Marketing technology

Marketing automation: een last of een zegen?

0

Marketing automation beheerst momenteel de marketingwereld. Groot of klein en ongeacht de sector waarin ze zich bevinden, veel bedrijven hebben deze technologie inmiddels omarmd. Ze zien het als een waardevol hulpmiddel om hun marketing- en salesactiviteiten te optimaliseren. Geldt dat ook voor jouw bedrijf? In dit artikel ga ik in op de de voor- en nadelen van marketing automation en deel ik voorbeelden.

Zoals elke andere nieuwe technologie brengt de implementatie van marketing automation zowel voor- als nadelen met zich mee. Het is dus essentieel om goed te weten wat het precies inhoudt. Daarom geef ik je wat voorbeelden uit de B2C- en B2B-markt. Dan zie je waar het voor jouw business een meerwaarde kan zijn. Maar eerst: de basiskennis.

Het concept van marketing automation

Marketing automation biedt marketeers een scala aan tools en technologieën om de verbinding met de klant te versterken. Denk aan het monitoren van de klantinteracties en het verfijnen van leadnurturing (je leads voorzien van de juiste informatie op het juiste moment). Veel repetitieve taken kunnen makkelijk geautomatiseerd worden, wat ervoor zorgt dat e-mailmarketingprocessen vereenvoudigen.

Een duidelijk voorbeeld van marketing automation is e-mailmarketing. Stel je voor dat je een e-commercebedrijf hebt met duizenden abonnees op je e-maillijst. Met marketing automation kun je e-mails automatiseren op basis van het gedrag van je abonnees. Als een klant bijvoorbeeld een product in zijn winkelwagen achterlaat maar niet afrekent, kan de software automatisch een herinneringsmail sturen om de klant aan te moedigen de aankoop te voltooien. Dit kan leiden tot een aanzienlijke verbetering van de conversiepercentages.

De voordelen van marketing automation

Laten we de voordelen van marketing automation nader bekijken:

1. Efficiëntie

Misschien wel het grootste voordeel van marketing automation is efficiëntie. Repetitieve taken die anders veel tijd zouden kosten, kunnen nu moeiteloos worden geautomatiseerd. Zo kunnen jouw marketeers hun tijd besteden aan strategische taken en creatieve activiteiten.

2. Personalisatie

Met de juiste marketing automation tools personaliseer je makkelijk en snel alle communicatie richting je doelgroep. De software verzamelt data over gedrag en interesses die gebruikt kan worden voor meer relevante en effectieve marketingcampagnes.

3. Leadnurturing

Het opwarmen van leads en hen door de verschillende fasen van de aankoopreis begeleiden, is een cruciaal onderdeel van moderne marketing. Marketing automation maakt het makkelijker om leads op het juiste moment van de juiste informatie te voorzien. Stel je voor dat je een B2B-bedrijf bent dat softwareoplossingen aanbiedt. Een lead die jou nog maar net ontdekt heeft, is op zoek naar educatieve content, zoals whitepapers en webinars. Terwijl een lead die al verder in het aankoopproces zit, meer heeft aan casestudies en productdemonstraties.

4. Data-analyse

Marketing automation genereert een schat aan gegevens over klantgedrag en campagneprestaties. Deze gegevens geven veel inzicht in de behoeften van je klant en daarmee kun je je marketingstrategieën optimaliseren.

Voordelen en nadelen van marketing automation

Credits foto: Karolina van Schrojenstein

 

Hoe dat er in de praktijk uitziet? Ik deel twee voorbeelden:

B2C: E-commercebedrijf

Je hebt een webshop met kleding. Omdat je veel klanten hebt, heb je een uitgebreide database met klantgegevens. Met marketing automation creëer je gepersonaliseerde aanbiedingen op basis van het koopgedrag van je klanten. Een klant die regelmatig herenkleding koopt, krijgt bijvoorbeeld aanbiedingen en aanbevelingen specifiek gericht op herenmode. Een klant die regelmatig terugkomt en voornamelijk schoenen koopt, wordt op de hoogte gehouden van de acties die daar gelden. Hierdoor zijn er zichtbare verbeteringen in conversiepercentages en klanttevredenheid.

B2B: Softwarebedrijf

Jouw bedrijf levert complexe softwareoplossingen voor andere bedrijven. Je maakt gebruik van marketing automation om leads te genereren en te begeleiden. Met educatieve content, zoals whitepapers en webinars, kun je leads kennis laten maken met de mogelijkheden van je software. Zijn ze geïnteresseerd en gaan ze verder het aankoopproces in, dan voorzie je hen van gedetailleerde casestudies en productdemonstraties. Een potentiële klant krijgt zo stap voor stap de informatie die past bij het moment in het aankoopproces. Dit leidt tot een aanzienlijke toename van het aantal kwalitatieve leads en verbetert de samenwerking tussen marketing en sales.

De valkuilen van marketing automation

Marketing automation is een oplossing voor een deel van het marketingtraject, maar er zijn ook valkuilen:

1. Overmatige contentcreatie

Een van de grootste risico’s is een overvloed aan contentcreatie. Als je niet oplet raak je verstrikt in het voortdurend genereren van content om te voldoen aan de eisen van je geautomatiseerde systemen. Dit kan de kwaliteit van die content negatief beïnvloeden. En dat kan schadelijk zijn voor je imago en de betrokkenheid van klanten.

2. E-mailmoeheid

Ook van te veel aandacht kunnen je klanten genoeg krijgen. Overmatige communicatie kan leiden tot e-mailmoeheid bij de ontvangers en dat is niet goed voor de conversie. Ook hier komt het je imago niet ten goede.

3. Inefficiëntie

De basis van je marketing automation moet goed zijn ingericht. Anders leidt het juist tot meer werk en druk op je marketing- en salesafdeling. Haperingen of inefficiëntie in het systeem leidt tot onduidelijkheden en dat kan de samenwerking tussen afdelingen juist belemmeren in plaats van verbeteren.

B2C-voorbeeld: Overmatige contentcreatie

Terug naar de kledingwebshop. Stel je voor dat de marketingafdeling besluit om elke maand nieuwe e-mailcampagnes te lanceren in een poging om klanten voortdurend te betrekken. Deze overmatige communicatie kan leiden tot e-mailmoeheid bij klanten, waardoor ze zich uitschrijven voor e-mails of ze als spam markeren. Dit brengt schade toe aan het merkimago en zal de conversiepercentages negatief beïnvloeden.

B2B-voorbeeld: Inefficiëntie en verwarring

In het geval van het softwarebedrijf kan marketing automation ook valkuilen met zich meebrengen. Als de implementatie niet grondig is doordacht en de betrokken afdelingen niet goed zijn afgestemd, kan het leiden tot inefficiëntie en verwarring. Als de marketingafdeling leads genereert, maar de salesafdeling is niet goed op de hoogte van de behoeften van deze leads, worden kansen gemist en leidt de software niet tot de gewenste resultaten.

De valkuilen van digitalisering in marketing

Met de voortschrijdende digitalisering in de marketingwereld krijgen marketeers steeds vaker het gevoel dat ze datatechnici moeten zijn om de complexiteit van moderne marketingtools te begrijpen. Dit kan leiden tot overweldiging en frustratie.

Stel, je bent marketingmanager bij een groeiend techbedrijf. Je hebt net een geavanceerd marketingautomatiseringssysteem geïmplementeerd om de verkoopcyclus te verbeteren. Al snel merk je dat je team worstelt met het begrijpen van de software en het interpreteren van de enorme hoeveelheid gegevens die het genereert. Hierdoor besteed je als manager meer tijd aan het opleiden van je team en het oplossen van technische problemen, in plaats van je te richten op strategische initiatieven.

Afbeelding bij het belang van voorbereiding bij marketing automation

Credits foto: Karolina van Schrojenstein

Het belang van voorbereiding bij marketing automation

De uitdaging van marketing automation ligt dus in de voorbereiding en het begrip van de software. Voordat je marketing automation aanschaft, is het essentieel om je goed in te lezen, de juiste vragen te stellen en te begrijpen wat je met de software wil bereiken. Zorg ervoor dat je team de juiste training en ondersteuning krijgt.

B2C-voorbeeld: Contentstrategie

Om efficiënt gebruik te maken van marketing automation is een grondige voorbereiding cruciaal. Denk daarom voordat je de software gaat implementeren een sterke contentstrategie uit. Neem hierin het identificeren van klantsegmenten en het begrijpen van hun gedrag mee. Creëer op basis van die inzichten relevante content. Zo voorkom je overmatige contentcreatie en stem je de content beter af op jullie strategie.

B2B-voorbeeld: Cross-functionele samenwerking

Zorg ervoor dat marketing en sales op één lijn zitten. Definieer gezamenlijk de kwalificaties voor leadgeneratie en stel samen het ideale klantprofiel vast. Dat is de basis van jullie gezamenlijke strategie voor leadnurturing. De samenwerking tussen marketing en sales verbetert de efficiëntie en effectiviteit van marketing automation.

Zorg voor het juiste fundament

Dus, is marketing automation een last of een zegen? Het antwoord ligt in de voorbereiding, het begrip van de software en het vermogen om de juiste basis te leggen voordat je begint. In deze digitale tijd is het cruciaal om te blijven leren en groeien, zodat je marketing automation optimaal kunt benutten zonder jezelf te verliezen in de complexiteit. Het is essentieel om de juiste basis te leggen, zodat nieuwe ontwikkelingen makkelijker te integreren zijn en je er als bedrijf van kunt profiteren. Dit geldt zowel voor B2C als B2B. Alleen met een duidelijk begrip van de technologie en een goed doordachte strategie pluk je de vruchten van marketing automation en kun je blijven groeien in een steeds digitalere wereld.