Content

AI-content van kwaliteit? Combineer deze 3 tools

0

Er zijn steeds meer verschillende AI-tools beschikbaar voor contentcreatie. Platformen die allemaal kunstmatige intelligentie integreren met neuromarketing. Maar welke tool is nu het meest geschikt? Om die vraag te beantwoorden hebben we bij Fueld al deze tools getest en delen we in dit artikel de resultaten en werkwijze. Zo kun jij straks profiteren van kwalitatieve AI-gegenereerde content, zonder eerst zelf alle beschikbare tools te hoeven testen.

Want het genereren van content met kunstmatige intelligentie zelf kost al wat tijd. Het gaat immers niet alleen over het aan elkaar rijgen van woorden. Het gaat over het creëren van waarde en het benutten van persoonlijke ervaringen en expertise. Uit de test blijkt dat de combinatie van ChatGPT, Neuroflash en Jasper.ai daar de beste resultaten voor oplevert.

Deze verschillende AI-tools hebben allen de eigenschap dat ze op een efficiënte wijze content creëren op basis van de vraag die je ingeeft: de zogenaamde prompt. Voor alle drie hier beschreven tools geldt: hoe beter en gedetailleerder de prompt, des te beter het antwoord.  

AI-tool #1 ChatGPT

ChatGPT is de meest bekende tool om content mee te creëren. ChatGPT is een state-of-the-art platform voor contentcreatie, dat speciaal is ingericht op het begrijpen en produceren van natuurlijke taal. Waar ChatGPT erg geschikt voor is, is het weergeven en organiseren van kennis.  

Om een waardevol stuk content te realiseren, is het van belang om vooraf vast te stellen welke onderdelen je daarin wilt benoemen. Vragen die we aan ChatGPT stellen om tot een goed inhoudelijk stuk content te komen, hebben vooral te maken met het vaststellen van de outline ervan. Denk aan:  

 • Geef de 5 meest besproken aandachtspunten van <onderwerp> 
 • Beschrijf de 4 belangrijkste voor- en nadelen van <onderwerp> 
 • Hoe wordt <onderwerp> het meeste toegepast? 
 • Hoe werkt <onderwerp>? 

Het gaat hier om praktische vragen rondom het onderwerp die je op basis van je eigen kennis en ervaring stelt. Hier zijn dan ook geen standaard prompts voor te bedenken die voor ieder onderwerp van toepassing zijn, omdat de eigen insteek leidend is. Op die manier leg je ook een goede basis om plagiaat te vermijden.  

Prompts die we bijvoorbeeld voor het creëren van dit artikel hebben gebruikt, zijn:

 • Geef een korte beschrijving van de werking van ChatGTP, Neuroflash en Jasper.ai
 • Maak een bulletlijst van de drie belangrijkste verschillen tussen deze tools
 • Geef de 3 belangrijkste aandachtspunten als je deze tools succesvol wilt inzetten

De antwoorden van prompts zijn de basis van het artikel. Je vult de ideeën aan met eigen tekst en ervaringen. Ook hierdoor vermijd je plagiaat.

AI-tool #2 Neuroflash

Neuroflash is niet alleen een veelzijdig platform voor contentcreatie. Het is ook een professionele tekstschrijver die nauwkeurige, heldere en goed gestructureerde teksten produceert met een logische opbouw. Neuroflash is gebaseerd op inzichten uit de neurowetenschappen. Hiermee kan je de emoties en het brein van de doelgroep begrijpen en beïnvloeden en de impact van jouw content maximaliseren. Het produceert op maat gemaakte content die zeer gericht is en zijn kern vindt in harde wetenschappelijke gegevens en analyses.  

Neuroflash geeft je de mogelijkheid om eigen personalisaties te beschrijven en toe te voegen. Hierdoor kun je de teksten toespitsen op de persona’s binnen je doelgroepen. Als je doelgroep bestaat uit marketingmanagers, dan zou de beschrijving van je personality het volgende kunnen zijn:  

Neem de rol op van CMO of CCO van een bedrijf met ongeveer 100 werknemers. Je bent verantwoordelijk voor het genereren van leads, het marketing- en/of het volledige commerciële proces. Hebt een algemeen inzicht in ontwikkelingen in het marketingveld, maar bent niet geïnteresseerd in te veel details. Wilt wel weten wat de uitkomsten en resultaten zijn en hebt hulp nodig bij het nemen van beslissingen over hoe je de resultaten kunt verbeteren.  

Logische teksten genereren

Op basis van de bovenstaande prompts die we aan ChatGPT hebben gesteld, kun je de antwoorden binnen Neuroflash gebruiken om toegespitste, logische teksten te genereren. Het is slim om dit stap voor stap te doen, per alinea, omdat veel AI-tools gebruikmaken van de eerder gemaakte teksten. Op die manier kun je de tekstonderdelen die je gebruikt, meteen optimaal laten aansluiten bij het doel van je content. 

Een voorbeeldopdracht op basis van de bulletlijst die ChatGPT heeft gegeven op basis van onze vraag, kan zijn:  

Schrijf een alinea van maximaal 100 woorden waarin de volgende drie voordelen worden uitgewerkt…

Op die manier worden de bulletpoints van ChatGPT omgezet in tekst, die gericht is op de specifieke persona die je wilt bereiken. Deze tekst kun je dan weer aanpassen aan de hand van je eigen inzichten en ervaringen. 

AI-tool #3 Jasper.ai

Jasper.ai gebruikt krachtige kunstmatige intelligentie om content te produceren die exact is toegespitst op de gewenste specificaties en doelstellingen. Deze tool levert content van hoge kwaliteit die is geoptimaliseerd voor zoekmachines en conversies. Dit doordat het mogelijk is om een beschrijving van de gewenste content, de tone of voice en de zoekwoorden waarop de content gevonden moet worden, op te geven.  

De derde stap die we nemen is om de tekst die in Neuroflash is gemaakt, in Jasper.ai toe te voegen. Als je de tekst meteen goed vindt, kun je gebruik maken van de kopieerfunctie van Neuroflash en de tekst in Jasper.ai plakken. Maar Jasper.ai en Neuroflash werken ook samen. Door de tekst die je wilt veranderen in Neuroflash te selecteren en op de button te klikken die dan naar voren komt, kun je een aantal Jasper.ai functies direct toepassen. Op die manier kun je de tekstonderdelen nog verder optimaliseren voordat je deze toevoegt aan de totale tekst die je in Jasper.ai aan het opbouwen bent. 

Optimaliseren van de teksten

Het belangrijkste aspect bij het maken van waardevolle teksten, is dat je een goede contextuele kennis van de doelgroep en van het onderwerp, combineert met je eigen ervaringen en visie. Daarbij kun je de AI-algoritmen steeds verder trainen. Zo worden ze beter in staat om voor jou accurate en relevante informatie te produceren. Uiteraard is het ook belangrijk om te controleren of de gegenereerde content correct is, vrij is van grammaticale fouten en een logische opbouw heeft.  

Op het moment dat de tekstonderdelen aan Jasper.ai zijn toegevoegd, kun je verder met uitbreiden en optimaliseren door je eigen kennis en tone of voice toe te voegen. Maar ook door bepaalde delen van teksten te selecteren en aan Jasper.ai te vragen om de tekst te herschrijven.   

Opdrachten die je hiervoor kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld: 

 • Herschrijf deze tekst zodat <punt dat je wilt maken> nog duidelijker naar voren komt 
 • Maak deze tekst korter, waarbij je zorgt dat <punt dat je wilt maken> als conclusie kan worden getrokken 
 • Breid deze alinea uit, waarbij je informatie over <bijvoorbeeld voordeel, nadeel, werkwijze, toegevoegde waarde> toevoegt aan de alinea 

Door de teksten in Jasper.ai al meteen op te maken als het gaat om de H1, H2, H3, H4, maar ook door het toevoegen van tekst stijlen en links, krijg je al een goede basis als het gaat om de SEO-optimalisatie. Dit zijn standaardfuncties die binnen Jasper.ai beschikbaar zijn. 

Totale content-check laten uitvoeren 

Nu je alle onderdelen hebt geoptimaliseerd en de waardevolle inhoud zo goed mogelijk hebt afgestemd op de beoogde doelgroep, kun je Jasper.ai nog een totaalblik laten werpen op de tekst. Een opdracht die je hiervoor kunt gebruiken is:  

“Controleer bovenstaande tekst en geef aan welke wijzigingen je nog door zou voeren om beter aan te sluiten bij het doel van de tekst”  

of  

“Welke details zou je nog toevoegen aan de tekst om een nog grotere waarde aan <persona> toe te voegen?” 

Soms geeft Jasper.ai dan nog feedback die je wilt toevoegen aan je tekst, maar soms zijn het onderwerpen die je zelf minder van toepassing vindt. Het is wel altijd goed om nog een laatste check te doen. 

SEO-optimalisatie doorvoeren

Veel content creators gebruiken tools zoals Ahrefs, Semrush of Yoast om de teksten te optimaliseren voor de zoekmachines. Jasper.ai heeft een integratie met SurferSEO. SurferSEO is een SEO-platform dat webpagina’s analyseert en informatie geeft over welke aspecten van de pagina beter geoptimaliseerd kunnen worden voor zoekmachines.  Dat geeft de mogelijkheid om meteen vanuit Jasper.ai zelf de teksten te optimaliseren op verschillende punten:  

 • Toepassing van zoekwoorden 
 • Lengte van de tekst 
 • Toepassing van headings 
 • Verdeling in alinea’s 
 • De hoeveelheid afbeeldingen

SurferSEO baseert de adviezen onder andere op de best gevonden contentitems (de top 10 van de Google SERP) van de aangegeven zoekwoorden. Dat betekent dat je ook een lijst met concurrerende urls krijgt waar je inspiratie uit kunt halen, aangevuld met een lijst met potentiële onderwerpen die je nog aan je tekst kunt toevoegen. 

AI-content en plagiaat

Een van de mogelijke risico’s bij het gebruik van AI voor contentcreatie is dat van plagiaat. Hoewel AI-programma’s zoals Jasper.ai en Neuroflash zijn ontworpen voor unieke inhoud, kunnen ze soms zinnen en alinea’s produceren die sterk lijken op die van bestaande teksten. Dit kan ertoe leiden dat de gegenereerde inhoud als plagiaat wordt beschouwd en er auteursrechtelijke problemen ontstaan. Dit kun je doen om plagiaat te voorkomen:

Plagiaatdetectiesystemen

Gelukkig zijn er een aantal bewezen methoden om plagiaat te voorkomen bij het gebruik van AI voor contentcreatie. Denk hierbij aan het gebruik van een geavanceerd plagiaatdetectiesysteem. Er zijn tal van online tools die speciaal zijn ontwikkeld om plagiaat te identificeren en te voorkomen. Deze tools zijn doorgaans gebaseerd op geavanceerde algoritmen. Die zijn in staat om exact overeenkomende zinnen en alinea’s te detecteren die in andere teksten worden gebruikt. 

Bronvermelding

Een andere manier om plagiaat te voorkomen, is door te zorgen voor een goede bronvermelding. Vermeld het altijd duidelijk wanneer je een AI-tool hebt gebruikt voor je contentcreatie. Dit kan bijvoorbeeld door middel van citaten en referenties naar specifieke bronnen. 

Eigen kennis en expertise

De belangrijkste manier om plagiaat te voorkomen is door je eigen kennis en expertise in te brengen. Door persoonlijke inzichten, ervaringen en meningen toe te voegen aan de gegenereerde tekst, creëer je unieke inhoud die niet gemakkelijk te kopiëren is. Daarnaast verhoogt het gebruik van eigen kennis en expertise ook de waarde en relevantie van de gegenereerde inhoud voor de lezers.  

Een goede manier om dit te doen, is door te beginnen met het schrijven van een ruwe schets. Deze vul je vervolgens aan met je persoonlijke inzichten en ervaringen. Door deze persoonlijke touch toe te voegen, kun je de tekst onderscheiden van andere bronnen en tegelijkertijd ook de lezer voorzien van waardevolle informatie. 

De kracht van de menselijke creator

De verschillende AI-tools hebben allen een eigen kracht, waarbij het gebruikmaken van de combinatie van tools het beste resultaat oplevert. AI is daarmee een innovatief hulpmiddel dat kan worden gebruikt om sneller en nauwkeuriger dan ooit tevoren content te creëren. Toch blijven eigen inbreng van kennis en expertise essentieel. Zowel om waarde toe te voegen voor de lezer als het vermijden van plagiaat.

Kortom: AI-tools kunnen sneller en nauwkeuriger werken, maar betrek altijd een menselijke creator bij het proces.