Content

Een podcast promoten doe je zo: 3 out-of-the-box-ideeën 

0

Het promoten van een podcast is geen makkelijke taak. Het gaat minder organisch en vereist meer aandacht. Daar kwam ik achter toen ik recent mijn podcast lanceerde. Daardoor gingen we op zoek naar creatieve manieren om de podcast te promoten. En met succes. Dit zijn 3 out-of-the-box-manieren om jouw podcast te promoten.

1. Linkedin-polls: vraag naar de mening van anderen

Het is altijd moeilijk om erachter te komen wie er nu wel of niet naar podcasts luisteren. Uiteraard wil je liever personen targeten die dit vaker doen, dit maakt het een stuk makkelijker. Om dit te doen plaatste ik een poll op LinkedIn, met de vraag “via welk platform luister jij naar podcasts?” Personen reageren veel sneller op een poll dan op een normale post of een koude private message. Daarnaast reageren alleen personen die al vaker naar podcasts luisteren.

LinkedIn-poll

Vervolgens ben ik iedereen die erop heeft gereageerd, een persoonlijk berichtje gaan sturen op basis van hun antwoord. Als je bijvoorbeeld Spotify koos, kreeg je het onderstaande berichtje:

“Hi <first name>, Ik zag in de poll dat jij via Spotify naar podcasts luistert. Super cool! Nu ga ik heeeeeeeel brutaal reclame maken voor mijn eigen podcast FaalVerhaal 😶 I’m sorry, maar het is oprecht een aanrader. Elke aflevering deelt een interessante gast zijn of haar faalverhaal en de lessen die ze daarvan hebben geleerd. Check it out via deze Spotify-link: <insert link>”

Op deze manier kom je veel warmer binnen in tegenstelling tot een koud berichtje. Hierdoor kregen we eigenlijk alleen maar hele leuke en enthousiaste reacties. De response rate was ook een stuk hoger door het op deze manier te doen.

Voorbeelden van reacties

Een aantal voorbeelden van reacties:

 • “Hahah, schaamteloze zelfpromotie, heel goed! Ik ga zeker eens luisteren 😎 Ben je alvast gaan volgen.”
 • “Hé Selim! Ik zo een kijkje nemen via Spotify!”
 • “Hi Selim, leuk! Ik zal hem binnenkort eens opzetten in de auto 😊 “

Reacties

Uiteraard zijn er nog veel meer andere ideeën voor polls. Je kunt bijvoorbeeld vragen naar:

 • Hoe vaak jouw doelgroep naar podcasts luistert
 • Waarom ze naar podcasts luisteren
 • Wat de ideale lengte is van een podcast

Doe het vooral op jouw eigen manier en volg iedereen vervolgens op. Dit boostte het aantal luisteraars met 60%. Zeker de moeite waard dus.

2. Podcast embedden op andere sites

Een tweede manier om op een creatieve manier je podcast te promoten, is door middel van een gastblog, waar je podcast in geëmbed is. Ga op zoek naar relevante websites met een hoge waarde in Google en bij jouw doelgroep. Schrijf vervolgens een gastblog met een onderwerp wat in lijn is met jouw podcast. Zet daaronder vervolgens de HTML link zodat het platform jouw aflevering kan embedden onder de blog. Hierdoor zul je een aanzienlijke boost krijgen in het aantal luisteraars.

Het embedden van je podcast op andere websites vergroot niet alleen je zichtbaarheid, maar het stelt je ook in staat om een breder publiek aan te spreken. Dit kan resulteren in een aanzienlijke toename van het aantal luisteraars. Zorg ervoor dat je de juiste websites benadert die aansluiten bij de inhoud en doelgroep van je podcast.

3. Reclamebandje bij andere podcasts

Je kunt ook een audience swap doen met andere podcasts in jouw niche. Ga op zoek naar podcast met een interessante following en vraag of je een kort reclambandje van 40 seconden mag opsturen over jouw podcast. Je kunt hier een paar honderd euro voor betalen óf in ruil daarvoor zelf ook een reclamebandje bij jouw podcast plaatsen van diegene. Hierdoor bereik je personen die al naar podcasts luisteren met relevante ads. Dit is 10 keer krachtiger als bijvoorbeeld een socialmediacampagne.

Het delen van korte reclamebandjes met andere podcasts in jouw niche is een slimme zet. Het stelt je in staat om je boodschap rechtstreeks te richten op een publiek dat al interesse heeft in podcasts. Dit kan leiden tot een aanzienlijke groei van het aantal luisteraars.

Hoeveel luisteraars heeft een gemiddelde podcast?

Het aantal podcastluisteraars kan een belangrijke maatstaf zijn voor het succes van je podcast. Maar wat zijn nu eigenlijk goede cijfers? Volgens gegevens van thepodcasthost.com gelden de volgende benchmarks voor nieuwe afleveringen binnen zeven dagen na hun release:

 • Meer dan 31 downloads: je behoort tot de top 50% van podcasts.
 • Meer dan 120 downloads: je behoort tot de top 25% van podcasts.
 • Meer dan 477 downloads: je behoort tot de top 10% van podcasts.
 • Meer dan 1.155 downloads: je behoort tot de top 5% van podcasts.
 • Meer dan 5.226 downloads: je behoort tot de top 1% van podcasts.

Luisteraars podcast

Deze cijfers kunnen je een idee geven van waar je podcast zich bevindt in vergelijking met andere podcasts. Het is belangrijk op te merken dat deze getallen algemene richtlijnen zijn. De prestaties van een podcast kunnen sterk variëren op basis van het onderwerp, de doelgroep en de marketing.

Het succes van een podcast gaat verder dan cijfers

Een veelvoorkomende uitdaging voor podcasters is de neiging om na een paar afleveringen te stoppen. Het is interessant om te weten dat veel podcasts er gemiddeld na slechts zeven afleveringen mee ophouden. De reden hiervoor is vaak dat podcasters het tempo niet kunnen bijhouden of ontmoedigd raken door het ontbreken van grote luisteraantallen.

Het is erg belangrijk om te begrijpen dat consistentie één van de sleutels tot succes is in de wereld van podcasting. Het regelmatig publiceren van afleveringen, zelfs als je nog geen grote luisteraars basis hebt opgebouwd, is van groot belang. Het kan even duren voordat je die hoge downloadaantallen bereikt, maar door vast te houden aan een schema en waardevolle content te blijven leveren, vergroot je je kansen op succes.

Podcast promoten? Creativiteit en toewijding

Het succesvol promoten van een podcast vergt creativiteit en toewijding. Met ‘out of the box’strategieën zoals LinkedIn-polls, podcast-embedding op relevante websites en het delen van reclame bij verwante podcasts, kun je je bereik vergroten. Het is wel van belang om niet alleen naar het aantal luisteraars te kijken, maar ook naar betrokkenheid en consistente contentcreatie. Veel podcasts stoppen na een paar afleveringen en laten daarmee veel kansen liggen…