Social media

De unieke socialmedia-aanpak van TikTok-agent Kim

0

10 video’s in 10 minuten? Jeugdagent Kim draait er haar hand niet voor om. Ze heeft een Tiktok-account met maar liefst 633.000 volgers en een Instagram-account met 54.000 volgers. Met haar socialmedia-accounts en haar virale video’s weet ze bruggen te slaan tussen de politie en de jeugd in Nederland. Ze vindt het maken van verhalen op social media heel makkelijk, als ze maar zichzelf kan zijn en blijven. “Via mijn DM’s ben ik niet alleen agent Kim, maar ook een vriendelijke luisteraar die een hartje terugstuurt.”


In deze podcast, live opgenomen tijdens het Social Today Event van Frankwatching, spreek ik met TikTok-agent Kim van der Weij over haar carrière bij de politie en het gebruik van social media. In de snel evoluerende wereld van social media, waar TikTok de jongere generaties regeert, is de unieke aanpak van Kim onconventioneel. En daarnaast onmiskenbaar effectief – ze gebruikt TikTok om een brug te slaan tussen de politie en de jeugd.

De jeugd bereiken

Het is niet zomaar een dansje of een trend of challenge hier en daar. Kims TikTok-avonturen vertellen verhalen, beantwoorden vragen en brengen belangrijke boodschappen over. Daarnaast tonen ze de menselijkheid achter het uniform. Ze begrijpt dat, om de jeugd te bereiken, je moet communiceren op een manier die resoneert met hen. Dit betekent het delen van content die verder gaat dan de gebruikelijke ‘doe dit niet’-boodschappen. Het gaat om het creëren van iets dat boeit en betrekt.

Naast tientallen openbare reacties, is Kims inbox ook een wereld op zich. Van eenvoudige begroetingen tot diepgaande gesprekken over serieuze problemen. Ze behandelt elk bericht met de zorg en aandacht die het verdient. Hierdoor groeit haar populariteit, niet alleen als een handhaver van de wet, maar ook als een vertrouwde en benaderbare figuur op social media.

Ik ben precies hetzelfde op straat als in mijn video’s. Dat moet wel, want als ik die jeugd op straat tegenkom en ze zien daar een heel ander persoon, dan denken ze, waar is dat blije ei van TikTok en waar is die blije vrolijkheid van Instagram? – Kim van der Weij

Tool-tip! De podcast-aflevering is opgenomen met de (Nederlandse) app Detail, die hoge kwaliteit beeld en audio in de app voor je combineert zodat je geen ingewikkelde of dure apparatuur meer nodig hebt en eigenlijk een opnamestudio in je smartphone hebt zitten.

Omgaan met honderden reacties

In haar benadering van kritiek blijft Kim professioneel en empathisch. Ze staat open voor gesprekken, zelfs met critici. En legt geduldig uit dat hoewel ze een gezicht van de wetshandhaving is, ze niet verantwoordelijk is voor de regels zelf. Zoals bijvoorbeeld het uitdelen van boetes. Mean comments vindt ze eigenlijk wel grappig. Ze reageert daarom vaak met humor terug. En dat helpt, want ze weet veel van de mensen die zo reageren te raken. Daardoor worden ze fan van Kim, in plaats van een hater.

Wat haar content op TikTok uniek maakt, is dat ze zichzelf blijft. Een mens. Ze deelt haar gevoelens en ervaringen zonder haar persoonlijke meningen op te dringen. Dit evenwicht zorgt voor authenticiteit en betrouwbaarheid, terwijl ze toch binnen de professionele grenzen blijft. Want een vakantie naar Curaçao delen op social media kan wel, zolang je er maar goed over nadenkt wanneer en hoe je dat doet.

Kims strategie is niet beperkt tot het reactief beantwoorden van berichten. Ze neemt ook het initiatief om de politie op een laagdrempelige manier te presenteren. Door in haar DM’s te antwoorden als politieagent, ondersteund door de expertise van haar collega’s, verstrekt ze betrouwbare informatie op een toegankelijke manier.

Een stapje verder

De creativiteit van Kim gaat soms een stapje verder dan wat de communicatie-afdeling in gedachten heeft. Ze denkt buiten de traditionele kaders, met een arsenaal aan concepten in haar accounts, altijd klaar om snel in actie te komen. Ze kijkt voortdurend naar de vragen die mensen stellen aan haar naar aanleiding van haar posts, en beantwoordt deze dan ook. Dan duikt ze in haar hokje en maakt 10 video’s in 10 minuten, waarmee ze menig collega verbaast. Deze flexibiliteit is cruciaal in een medium dat constant verandert en evolueert.

Wij moeten neutraal blijven. En dat vind ik meer dan normaal, want daarvoor ben je politie. Er zijn vragen over of je met lange nagels bij de politie mag werken en wat een politieagent eet. Maar ze vroegen ook: wat vindt u van de boeren, tijdens de boerendemonstraties. Ik heb daar heel simpel en laagdrempelig antwoord op gegeven, ik heb niks tegen boeren en boeren mogen demonstreren, maar er hangt nou eenmaal een bepaalde regelgeving en wetgeving omtrent een demonstratie. – Kim van der Weij

Kim weet precies hoe ze de TikTok-video’s moet maken en welke boodschap ze wil brengen. Ze vindt het creëren van nieuwe content zowel leuk, als heel makkelijk. Van het zorgvuldig kiezen van audio of muziek tot het bedenken van teksten, alles doet ze met een scherp oog voor engagement en relevantie. Ze waarborgt daarbij ook de privacy van betrokkenen in haar werk, een cruciaal aspect in haar rol.

tiktok-account tiktok-agent Kim

Privacy

Kims aanpak van het delen van informatie over meldingen is tactvol. Ze vertelt over haar ervaringen zonder de privacy van slachtoffers te schenden, wat super belangrijk is op het socialmedia-account van een overheidspersoon. Wat Kim ook onderscheidt, is haar bereidheid om van anderen te leren. Ze staat open voor ideeën van andere politievloggers als Jan-Willem, en integreert deze in haar werk, waardoor ze blijft groeien.

Jeugdagent Kim van der Weij is meer dan een TikTok-figuur. Ze is een voorbeeld van hoe een instantie als de politie kan evolueren en zich kan aanpassen aan de moderne wereld. Haar aanpak is een verfrissende herinnering aan het feit dat achter elk uniform een mens schuilt, met een hart voor de gemeenschap en een passie voor haar werk. In een wereld waar de relatie tussen politie en publiek vaak gespannen is, brengt Kims aanwezigheid op TikTok een broodnodige menselijkheid en verbinding.

Foto header-afbeelding gemaakt door Kevin Verkruijssen tijdens het Social Today Event 2024