Contentmarketing

Contentmarketeers opgelet: dit zijn dé 9 trends voor 2024

0

‘Doe een voorspelling, maar geef er geen datum bij en deze komt altijd uit’. Geen idee wie dat ooit zei, maar als je lang genoeg wacht zullen veel voorspellingen inderdaad ooit wel een keer uitkomen. Lastiger wordt het als je contentmarketingtrends wil voorspellen die binnen een jaar zichtbaar moeten zijn.

Trends voorspellen heeft bovendien al snel iets van wishful thinking: je hoopt soms dat het vak een bepaalde kant op gaat. Om zo goed mogelijk iets zinnigs te zeggen over contentmarketingtrends in 2024 baseer ik mij dus waar mogelijk op rapporten en data die verschuivingen laten zien. Andere trends zag je afgelopen jaar al opkomen en daarvan is het aannemelijk dat die zich voortzetten in 2024. En ik keek naar wat er in de VS gebeurt, omdat we sommige trends en ontwikkelingen daar vaak als eerste zien.

1. AI is de hype voorbij en wordt een echte assistent

Waar we AI begin 2023 inschatten en inzetten als contentcreatietool en het er zelfs op leek dat AI complete content kon maken, is daar een verschuiving gaande. Ja, je kunt inderdaad content maken met AI-tools, maar de inzet ervan is selectiever geworden. Behalve als contentgenerator gebruiken we het zeker ook als een assistent die ons werk uit handen neemt, die ons inspireert met ideeën en suggesties en die als extra check fungeert.

Zo ondersteunt AI je bij heel uiteenlopende contenttaken. Bijvoorbeeld bij:

  • analyseren van content van concurrenten
  • maken van outlines of doen van diverse voorstellen voor een item
  • genereren van gerelateerde suggesties voor succesvolle content die je nu al hebt
  • creatief hergebruiken van content in andere formats

We zien ook een groeiend bewustzijn van (ethische) haken en ogen die aan de inzet van AI zitten. Dat leidde al tot een AI als Claude dat volgens het HHH-model opereert (Helpful, Honest, Harmless).

Dat groeiende bewustzijn neemt niet weg dat 2024 nog veel nieuwe en spannende toepassingen van AI voor content zal brengen. Kijk maar naar de aankondiging van Spotify dat ze via spraak cloning podcasts straks automatisch vertalen naar andere talen.

Accepteer cookies

2. Videocontent wordt nog onmisbaarder

De korte video uit de trendvoorspellingen uit 2023 is een blijvertje. Het is aantrekkelijke en snel te consumeren content, zeker op social media waar het eigenlijk onmisbaar is als je bereik wil realiseren.

Bij videocontent zie je nog drie andere trends. De eerste is dat steeds meer videocontent geproduceerd wordt op de smartphone. De tweede is de stille videocontent. Veel mensen kijken met het geluid uit en daar kun je met video goed op inspelen door te werken met visuele elementen en korte teksten die in beeld komen die samen voldoende uitleg geven. De derde videotrend betreft live video, dat mensen betrekt en bovendien authentiek is.

3. Ruimte voor verdiepende content

Hoewel de populariteit van korte video misschien anders doet vermoeden, is er nog steeds volop ruimte voor verdiepende content. Allereerst omdat die een andere functie heeft in de klantreis, maar ook omdat veel mensen verdiepende content weten te waarderen. Dat blijkt uit de populariteit van podcasts, maar ook uit de populariteit van andere formats.

Zo laat onderzoek onder 360 B2B-contentmarketeers in de VS zien dat de succesvolste contentformats juist om langere, verdiepende content draaien. Denk dan aan evenementen op locatie, online events/webinars/cursussen, rapporten en whitepapers die samen de top 4 van succesvolste content vormen.

4. Interactieve content voor engagement én data

Met interactieve content maak je je doelgroep actief doordat ze klikken, swipen, stemmen, quizzen of een tool gebruiken. Interactieve content geeft de gebruiker een gevoel van regie en op social media is het vaak een positief signaal naar het algoritme. Vooral op LinkedIn zag je afgelopen jaar daarom steeds meer carrousels en die trend zal wel doorzetten, ook omdat je de carrousels ook elders kunt gebruiken.

Quizzes en tools waren en blijven populair. Niet alleen omdat je ze op veel kanalen kunt inzetten, ze interactief zijn maar ook omdat ze helpen om data en feedback over je doelgroep te verzamelen. Meer interactie betekent vaak meer betrokkenheid en conversie en met het groeiende aantal tools die je hiervoor kunt gebruiken, wordt het in 2024 wel heel gemakkelijk om vaker interactieve content in te zetten.

LinkedIn-post met slider Frankwatching

Bekijk deze carrousel/slider-post op LinkedIn

5. Groei van socialmedia-shopping

Het tweejaarlijks onderzoek van Hubspot (2023) onder consumenten in de VS, noemt social media-shopping als een belangrijke consumententrend. Aangezien de VS vaak voorloper zijn als het gaat om trends, mag je verwachten dat consumenten in Nederland en Europa ook steeds meer zullen kopen via social media.

Inspelen op social media-shopping betekent niet alleen het inrichten van shops en shopfuncties op social media, maar ook het maken van de socialmediacontent die potentiële shoppers aantrekt, overtuigt en hun vertrouwen wint.

6. Diversifiëren in SEO

SEO blijft belangrijk. Maar waar SEO voorheen bijna synoniem was voor optimaliseren voor vindbaarheid in Google, zien we dat steeds meer veranderen. Mensen zoeken vaker op social media naar informatie (zie onderstaande quote) en ze zoeken meer en meer via YouTube en Pinterest en afhankelijk van je branche ook via Amazon of Bol.

In our studies, something like almost 40% of young people, when they’re looking for a place for lunch, they don’t go to Google Maps or Search. They go to TikTok or Instagram. –
Google Senior Vice President Prabhakar Raghavan, Fortune’s Brainstorm Tech Conference 2022

Die veranderingen in zoekgedrag vragen om extra optimalisatieslagen. Maar los van deze veranderingen, zien we zoekmachines mede door de komst van AI veranderen. We zien nu al dat Google steeds vaker antwoorden op zoekvragen direct geeft, waardoor je mogelijk organische bezoekers op je site misloopt. Ook vanuit dat oogpunt is het waarschijnlijk slim om niet meer van één zoekmachine afhankelijk te zijn.

7. Meer aandacht voor privacy in content

De groei van AI en de komst van de AI Act  zullen mensen in 2024 nog bewuster maken van privacy issues. Daarnaast is er steeds minder tot geen ruimte meer voor third party cookies. Als slimme contentmaker kun je daar op inspelen door bijvoorbeeld:

  • voor waardevolle content niet vaker dan nodig naar een naam en e-mailadres te vragen. 👇
  • je nadrukkelijk te richten op content op eigen grond, zoals eigen websites.
  • voorzichtig te zijn met remarketing om een ‘big brother is watching you’-effect te vermijden.

8. Gated content steeds meer een barrière

Als je leads verzamelt, zet je vaak extra waardevolle content in die mensen pas krijgen als ze hun naam en e-mailadres prijsgeven. Maar onderzoek onder B2B-inkopers in de VS liet in 2022 al zien dat slechts 30% bereid was om gegevens achter te laten in ruil voor informatie. Dat terwijl 23% eerst probeerde om de gezochte info elders te vinden. Maar liefst 47% zei nooit contactinformatie te geven of desnoods foutieve contactinfo (!) te geven.

Laat dat even op je inwerken. In combinatie met de toenemende hang naar privacy zullen die cijfers eerder toenemen dan afnemen. Dat betekent dat het slim is om nogmaals naar je gated content te kijken. Hoe bijzonder, gewild én actueel is die content op dit moment? Kunnen mensen die misschien gemakkelijk elders vinden? Welke gated content kun je beter helemaal vrijgeven, zodat meer mensen daarmee zien wat ze aan je hebben en dat wellicht verder delen?

9. Minder content, meer contentpromotie

Originele kwaliteitscontent maken was natuurlijk altijd een mooi streven, maar het wordt ook steeds noodzakelijker wil je content nog enige impact hebben. Zeker als anderen met behulp van AI allerlei content kunnen maken zonder dat ze over eigen (vak)kennis beschikken. Wil jij die contentdiarree ontstijgen? Dan zijn kwaliteit, eigen inzichten en een eigen visie noodzakelijk.

Dat vraagt extra inspanning en om intensieve contentpromotie om daar maximaal rendement uit te halen. In de VS geven B2B-contentmarketeers aan intensiever in te willen zetten op contentpromotie (je kunt direct naar het bestand, geen mailadres nodig). Wel melden ze daarbij dat gebrek aan tijd hun grootste belemmering is om dat daadwerkelijk te doen.

Maar wie bijzondere content maakt én deze promoot, wint. Dat is op zich iets van alle tijden en alle contentlesboekjes, maar hopelijk gaat dat in 2024 nu echt goed lukken nu er meer noodzaak is.

Contentkansen in 2024

Gezien alle ontwikkelingen zal 2024 (opnieuw) een jaar worden vol contentkansen. En mocht een van de contentmarketingtrends niet blijken uit te komen, geef mij de schuld. Of wacht iets langer tot deze alsnog uitkomt 😉.