Social media

Loop voorop met Instagram & TikTok: dit zijn de trends voor 2024

0

Hoe vang én houd je de aandacht van je publiek vast in een steeds veranderende socialmedia-omgeving met miljoenen concurrenten? Richt je in 2024 op een socialmedia-strategie voor Instagram en TikTok die voortdurend in beweging is. De belangrijkste trends voor Instagram en TikTok draaien om nieuwe vaardigheden in contentcreatie en AI en om veranderende algoritmen.

Instagram & TikTok: creator-televisie on steroids

Op televisie hebben we de keuze uit honderden zenders en programma’s. Op social media hebben we de keuze uit miljoenen kanalen, waarvan de meeste kanalen van creators zijn. Gelukkig zorgt het algoritme ervoor dat we niet zelf hoeven te kiezen. Alle leuke content komt naar je toe en in theorie zou je dus zelfs niet meer hoeven te adverteren, als je verhaal duidelijk en goed genoeg is voor je doelgroep.

Social media als Instagram en TikTok zijn geen media voor de updates van je vrienden meer, maar een creator-medium met 24/7 boeiende content voor elke kijker. Als bedrijf moet je met die leuke creators concurreren. Daarom zullen bedrijven net zo goed moeten worden in contentcreatie en interactie met hun publiek als deze creators.

Het verschil tussen de content op Instagram & TikTok

Instagram, eigendom van Meta, en TikTok, ontwikkeld door Bytedance in China, hebben hun eigen unieke kenmerken. Hoewel beide platformen op elkaar lijken qua features die ze bieden, verschilt de inhoud die ze hosten aanzienlijk. TikTok wordt vaak gezien als authentieker, waar persoonlijke en soms ‘slordige’ content wordt getoond. Aan de andere kant staat Instagram bekend om zijn zorgvuldig samengestelde en esthetisch aantrekkelijke posts.

Op TikTok plaats je een video van jezelf waarin je in de camera kijkt en tegen je kijkers praat  terwijl je je omkleedt, en op Instagram plaats je een perfecte in elkaar gezette Reel met de hotspots van je stad.

Veel veranderingen in contentcreatietools

Instagram en TikTok ontwikkelen hun functies voor het maken van content voortdurend. Instagram is de ingewikkelde van de twee, want met zoveel content-opties als Stories, posts, Reels, en hoogtepunten kan het een uitdaging zijn te begrijpen wanneer je nu wat en waar moet plaatsen.

Het valt niet te ontkennen: videocontent krijgt voorrang op Instagram in de vorm van Reels, en ook het komende jaar zal er juist in deze contentfeature meer ontwikkeld worden. Nieuwe filters en effecten, meer editing-mogelijkheden en veel meer AI-toepassingen.

Zowel Instagram als TikTok bieden al uitgebreide videobewerkingstools, zoals het gebruiken van een green screen, het timen van je teksten en het toevoegen van 2 extra ‘lagen’ audio. Naast de originele audio van de video kun je een audiofragment uit de Spotify-bibliotheek kiezen en een voice-over opnemen.

Verwacht in de toekomst extra AI-functies die je al vindt in video-apps als Capcut (dat van het Chinese Bytedance, de eigenaar van TikTok is) en Captions, zoals automatische bijschriften, trimming, cover en eye tracking.

Instagram en TikTok apps Bron: Koshiro K / Shutterstock.com

Bron: Koshiro K / Shutterstock.com

AI-algoritmen en het verdwijnen van hashtags

Ook de algoritmen zijn slimmer en sneller geworden, waardoor ze content binnen enkele seconden analyseren en voorspellingen doen over de toegang en betrokkenheid van gebruikers. TikTok maakt al jaren gebruik van AI in het algoritme. Veel TikTok-gebruikers blijken daarom ook minder accounts te volgen, je krijgt immers toch wel te zien wat je wil als je de app opent.

Gaat dit AI-algoritme er dan voor zorgen dat groeien in volgers moeilijker wordt? Daar lijkt het wel op. Je zult hier in de toekomst harder voor moeten werken, en een ander type content maken, zoals contentseries en rubrieken. Houd er rekening mee dat de kijkers van de content die door de algoritmen rond ofwel ‘viral’ gaat jou nog niet (goed) kennen.

Een slimme contentstrategie voor kijkers in verschillende stadia van de customer journey is daarom ook in korte video op Reels en op TikTok nodig.  Door gebruik te maken van de kracht van AI, begrijpen algoritmen de essentie van posts, inclusief locatie, mensen, objecten, kleuren en emoties. Mede hierdoor worden hashtags minder belangrijk. Op Instagram wordt dan ook het meegeven van onderwerpen bij je Reels belangrijker gevonden dan het plaatsen van hashtags.

Belangrijkste ontwikkeling voor makers en bedrijven: houd je kijkers vast!

Het is dé uitdaging van 2024: video’s maken met een start waarvoor mensen stoppen met scrollen en swipen. En vervolgens die kijkers weten vast te houden, met boeiende inhoud en slimme tactieken. Kijkers vasthouden doe je met de juiste mate van suspense in je video, bijvoorbeeld door uitspraken aan je video toe te voegen als: ‘wait for it’ of ‘ik zou kiezen voor het laatste punt’.

Je kunt de komende jaren heel veel tijd en geld besparen als je gebruikmaakt van AI om betere content te verzinnen en te maken, inclusief tekst, afbeeldingen en video’s. Populair zijn video-apps als Hey Gen om een eigen avatar mee te maken en Eleven Labs op je stem te klonen. Binnenkort hoef je dus niet meer zelf te vloggen in Reels of TikToks. Een onderwerp en een korte tekst zijn genoeg om AI het werk te laten doen.

Yoursisbillie Instagram

Bron: https://www.instagram.com/p/CxrYGnhuIfI/

Echt of nep: hoe relevant blijft deze vraag?

Vraag jij je al vaak genoeg af of een foto of video echt of nep is? En is die vraag nog steeds relevant, want wanneer maakt dat echt uit eigenlijk? Onjuiste informatie van twijfelachtige bronnen en AI-gegenereerde inhoud kan de grenzen van echtheid vervagen. Als gebruiker moet je altijd blijven opletten en feiten controleren voordat je iets voor waarheid aanneemt of zelfs wil delen.

Zowel Instagram als TikTok gaan werken met een stempel op AI-gecreeerde content. Zo zie je dat op Instagram bijvoorbeeld al bij het account van Meta’s AI chatbot Yours is Billie (aka Kendall Jenner). Op de AI-gegenereerde foto’s zie je linksonder een witte cirkelvormige stempel met de tekst ‘Imagined with AI’. TikTok laat creators hun AI content zelf labelen.

Hoe ga je met deze trends om als bedrijf?

Om relevant te blijven in dit steeds veranderende digitale landschap, moeten zowel makers als bedrijven zich aanpassen aan de Instagram- en TikTok-trends voor 2024. Hier zijn enkele tips om voorop te blijven lopen met je content:

1. Post regelmatig en experimenteer

Dankzij de steeds slimmer wordende algoritmen komt je content hopelijk bij de juiste mensen terecht, maar niets is zeker. Kijk maar eens naar de sterk variërende statistieken van TikTok-berichten, er lijkt soms geen pijl op te trekken. Daarom is en blijft experimenteren met korte video op Instagram en TikTok van belang

2. Houd opkomende technologieën en platforms in de gaten

En dan vooral op het gebied van AI. Blijf op de hoogte van nieuwe functies en tools die je contentcreatieproces kunnen verbeteren en experimenteer je rot. En wat nu nog niet kan, kan over een paar maanden misschien al wel. Zo is de automatische ondertiteling in het Nederlands in de app Caption al nagenoeg perfect en kun je in je video (met correcte lipsync) alle talen spreken.

3. Ga regelmatig de dialoog aan met je publiek

Socialmediagebruikers verwachten en willen een echte connectie met hun favoriete makers (en dat kan absoluut ook gelden voor bedrijven). Door echt geïnteresseerd te zijn in je volgers, altijd te reageren op opmerkingen, feedback te vragen en deze te verwerken in toekomstige content blijft je publiek niet alleen betrokken, maar laat je ook zien dat je hun mening waardeert. En interactie is naast kijktijd nog altijd een belangrijke trigger voor het algoritme.

4. Werk samen met andere makers of bedrijven

Dit doe je om een groter publiek te bereiken en je content te diversifiëren. Samenwerken is een van de manieren om sneller te groeien in volgers en views.

5. Laat je persoonlijkheid en onderscheidend vermogen zien

Belangrijk voor de interactie is om je persoonlijkheid en onderscheidend vermogen te laten zien om je zo te onderscheiden van concurrenten. Maak direct oogcontact en spreek je publiek persoonlijk aan alsof je een-op-een advies geeft.