Innovatie

‘Hé Siri, goedemorgen’: zo haal je alles uit je iPhone

0

Het ene na het andere onderzoek laat zien dat de smartphone een groot deel van ons leven bepaalt. Het is een bron van afleiding, sociale druk, desinformatie en nog veel meer. Je zou makkelijk vergeten dat het ook een krachtig gereedschap is. Vermoedelijk hebben we meer rekenkracht in onze broekzak dan die NASA had om zijn eerste raket mee te lanceren. Maar hoeveel van die kracht benutten we? Voor de iPhone is er in elk geval een leesbare en praktische handleiding voor meer lol en nut in je iPhone-gebruik.

Wie leest er nog een handleiding? De pro!

We hebben het krachtigste gereedschap in de geschiedenis van de mensheid. Mega-tractoren ploegen onbemand hectaren land, terwijl drones boven een olieopslag inspecties uitvoeren op oneffenheden dankzij AI-gecontroleerde beelden. Als je in een AI-gedreven app tekst inspreekt, kun je er een gestructureerde en mooi vormgegeven presentatie uit laten rollen. Eén tik op de opdrachten-app en je iPhone maakt een tekstbericht voor je partner met je estimated time of arrival (ETA). Dit is berekend op basis van waar jij nu bent en de verkeersdrukte.

Digitale tools voor kenniswerkers

Hoe verspreid deze kennis is, is dan weer de vraag. De gemiddelde Frankwatching-lezer scoort vast veel hoger in kennis over digitale tools dan de gemiddelde kenniswerker in Nederland. Tegelijkertijd is het een hele kunst om bij te houden wat er met de huidige standaardsoftware in je vakgebied allemaal al kan. In het boek Ons werk is stuk (affiliate) maken Martijn Aslander, Mark Meinema en ik het punt dat je als kenniswerker een van de weinige beroepen hebt, waar je een wereld aan gereedschappen hebt die je oppervlakkig kent of gebruikt.

Uiteraard is de kans bij een 10 tips-video dat veel tips op jou niet van toepassing zijn of dat je er wat beters voor hebt. Zoals digitaal handige collega’s vaak allerlei tips willen geven die een oplossing zijn voor een probleem dat je niet hebt. Het zou handiger zijn als use cases vaker centraal zouden staan. Denk bijvoorbeeld aan – om het bij de iPhone te houden – iets als:

 • Op reis met je iPhone.
 • Mindful weekend met je iPhone. Zo zag ik niet direct de optie om een pagina met apps onzichtbaar te maken. Dit kan pas als je op één pagina al je werk-apps zet en die uitzet in je weekend of tijdens je vakantie. Dan hoef je Teams, Slack of je mail niet helemaal te verwijderen.
 • Productief reizen met je iPhone.
 • Internationaal projectmanagement met je iPhone.

Dan weet je meteen of je er iets mee kunt en zit er samenhang in wat je gaat leren.

Zo word je een iPhone pro

Gelukkig zijn er boeken die je helpen de kracht van je gereedschappen te leren kennen en gebruiken, zoals voor de iPhone. Zo word je een iPhone pro (affiliate) van Van Duuren Media samen met experts van iCulture is een aanrader.

In 13 hoofdstukken lees je tips over iPhone-gebruik. Variërend van digitale veiligheid tot batterijgebruik en van e-mailen tot het gebruik van spraakcommando’s. Vanwege de breedte en de expertise van iCulture weet je zeker dat je nieuwe toepassingen leert.

He, Siri

Als je Siri niet gebruikt of alleen gebruikt om af en toe een kooktimer te zetten, dan zitten er nieuwe mogelijkheden in dat hoofdstuk. Dat is niet alleen het gebruik van een spraakcommando om iemand te bellen, maar ook ‘Bel mijn broer’. Siri zal vragen wie je broer is en dat onthouden. Hetzelfde geldt voor ‘Herinner mij Fred te bellen als ik thuiskom.’ Zodra ‘thuis’ of ‘in de auto’ bekend zijn, kun je het gebruiken. Als Siri het nog niet weet, dan hoor je dat wel.

Andere opties om Siri te gebruiken:

 • Geef een opdracht: ‘Siri, maak een afspraak in mijn agenda.’ Siri zal vragen naar details om de afspraak compleet te maken.
 • ‘Siri, toon mij de foto’s die ik gemaakt heb op een zonnige dag in juli vorig jaar.’
 • Stel een vraag: ‘Siri, heb ik een nieuwe mail?’ Handig als je zonder de mail-app te openen een check wil doen.
 • ‘Siri, vertel mij welk nummer nu afspeelt.’
 • Vraag om specifieke informatie: ‘Siri, hoeveel calorieën zitten er in een avocado?’

Opdrachten geven als een pro

Een van de krachtigste nieuwe mogelijkheden is de opdrachten-app. Hiermee kun je maatwerkcommando’s maken waarin je meerdere acties aan elkaar knoopt. Je vindt een aantal voorbeelden in het boek, maar het had van mij een eigen hoofdstuk mogen hebben vanwege de kracht die automatisering heeft. En dat is wat een iPhone pro doet, toch?

Een voorbeeld uit het boek: als je de opdracht: ‘Siri, Goedemorgen!’ maakt, dan doet je iPhone het volgende:

 • Siri zegt: ‘Ga even koffie maken’
 • Je agenda-afspraken van vandaag worden door Siri voorgelezen
 • Siri opent de weer-app voor het weer van vandaag

De kooktijd voor pasta lijkt altijd verstopt op de verpakkingen, dus kun je een opdracht maken die je ‘spaghetti’ noemt. Dan zet Siri automatisch een timer van 8 minuten. Dit kan ook voor de opdracht ‘farfalle’. Dan zet Siri een timer van 12 minuten. Je gebruikt in dit voorbeeld het ‘spreek’ commando. Eentje die ik meerdere keren per week gebruik is: ‘Haal mijn huidige locatie op’, ‘Bereken mijn aankomsttijd thuis’ en ‘Maak een tekstbericht met die info.’

In het boek vind je een opdracht om een app met een zelfgekozen icoon te starten. Dat is niet ingewikkeld en geeft een goed idee van de werking van opdrachten. Dit is niet voor elke gebruiker een optie, omdat je met losse opdrachten en variabelen moet experimenteren. Maar als power user zitten hier veel nieuwe mogelijkheden in voor snel en makkelijk gebruik.

Digitale gezondheid en welzijn

Een onderdeel van het bezitten van technologie, is het managen ervan. De standaardinstellingen van, zo goed als, alle hard- en software is luid (zie ook het artikel The Devil is in the Defaults). In het boek lees je hoe je meldingen managed, maar ook hoe je de diverse niet storen-opties kunt gebruiken. Die laatste laten je met één actie niet alleen je berichtgeving managen, maar ook hoe je pagina’s eruit zien en welke apps je wel of niet ziet. Dit kun je door laten werken op je Apple Watch.

Een interessante toepassing waar je voorheen een aparte app voor nodig had, is de optie om op je iPhone achtergrondgeluiden te kiezen. Zo kun je voortdurend het ruisen van regen aanzetten dat zelfs hoorbaar blijft als andere audio speelt. Het zijn nu nog alleen natuurgeluiden, dus voor het geroezemoes van een koffiehuis moet je nog even naar Coffitivity. Wil je liever regen én jazz? Dan kun je naar JazzandRain.

Een pro kan van alles

Een aantal hoofdstukken gaan over het veilig omgaan met je iPhone en de data die erop staat. Misschien niet direct leuke extra toepassingen, maar met alle data en toegang die je iPhone bevat, is dit nuttig en nodig om door te nemen. Dat geldt ook voor bestandsopslag en iCloud: nuttig om een keer uit te zoeken, maar niet zo rijk aan gebruikstips als het omgaan met je iPhone-camera of het besparen van batterijgebruik.

Uiteraard is de ene gebruiker de ander niet, maar ik vroeg mij bij het hoofdstuk over mail af of je je mail wel op je iPhone wil? (relatief klein scherm, klein toetsenbord, voortdurend bereikbaar zijn). Als je dat wil dan is de mail-app van iPhone veel beperkter dan bijvoorbeeld Spark.

Spark is meer geoptimaliseerd voor mobiel gebruik. Denk aan functies als: meer swipe-functies, standaard antwoordopties en makkelijke export naar de taken-app of naar je agenda. Tegelijkertijd zijn alle adviezen uit het boek met een standaard iPhone te doen. Derde partij-aanbieders kunnen dan weer heel veel nieuwe opties toevoegen.

Nieuwe gebruiksmogelijkheden ontdekkenCover zo word je een Iphone pro

Het gaat misschien wat ver om te zeggen dat het bezit van krachtige technologie de plicht met zich meebrengt om die technologie echt te leren gebruiken. Als je dat doet dan is Zo word je een iPhone pro (affiliate) een breed en praktisch boek dat je ook als ervaren gebruiker weer nieuwe gebruiksmogelijkheden toont.

Mocht je de opdrachten-app nog niet gebruiken, lees die tips dan met extra aandacht door. Daar zitten weer nieuwe werelden achter om te ontdekken.