Social media

5x TikTok-inspiratie voor meer engagement

0

In het begin was ik terughoudend over TikTok en besloot ik niet mee te doen met deze hype. Tijdens quarantaine werd de app in alle leeftijdscategorieën razend populair en ook ik moest eraan geloven (#QuaraintaineMadeMeDoIt). Na heel wat uren scrollen op TikTok raakte ik onder de indruk van de eindeloze video-ideeën. Wat een bom van inspiratie. Ik was verkocht en geïnspireerd! In dit artikel deel ik 5 TikTok-ideeën die de betrokkenheid van je video’s vergroten. Daarnaast geef ik voorbeelden hoe jij deze video’s kunt inzetten voor jouw product of dienst.

1. Doe mee aan de nieuwste filters

Wie heeft er nog nooit van gehoord? De filters op TikTok. Van een Disney- tot onzichtbaarheidsfilter. Je kunt het zo gek niet bedenken. De trending effecten en filters van deze maand die je niet wil missen zijn:

Filters zorgen voor meer engagement. De populariteit van de filters is inmiddels bewezen en ze kunnen veel exposure realiseren.

Dit gegeven maakt filters een interessant medium voor bedrijven. Door het gebruik van filters kunnen bedrijven hun doelgroep makkelijker bereiken. De IJsmaker uit Rotterdam maakt op een originele wijze gebruik van de crying filter:

Accepteer cookies

Daarnaast kunnen filters ook goed ingezet worden als campagne voor jouw bedrijf. Het is hierin de bedoeling dat zo veel mogelijk mensen de interactie aan gaan.

Je kunt een filter daarnaast ook inzetten als branded experience. Zet het in voor de verkoop van jouw meubels, brillen, sneakers of make-up. Door deze filters krijgt de doelgroep echt gevoel bij een bepaald product en dat is natuurlijk wat je wil. Nike maakt hier al goed gebruik van:

@electric_runway

Wanna Kicks is an app that let’s you try on Nike and Gucci sneakers in #augmentedreality ?

? telepatía – Kali Uchis

Accepteer cookies

2. Maak een tutorial

De maximale lengte van een TikTok-video is 10 minuten. De meeste gebruikers scrollen door het platform om snel hapklare video-content te verwerken. Korte tutorials worden daarom veel ingezet op TikTok en vormen een handig middel voor educatieve inhoud. Een tutorial kan bijvoorbeeld een handig middel zijn om tools te delen die nog niet voor iedereen even bekend zijn.

Bekijk eens deze TikTok-tutorial over het gebruik Canva voor beginners:

Accepteer cookies

In principe kun je overal een tutorial over maken. Ook als bedrijf kun je tutorials inzetten voor de producten of diensten die jij aanbiedt. Dit video-type kan een geweldige manier zijn om te laten zien hoe mensen het meeste uit jouw product of dienst kunnen halen. Het bedrijf Kylie Cosmetics maakt hier al uitstekend gebruik van:

@kyliecosmetics

Buy one, get one free happening now on all lip kits ?? ends tomorrow!

? original sound – Kylie Cosmetics

Accepteer cookies

Wat je merk ook doet of maakt, probeer het tot leven te brengen met een TikTok-tutorial. Er zijn zoveel mogelijkheden. Experimenteer!

3. Gebruik video’s met lipsynchronisatie

‘Lipsync-video’s’ zijn waarschijnlijk de populairste video’s op TikTok. Hierin hergebruik je verschillende geluidsfragmenten en verwerk je deze in je eigen video. Op deze manier kun je de context gebruiken op een manier die voor jou past.

Ook als bedrijf kun je hier slim op inspelen. Rianne Meijer, een van de bekendste influencers in Nederland, maakt in haar video’s ook gebruik van lipsynchronisatie om een product onder de aandacht te brengen. In onderstaande video brengt ze op een geinige manier haar favoriete sportlegging in beeld.

Accepteer cookies

4. Doe mee aan een challenge

De squat-challenge en de ice bucket challenge… Wie kent ze niet? Op TikTok zijn er wel honderden challenges te vinden die op dit moment mega populair zijn. Wil je meedoen aan een challenge? Zorg er dan voor dat je op de TikTok-challenges van deze maand springt terwijl ze nog trending zijn.

Ook als bedrijf kun je inspelen op bestaande challenges. Of verzin met jouw bedrijf een eigen challenge, wie weet wordt het wel een trend! Zo maakte Pepsi zijn eigen challenge, de ‘That’s what I like’-challenge. In deze challenge moedigt Pepsi mensen aan hun gekke ongefilterde momenten te laten zien en Pepsi hier op een subtiele manier naar voren te laten komen:

Accepteer cookies

5. Deel tips

Het delen van tips in je TikTok-video’s is ook een manier om de betrokkenheid van je video’s te vergroten. Educatieve video’s zijn vaak langer van vorm en kunnen zelfs 1 minuut of langer duren. Op TikTok kun je met behulp van een kort videoformaat hapklare tips delen. Een complex onderwerp kun je hiermee op TikTok opdelen in gemakkelijke kleine stukken.

Ook als bedrijf kun je deze video’s inzetten om jouw expertise te delen in hapklare tips. DON opleidingen maakt hier met onderstaande video mooi gebruik van:

@donopleidingen

RIJEXAMENTIP: Onder de motorkap? Nu ben jij klaar voor je cbr-rijexamen? #cbr #examen #auto #rijbewijs #motorkap #tip #lifehack #foryou #foryoupage

? Do It To It – ACRAZE

Accepteer cookies

Aan de slag!

Ik hoop dat ik je heb geïnspireerd met bovenstaande TikTok-ideeën. Gebruik deze voorbeelden voor je eigen video’s, zet ze in voor jouw bedrijf en experimenteer! Bekijk ook dit artikel over hoe je meer TikTok-volgers en views kunt krijgen. Blijf testen om te kijken wat voor jou of je bedrijf het beste werkt, voor iedereen kan dit tenslotte anders zijn.