Loopbaan

Een betere employee experience begint bij jezelf

0

Column – Laatst kwam mijn prikkelgevoelige sociale puberdochter thuis van een vriendinnen etentje met 8 meiden. Ze vertelde dat ze na een uur of twee met 2 andere (ook prikkelgevoelige) meiden even apart ging zitten. Hoe gezellig ook, de drukke omgeving werd ze even te veel. Een half uurtje apart was genoeg om daarna weer de hele avond samen het leven te vieren.

Mijn dochter heeft zelfinzicht. Ze weet wat haar sterke en zwakke punten zijn en voelt goed aan wanneer het mis dreigt te gaan. Ze heeft geleerd wat ze dan moet doen. En nee, dat was niet altijd zo met alle consequenties van dien.

Als afgestudeerd psycholoog heb ik veel geleerd over de invloed van persoonlijke kenmerken en dit voorbeeld deed me nog meer beseffen hoe belangrijk zelfinzicht is. Hoe je een situatie beleeft of erop terugkijkt wordt mede beïnvloed door je persoonlijke karakteristieken en zelfregie. De regie kun je pas nemen als je zelfinzicht hebt

Maar volwassenen kennen zichzelf toch wel?

Uit onderzoek blijkt dat slechts 10-15% van de managers echt zelfinzicht (HBR) heeft. Deze groep heeft vaak toegang tot ontwikkel-assesments en leiderschapstraining. Het zelfinzicht van niet leidinggevende medewerkers ligt dus waarschijnlijk veel lager. En dat is jammer. Wat zou er gebeuren als medewerkers meer zelfinzicht krijgen en daardoor de regie kunnen nemen over hun eigen (werk)beleving? Dat medewerkers begrijpen wat hen motiveert, inzicht krijgen in de factoren die hun wellbeing, tevredenheid of demotivatie beïnvloeden?

Wat zou er gebeuren als medewerkers meer zelfinzicht krijgen en daardoor de regie kunnen nemen over hun eigen (werk)beleving?

Uit onderzoek van Korn Ferry blijkt dat bedrijven met een laag zelfinzicht van werknemers slechter presteren dan bedrijven met een hoog zelfinzicht van werknemers. Een gebrek aan zelfinzicht vertraagt ​​ook het proces van verandering en transformatie dat mensen voorbereidt op de toekomst van werk (McKinsey 2022).

Zelfinzicht: belangrijke factor van de employee experience

Employee experience is meer dan medewerkerstevredenheid of wellbeing. Het is hoe werknemers hun werk en hun leven ervaren. Dit is het resultaat van de interactie tussen de persoonlijke karakteristieken en de omgeving. EX is daarmee subjectief. Helaas …

  1. worden de persoonlijke karakteristieken niet in kaart gebracht bij metingen van employee experience, en
  2. krijgen medewerkers veel te weinig of veel te laat inzicht in de resultaten van een meting.

Twee gemiste kansen. Als HR-professional wil je bijdragen aan een betere employee experience. Maar je hoopt ook dat medewerkers zelf de regie in eigen handen kunnen nemen. Zelfinzicht kan eraan bijdragen dat medewerkers begrijpen welke factoren invloed hebben op hun werkbeleving en vervolgens handelen.

Straks gaat mijn dochter werken. Dan komt ze misschien in een kantoortuin terecht. Veel mensen, veel prikkels. Moet ze dit dan maar vermijden, de jaarlijkse enquête invullen en aangeven dat de kantoortuin haar demotiveert, afgeschaft moet worden? Nee natuurlijk niet! Ze zal wel behoefte hebben om na een tijdje even te gaan werken in een stilte ruimte om vervolgens weer vol energie deel te nemen aan de brainstormsessie in de kantoortuin. Zo neemt zij de regie over haar eigen employee experience. En de organisatie faciliteert werkplekken die tegemoetkomen aan de behoeften van de medewerkers. Dat is hoe employee experience zou moeten werken.