Online advertising

Je merk creatief onder de aandacht brengen? Dat kan met in-game-adverteren [tips]

0

Het aantal gamers is enorm, niet gek dus als je in-game-adverteren overweegt. In dit artikel deel ik wanneer dit wel of niet handig is, en help ik je op weg.

Eerst wat cijfers. Volgens Statista bedroeg de omzet uit in-game-advertenties in 2023 in Nederland 410 miljoen dollar. Er wordt verwacht dat dit jaarlijks met 9,65% zal stijgen tot 650 miljoen dollar in 2028. Er zijn een gigantisch aantal gamers, wereldwijd zijn dit drie miljard gamers, en dat aantal groeit voortdurend.

De Covid-pandemie bleek een enorme aanjager voor mensen die ervoor kozen om volledig op te gaan in een game. De toenemende populariteit van smartphones – in deze context als draagbare spel-consoles – in combinatie met de enorme populariteit van het delen van content via socialmedia-kanalen, heeft bijgedragen aan dat gamen een gezinsactiviteit is geworden.

Een introductie aan in-game-advertenties

In-game-reclame kent verschillende vormen. Dit varieert van dynamische advertenties, statische advertenties, interstitial– advertenties, adjacent-advertenties (die naast het spel verschijnen) en zelfs advergames. Bij advergames is het spel in zijn geheel opgebouwd als een uitgebreide advertentie.

De focus op in-game-reclame heeft een dubbele aantrekkingskracht: het is niet alleen een (toenemende) trend, maar ook een creatieve manier om een merk onder de aandacht te brengen. Hierdoor is het de moeite waard om hier dieper op in te gaan.

Instrinsic-advertenties

Intrinsic-advertenties zijn in de spelomgeving verwerkt om gamers niet uit hun spel te halen en opdringerig over te komen. De advertenties kunnen niet worden aangeklikt, maar verschijnen op natuurlijke plekken binnen een game. Deze plekken voelen vertrouwd aan voor het publiek en zijn daarom effectief in het opbouwen van relaties met de speler(s) en het vasthouden van hun aandacht.

Advertenties in games zijn beschikbaar op verschillende platforms voor iOS- en Android-gebruikers. Denk hierbij aan smartphones, tablets, maar ook in pc-games en console games.

Samsung in-game-advertentie tafeltennis

Targeting, betrokkenheid en resultaten

Wat zijn de targeting-mogelijkheden van intrinsic in-game-adverteren? Onthoud dat dit een volkomen gefixeerd publiek is dat zijn aandacht uitsluitend richt op het spel – en jouw advertentie. Ze zijn niet bezig met multitasking. Dit vergoot de kans dat ze jouw merk onthouden.

Dit leidt tot een groter bereik binnen de doelgroep, verbeterde merkbeleving en een efficiënte manier om consumenten over te laten gaan tot een aankoop. Onderzoek heeft ook aangetoond dat jongere doelgroepen openstaan voor advertenties als dit betekent dat ze gratis kunnen spelen. Dat ligt in lijn met de eerdere bevindingen dat dit soort advertenties in de smaak vallen, omdat ze niet opdringerig zijn.

Wanneer in-game-reclame inzetten?

Let op: intrinsic in-game-reclame is niet altijd het antwoord voor elke campagne. De advertenties zijn niet klikbaar, dus als je op zoek bent naar interactie of betrokkenheid, is in-game-adverteren misschien niet je eerste keus.

Tegelijkertijd werken in-game-advertenties het beste als ze opgaan in de omgeving van de game. Dit betekent dat adverteerders, die de volledige aandacht van een gamer willen trekken en vasthouden, beter af zijn met andere advertentieformaten. Zoals we al hebben gezien, werken niet-opdringerige advertenties het beste.

Hoewel in-game-reclame misschien geen klikbare interacties biedt, is deze vorm interessant vanwege de mogelijkheid om een connectie te maken met het publiek. Hierdoor kun je een sterkere band opbouwen, wat bijdraagt aan naamsbekendheid.

Zelf aan de slag: tips & tricks

Voordat je je volledig begeeft in de wereld van in-game-reclame, zijn hier een paar handige regels om ervoor te zorgen dat je niet afdwaalt:

1. Kies de juiste soort in-game-advertentie

Voordat je een campagne start, bepaal dan eerst de doelen en KPI’s. Beslis vervolgens welk type advertentie daar het beste op aansluit. Zoals we al hebben gezien, zijn intrinsic-advertenties perfect voor merkopbouw (vergelijkbaar met traditionele DOOH).

Belangrijk: volg de Creative Best Practices bij het ontwikkelen van een campagne:

  • Zo integreer je je merk zo natuurlijk mogelijk in de spelomgeving. Stem content af op het thema van de game en gebruik aantrekkelijke storytelling.
  • Overweeg interactieve elementen, biedt beloningen aan in de game en respecteer altijd de gebruikerservaring.
  • Houd de statistieken in de gaten en pas je berichtgeving aan op basis van factoren, zoals: de gemiddelde tijd dat de banner op het scherm staat, zodat je in-game-reclame niet alleen wordt opgemerkt, maar ook wordt onthouden en effectief is.

2. Kies het juiste type spel

Net zoals dat het kiezen van het juiste formaat essentieel is voor het behalen van de beste campagneresultaten, is het ook belangrijk om te bepalen waar en hoe je de advertentie weergeeft. Een breed begrip van de betrokkenheid binnen een specifiek spel is noodzakelijk en kan merken, in samenwerking met ontwikkelaars, helpen om een advertentiecreatie te finetunen voor maximaal effect.

3. Beschouw het als een flexibele nieuwe marketing activatie

Combineer de gevarieerde vormen van in-game-advertenties met de brede gamer-doelgroepen. Dan krijg je een marketing-tool dat zich kan richten op grote aantallen consumenten wereldwijd. Doe dit op een voor hen geschikt moment. Waar ze zich op dat moment ook bevinden in de aankoop-funnel, het een krachtig marketinginstrument.

4. Data, data, data

Games genereren een grote hoeveelheid privacy-friendly en General Data Protection Regulation-conforme gegevens die je veel vertellen over je doelgroep – en hoe ze omgaan met je advertenties. Hierdoor kun je weloverwogen beslissingen nemen over je volgende in-game-campagne en over hoe je huidige campagnes kunt optimaliseren voor betere prestaties.

5. Kies het juiste apparaat

Verschillende doelgroepen gebruiken verschillende apparaten om te gamen. Het is daarom belangrijk om te weten waar je moet beginnen om de ‘juiste gamers’ te vinden. Vrouwen gamen bijvoorbeeld het vaakst op hun smartphone, mannen in de leeftijd van 18-34 domineren de console-arena en 50-plussers gebruiken vaak tablets of desktopcomputers.

Dus, ben je geholpen om een beslissing te maken over het starten met in-game-advertenties? Laat het weten!