Content

Eenvoudige contentcreatie: probeer deze 9 ontwerptools eens uit

0

Velen in de marketing- en communicatie-industrie zijn vertrouwd met Canva, een geliefd platform voor het creëren van visuele content. Canva bestaat al bijna 12 jaar en is nog steeds razendpopulair.

Het heeft vele onmisbare tools voor marketeers en blijft uitbreiden met AI. En hoewel het ontwerpplatform al een lange tijd online is, blijft het vernieuwen en zo heeft ook mijn collega Claire nieuwe features ontdekt en gedeeld in haar artikel.

Maar wist je dat er nog meer tools bestaan die je kunnen helpen je ontwerpcapaciteiten uit te breiden? In dit artikel verken ik meer ontwerpplatforms. Misschien dat een van de tools weer in een net andere behoefte voorziet.

1. Fotoram.io

Fotoramio is een gratis fotobewerkingsprogramma en je kunt eenvoudig collages maken. De tools die ze aanbieden zijn basistools tot geavanceerde tools: filters, effecten, frames, het toevoegen van teksten en meer.

Je kunt Fotoramio gebruiken op de computer en op de browser van je telefoon. Ook handig voor wanneer je je laptop niet bij de hand hebt.

Screenshot Fotoramio

2. Snappa

Snappa is gratis met een starters-account te gebruiken. Met dit account kun je maximaal 3 afbeeldingen downloaden per maand.

Heb je af en toe moeite met de juiste formaten kiezen voor je socialmedia-posts? In Snappa kun je met 1 klik het perfecte formaat voor je afbeeldingen selecteren. Wij hebben er al een handig artikel over geschreven, maar hier maken ze het nog makkelijker voor je. De afmetingen voor social media, display-advertenties, artikelen, e-mails en infographics zijn beschikbaar als preset.

Daarnaast, net als Canva, biedt Snappa duizenden kant-en-klare sjablonen aan. Ideaal voor wanneer je niet weet waar je moet beginnen. Je krijgt toegang tot meer dan 5 miljoen gratis stockfoto’s, 200+ lettertypes en meer dan 100 duizend vectoren en vormen.

Heb je een leuke Instagram-post gemaakt, maar heb je die eigenlijk ook nodig voor een Facebook-cover? Je kunt met een klik de formaten aanpassen, dus geen dubbel werk meer.

Met een betaald account kun je nog achtergronden verwijderen, socialmedia-posts inplannen, oneindig veel downloaden en eigen fonts toevoegen.

Screenshot Snappa

3. Easil 

De site biedt meer dan 1000 grafische en video templates die je zelf kunt bewerken. Je kunt het formaat eenvoudig aanpassen naar bijvoorbeeld digitale content, social posts of print. Net als Snappa kun je de afbeeldingsgrootte van je content voor diverse kanalen aanpassen met de Easil Resizing Tool.

Met de functie ‘Collections’ kun je templates delen met je hele team. En met de ‘Brand Kit’ kun je als Brand Manager alle onderdelen van je huisstijl toevoegen, zoals het lettertype, kleurgebruik, logo’s en ander beeldmateriaal. Het team heeft hier toegang tot, dus ook nu kunnen zij eenvoudig het merk laten terugkomen in alle marketinguitingen. Je kunt zelf aangeven wie toegang heeft en welke functies, tools of middelen gebruikt kunnen worden.

Screenshot Easil

4. Photopea

Doet onderstaande screenshot je ergens aan denken? Als je weleens met Photoshop hebt gewerkt, dan wel. Photopea is een webgebaseerde, grafische editor die je kunt gebruiken voor het bewerken van afbeeldingen, webdesign of het converteren tussen verschillende afbeeldingsformaten.

De indeling van Photopea komt grotendeels overeen met het Adobe-programma Photoshop. Je kunt ook PSD-bestanden openen, wijzigen en converteren. Dus als je geen Photoshop hebt, kun je gebruikmaken van dit gratis platform.

Screenshot Photopea

5. Pixlr

Dit platform kun je gebruiken als gratis online (foto)bewerker, waar je veel gebruik kan maken van AI. Zo hebben ze een AI-afbeelding generator en diverse ontwerptools. De gratis versie biedt enkele basisfuncties aan en als je geavanceerde (AI-)tools en functies wil gebruiken, is er een premium- en plusabonnement.

Ze hebben nu 11 AI-functies, waaronder Generative Fill en Expand, Background Removal, Sticker Maker en Magic Eraser.

Screenshot Pixlr

6. Colorcinch

Je kunt je afbeeldingen eenvoudig maken, bewerken en veranderen in kunstwerken, aldus Colorcinch. Het profileert zich als nummer 1 fotobewerker en AI-cartoonizer. Ook op dit platform is AI niet te missen. De makers van het platform gaan zelfs zo ver dat ze het volgende durven te zeggen: “Een creatief hulpmiddel dat zo eenvoudig is dat een peuter het kan gebruiken.” Dus heb je weinig tijd, en met name weinig ervaring, dan kan dit misschien een handig hulpmiddel voor jou zijn.

Een creatief hulpmiddel dat zo eenvoudig is dat een peuter het kan gebruiken – Colorcinch

Het platform biedt bewerkingstools, effecten, cartoonizers, afbeeldingen en stockfoto’s. Alle features en tools van dit platform vind je hier. Je hebt geen account nodig om de gratis versie te gebruiken.

Screenshot Colorcinch

7. Animaker

Ik heb al veel platforms genoemd die je kunt gebruiken om foto’s te maken en te bewerken, maar een ander belangrijke vorm van content ontbreekt: video’s. Animaker is een AI-platform dat je kunt gebruiken om animatie- en live-action-video’s te maken voor mensen die weinig ervaring hebben met ontwerpen. En dat in slechts een paar minuten.

Je hebt verschillende soorten abonnementen, maar je kunt met een gratis account al iets leuks maken, namelijk 3 video’s en 10 GIFs. Ik ben benieuwd wat voor toffe, creatieve video’s jij kunt creëren!

Screenshot Animaker

8. Designcap

Het doel van dit platform is om grafisch ontwerp eenvoudiger te maken. Dit doen ze door de gebruikers toegang te geven tot vele sjablonen en bewerkingstools. Ook hier ligt de focus op tijd besparen, zonder dat je heel veel ontwerpervaring nodig hebt. Je kunt kiezen uit sjablonen voor marketing, zoals infographics, logo’s en visitekaartjes. Ook kun je socialmedia-posts en presentaties ontwerpen.

Screenshot Designcap

9. Design Wizard

Het eerste wat mij opviel: je hebt een account nodig om het platform te gebruiken. Met de gratis functies van Design Wizards kun je de grootte aanpassen van je ontwerpen en je eigen lettertypes, foto’s en logo’s uploaden. Ze hebben een grote bibliotheek met meer dan een miljoen afbeeldingen en duizenden video’s die gelicenseerd zijn voor commercieel gebruik. Zo krijg je niet te maken met auteursrechten.

Enkele, niet veel voorkomende, tools zijn: YouTube outro maker, Storyboard designer, Ad maker en Moodboard maker. Alle tools vind je hier.

Screenshot Design Wizard

Mijn favoriet

Dat waren ze dan! Toch interessant om te zien hoeveel andere tools er zijn naast Canva. Canva blijft toch echt een grote favoriet van mij. Ik gebruik het al zo lang en vaak, dat ik niet zo snel meer zou overstappen. Ik ben benieuwd welk platform jouw favoriet is. Staat die er nog niet tussen? Laat dat ook vooral weten in de reacties.