Online marketing

Batman of Superman: superhelden-lessen voor je branding

0

Iedereen heeft een favoriete superheld. Of je nu team Batman of team Superman bent. De invloed van de iconische figuren is niet te ontkennen. Maar waarom hebben deze karakters zo’n grote aantrekkingskracht? Het antwoord zit in hun perfect uitgevoerde branding.

De branding van deze helden is door de jaren heen is geëvolueerd, maar blijft nog steeds trouw aan hun kernwaarden. In deze analyse duiken we dieper in de wereld van superhelden en branding.

De kracht van storytelling

Superhelden-verhalen zijn vaak geworteld in universele thema’s van goed versus kwaad, rechtvaardigheid en zelfopoffering. Deze verhalen appelleren aan onze emoties en innerlijke verlangens. Dit is vergelijkbaar met het Myers-Briggs ‘Protagonist’ persoonlijkheidstype, dat idealisme en positieve impact omarmt

Onbewuste invloeden

De kleuren die in de branding van Batman en Superman gebruikt worden, zijn niet willekeurig gekozen. Batman’s zwart en geel stralen mysterie en hoop uit. Superman’s blauw en rood staan voor betrouwbaarheid en kracht. Deze kleuren activeren onbewuste associaties. Dit leidt tot een diepere emotionele band met het merk.

Naast kleur is de vorm of het symbool even belangrijk. Batman’s vleermuis staat voor waakzaamheid, terwijl Superman’s ‘S’ veel meer is dan de eerste letter van zijn naam; het is een symbool voor hoop. Deze iconen dienen als snelle visuele representaties van de karaktereigenschappen en missies van deze helden.

Batman, Robin en Superman

Consistentie is de sleutel tot effectieve branding, maar dat betekent niet dat er geen ruimte is voor evolutie. Zowel Batman als Superman hebben hun logo’s zien evolueren, maar de essentie is altijd behouden. Dit helpt bij het opbouwen van een tijdloze merk(h)erkenning.

Superhelden creëren een gevoel van gemeenschap onder hun fans. Door merchandise, social media en fanclubs voelen mensen zich meer verbonden met het merk en willen ze er deel van uitmaken. Dit principe van ‘erbij willen horen’ is een krachtig marketinginstrument. Het staat ook bekend als Cialdini’s 7e principe: unity.

De les voor branding

In een tijd waarin merken vechten om aandacht, kunnen we veel leren van superhelden. Een sterk verhaal, goed doordachte visuele elementen en een gemeenschap die zich verbonden voelt met je merk, zijn allemaal cruciale aspecten van effectieve branding. Net als Batman en Superman, kun je met de juiste elementen een tijdloos en emotioneel resonant merk creëren dat mensen niet snel zullen vergeten.

Of je nu net begint met het opbouwen van een merk of een rebranding overweegt, kijk eens naar onze favoriete superhelden voor inspiratie. Hun vermogen om generaties te boeien met coherente en aantrekkelijke branding is niets minder dan superkrachtig. Dus, welke elementen ga jij implementeren in jouw merkstrategie?

5 superhelden die je als archetype zou kunnen gebruiken:

  • Spiderman – De jonge rebel
  • Batman – De vogelvrije
  • Doc. Strange – De magiër
  • Superman – De held
  • Iron man – De uitvinder

Spiderman, Batman, Dokter Strange, Superman en Iron Man

Dit is een uitdaging voor elke ondernemer die een (verborgen) liefde heeft voor superhelden. Bepaal welke superheld de personificatie is van jouw merk. Kijk vervolgens welke elementen je ook kunt gebruiken voor jouw branding, symboliek en storytelling. Zo scherp je jouw merk aan. Zo maak je van jouw merk de superheld.

Hoe ga je hier concreet mee aan de slag?

Schrijf jouw verhaal door te spieken bij dit superhelden-format:

  • Wat is jouw superkracht? Wat kan jij als geen ander?
  • Wat heb jij meegemaakt waardoor je bent zoals je bent?
  • Schrijf de origin story van jouw bedrijf met jouw waarden.
  • Welk probleem wil jij oplossen? Wie is de ‘vijand’ van jouw bedrijf?
  • Welke slachtoffers hebben jouw hulp nodig? Beschrijf je doelgroep.

Begrijp het verhaal van jouw klant en maak iets dat zij willen. Geef ze een verhaal om te vertellen op de momenten dat jij er niet bij bent. Dat is branding zoals alleen superhelden dat kunnen. En jij bent er één van.