Data analytics

Google Data Studio heet nu Looker Studio: de impact voor marketeers

0

Tijdens de Google Cloud Next conference werd aangekondigd dat alle business intelligence-diensten worden samengevoegd onder de naam ‘Looker’. Dit is de naam van het bedrijf dat in 2020 door Google is overgenomen. In dit artikel vertel ik je wat deze naamswijziging inhoudt en welke effecten het heeft voor gebruikers van Google Data Studio.

Wat is Looker?

Looker is een platform voor business intelligence en data analytics. Dit platform kan onder andere een gereguleerde datalaag creëren. Hierdoor kun je als bedrijf verschillende databronnen moeiteloos met elkaar combineren en analyseren, zonder de bronbestanden aan te passen. Door Looker te integreren binnen de Google Cloud Suite wil Google alle tools binnen deze suite met elkaar verbinden en beschikbaar maken voor gebruikers.

Google als interne informatiebron

Door de naam van het overgenomen Looker te gebruiken voor de complete data suite, maakt Google een flinke statement. Dit geeft aan dat data analytics en business intelligence bovenaan de agenda van Google staan. Kate Wright, Senior Director of BI Product Management van Google Cloud zegt hierover dan ook:

“Just as Google’s mission is to organize the world’s information and make it universally accessible and useful, Looker aims to do the same for your business data, making it easy for users to get insights, and for you to build insight-powered applications. “

Google wil met deze samenvoeging en naamsverandering dus aangeven dat ze het gemak van het zoeken naar informatie via hun online platformen nu ook mogelijk maken voor data binnen ieder bedrijf.

Accepteer cookies

Looker Studio

Voor een aantal services van Google betekent dit een naamsverandering: Google Data Studio zal voortaan Looker Studio heten. Vooralsnog heeft deze verandering niet veel effect binnen de tool. Looker Studio werkt hetzelfde als Google Data Studio en heeft nog geen extra features of een nieuw uiterlijk. Het platform wordt wel uitgebreid met datamodellen die gebruikers al kennen uit Looker, maar deze opties staan nog in review.

Looker Studio Pro

Google geeft aan dat er naast de gewone versie van Looker Studio, die gratis blijft, ook een Pro-versie beschikbaar is. De Pro-versie bevat verschillende features die vooral voor grotere bedrijven interessant kunnen zijn, zoals management opties, samenwerkingsmogelijkheden en SLA’s. Dat laatste sluit natuurlijk weer perfect aan op de huidige focus op privacy en data.

Wat is de impact voor marketeers?

De naamswijziging is naar mijn mening een spannende ontwikkeling. De mogelijkheden van het maken van dashboards via Data Studio wordt verlegd van het ‘slechts’ weergeven en analyseren van online marketingcijfers en data uit Google Sheets naar een totale integratie van alle mogelijke data binnen een bedrijf. Looker Studio gaat hiermee dus echt de strijd aan met Microsoft Power BI en Salesforce’s Tableau. Daarnaast geeft Google aan de komende tijd flink in te zetten op artificial intelligence, waardoor ook daar mooie kansen liggen om snel in te spelen op veranderende data.

Op het eerste oog is er dus, los van de naams- en logoverandering, nog weinig zichtbaar in Looker Datas Studio. Maar de wijziging binnen het Google Cloud-platform zijn veelbelovend. De mogelijkheid om naast marketingdata ook andere bedrijfsdata makkelijk in een dashboard te integreren, geeft gebruikers de kans om nog betere analyses en (marketing)beslissingen te kunnen maken. Als marketeer en data-addict ben ik dan ook benieuwd wat er de komende tijd nog komen gaat!