Content

Van short-form tot AI: dit zijn de video-trends voor 2024

0

Wist je dat de gemiddelde persoon zo’n 3 uur per dag op z’n telefoon spendeert om video’s te kijken? Idealiter zit jouw video daar ook tussen. Het is dan wel belangrijk om bij te blijven, want de ontwikkelingen op video-gebied zijn niet te stoppen. Van personalisatie tot AI, waar moet je in 2024 echt mee aan de slag om je video’s toekomstproof te maken? In dit artikel deel ik 6 trends.

Wat kunnen we in 2024 verwachten?

Er zijn een aantal duidelijke trends te zien die een grote rol gaan spelen in 2024. Het gebruik van short-form video’s groeit, het personaliseren van de videocontent die je maakt wordt belangrijker en het gebruik van AI voor het maken van video’s kan niet ontbreken. Daarnaast worden smartphone-producties, video’s zonder audio èn verticale video’s de standaard. Het is allemaal wat. Ik neem je mee in de video-trends van 2024!

1. Short-form video’s

Net als in 2023 blijven short-form video’s het internet ook in 2024 domineren. 96% van de socialmedia-gebruikers heeft een voorkeur voor short-form video’s. Maar wat maakt een short-form video herkenbaar? Ze zijn verticaal gefilmd, bevatten vaak trending audio en ze zijn over het algemeen onder de 60 seconden. Je ziet ze voornamelijk op de platformen TikTok en Instagram, maar ook op LinkedIn zie je langzaam maar zeker steeds meer korte video’s voorbijkomen. Ook op YouTube zijn de shorts volop in gebruik door content creators.

De ‘adem generatie’

Door de zogenaamde ‘adem generatie’, oftewel Generatie Z, worden video’s steeds sneller en korter. De naam is afkomstig van de korte spanningsboog die deze generatie heeft. Als de video niet gelijk start of aanspreekt in de duur dat zij, bij wijze van, 1 keer goed ademhalen, dan ben je ze kwijt. Ja, echt waar. Kijkers verliezen na ongeveer 3 seconden hun aandacht, los van de laadtijd en voorafgaande advertenties. Als je ze binnen deze tijd niet grijpt, is het te laat.

Screenshot: TikTok short-form video’s

Screenshot: TikTok short-form video’s.

Short-form video is op dit moment het populairste en meest effectieve format om content mee te creëren.

2. Personalisatie

Consumenten verwachten dat bedrijven hen steeds beter begrijpen en tegemoetkomen in hun specifieke behoeften. Met de gigantische groei van AI en machine learning wordt het persoonlijker maken van video’s steeds makkelijker en aantrekkelijker. Maar wat houdt dat ‘persoonlijker maken’ in? Het gaat erom dat de video’s die mensen te zien krijgen, aansluiten bij de unieke interesses en voorkeuren van dat individu. AI is hierbij een fantastische assistent.

Door geavanceerde algoritmes en snelle en nuttige data-analyses te gebruiken, kunnen bedrijven hun video’s perfect laten aansluiten bij hun specifieke doelgroep. Dit zorgt voor:

  • een hogere betrokkenheid,
  • het opbouwen van een loyale klantenbasis,
  • een stijging van conversies, en
  • onderscheid in een competitieve markt.

Op basis van het gebruikersgedrag en de voorkeuren van je doelgroep (wat AI voor jou kan achterhalen) worden de persoonlijke feeds met passende video’s samengesteld.

Screenshot: persoonlijke Reels op Instagram.

Screenshot: persoonlijke Reels op Instagram.

3. Artificial intelligence

AI gebruiken voor het maken van video’s is al bijna ‘het nieuwe normaal’. Het aantal AI-tools is eindeloos en dit blijft een hot topic in 2024. Het zorgt ervoor dat het maken van je video’s een stuk makkelijker gaat.

De belofte van AI is dat deze technologie zichzelf snel kan verbeteren en ‘slimmer’ kan worden dankzij machine learning. Daardoor kan AI zonder enige inspanning foutloze content maken die je direct kunt gebruiken op verschillende platformen. Je kunt AI inzetten voor het opdoen van inspiratie voor nieuwe video’s, het maken van online advertenties die aansluiten bij je video, het schrijven van teksten voor video’s en ga zo maar door. Mijn persoonlijke favoriete tools hiervoor zijn:

Een van de tools die ik zelf veel gebruik voor het editen van video’s, is Adobe Premiere Pro. Ook deze tool heeft inmiddels een aantal AI-functies, zoals: het versoepelen van video-transities, het automatisch veranderen en verbeteren van kleur en audio, het toevoegen van teksten, de muziek automatisch laten overvloeien en het aanpassen van formaten voor verschillende socialmedia-kanalen. Dankzij de AI-functies wordt het edit proces kwalitatief verbeterd en makkelijker.

Kortom, alles wat er bij het bedenken, produceren en naar buiten brengen van een video komt kijken wordt efficiënter dankzij AI. Op dit moment lijken er al oneindig veel mogelijkheden te zijn, maar in 2024 zal dit zich nog verder uitbreiden. Tijd kost geld en daarom is het niet gek dat deze ontwikkeling een trend is en blijft.

Screenshot: edit video in Premiere Pro.

Screenshot: edit video in Premiere Pro.

4. Smartphone-producties

De dagen dat je dure en geavanceerde opname-apparatuur en een groot productiebudget nodig had voor het opnemen van een video zijn voorbij. Bedrijven die deze spullen en dit budget tot hun beschikking hebben, kiezen er tegenwoordig ook voor om video’s te schieten met een telefoon. Op die manier kunnen kijkers zich meer in hun video’s verplaatsen, omdat de video’s dan minder professioneel en afstandelijk aanvoelen.

De #ShotOnIphone-campagne van Apple zegt genoeg. Video’s die gemaakt zijn met een telefoon zijn haast niet meer te onderscheiden van wat we in traditionele media zien. Dit zie je ook terug bij content creators. Zij schieten een groot deel van hun socialmedia-content met een telefoon. In dit type content herkennen mensen zich, omdat dit meer aanspreekt dan de onpersoonlijke en hoog-kwalitatieve video’s of commerciële advertenties.

Bekijk hier een video van #ShotOnIphone van Apple op Instagram.

Dus mocht je van plan zijn om meer met video te gaan doen, wat ik zeker zou aanraden, dan hoef je je geen zorgen meer te maken over het niet hebben van bepaalde apparatuur of een bepaald budget. Het enige wat je nodig hebt is wat creatieve ideeën en een telefoon.

5. Video zonder audio

Deze trend zal je misschien verbazen: video zonder audio. Deze trend is al langer aanwezig, maar zal in 2024 doorlopen en groeien. Uit onderzoek van Videohaus blijkt dat 85% van de video-kijkers op Facebook hun video’s bekijkt zonder geluid. Mensen scrollen vaak op momenten dat ze liever geen geluid aan willen zetten of dat het onbeleefd is om oortjes in te hebben. Bijvoorbeeld tijdens de pauze op werk. Informatie die alleen in audio wordt gedeeld, komt bij veel kijkers dus niet aan.

Het is dan ook belangrijk om je video’s zo te maken dat ze ook te begrijpen zijn zonder audio. Voeg dus ondertiteling of inspringende teksten toe die de video verduidelijken en maak de video’s kort met een duidelijke boodschap.

6. Verticale video’s

Bij Frankwatching merken we het zelf ook. Als wij video’s voor de socials opnemen, dan nemen wij ze verticaal op en niet meer horizontaal. Voorheen namen wij de video’s wel horizontaal op en dan werden ze of op die manier geplaatst of achteraf verticaal ge-edit voor op de social-platformen. Dit was altijd de ‘standaard’. Video’s die voorheen horizontaal geplaatst werden, worden nu gelijk verticaal geschoten en geplaatst.

Door het populairder worden van Instagram Stories, Reels en TikTok worden video’s ook veel meer staand bekeken. Verticale video’s zijn gebruiksvriendelijker, want ze zijn schermvullend en zo valt je content extra op. Dat wil je, want opvallen tussen alle andere soortgelijke content is al een uitdaging op zich.

Ga je een video maken? Denk dan eerst na op welk platform en voor welke doelgroep deze video het meest geschikt is. Aan de hand daarvan bepaal je welk formaat daarbij past en dan ga je de videoproductie in.

Foto: verticale video

Foto: verticale video

Hoe blijf je bij als bedrijf?

De ontwikkelingen van video gaan zo snel, dat het lastig is om als bedrijf up-to-date te blijven. Dus, hoe doe je dat? Het is belangrijk om te investeren in video’s. Je kan er niet omheen dat videocontent de toekomst is en daarom is het belangrijk om goede content te kunnen en blijven leveren.

Ga mee met de tijd. Vertrouw op de jonge mensen in je bedrijf. Zij zijn hoogstwaarschijnlijk het meest actief op de verschillende socialmedia-kanalen en weten goed wat er online speelt. Dat jij er niet van op de hoogte bent, betekent niet dat er geen grote kansen liggen. Je wil in ieder geval niet achterblijven.

Beter goed gejat dan slecht bedacht?

Het is belangrijk om als bedrijf te experimenteren met nieuwe formats. Dit kunnen formats zijn die door jullie zelf zijn bedacht, maar ook formats die al bestaan en die zich misschien perfect lenen voor het bedrijf. Experimenteer en kijk wat werkt. Maak daarbij ook zeker gebruik van alle AI-mogelijkheden die jou meer inzicht en inspiratie kunnen bieden. Wacht niet en start vandaag nog met het implementeren van deze video-trends in je strategie.