Content

De kracht van verhalen in 2024: dit zijn de 5 storytelling-trends

0

Het nieuwe jaar is met veel toeters, bellen en fijne lijstjes ingeluid. Op elke lijst wordt ruimschoots aandacht besteed aan de verregaande ontwikkelingen van generatieve AI en hoe we dat als communicatieprofessionals al dan niet moeten omarmen en integreren in onze werkzaamheden. Ook als we kijken naar de ontwikkelingen op het gebied van visual storytelling kunnen we niet om AI heen. Maar welke andere toonaangevende trends doen hun intrede in dit nieuwe jaar? Hieronder tref je vijf visual storytelling trends, waar je dit jaar niet omheen kunt.

1. Storytelling ter ontspanning en vermaak

De wereld om ons heen verandert in een razend tempo. Er is veel aan de hand. De grimmige beelden druppelen dagelijks binnen op onze telefoons. Natuurlijk willen we op de hoogte blijven van wereldnieuws. Maar we zijn ook op zoek naar lichtpuntjes, luchtigheid en optimisme. Als merk is dit hét moment om een visueel verhaal te vertellen dat de consument in een ontspannende staat van zijn brengt. Dit kan door aandacht te besteden aan ontspannende activiteiten, zoals het lezen van boeken, het kijken van series of pottenbakken.

We zijn sowieso dol op lijstjes van boeken, series en podcasts. Hapklaar opgediend en met één klik op de knop te bestellen. Dat is pas ontspannen. Maar, het kan ook met humor, zoals een ijzersterke meme die inspeelt op een actualiteit of een korte video op TikTok of Instagram, die een lach tovert op elk gezicht.

Overigens moeten we de kracht en mogelijkheden van TikTok als storytelling-medium an sich niet uitvlakken. Het medium líjkt lichtvoetig en speels en dat is het ook. Deels. Want TikTok en haar gebruikers (en dat zijn er veel) zijn in staat om grote veranderingen teweeg te brengen op zowel micro- als macroniveau. Van klimaatverandering tot huidverzorging, de TikTok-creators weten hun storytellingvaardigheden perfect in te zetten om een groot publiek te betrekken bij de meest uiteenlopende onderwerpen. Vaak met een knipoog, soms ook bloedserieus. Voor hen is de combinatie van entertainment en merken dan ook gesneden koek. Iets waarvan we écht van kunnen leren, dus laat je inspireren.

@rijksmuseum

A maidservant pours milk, entirely absorbed in her work. ? Except for the stream of milk, everything else is still. Vermeer took this simple everyday activity and made it the subject of an impressive painting – the woman stands like a statue in the brightly lit room. ?? ?? The Milkmaid, Johannes Vermeer, c. 1660 #Rijksmuseum #Amsterdam #Vermeer #lerenoptiktok

? origineel geluid – Rijksmuseum

Accepteer cookies

2. A neverending story

Maar dan echt. Denk eens aan jouw favoriete serie. Of dat nu Suits is of Dertigers, steeds vaker zullen visuele verhalen parallel gaan lopen met ons echte leven. Hoe dan? Verhalen zullen nooit stoppen of uitdoven, maar 24 uur per dag en zeven dagen per week realtime doorgaan. Dit betekent dat als jij midden in de nacht afstemt op Dertigers, dat je Noor daadwerkelijk ziet woelen in bed. Of je ziet Mike uit Suits tot diep in de nacht over dikke dossiers gebogen zitten om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op een rechtszaak. Tijdens je lunchpauze zou je zomaar een melding kunnen krijgen van jouw favoriete verhaalwereld, waarin je ziet dat de hoofdpersoon op het punt staat van bevallen.

Het klinkt misschien gek en heel futuristisch, maar in een bepaalde mate gebeurt dit al op social media. Zo zit Don Draper uit Mad Men al jaren op X en weet hij zijn 18.000 volgers regelmatig te amuseren met zijn hersenspinsels. En natuurlijk doen de komst en de mogelijkheden van generatieve AI een flinke duit in het zakje. Zo kun je al communiceren met jouw favoriete personage en daarmee een deep dive maken in de verhaalwereld, die zich niet laat beperken tot slechts tien afleveringen op Netflix. Hoe tof is dat?!

3. Immersief en interactief alstublief(t)

Over AI gesproken, de eindeloze mogelijkheden die tools op het gebied van generatieve AI bieden, gaan het vertellen van merkverhalen veel mooier, meeslepender en interactiever maken. In plaats van het vertellen van de ontstaansgeschiedenis op de website, kan jouw publiek daadwerkelijk worden meegezogen in een andere tijd, door het toevoegen van gamingelementen en VR- en AR-toepassingen. Het publiek kan in een tijdmachine stappen en uitdagingen en keuzes voorgelegd krijgen, waarmee het merk in het verleden heeft moeten dealen.

Door meerdere zintuigen aan te spreken bij een dergelijke ervaring wordt de beleving veel rijker, immersiever. Emoties worden sterker aangesproken en daardoor zal de herinnering aan de ervaring langer blijven. Daarnaast wordt het gevoel van agency versterkt, wat steeds belangrijker wordt voor ons. We willen autonoom zijn in de beslissingen die we maken, ook voor wat betreft ons mediagebruik.

Die agency zien we ook terug in hoe we ons bewegen in (al dan niet virtuele) verhaalwerelden. Het gaat dan niet alleen om de keuzes die we maken en de verantwoordelijkheden die we pakken, maar ook om hoe we ons voorkomen vormgeven in de vorm van bijvoorbeeld een avatar. De keuze is reuze en omdat je alles van boven tot onder kunt vormgeven maak je heel bewuste keuzes in hoe je je wilt presenteren. Dit geldt ook voor merken die zich bewegen in verhaalwerelden. Achter elke keuze zit een overweging, een verhaal. We zien dit al terug op Instagram, waar je je eigen avatar kunt vormgeven. Blijf je dicht bij de werkelijkheid of fabriceer je een heel ander personage? Die vrijheid in keuzes gaan we steeds meer zien dit jaar.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Adam Mosseri (@mosseri)

4. Visual storytelling in je mailbox

We gaan weer even terug naar visual storytelling. Op social media is het geen nieuw fenomeen. Al jaren integreren merken storytelling in social media posts. Maar dit jaar gaat visual storytelling haar definitieve intrede doen in nieuwsbrieven. Dit ligt misschien ook wel in lijn met de populariteit van nieuwsbrieven an sich. Denk bij een nieuwsbrief niet aan lange teksten, maar juist aan de combi met GIFs en memes die een humoristische twist geven aan geschreven kost. Of denk aan korte video’s, die binnen een split second een complex verhaal kunnen vertellen.

In de populaire nieuwsbrief Havermelkelite van journalist Jonas Kooijman zit altijd wel een video verwerkt, waarin een nieuw fenomeen kort en visueel wordt toegelicht. Niet gek dat visual storytelling steeds meer voet aan de grond krijgt in de mailbox, want in de strijd om aandacht springt een krachtige, in het oog springende visual er lekker uit. Het doorbreekt de eentonigheid van teksten.

Ook journaliste en filosofe Doortje Smithuijsen heeft sinds kort een nieuwsbrief, waarin zij experimenteert met verschillende manieren van verhalen vertellen. Zo deelde zij onlangs een nieuwsbrief bestaande uit één enkele video, een vlog, waarin zij een aantal onlangs gelezen boeken bespreekt. En waarom ook niet? Een nieuwsbrief is op maat gesneden content voor fans. Zij abonneren zich immers én betalen om de content te verorberen. Alle reden om te experimenteren, buiten de gebaande paden te stappen en de fans te verwennen met een variatie aan content.

5. Back to the future

Als laatste wil ik aandacht schenken aan het grafische aspect van visual storytelling. Want laten we wel zijn, het is fijn als er een goed doordacht verhaal is, maar het is ook prettig als de visuals zelf er goed, passend en eigentijds uitzien. Deze trend brengt ons terug naar psychedelische elementen, die populair waren in de jaren negentig en de zeroes. Denk aan vette fonts, felle kleuren met een flinke dot goud en zilver. Nostalgisch, maar tegelijkertijd ook futuristisch. Het brengt ons terug naar een onbezorgde tijd, maar geeft ons ondertussen een duw naar de toekomst en alle mogelijkheden, tools en ontwikkelingen die er zijn om óók als merk een eigen identiteit uit te dragen. Maak een statement, wees een main character.

Want als we nieuwe verhalen willen vertellen, hebben we nieuwe helden nodig. Het wordt tijd voor merken om voorop te lopen, om zich als main character te positioneren, om verhalen te vertellen, om te durven. Als voorvechter van een bepaalde ideologie of als presentator van een ander perspectief. Soms serieus, soms met een dikke knipoog. Want die ruimte is er altijd, in een goed verhaal.