggen

Krijg je als freelancer of ondernemer vaak dezelfde vragen van klanten? Overweeg dan om er een video van op te nemen. Dan hoef je de uitleg niet meer te herhalen en kan je deze altijd naar iemand sturen die het nodig heeft.

3. Huur hulp in voor de taken waar jij weinig verstand van hebt en geen energie van krijgt

Dit klinkt echt zo ontzettend logisch, toch is er vaak een drempel bij freelancers om om hulp te vragen. Besteed je onnodig veel tijd aan het bijhouden van je boekhouding? En vind je het (net als ik) niet leuk? Ga dan op zoek naar een fijne accountant of boekhouder. Dat kost toch geld? Reken maar eens uit wat jij in de uren kan doen dat je er niet meer mee bezig bent. Wees dus niet bang om hulp in te huren. Zorg wel dat je echt ontzorgd wordt. Heb je dat idee niet? Shop dan verder naar, in dit geval, een andere boekhouder of accountant. Wees daar echt kritisch in.

4. Laat je niet afleiden door wat collega-ondernemers doen

‘Ik heb van een collega-ondernemer gehoord dat hij deze maand al twee nieuwe klanten heeft binnengehaald door iedere dag op LinkedIn te posten.’

Dat is heel fijn voor die collega-ondernemer, maar voordat jij bloed, zweten en tranen in dertig berichten gaat stoppen: past dit bij jou? Wat voor de een werkt, hoeft niet voor jou te werken. We zijn nogal geneigd om daar aan voorbij te gaan. ‘Dit levert blijkbaar resultaat op, dus ga ik het ook doen.’

Als je iets gaat doen wat niet bij je past, gaat het je onnodig veel energie kosten en niet opleveren wat je nodig hebt. Dus bedenk wat voor jou haalbaar is en vind je eigen weg.

5. Ga inboxvervuiling tegen

Ga kritisch door je inbox. Schrijf je uit van mailings waar je niks mee doet. Nog steeds geabonneerd op veel nieuwsbrieven? Overweeg dan een speciaal mailadres daarvoor aan te (laten) maken. Bijvoorbeeld nieuwsbrief@jouwurl.nl. Dan komen ze in een andere inbox terecht en kan je ze lezen wanneer je wil. Daarnaast kan je verschillende regels instellen, die je helpen om je mail automatisch te sorteren.

6. Plan afspraken automatisch in

Ik denk dat ik oprecht een paar uur per week besteed aan het plannen van afspraken met anderen. Er gaat vaak heel wat mail heen en weer, voordat je een geschikt moment hebt gevonden waarop je allebei kan. Overweeg een tool als Calendly, zodat mensen eenvoudig een afspraak met je kunnen inplannen. Scheelt je enorm veel tijd en is ook nog eens heel laagdrempelig.

7. Overweeg twee telefoonnummers

Je bent op je werktelefoon bijvoorbeeld bereikbaar tussen 08.00-18.00 en daarna laat je die telefoon in een donker hoekje liggen tot de volgende ochtend. We zitten allemaal zoveel op onze telefoon, dat we anders toch dat ene werkmailtje of appje ’s avonds gaan beantwoorden. En dan sta je geen moment uit, terwijl je dat wel heel hard nodig hebt.

Ik ben heel benieuwd naar jou tips om ontspannen te ondernemen of te freelancen?

Over het boek Cover De ontspannen ondernemer van Mira Saia

De ontspannen ondernemer‘ (affiliate) is een toegankelijk boek wat je helpt om orde te scheppen als ondernemer of bij het freelancen. Het zet je aan het denken: hoe kan ik mijn werk zo organiseren dat ik mijn tijd besteed aan de dingen die a) het meeste opleveren voor mijn bedrijf en b) waar ik zelf de meeste energie van krijg? Het boek is een eerste aanzet daarvoor, je moet ‘m alleen nog zelf inkoppen.