Zo blijf je als marketeer relevant in tijden van generatieve AI

Zo blijf je als marketeer relevant in tijden van generatieve AI

Toen OpenAI in november 2022 ChatGPT introduceerde, bekroop me een gevoel van opwinding én existentiële angst. Hoewel de eerste publieke versie de neiging had om te hallucineren en onwaarheden te verkondigen, was de potentie duidelijk. En ondanks zijn beperkingen werd ik, net als velen met mij, weggeblazen door de mogelijkheden van de chatbot. Tegelijkertijd vreesde ik voor de impact op mijn job. Terecht?

In de jaren dat ik als marketeer heb gewerkt, is het de creatieve kant die mij altijd het meest heeft geboeid. Marktonderzoek doen, campagnes bedenken, verhalen maken… Naïef dacht ik dat deze zaken exclusief door mensen uitgevoerd konden worden. Het afgelopen jaar heeft me geleerd dat het tegendeel waar is.

Je kunt nu al tal van zaken makkelijk outsourcen aan kunstmatige intelligentie. Jasper.AI schrijft met weinig input originele content. In de gewenste stijl en tone of voice. ChatGPT vat lange rapporten samen en zet snel advertentiecampagnes op. In meerdere talen en toegespitst op het beoogde publiek. En met Copy.AI heb je een slimme tekstschrijver tot je beschikking die nooit ziek wordt of vakantiedagen opneemt.

Het feit dat inmiddels ook mensen zonder schrijf- en designkennis content kunnen maken, heeft geleid tot een explosie van AI-gegenereerde content op het web. Europol verwacht dat kunstmatige intelligentie tegen 2026 verantwoordelijk is voor 90 procent van alle online content.

Impact en kansen

Experts zijn het er over eens dat generatieve AI de grootste revolutie is die we in decennia hebben gezien. Vergelijkbaar met de opkomst van internet en digitalisering. Het IMF ziet risico’s en kansen: 40 procent van alle banen wereldwijd wordt geraakt. Zeker werknemers in de financiële en juridische sector gaan de gevolgen merken.

Generatieve AI gaat functies vernietigen – zoals het internet deed met de reisbureau- en videotheekmedewerkers – maar creëert ook nieuwe mogelijkheden. Denk aan banen gericht op het finetunen van AI-systemen en rollen die zich bezighouden met ethiek en compliance.

Daarnaast lijkt er een gouden toekomst weggelegd voor ‘AI Operations Experts’. Dit zijn specialisten verantwoordelijk voor de effectieve inzet van AI binnen bedrijven. Bijvoorbeeld door het geven van trainingen. Een ander voorbeeld is de ‘prompt engineer’, iemand die prompts voor generatieve AI-tools ontwerpt om te zorgen voor optimale output. Online zijn marktplaatsen te vinden waar een levendige handel in AI-prompts plaatsvindt.

Man zit achter de computer met op het scherm ChatGPT geopend

Bron: Matheus Bertelli via Pexels.com

Stap 1: omarm de mogelijkheden

Maar wat nu als je geen zin hebt om een carrièreswitch te maken? Hoe blijf je als marketeer relevant en bewijs je meerwaarde? Waarschijnlijk verdiep je je al in de mogelijkheden van generatieve AI om je skills te versterken of repetitieve taken uit handen te nemen. Maar er zijn zoveel hulpmiddelen beschikbaar dat het lastig is om door de bomen te bos te zien.

Het loont zich in ieder geval om een betaald ChatGPT-abonnement te nemen. GPT Plus geeft je toegang tot het nauwkeurigere GPT-4 taalmodel. Dat kan beter overweg met lange teksten en begrijpt andere vormen van content, zoals beeld en spraak. Bovendien kun je afbeeldingen genereren en gebruikmaken van talloze gespecialiseerde chatbots. Sinds begin deze maand kun je in de GPT Store eigen creaties uploaden en chatbots vinden die door de community zijn gemaakt. Een paar goede opties voor marketeers:

  • ResearchGPT: krachtige zoekmachine om inzichten te halen uit miljoenen academische papers, handig voor bijvoorbeeld contentcreatie.
  • Logo Creator: genereer professionele logo’s op basis van tekst of een schets.
  • Creative Writing Coach: krijg gedetailleerde feedback op je teksten van een virtuele coach die ook Nederlands spreekt.
  • GPT Idea Evaluator: laat je idee voor een eigen chatbot beoordelen, waaronder de mogelijkheid om er geld mee te verdienen.
  • Prompty: krijg suggesties om je prompts te verbeteren, zodat ChatGPT betere output geeft.
  • Data Analyst: helpt bij het analyseren en visualiseren van grote datasets.

GPT Plus is wat mij betreft een must have voor elke marketeer. Andere handige toevoegingen aan je stack zijn Browse AI (scrape en monitor websites van concurrenten), Looka (logo’s en branding), Spin Rewriter (SEO content (her)schrijven) en Runway AI (social media beeldmateriaal). Natuurlijk zijn er nog veel meer opties, maar dit zijn de tools die ik regelmatig gebruik.

Stap 2: Vergeet niet de menselijke touch

Door generatieve AI te gebruiken als hulpmiddel werk je efficiënter en krijg je meer inzicht in de behoeften van je doelgroep. Maar het blijft essentieel om te focussen op de aspecten waar AI niet aan kan tippen. Denk aan het opbouwen van diepgaande relaties met je klanten of gebruikers, creatief denken en het ontwikkelen van strategieën die inspelen op menselijke emoties en ervaringen.

Marketing gaat in de kern over het creëren van verbindingen en het vertellen van verhalen. Iets wat kunstmatige intelligentie gewoonweg nog niet goed kan en waar menselijk inzicht en empathie het verschil maken. Hoe dan ook blijft het zaak om je voortdurend te ontwikkelen en aan te passen. Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en technologieën in de marketingwereld. Door je vaardigheden te verbreden en je aan te passen aan de veranderende markt, vergroot je je waarde en blijf je relevant.

Blog