Online advertising

Beginnen met affiliate marketing? Zo kies je jouw niche

0

Affiliate marketing is voor zowel bedrijven als voor publishers een interessant marketingkanaal. Steeds meer mensen kiezen ervoor om met affiliate marketing bij te verdienen. En dat is niet voor niks. Maar hoe bepaal je jouw affiliate niche?

Waarom kiezen voor affiliate marketing?

Waarom is affiliate marketing een ideale manier voor het starten van een online side business?

 • Weinig technische kennis nodig. De meeste affiliate websites draaien op een simpel WordPress-thema.
 • Geen startkapitaal nodig. De kosten voor het starten met affiliate marketing zijn zeer beperkt. Het enige wat je nodig hebt is een domein en hosting. Deze kosten bedragen slechts een paar tientjes.
 • Het is semi-passief. Zodra jouw content relevant blijft heb je er, na het plaatsen, bijna geen werk meer aan.

Tot zover de belangrijkste voordelen van affiliate marketing. Als je ermee aan de slag wil, moet je eerst een goede niche kiezen. Een niche is een bepaald, afgebakend stukje van de markt. Een voorbeeld van een niche binnen de meubelbranche is bijvoorbeeld bureaustoelen. Maar welke niche kun je het best betreden? Waar liggen de meeste kansen? In dit artikel ga ik je helpen met het bepalen van jouw affiliate niche!

1. Ga uit van eigen interesse en expertise

Heb je nog geen ervaring met een eigen website, of het schrijven van teksten? Dan is het een goed idee om te kiezen voor een niche of onderwerp waar je affiniteit mee hebt. Want hoe mooi het affiliate businessmodel ook kan zijn, verwacht niet in één dag resultaat. Om te zorgen dat je het leuk blijft vinden en er energie uit haalt, is het verstandig om te kiezen voor een niche die je leuk vindt en waar je voldoende van afweet.

Dit maakt het niet alleen makkelijker om content ideeën te bedenken en te creëren, het wekt ook vertrouwen en autoriteit op. Zeker voor specialistische onderwerpen prikt de lezer er gelijk doorheen als hij of zij ziet dat je niet over de juiste expertise bezit. Gevolg? De gebruiker zal je website snel verlaten.

Tip: maak een lijstje met een aantal potentiële niches die je interessant vindt. Sommige niches zullen in een later stadium namelijk nog af kunnen vallen.

2. Hoe zit het met inkomsten?

Als je een aantal interessante onderwerpen hebt opgeschreven is het belangrijk om na te gaan of je hier inkomsten mee kunt genereren. Hiervoor zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden.

Affiliate niche bepalen

 

Affiliate partners

Zijn er (meerdere) affiliate partners in jouw niche? Voor veel (e-commerce) niches zijn er wel affiliate partners beschikbaar waar je jouw verkeer naartoe kunt sturen. Denk hierbij aan Bol.com of Coolblue en tal van andere webshops. Maar als je een heel specifiek product hebt (denk aan sfeerhaarden) is dit een stuk lastiger.

Productwaarde

Zoals je wellicht weet, zijn de commissies binnen affiliate marketing niet altijd heel groot. Bij fysieke producten moet je hierbij denken aan 3% – 10%. Bij producten van meerdere tientjes kan dit gauw oplopen, zeker bij hoge volumes aan verkeer. Maar bij goedkope producten van enkele euro’s zet het geen zoden aan de dijk.

Concurrentie

Veel concurrentie hoeft geen reden te zijn om het niet te proberen. Maar voor je eerste affiliate project is het niet verstandig om voor een zeer concurrerende niche te kiezen.

Hoe weet je of er veel concurrentie is?

Een manier om dit te bepalen is door zoekwoordenonderzoek te doen en te kijken naar de ‘keyword difficulty’ van de belangrijkste zoektermen. In dit eerdere artikel op Frankwatching wordt uitgelegd hoe je zelf een zoekwoordenonderzoek kunt uitvoeren.

Met tools als SEMrush of Ahrefs kun je gemakkelijk zien hoe hoog de concurrentie is op bepaalde zoekwoorden. Hierbij geldt: hoe lager het getal, hoe makkelijker het is om te scoren.

concurrentie voorbeeld semrush

In de 3e kolom zie je de moeilijkheid voor ieder zoekwoord.

Met tools als SEMrush of Ahrefs kun je gemakkelijk zien hoe hoog de concurrentie is op bepaalde zoekwoorden. Niches waar de concurrentie over het algemeen zeer hoog is, zijn: leningen, crypto’s, VPN’s en gokken.

Dit hoeft niet erg te zijn, veel mensen beheren een (affiliate) website namelijk in eerste instantie als hobby. Maar als je veel geld wil verdienen, dan is productwaarde een goede metric om rekening mee te houden.

Soort zoekverkeer

Je hebt verschillende soorten zoektermen. Ik categoriseer deze zelf altijd in een van de volgende 3 categorieën:

 • Transactioneel: de gebruiker wil iets kopen/aanschaffen.
 • Informatief: de gebruiker is op zoek naar informatie, maar heeft niet direct de intentie om iets te kopen.
 • Oriënterend: de gebruiker wil waarschijnlijk wel iets kopen, maar heeft nog hulp nodig bij het maken van een beslissing.

Als je een website wil maken met veel blogs en redactionele content, is het niet verstandig om voor een niche te kiezen waar bijna alles zoektermen uit transactionele zoektermen bestaat. Google is namelijk slim genoeg om te begrijpen wat een zoeker wil zien en zal voor transactionele termen voornamelijk webshops tonen (of pagina’s met webshopfunctionaliteiten). Dan kun jij nog zulke goede content hebben geschreven, in de meeste gevallen zul je niet ranken.

Voorbeelden van transactionele termen zijn:

 • jeans kopen
 • heren sneakers
 • laptop aanbieding
 • etc.

Om je affiliate website goed te laten converteren zijn oriënterende zoektermen het best.

Voorbeelden van oriënterende zoektermen zijn:

 • {product/merk} review
 • welk merk koptelefoon is het best?
 • wat is de beste laptop voor studenten?
 • etc.

  voorbeeld orienterende content

  Een goed voorbeeld van oriënterende content. Wat zijn de beste vastgoed ETF’s (bron: ThinkRich)

3. Is het schaalbaar?

Het derde punt om rekening mee te houden is iets minder zwart of wit. Maar als je jouw website op lange termijn wil laten doorgroeien, dan moeten er voldoende op-schaal mogelijkheden zijn. Er moet voldoende over te schrijven zijn en idealiter wil je kunnen werken met een template wat voor verschillende producten/diensten toe te passen is.

Op die manier kun je blijven groeien en nieuwe content creëren. Hieronder geef ik voorbeelden van niches die goed schaalbaar zijn en waarom.

Smartphones

Smartphones is een perfect voorbeeld van een niche waar je prima in kunt schalen. Er zijn zeer veel verschillende telefoonmerken en providers waar je over kunt schrijven. Daarnaast komt ieder merk een aantal keer per jaar met nieuwe modellen die je met elkaar kunt vergelijken en die je kunt reviewen. Verder kun je ook nog verschillende kanten op wat betreft accessoires en telefoonhoesjes.

Koopgidsen

De kans is groot dat je zelf ook al regelmatig een koopgids bent tegengekomen tijdens je zoektocht naar het ideale product. Een koopgids is een uitgebreid stuk content waarin je de bezoeker helpt bij het uitkiezen van een product door onder andere te vertellen op welke factoren hij/zij moet letten. Koopgidsen zijn schaalbaar omdat er letterlijk honderden producten zijn om te kunnen beschrijven.

Klussen

Heb je twee linkerhanden? Dan moet je vaak, net als ik, opzoeken hoe je bepaalde dingen moet aanpakken. Dit kan zijn het schilderen van een muur, het ophangen van een schilderij of het opnieuw betegelen van de badkamer. Er zijn zeer veel klussen waar mensen informatie zoeken over hoe je het moet doet en welk materiaal je hiervoor nodig hebt. Perfecte mogelijkheid dus om jouw affiliate producten hier tussen te zetten.

Affiliate marketing begint bij plezier

We hebben in dit artikel behandeld hoe je de ideale affiliate niche uitkiest voor jouw affiliate website. Naast het bepalen van een onderwerp, het onderzoeken van de winstgevendheid en de schaalbaarheid, wil ik je vooral meegeven dat het begint bij plezier.

Affiliate marketing is een heel interessante manier om bij te verdienen. Maar er gaat ook tijd in zitten, zeker als je jouw eigen content schrijft. Omdat je de eerste paar maanden niet direct veel inkomsten zult verwachten, is het wel zo prettig als je plezier hebt in het opbouwproces.