Content

Getest: de 13 beste AI-tools voor videoproducers

0

Als marketeer ontkom je niet meer aan generative AI, en dat geldt ook voor de videoproducer. Met nieuwe AI-tools als Synthesia, Runway, maar ook Midjourney en ChatGPT is er een hele nieuwe wereld aan mogelijkheden voor filmmakers, editors en content creators. Welke nieuwe mogelijkheden biedt deze tooling? Ik testte talloze AI-videotools en zet de 13 beste voor videoproductie op een rij.

Voorbeelden: hiervoor gebruik je AI-video’s

Voordat je een AI-videotool gebruikt, is het goed om te weten in welke situatie zo’n AI-tool het wint van authentieke videocontent. Dit zijn twee voorbeelden:

  1. E-learnings en explainers: e-learnings en explainers zijn zeer geschikt voor AI-video. Zo kunnen AI-technologieën in snel tempo jouw geschreven inhoud omtoveren tot video’s waarbij visuele elementen, animaties en gesproken tekst jouw e-learningmodule vertellen. Ga voor jezelf na of het snel en veelvuldig produceren van video’s zwaarder weegt dan authentieke video’s met een werknemer als presentator (waar veel tijd in zit).
  2. Onboarding-video’s: ook voor onboarding-video’s kan AI ingezet worden. Middels AI-videotools vindt de uitleg van de bedrijfscultuur, de bedrijfsvoorzieningen en systemen op een gestroomlijnde manier plaats en is er geen werknemer nodig die heel dit proces doorloopt. Het is een effectieve manier om belangrijke informatie over te brengen en werknemers een goede start te geven. En veranderen er zaken in het bedrijf? Inhoudelijke wijzigingen pas je eenvoudig aan, waardoor de content altijd duurzaam blijft.

Facts & figures over AI-video

Dat AI-video booming is, zie je terug in deze cijfers:

  • De wereldwijde AI-markt groeit snel. In 2023 is de waarde van de markt 150,2 miljard dollar en er wordt verwacht dat dit zal stijgen naar 1.345,2 miljard dollar in 2030.
  • Onderzoek van MIT Sloan toont aan dat 75% van de topmanagers gelooft dat AI hun organisatie zal laten groeien en een concurrentievoordeel zal bieden.
  • De tekst-naar-video-tool Synthesia is enorm gegroeid in populariteit en het aantal gebruikers is het afgelopen jaar (2022) met maar liefst 456% toegenomen. Het bedrijf heeft een constante groei doorgemaakt en bedient nu meer dan 50.000 bedrijven over de hele wereld, waarbij er al meer dan 12 miljoen video’s zijn gegenereerd.
  • Het bedrijf Teleperformance bespaart $5,000 per video door Synthesia over traditionele methoden in te zetten.
AI-gegenereerde afbeelding Midjourney

Prompt: An infographic about the growth of generative AI, with different graphs, Corporate, Modern, Realistic, Vibrant pallet, –ar 16:9 –s 250 –v 5.2

Wat levert AI op voor videoproducers?

Het inzetten van AI voor video:

  • bespaart kosten Hoogwaardige videoproducties kosten veel geld. AI-videotools verlagen deze kosten door taken te automatiseren die menselijke arbeid of middelen vereisen. Denk aan het inhuren van een bureau, de afkoop van een voice-over, het inschakelen van modellen en niet te vergeten de apparatuur.
  • bespaart tijd → Met AI-videotools automatiseer je taken die normaal veel tijd kosten in het productieproces. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch ondertitelen van je video in plaats van het volledig uit te schrijven. Dit kostte veel tijd!
  • verhoogt efficiëntie → Een bedrijf dat veel gemerkt heeft van de kostenbesparing en tijdsefficiëntie is Xerox. Het bedrijf geeft aan dat door gebruik te maken van Synthesia de kosten voor videoproductie met 50% zijn verminderd, door onder andere verminderde kosten voor locaties en voice-overs. Daarnaast is het bedrijf in staat om trainingsinhoud 30% sneller te leveren dan voorheen. Dit laat zien dat AI-videotools de toekomst van videoproducties voorgoed veranderen!
AI-gegenereerde afbeelding Midjourney

Prompt: An illustration about what generative AI can make, explore different options, Corporate, Modern, Realistic, chaos 100, Vibrant pallet, –ar 16:9 –s 250 –v 5.2

Dit zijn de 13 beste AI-videotools

Als videoproducer moet je meer dan ooit met de tijd meegaan. Niet alleen op het gebied van 3D-video-omgevingen, maar ook op het gebied van AI-videotools. En de toepassingen die tegenwoordig voorhanden zijn, maken écht het verschil in uren om video content te bewerken, verbeteren of te manipuleren. Hieronder mijn top 13:

1. Synthesia – video’s met avatar

Synthesia is een tool waarmee je een avatar jouw ingevoerde tekst laat uitspreken in meer dan 120 talen. Je kan de stem van de voice-over aanpassen en hebt keuze uit verschillende templates om de video naar eigen wens te vormen. Zo creëer je een video die helemaal matcht met jouw brand. Een ideale manier om snel een (interne) explainer-video te ontwikkelen.

Accepteer cookies

2. D-ID – fotorealistische presentatievideo’s

D-ID genereert fotorealistische presentatievideo’s op basis van de tekst die jij als input geeft. Het kan een goede toevoeging zijn voor onboarding-video’s, waarbij het koppelen van een gezicht aan de leerstof een menselijke touch toevoegt. Ook kan je hierin je eigen foto’s uploaden om zo een pratende avatar van jezelf te maken.

3. ChatGPT – schrijft scripts en bedenkt invalshoeken

De kans dat je al van ChatGPT gehoord hebt, is denk ik vrij groot. Voor wie het nog niet weet: ChatGPT is een generatief taalmodel ontwikkeld om mensachtige interacties te simuleren. De tool maakt gebruik van deep learning-algoritmes, waarbij het antwoorden kan genereren op basis van jouw gegeven input. Inspiratie nodig voor een videoscript? Vraag het ChatGPT en je krijgt antwoord in scène en tekst.

4. Runway Gen-2 – creëert beelden op basis van tekst

Runway Gen-2 is een multi-model-systeem dat op basis van verschillende input een video kan maken. Zo werkt de tool op basis van tekstuele prompts, afbeeldingen en video’s. Hoewel de output nog niet helemaal vlekkeloos is, is het ideaal om snel je idee uit te werken in bewegend beeld.

Accepteer cookies

5. Voice.ai – verandert, creëert en kloont stemmen

Voice.ai is een voice-changer-software die stemmen kan namaken of nieuwe stemmen kan creëren op basis van eigen spraak input. Een ideale tool om bijvoorbeeld een eigen branded voice-over te creëren die je onder jouw video’s kan plaatsen.

6. CapCut – automatiseert edits

CapCut is een tool waarmee je videomateriaal automatisch kan laten ondertitelen. Op basis van spraak genereert de tool een transcript, waarbij de ondertiteling synchroon loopt bij het afspelen van het videomateriaal. Dit scheelt dus heel veel tijd bij het uitschrijven van je gesproken materiaal.

7. Enhance Speech Adobe – verbetert spraakopnames

Enhance speech Adobe bewerkt je spraakopnames, waardoor het klinkt alsof ze in een professionele geluidsstudio zijn opgenomen. Ideaal dus om het geluid van de sprekers voller te laten klinken, achtergrondruis te verwijderen en het een premium sound te geven.

8. Text-based editing Premiere Pro – Transcriptie van spraak

Text-based editing in Premiere Pro is een tool waarmee je spraak automatisch laat omvormen tot een transcript. Zo kan je door middel van dit transcript de relevante stukken selecteren en gelijk beginnen met editten. Dit scheelt dus heel veel tijd bij het spotten van bruikbaar materiaal.

9. Autopod – Editen van multi-camera sequenties

Autopod helpt je bij het editen van multi-camera sequenties. De tool wisselt tot wel 10 camerastandpunten voor je af in de editing software. Ideaal voor het variëren tussen verschillende camerastandpunten bij een podcast of webinar met meerdere personen.

AI-videotool Autopod edit automatisch je multi-camera sequentie

Autopod edit automatisch je multi-camera sequentie

10. Remix in Premiere Pro – Analyseren en aanpassen van muziekbeats

Remix in Premiere Pro analyseert verschillende kenmerken van elke beat van een nummer en vergelijkt dit met andere beats. De tool creëert vervolgens op basis hiervan de meest waarschijnlijke samenhang van beats door de juiste knippen of overgangen te gebruiken om de muziek langer of korter te maken.

11. Topaz – Verbeteren van videobeelden

Topaz is een tooling die videobeelden verbetert, waarbij het gebruik maakt van deinterlacing, upscaling en motion-interpolatie. Hierdoor lijkt het materiaal in hogere kwaliteit geschoten te zijn. En is de AI-tool in staat realistische resultaten te creëren die voor het menselijk oog natuurlijk lijken.

12. Content aware fill Adobe After Effects – Verwijderen van ongewenste objecten uit video

Content aware fill in Adobe After Effects verwijdert ongewenste objecten uit een video. Hierbij wordt een geselecteerd gebied verwijderd en analyseert de tool frames om vervolgens nieuwe pixels te creëren vanuit andere frames. Handig bij het verwijderen van logo’s, lantaarnpalen of wc-bordjes uit je beeldmateriaal.

13. Beatoven.ai – Genereren van muziek / sound

Tot slot Beatoven.ai. Deze tool zorgt ervoor dat jij in een handomdraai royalty-free muziek kan genereren. Er worden verschillende varianten gegenereerd op basis van het genre en de ‘mood’ van je video, waarbinnen je ook instrumenten kan aanpassen naar jouw visie. Handig om originele muziek te integreren bij jouw videoproducties.

AI vs. de menselijke touch

Terwijl AI-videotools in een razendsnel tempo evolueren en steeds verfijnder worden in hun mogelijkheden, blijft de rol van de mens centraal staan in het creatieve proces. De technologie helpt bij het versnellen van videoproductie, maar het is de menselijke touch, intuïtie en visie die de authentieke en onderscheidende elementen in een productie brengen.

Dus, hoewel AI ongetwijfeld een prominente rol zal blijven spelen in de toekomst van videoproductie, is het uiteindelijk de menselijke creativiteit die verhalen tot leven brengt, die ons raken en een blijvende indruk achterlaten.