Innovatie

10 AI-designtools voor foto- en videocreatie

0

Video’s editen met spraakherkenning, een automatische outline voor een artikel, en unieke afbeeldingen maken met een zoekterm… Het kan allemaal dankzij deze handige AI-tools. Gebruik jij al AI-tools voor het maken van content?

Bekijk de AI-tools uit dit artikel ook in deze video.

1. DALL·E 2

Een van de bekendste tools om AI gegenereerde beelden te maken is DALL·E 2. Typ simpelweg een aantal zoektermen en DALL·E 2 maakt er een afbeelding van. De kunst is uiteraard om iets te bedenken wat je gewoonlijk niet makkelijk kunt fotograferen, maar wat wel uitgebeeld kan worden met AI. Je kunt kiezen voor een geheel nieuwe afbeelding, of variaties laten maken van bestaande beelden. 

In september sloot DALL·E 2 officieel de wachtlijst en werd het platform open voor iedereen. Gebruikers beginnen met 50 gratis credits om zoekopdrachten om te zetten in volledig gegenereerde illustraties. Je ontvangt elke maand 15 gratis credits, en je kunt uiteraard meer credits kopen.

Update oktober 2023: Inmiddels is DALL·E 3 gelanceerd. Deze tool kun je in de betaalde versie van ChatGPT gebruiken of in CoPilot (voorheen bekend als Bing Chat).

Accepteer cookies

2. Midjourney

Midjourney is een andere innovatieve AI-tool. Ook hier dien jij een tekst in, en Midjourney maakt daar een unieke afbeelding van, met behoorlijk accurate resultaten. DALL-E 2 maakt wat realistischere beelden, naar mijn mening, en Midjourney kan juist heel gaaf verschillende artistieke stijlen maken. Midjourney werkt met abonnementen, je betaalt maandelijks een vast bedrag.

Update januari 2024: Midjourney v6 is gelanceerd. In dit artikel praat Lars Meijer je bij over deze update.

Midjourney v6

Prompt. ‘Settlement in the middle of the forest in the style of Studio Ghibli.’ (door Lars Meijer)

3. Nightcafe

Eentje die hier ook niet kan ontbreken is NightCafe. Net als DALL·E 2 en Midjourney is ook dit een tekst-naar-afbeelding generator. Typ jouw idee, en Nightcafe maakt er een uniek artistieke afbeelding van. Nightcafe wordt ook veelvuldig gebruikt als NFT art creator.  Met Nightcafe kun je 5 gratis artworks per dag maken. Meer artworks of het printen van je artwork is tegen tarief. 

Nightcafe: tool voor AI Art.

4. StarryAI

Ben je op zoek naar een AI-beeldgenerator die je makkelijk op je telefoon kunt gebruiken? StarryAI is een app voor iPhone en Android. Deze app is laagdrempelig in gebruik, en je artwork kan meteen gedeeld worden op social. In de basis is de app StarryAI gratis in gebruik, maar er zijn wel verschillende in-app aankopen.

Starry AI.

5. Synthesia

Wil je in een handomdraai jouw tekst in video-vorm? Of wil je een video maken of laten maken, maar is het lastig om iemand te vinden die het goed kan presenteren? Met Synthesia kun je met AI een presentator precies jouw script laten zeggen.

Synthesia biedt maar liefst 85 verschillende presentatoren, die in meer dan 120 talen kunnen spreken. De tool ‘DeepBrain AI’ doet iets soortgelijks. Ik zie mogelijkheden voor how-to-video’s, presentaties, en video’s in verschillende talen.

Accepteer cookies

6. NVIDIA

Lastig om in de cameralens te kijken tijdens videobellen? Dit kan opgelost worden met AI. Video conferencing-software NVIDIA heeft onlangs een AI-filter gelanceerd waarbij je ogen altijd de camera lens in lijken te kijken, ook al dwalen ze wellicht af naar iets anders. Zelfs het knipperen wordt gesimuleerd. Ik zie hier ook mogelijkheden voor autocue/teleprompter apps.

Accepteer cookies

7. DeepBrain AI-tool

Deze AI-tool beloofd heel wat: typ jouw idee, en DeepBrain maakt makkelijk en snel (binnen 5 minuten!) een video. Vergelijkbaar met Synthesia van wat ik op het eerste gezicht zie. Ook met deze tool kun je een presentator/presentatrice precies jouw script laten zeggen. 

Accepteer cookies

8.  Descript

Met Descript kun je video’s en podcasts heel snel bewerken doordat het programma gebruik maakt van spraakherkenning. Nadat je een video (of audiofragment) hebt toegevoegd, wordt de gesproken tekst automatisch omgezet in geschreven tekst. Vervolgens kun je de geschreven tekst aanpassen. Haal je een overbodige zin uit je tekst, dan verdwijnt ook dat stuk uit de video. En sinds deze maand kan dat ook in het Nederlands. Wellicht het proberen waard!

Accepteer cookies

9. Designs.ai

Designs.ai is ook eentje die niet mag ontbreken. Deze tool focust niet op 1 vorm van content, maar hier kun je meerdere kanten op. Designs.ai is een volledige creatieve suite, met tools voor het genereren van AI video’s, logo’s en andere designs. 

Accepteer cookies

10. Canva

Ook Canva is volop aan het experimenteren met AI. Je kunt heel makkelijk unieke afbeeldingen genereren met een simpele omschrijving. Ook kun je met de functie ‘magic write’ in Canva Docs heel handig een eerste set-up voor een artikel schrijven. Typ jouw bedachte titel, bijvoorbeeld ’10 tips voor smartphone video’, en dan geeft de tool je 10 suggesties! Momenteel is deze functie helaas alleen nog in het Engels beschikbaar.

Accepteer cookies

Hier vind je meer interessante AI-oplossingen in Canva:

Welke tools ontbreken nog? Laat het weten in de comments!

Bron header-afbeelding: Diego Thomazini / Shutterstock.com