Online marketing

De impact van Google’s Helpful Content Update op affiliate websites

0

“Hoe kom jij aan je productadvies?” vroeg ik aan een van de meest bekende en succesvolle affiliate marketeers ter wereld. Hierop moest hij gniffelen en zei: “Eh, ik weet het niet. Ik vraag het aan een vriend ofzo.”

In dit antwoord ligt denk ik de kern van het probleem van de affiliate industrie verscholen. En het verklaart ook de verwoede pogingen van Google om affiliate websites en niche sites in het algemeen van de kaart te vegen.

Hierin is Google sinds hun Helpful Content Update (HCU) verrassend effectief gebleken.

afbeelding rust in vrede affiliate websites van Google

Bron afbeelding: onderzoek Start24

De impact van HCU op Nederlandse affiliate websites

Dit onderzoek laat zien wat de effecten van de HCU (en daaropvolgende Google-updates) waren op de Nederlandse affiliate industrie. Deze effecten waren niet mals. Om een paar bevindingen uit het artikel aan te halen:

 • Nederlandse websites die hoofdzakelijk op een affiliate marketing-model leunen zijn naar schatting 37,65% van hun maandelijkse verkeer kwijtgeraakt.
 • De impact was daarentegen veel sterker bij expert review websites, die 53,59% van hun verkeer zijn verloren.
 • 38% van deze expert review websites zagen een verkeersdaling van meer dan 70%.
 • De omzetverliezen van deze websites liggen tussen de duizenden en tienduizenden euro’s per maand.
 • Gevestigde affiliate websites binnen niches als telecom & internet, energie en verzekeringen hebben vrijwel geen verkeersdaling gezien.

Deze bevindingen gelden specifiek voor ‘expert review’ websites:

 • De 102 expert review websites die zijn onderzocht, raakten in totaal 53,59% van hun verkeer kwijt.
 • 39 van deze websites zagen een verkeersafname van meer dan 75%.
 • 20 websites zagen een verkeersafname van meer dan 90%.
 • Consumenten producten websites werden met een verkeersdaling van 69,42% het hardste geraakt.
 • De software (-13,2%), geld (-3,24%) en reis (-5,08%) niches zagen een aanmerkelijk lichtere daling.
 • 28 van de 102 expert review websites testen daadwerkelijk producten (27,45%).
 • Binnen de consumentenproducten niche werden producten slechts getest door 12 van de 71 websites (16,9%).

overzicht bevindingen onderzoek affiliate websites

Ik ken behoorlijk wat online ondernemers die compleet weg willen stappen van het affiliate marketing verdienmodel. Waaronder een paar die je kan bestempelen als zeer succesvol.

Zelf ben ik bijna 4 jaar actief binnen de affiliate marketing-industrie. Zo’n impact van een Google algoritme-update heb ik nog nooit gezien. Vrienden van mij, die al 9 jaar bezig zijn, trouwens ook niet.

Wat Google precies voor ogen heeft met de HCU

In een notendop:

Het ‘Helpful Content System’ van Google is ontworpen om content die bezoekers als bevredigend ervaren beter te belonen. Inhoud die niet aan de verwachtingen van bezoekers voldoet, zal minder goed presteren in zoekresultaten.

Dit systeem genereert een site-breed signaal dat samen met vele andere signalen wordt overwogen voor gebruik in Google Search. Het identificeert automatisch content die weinig waarde heeft of niet nuttig lijkt voor mensen. Wanneer websites relatief veel niet-behulpzame content hebben, worden ze in het geheel afgestraft – ook de goede content.

Google roept al jaren (of decennia?) dat het content wil zien die gemaakt is voor mensen – niet voor zoekmachines. Het lukte ze vaak niet om zulke content te belonen. HCU poogt dit te veranderen (met wisselende resultaten tot dusver, moet ik erbij zeggen).

Naast de HCU heeft Google de laatste jaren ook veel review-updates doorgevoerd. Deze updates proberen review-content te belonen die authentiek is. Met andere woorden, content geschreven door experts die de producten ook daadwerkelijk testen en er dingen over zeggen die niet op iedere website te vinden zijn.

Het pad voorwaarts voor affiliate marketeers

Dat Google zo agressief achter niche-sites aan lijkt te gaan, zou je niet moeten verbazen. In ieder geval niet als je het internet bekijkt door de bril van een consument die op zoek is naar oprecht productadvies.

De problemen liggen ‘m er hoofdzakelijk in dat:

 • De meeste websites producten helemaal niet testen. Hierdoor blijven ‘beste 5’ lijstjes hangen in algemeenheden die van de website van de fabrikant of bol.com geplukt worden. Voor de consument is het lezen van zo’n lijst vrijwel altijd nutteloos. De content vult geen ‘informatiegat’ op het internet op.
 • Artikelen worden duidelijk gemaakt voor zoekmachines, niet voor mensen. Het zijn vooral holle praatjes. Geschreven aan de hand van een opdracht, met als uitgangspunt ‘schrijf een stuk van 3000 woorden’. Geen uitgangspunt dat de lezer respecteert of helpt.
 • Websites hebben te kampen met een slecht ontwerp en slechte lay-out. Het kan zijn dat advertenties de bezoekerservaring vrijwel volledig vergallen, de website niet lekker leest op mobiel of dat de content een muur van tekst is die niet opgebroken wordt door visuele elementen.

Een logische eerste stap voor veel affiliate marketeers die zijn geraakt door de HCU, is het eerst oplossen van deze problemen.

Andere factoren en strategieën

Andere factoren die kunnen meehelpen is diversifiëren op het gebied van verkeer en content. Het starten van een YouTube-kanaal is een logische stap wat dit betreft. Niet alleen kan dit de content van een blog waardevoller maken (bezoekers kunnen immers kiezen of ze de content in artikel- of videovorm tot zich nemen), maar het kan ook meehelpen met zoekopdrachten naar de naam van een website (wat een steeds sterkere ranking-factor lijkt te worden).

Andere strategieën zijn het starten van een email-lijst, directe interactie met bezoekers stimuleren (bijvoorbeeld via comments) of het verkopen van eigen producten. Allemaal zaken die de afhankelijkheid van Google kunnen verminderen en een website meer tot een ‘echte’ onderneming maken met een bestaansrecht.

Bron header-afbeelding: Dennis Diatel / Shutterstock.com