Online marketing

De beste positie op Amazon? 7 concrete stappen

0

Op Amazon strijden duizenden merken elke dag om de aandacht van de consument. Met het constant veranderende landschap is het een uitdaging om zowel op te vallen als trouw te blijven aan je merkidentiteit. Hoe kun je je merk effectief positioneren in een omgeving die zo competitief en dynamisch is? In dit artikel neem ik je in 7 concrete stappen mee om de beste positie op Amazon in te nemen.

1. Effectieve product listing

Een effectieve product listing (producttitels, productbeschrijvingen, productafbeeldingen en productreviews) kan het verschil maken tussen een klik op jouw product of die van een concurrent. Het is je eerste en vaak enige kans om een potentiële klant te overtuigen. Tips voor een effectieve product listing:

 • Hoogwaardige afbeeldingen: kwalitatieve afbeeldingen hangen samen met hogere conversieratio’s. Klanten willen het product bijna kunnen ‘voelen’ voordat ze kopen. Investeer daarom in een professionele fotoshoot. Laat je product vanuit meerdere hoeken zien en overweeg ook close-ups voor details.
 • Aantrekkelijke titels: de titel is vaak het eerste dat klanten lezen. Een relevante en boeiende titel kan de Click-Through Rate (CTR) verhogen. Door grondig zoekwoordonderzoek vind je relevante zoekwoorden voor je product. Hoe je dit onderzoek het beste uitvoert, licht ik in stap 5 toe. Zorg ervoor dat de titel niet alleen deze zoekwoorden bevat, maar ook de unieke waarde van je product benadrukt. In het voorbeeld hieronder zie je dat titel 1 aantrekkelijker is dan titel 2:

Titels Amazon

Verschillende titels

Titel 1 maakt gebruik van alle karakters binnen het karakterlimiet en gebruikt de merknaam niet, omdat deze onbekend is. Het is in dit geval beter om zoekwoorden of Unique Selling Points (USP’s) toe te voegen.

Titel 2 maakt geen gebruik van alle karakters, beschrijft twee onderscheidende kenmerken zoals ‘large’ en ‘clear’ en gebruikt bijna één derde van de titel voor overbodige informatie.

 • Gedetailleerde beschrijvingen: klanten willen een volledig beeld van wat ze kopen. Een gedetailleerde beschrijving kan twijfels wegnemen en de verkoop stimuleren. Door informatie van productreviews en Q&A’s te analyseren, krijg je inzicht in welke aspecten van je product klanten het meest waarderen of vragen over hebben. Vertaal deze inzichten naar bullets op je productpagina. Dan trek je gelijk de aandacht.
 • A+ content: dit verrijkt de visuele -en tekstuele presentatie van je product. Dat leidt tot verhoogde conversieratio’s en een verbeterde merkperceptie. Combineer sterke visuals met beknopte, informatieve tekst. Maak aantrekkelijke infographics en lay-outs die de voordelen en functies van je product op een boeiende manier presenteren.

2. Klantrecensies en Q&A

Recensies en vragen van klanten zijn niet alleen waardevolle feedback, maar dienen ook als sociale bewijzen voor potentiële klanten. Mensen vertrouwen vaak op de ervaringen van anderen bij het nemen van aankoopbeslissingen, waardoor dit onderdeel cruciaal is voor je merkbeleving op Amazon.

 • Actieve betrokkenheid: een snelle en doordachte reactie op recensies laat zien dat je om je klanten geeft. In het geval van positieve recensies, kan een eenvoudig ‘dankjewel’ de klantrelatie versterken. Bij negatieve recensies biedt het een kans om zorgen aan te pakken, oplossingen te bieden en potentiële schade aan je merkimago te minimaliseren. Bovendien laat het andere shoppers zien dat je actief problemen aanpakt. Dit kan vertrouwen opbouwen.
 • Maak gebruik van Q&A: de Q&A-sectie kan als een live FAQ dienen waar klanten snel antwoorden vinden. Door actief vragen te monitoren en snel te antwoorden, bied je een uitstekende klantenservice en verminder je de kans op negatieve recensies. Dit kan ook helpen bij het identificeren van gaten in je productbeschrijving. Als dezelfde vragen herhaaldelijk worden gesteld, is dit een teken dat je bepaalde informatie in je productbeschrijving duidelijker moet maken.

3. Brandstore

Op Amazon, waar duizenden merken strijden om de aandacht van de consument, biedt een brandstore je de mogelijkheid om je merkidentiteit naar voren te brengen. Het gaat verder dan gewoon producten verkopen; het gaat om het opbouwen van een merkbeleving.

Door een unieke en merkspecifieke landingspagina op te zetten, kun je klanten meenemen op een reis die de essentie van je merk belicht. Dit is jouw kans om het verhaal van je merk te vertellen. Of dat nu gaat over de geschiedenis, de waarden of de mensen achter de producten.

Een goed ontworpen brandstore verhoogt niet alleen de betrokkenheid, maar ook het vertrouwen van de consument in jouw merk. Daarnaast biedt het je de mogelijkheid om je gehele productassortiment op een georganiseerde en visueel aantrekkelijke manier te presenteren. Hierdoor navigeren klanten gemakkelijker en ontdekken ze wat je allemaal aanbiedt.

Brandstore Lego op Amazon

Brandstore Lego

4. Amazon advertising

Succesvol adverteren op Amazon gaat verder dan het simpel plaatsen van advertenties. Het vereist een grondige voorbereiding, constante monitoring en regelmatige optimalisatie. Hier is een handleiding voor een effectieve advertentiestrategie:

 • Zoekwoordonderzoek: voordat je begint, is het essentieel om te weten welke zoekwoorden potentieel verkeer naar je producten leiden. Gebruik tools zoals Amazon’s Keyword Planner, Helium 10 of Jungle Scout om relevante zoekwoorden te identificeren en te begrijpen welke het meest waardevol zijn. De meest relevante zoekwoord pas je toe op je Amazon-advertisingstrategie.
 • Bepaal je budget: het hebben van een duidelijk budget helpt je gefocust te blijven en voorkomt dat je meer uitgeeft dan je je kunt veroorloven. Bepaal een dagbudget dat flexibel genoeg is om je te laten concurreren, maar dat ook je Return On Investment (ROI) in gedachten houdt.
 • Biedingsstrategie: Amazon maakt gebruik van een veiling gebaseerd systeem voor haar advertenties. Je moet beslissen hoeveel je bereid bent te betalen voor een klik op je advertentie. Overweeg dynamische biedopties, waarbij Amazon je biedingen automatisch aanpast op basis van de mogelijkheid op een conversie.
 • Continue monitoring: houd je Click-Through Rate (CTR) en Advertising Cost of Sale (ACOS) nauwlettend in de gaten. Een lage CTR kan wijzen op niet-relevante zoekwoorden of een ineffectieve advertentie. Een hoge ACOS kan suggereren dat je te veel betaalt voor je advertenties in verhouding tot de ontvangen verkoop.
 • Iteratieve optimalisatie: net zoals elke marketingactiviteit is adverteren op Amazon geen ‘set-it-and-forget-it’ zaak. Op basis van de gegevens die je verzamelt, moet je regelmatig je zoekwoorden, biedingen en budgetten aanpassen. Gebruik tools zoals Perpetua of Viral Launch voor meer geavanceerde analyses en automatische aanpassingen.
 • Test & leer: de digitale marketingwereld is dynamisch. Wat vandaag werkt, is misschien morgen niet meer zo effectief. Regelmatige A/B-tests van je advertenties – variërend van de gebruikte afbeeldingen, koppen tot de zoekwoorden – kunnen inzicht geven in wat je doelgroep het meest aanspreekt.

5. Optimaliseer voor zoekopdrachten

Search Engine Optimization (SEO) is net zo cruciaal op Amazon als op traditionele zoekmachines. Wanneer klanten zoeken naar producten, wil je dat die van jou bovenaan de zoekresultaten verschijnen.

 • Zoekwoordonderzoek: begin met tools zoals Amazon’s eigen ‘Keyword Tool’ of externe oplossingen zoals Jungle Scout en Helium 10. Deze tools bieden inzicht in welke zoekwoorden het meest relevant en winstgevend zijn binnen je niche.
 • Natuurlijke integratie: wanneer je eenmaal een lijst met relevante zoekwoorden hebt, is het de kunst om ze te integreren. Titels moeten duidelijk en beschrijvend zijn met de belangrijkste zoekwoorden zonder geforceerd te klinken.
 • Back-end: alt-text biedt een manier om afbeeldingen te beschrijven voor betere zoekresultaten en toegankelijkheid. Meta-tags en Meta-beschrijvingen helpen bij het categoriseren van productinformatie voor het algoritme.

6. Lancering en promotie

Na het introduceren van een nieuw product begint het echte werk. Vanaf het moment van lancering telt namelijk elke handeling, elke recensie en elk verkoopmoment. Je wil dat jouw product niet alleen wordt opgemerkt, maar ook blijft hangen in de geest van potentiële klanten.

 • Honeymoon-periode: Amazon biedt producten tijdens hun eerste weken op de markt een zogenaamde ‘honeymoon-periode’. Gedurende deze periode wordt je product vaak gunstiger gerangschikt, waardoor het een uitgelezen kans is om sterke verkopen en positieve recensies te verzamelen. Een sterke start kan langetermijnvoordelen bieden voor de zichtbaarheid en geloofwaardigheid van je product.
 • Early Reviewer Program & Vine: op Marktplaats waar recensies een cruciale rol spelen, is het starten zonder recensies een nadeel. Early Reviewer Program & Vine van Amazon zijn ontworpen om merken te helpen deze kloof te overbruggen. Door vroege, eerlijke beoordelingen aan te moedigen, kunnen deze programma’s een nieuw product helpen sneller voet aan de grond te krijgen.
 • Tijdelijke promoties: om je product snel onder de aandacht te brengen, zijn flash-verkopen en ‘deal-of-the-day’-aanbiedingen effectieve tools. Deze tijdelijke kortingen stimuleren niet alleen de verkoop, maar verhogen ook de zichtbaarheid van je product. Door strategisch te plannen, kun je profiteren van deze pieken in aandacht en interesse.

7. Amazon Brand Registry

Online zit het vol met concurrentie en is het beschermen van je merkidentiteit en intellectuele eigendom essentieel. Met het Amazon Brand Registry krijgen merken toegang tot geavanceerde tools, zoals betere merkpagina’s en A+ content. Deze tools verbeteren de merkbeleving.

Belangrijker nog, het biedt bescherming tegen namaak en onrechtmatig gebruik van je merknaam. Hierdoor kun je je positionering en merkreputatie behouden.

Haal het maximale uit Amazon

Als je het maximale uit Amazon wil halen, doorloop dan deze 7 punten:

 1. Begin met een sterke product listing: gebruik kwalitatieve afbeeldingen, creëer aantrekkelijke en zoekwoordrijke titels, zorg voor gedetailleerde beschrijvingen die inspelen op feedback uit klantreviews en verrijk je pagina met A+ content voor een aantrekkelijke presentatie.
 2. Wees actief betrokken bij klantrecensies en Q&A’s om vertrouwen op te bouwen. Laat je zien dat je luistert naar je klanten.
 3. Zet een brandstore op om je merkverhaal te vertellen en een consistent merkbeeld te geven.
 4. Benut je Amazon Advertising door grondig zoekwoordonderzoek te doen, stel een slim budget in, optimaliseer je biedstrategieën en blijf je campagnes voortdurend monitoren en bijstellen. Experimenteer en leer met A/B-tests om je advertenties te perfectioneren.
 5. Vergeet niet jouw producten te optimaliseren voor zoekopdrachten met relevante zoekwoorden, integratie in je content, en gebruik backend SEO-technieken zoals alt-text en meta-tags.
 6. Benut de ‘honeymoon-periode’ van Amazon. Verzamel je recensies via het Early Reviewer Program en Vine en overweeg tijdelijke promoties om je verkoop en zichtbaarheid een boost te geven.
 7. Bescherm ten slotte jouw merk en intellectueel eigendom met Amazon Brand Registry voor een sterke en veilige merkpositionering.

Succes met je verkoopavontuur op Amazon

Hebben deze stappen je geïnspireerd om te beginnen met verkopen op Amazon? In dat geval wens ik je veel succes met je verkoopavontuur.

Bron header-afbeelding: Worawee Meepian / Shutterstock.com