Data analytics

Verlies je data niet: zo maak je een Universal Analytics back-up [3 opties]

0

Universal Analytics is gestopt, daar was je waarschijnlijk al van op de hoogte. Maar in juli 2024 gaan de rapporten definitief offline. Al je gegevens gaan verloren, tenzij je actie onderneemt en je je gegevens zelf exporteert.

Daarom ging ik vandaag aan de slag met een Universal Analytics back-up van mijn websitegegevens. De documentatie van Google over het archiveren van UA-data is helaas (nog) niet super zinvol. Dus ik ging zelf op zoek naar makkelijke oplossingen die voor marketing- en communicatieprofessionals haalbaar zijn.

Hier zijn alvast mijn aanbevelingen. Ik heb de volgende drie oplossingen gevonden:

  1. Je kunt Universal Analytics-data makkelijk exporteren naar Matomo, een bekend alternatief voor Google Analytics. Verderop in dit artikel praat ik je door de details, maar dit is verreweg de makkelijkste oplossing voor een klein bedrag per maand. En de export is erg compleet. Je hebt alleen geen invloed op wat er precies wordt geëxporteerd.
  2. De tweede optie is het exporteren van je oude Universal Analytics-data naar Google Sheets. Deze oplossing is fijn als je iets zoekt dat helemaal gratis is. Bovendien geeft dit je controle over wat je precies wil archiveren. Het belangrijkste nadeel van deze oplossing is dat het wat werk vereist. Daarnaast heeft Google Sheets niet genoeg opslagruimte voor grotere datasets. En sommige organisaties zullen deze oplossing misschien te ‘houtje touwtje’ vinden.
  3. De derde optie is het exporteren van grotere Universal Analytics-datasets naar de third-party tool funnel.io. Deze oplossing is geweldig voor organisaties die een betrouwbare tool zoeken, grote datasets willen exporteren en veel controle willen houden over hoe de export verloopt.

Mag ik je één ding vragen? Als je jouw gegevens hebt opgeslagen, wil je dan een reactie achterlaten in de comments met je ervaringen? Samen krijgen we dan wat mooie best-practices boven tafel.

Succes en veel leesplezier!

Oplossing 1: Universal Analytics back-up in Matomo

Matomo is een bekend open source-alternatief voor Google Analytics en biedt de mogelijkheid om gegevens uit Universal Analytics te importeren. We gebruiken het hier dus alleen voor een Universal Analytics back-up. Toch is het programma momenteel al geïnstalleerd op zo’n 1,7% van de websites wereldwijd. Een relatief grote speler dus.

Het goedkoopste pakket kost €19 per maand. Je kunt Matomo ook gratis op je server installeren, maar dit raad ik af. Niet alleen is het een hoop gedoe. Onderaan de streep betaal je meestal ook meer. Je moet namelijk bijbetalen als je volledige functionaliteiten wil en je betaalt ook huur voor een server.

Stappenplan Universal Analytics naar Matomo

Je kunt in Matomo je gegevens importeren door de volgende stappen te doorlopen:

  • Ga via het tandwiel-icoon rechts bovenin je scherm naar de instellingen.
  • Navigeer naar ‘System’ en klik op ‘Google Analytics import’.
  • Klik op ‘Connect with Google’, selecteer de Google Analytics-weergave die je wil importeren en klik ‘Import properties’.
  • Als je terugkeert naar het instellingen scherm van ‘Google Analytics Import’ kun je nu de status bijhouden van de import.
  • Bij mij duurde de import meerdere dagen en moest ik de import nog een keer opnieuw starten. Maar uiteindelijk kwamen de gegevens goed overeen met Universal Analytics.

Mijn ervaringen met de Matomo-import

Om heel eerlijk te zijn was ik nooit zo’n fan van Matomo. Ik vind het hele programma een beetje ouderwets en soms wat stroef. Piwik Pro of Plausible vind ik in veel opzichten mooiere alternatieven. Maar het importeren van Universal Analytics-gegevens gaat wel erg makkelijk.

Bij alle andere oplossingen moet je vaak aan de slag met Looker Studio om de historische data te visualiseren. Ik vind het erg praktisch dat dat bij Matomo niet per sé hoeft. Je benadert je historische UA-gegevens gewoon via de Matomo web interface. Je kunt Matomo overigens wel koppelen aan Looker Studio. Maar het is fijn dat het niet hoeft.

Voor- en nadelen op een rij

Voordelen:

  • Eenvoudig te regelen: je hoeft geen rekening te houden met de tips onderaan dit artikel.
  • Relatief lage kosten (vanaf €19/maand).
  • Looker Studio niet per sé nodig.

Nadelen:

  • Je hebt geen invloed welke gegevens geëxporteerd worden naar Matomo.

Oplossing 2: export Universal Analytics naar Google Sheets

Als je op zoek bent naar een gratis oplossing, dan is Google Sheets de beste keuze. Deze oplossing is namelijk helemaal gratis. En om het proces nog makkelijker te maken gebruiken we de Google Analytics add-on.

Om de data verder te visualiseren voeg je Google Sheets eenvoudig toe aan een Looker Studio dashboard.

Het belangrijkste nadeel van deze oplossing is de beperkte hoeveelheid data die je kwijt kunt in Google Sheets. Het limiet staat op 10M cellen. Daarom is deze oplossing alleen geschikt voor kleinere websites.

💡 Let op: iedereen die Google Analytics-data exporteert naar Google Sheets, krijgt te maken met een aantal verwarrende bijeffecten. Ik bespreek verderop in dit artikel waarom je de sommige statistieken beter niet kunt exporteren.

Stappenplan Universal Analytics-data exporteren naar Google Sheets

Het importeren van UA-data in een Google Sheet is niet lastig, maar wel een tijdrovend en precies werkje. Laten we starten met het installeren van de add-on:

  • Open een nieuw Google Sheet-bestand. Ik noem de mijne ‘Universal Analytics Archief: leonkorteweg.nl’.
  • Ga in het menu naar ‘Uitbreidingen’ » ‘Add-ons’ en kies ‘Add-ons toevoegen’.
  • Zoek naar ‘Google Analytics’ en installeer de add-on met de naam ‘Google Analytics’.

Nu de add-on geïnstalleerd is, kunnen we onze eerste tabel importeren:

  • Ga in het menu naar ‘Uitbreidingen’. Als het goed is, is er een nieuwe knop verschenen genaamd ‘Google Analytics’.
  • Navigeer naar ‘Uitbreidingen’ » ‘Google Analytics’ » ‘Create new report’.
  • Laten we deze ‘Verkeersbronnen’ noemen, ik wil deze als eerste exporteren. Kies de juiste Universal Analytics-weergave.
  • Ik kies hier voor de volgende metrics: New Users, Sessions, Bounces, Session Duration, Goal XX Completions

💡 Tip: statistieken met een percentage (bijvoorbeeld ‘bounce rate’ of ‘conversion rate’), gemiddelden (bijvoorbeeld ‘avg. session duration’) en de statistiek ‘gebruikers’ kun je beter niet exporteren. Verderop in dit artikel leg ik uit waarom dit zo is.

  • Ik kies voor twee dimensies ‘Date’ en ‘Source / Medium’ en klik op ‘Create report’. ‘Segments’ laat ik leeg.

💡 Tip: ik adviseer om hier de datum plus één andere dimensie te exporteren. Wil je meer dimensies tegelijk exporteren? Kies dan voor oplossing 3 verderop in dit artikel.

  • Er wordt een werkblad toegevoegd met de naam ‘Report Configuration’.
  • In dit werkblad pas ik de ‘Start Date’ aan naar 2014-01-01 en de ‘End Date’ naar 2024-01-01.
  • Bij Metrics staat onder andere deze: ‘ga:goalXXCompletions’. We moeten hier de XX vervangen voor het doelnummer dat we willen importeren.
  • Ik wil eigenlijk alle doelen wel importeren. Ik heb er 4, dus ik vervang ‘ga:goalXXCompletions’ voor deze tekst: ‘ga:goal1Completions, ga:goal2Completions, ga:goal3Completions, ga:goal4Completions’.
  • Onder ‘Dimensions’ zie ik dat de volgorde niet goed staat. Ik draai ze om, zodat de datum de eerste kolom is.
  • We zijn klaar voor een testrondje. Ga naar ‘Uitbreidingen’ » ‘Google Analytics’ en klik op ‘Run reports’. Als het goed is wordt er een nieuw werkblad toegevoegd met de naam ‘Verkeersbronnen’.
  • Als de gegevens goed gaan kun je terug gaan naar het werkblad ‘Report Configuration’, het limiet ophogen en het rapport nog een keer genereren. Ik adviseer om daarna het veld ‘Skip Report’ op true te zetten. Die tabel is namelijk al geïmporteerd en hoeft nu niet nogmaals vernieuwd te worden. Zo voorkom je dat je snel tegen de daglimieten aanloopt van de Google Analytics API.

Meer tabellen exporteren: kopieer mijn instellingen

We hebben nu één tabel geëxporteerd. Misschien is dit wel alles wat je nodig hebt, maar ik heb ervoor gekozen om nog een aantal andere tabellen toe te voegen. Dit is mijn lijstje:

  • Verkeersbronnen
  • Landingspagina’s
  • Top-pagina’s
  • Mobiel vs desktop
  • Landen

Om je een beetje op weg te helpen deel ik hier mijn instellingen met je. Let op dat je in het veld ‘View ID’ het nummer van je eigen UA weergave laat staan. En neem mijn lijstje niet klakkeloos over. Voor jouw site wil je misschien nog andere tabellen exporteren. Denk aan productprestaties bij een webwinkel.

Tips voor Google Sheets inladen in Looker Studio

Het inladen van de Google Sheet in Looker Studio is te omvangrijk om helemaal te behandelen. Toch wil ik een paar tips geven om je op weg te helpen:

  • Je voegt ieder werkblad toe als losse gegevensbron. Dat is iets anders dan je waarschijnlijk gewend was. Als je mijn instellingen hebt gekopiëerd, heeft je dashboard dus ten minste vijf gegevensbronnen: voor iedere tabel één.
  • Kies bij het importeren van de sheet voor ‘Specifiek bereik opnemen’ en vul in ‘A15:Z’. Dit is nodig omdat de gegevens in de werkbladen pas op rij 15 beginnen. Looker Studio heeft deze info nodig om de tabellen te kunnen lezen.
  • Advanced tip: zie onderin het artikel voor tips hoe je statistieken als bouncepercentage en gemiddelde sessieduur het beste kunt tonen in Looker Studio.

Voor en nadelen op een rij

Voordelen:

  • Helemaal gratis.
  • Je bepaalt zelf wat je wil exporteren.
  • Voeg data toe aan je Looker Studio-dashboards.

Nadelen:

  • Voor sommige organisaties zal een archief in Google Sheets te ‘houtje touwtje’ zijn.
  • Veel werk en best lastig voor beginners.
  • Google Sheets heeft onvoldoende ruimte voor grote datasets.
  • Looker Studio vereist om data te visualiseren
  • Kans op onbetrouwbare data bij exporteren van de verkeerde gegevens (zie tips onderaan dit artikel).

Oplossing 3: import Universal Analytics in Funnel.io

Zoek je naar een professionele oplossing waarin je zelf precies kunt bepalen welke gegevens je wil exporteren? Zoek je een applicatie die grotere datasets aankan? Overweeg dan om je gegevens op te slaan met Funnel.io.

Je kunt het kosteloos proberen met een gratis pakket om je Universal Analytics-data in op te slaan. Ook hier gebruik je Looker Studio om de data te visualiseren.

💡 Let op: iedereen die Google Analytics-data gaat exporteren naar Funnel.io krijgt te maken met een aantal verwarrende bijeffecten. Ik bespreek verderop in dit artikel waarom je de sommige statistieken beter niet kunt exporteren.

Stappenplan Universal Analytics data importeren in Funnel.io

Om je Universal Analytics-data te importeren bij funnel.io doorloop je de volgende stappen:

  • Ga naar ‘Data Sources’ en klik ‘Google Analytics’.
  • Kies ‘Universal Analytics’ en selecteer welke weergave je wil importeren.
  • In de volgende stap kun je kiezen welke statistieken en dimensies je wil importeren. De standaardinstelling is al heel goed, maar deze is uiteraard aan te passen als je dat wil.
  • Als de databron klaar is, heeft het even tijd nodig om de gegevens te importeren.

Voor- en nadelen op een rij

Voordelen:

  • Makkelijk veel data archiveren uit Universal Analytics.
  • Professionele en betrouwbare oplossing, geschikt voor grotere organisaties.
  • Bepaal zelf welke gegevens je wil exporteren.
  • Gebruik Looker Studio om de data te visualiseren.

Nadelen:

  • De betaalde versie van Funnel.io is prijzig.
  • Looker Studio vereist om data te visualiseren.
  • Kans op onbetrouwbare data bij exporteren van de verkeerde gegevens (zie tips onderaan dit artikel).

Tips voor het exporteren van Universal Analytics-gegevens

Nu we verschillende oplossingen hebben behandeld, wil ik afsluiten met een paar belangrijke tips voor iedereen die Universal Analytics data wil exporteren naar Google Sheets of Funnel.io.

Bij het exporteren wordt de ruwe UA-data omgezet naar zogenaamde geaggregeerde data. Bij die export gaan een aantal cruciale dingen verloren. Dit zorgt voor verwarrende bij-effecten en onbetrouwbare rapporten als je de verkeerde gegevens kiest. Hier zijn mijn tips.

Tip 1: neem ‘Gebruikers’ nooit mee in je export

Één van de belangrijkste statistieken in Universal Analytics is het aantal gebruikers. Toch adviseer ik om deze niet te exporteren. Laat me dit uitleggen met een voorbeeld.

Stel dat ik als enige drie dagen op rij jouw website bezoek. De ruwe data zegt dan ongeveer dit:

Cookie IDDatum
123.1231 januari 2024
123.1232 januari 2024
123.1233 januari 2024

Als ik het totale aantal gebruikers opvraag, zal deze 1 gebruiker teruggeven. Want in de ruwe data is te zien dat de bezoeken van dezelfde Cookie ID afkomstig waren.

In de geëxporteerde (geaggregeerde) data ontbreekt het Cookie ID. De gegevens zien er ongeveer zo uit:

DatumGebruikers
1 januari 20241
2 januari 20241
3 januari 20241

Als je nu het aantal gebruikers opvraagt uit deze tabel, dan zul je 3 gebruikers terugkrijgen. Terwijl het in werkelijkheid maar om één gebruiker ging. Op basis van geaggregeerde data kun je namelijk de nieuwe gebruikers en de terugkerende gebruikers niet meer van elkaar onderscheiden.

Het alternatief? Gebruik statistieken als ‘Sessies’ en ‘Nieuwe gebruikers’. Deze laten zich wel goed exporteren en vertellen ongeveer hetzelfde verhaal.

Tip 2: exporteer nooit het bouncepercentage

Een andere beginnersfout bij het exporteren van gegevens uit Universal Analytics is het exporteren van percentages. Ook dit kan ik het beste uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Stel we exporteren het bouncepercentage over drie dagen:

DatumSessiesBouncepercentage
1 januari 202410050%
2 januari 202420030%
3 januari 202450020%

Als je het gemiddelde bouncepercentage opvraagt uit bovenstaande tabel, dan geeft deze een foutief gemiddelde terug van 33%.

Het goede antwoord is 26%. Op 3 januari waren er namelijk veel meer sessies dan de dagen ervoor. De 20% bounce van 3 januari moet dus veel zwaarder meewegen dan de 50% bounce van 1 januari.

Dit kun je simpelweg oplossen door ‘Bounces’ te exporteren in plaats van ‘Bouncepercentage’:

DatumSessiesBouncepercentage
1 januari 202410050
2 januari 202420060
3 januari 2024500100

In Looker Studio kun je Bouncepercentage vervolgens weer toevoegen als berekend veld met de volgende formule:

Bounces / Sessies

Zet het veld op ‘Percentage’ en zorg dat de aggregatie is ingesteld op ‘gemiddelde’.

Tip 3: exporteer nooit het conversiepercentage

Bovenstaande tip geldt ook voor het conversiepercentage en andere vergelijkbare percentages. Exporteer dus nooit dit:

DatumSessiesConversiepercentage
1 januari 20241002%
2 januari 20242001%
3 januari 20245005%

Exporteer in plaats daarvan:

DatumSessiesConversies
1 januari 20241002
2 januari 20242002
3 januari 202450025

In Looker Studio voeg je conversiepercentage vervolgens weer toe via een berekend veld met de volgende formule:

Conversies / Sessies

Zet het veld op ‘Percentage’ en zorg dat de aggregatie is ingesteld op ‘gemiddelde’.

Tip 4: exporteer nooit de Gem. Sessieduur

Bovenstaande tip geldt ook voor gemiddelden. Doe dit dus niet:

DatumSessiesGem. Sessieduur
1 januari 20241000:30
2 januari 20242000:20
3 januari 20245000:50

In plaats daarvan exporteer je de sessieduur als totaal:

DatumSessiesSessieduur
1 januari 202410050:00
2 januari 202420066:39
3 januari 2024500416:39

In Looker Studio voeg je Gem. Sessieduur vervolgens weer toe als berekende statistiek met de volgende formule:

Sessieduur / Sessies

Het berekende veld moet je vervolgens formatten als type ‘Numeric’ » ‘Duration (sec.)’ en aggregeren als gemiddelde. Mocht je bij het maken een foutmelding krijgen, check dan even of de onderliggende statistiek ‘Sessieduur’ is ingesteld als een type ‘Numeric’ » ‘Duration (sec.)’.

Let’s back-up!

Wow, je hebt het gered. Als je nog steeds leest ben je serieus knap. Of je bent gewoon naar de conclusie geskipt. Hoe dan ook, bedankt voor het lezen! Welke oplossing heb jij gebruikt om een back-up te maken van je Universal Analytics property? Mis je nog oplossingen? Laat het weten in de comments!