Je webshop migreren? Zo laat je het soepel verlopen
Een webshop migreren is ingewikkeld, maar helaas ontkom je er soms niet aan. Je huidige platform stopt met ondersteuning, je webshop is te groot voor het huidige platform, of je bent simpelweg niet tevreden over je huidige platform. Genoeg redenen te bedenken om over te stappen naar een ander platform.
Er komt meer bij kijken dan simpelweg al je producten kopiëren. Als je je migratie niet goed voorbereid, kunnen er een heleboel issues ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een incompleet redirect-schema, koppelingen met boekhoudsystemen, missende historische data voor Google Merchant Center of kortingscodes die niet (goed) meekomen.
Om een migratie soepel te laten verlopen, is het belangrijk om alle stappen zorgvuldig te inventariseren, en de juiste personen hiervan op de hoogte te stellen.
Voorbereiding
Allereerst is het belangrijk om je doelen en je verwachtingen te bepalen. Wat wil je met de migratie bereiken? Is het noodzakelijk, of zie je een ander platform wat beter aansluit bij jouw webshop? Is het enkel ter verbetering van je SEO en laadsnelheid, of zoek je een systeem wat je beter zelf kunt bewerken zonder hulp van een extern bureau? Op basis van deze informatie kun je kijken welk platform aansluit bij jouw wensen.
Vervolgens is het belangrijk om je huidige webshop te analyseren. Denk bijvoorbeeld aan de structuur van je webshop. Wat is de URL-structuur, hoe worden de producten geïdentificeerd, wat moet er absoluut omgezet worden, en wat mag eventueel omgezet worden? Op basis daarvan kun je een stappenplan en planning maken. Sluit hierbij de juiste personen aan, zodat iedereen op tijd weet wat diens taak is.
Contentmigratie
Zodra de basis van je nieuwe webshop staat, is het belangrijk om te kijken naar de content. Bij een webshop zijn er een aantal types pagina’s erg belangrijk om te migreren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:
- Productgegevens
Niet alleen de producten met SKU, maar ook de prijzen, omschrijvingen, afbeeldingen en eventuele attributen zoals specificaties of handleidingen. - Categorieën
De categorieën (of collecties) van je webshop. Denk daarbij aan de producten, maar ook de omschrijvingen, URLs, en eventuele filters en subcategorieën. - Pagina’s en blogs
Veel webwinkels hebben ook een blog/nieuwsomgeving en uiteraard zijn er ook altijd pagina’s aanwezig. Dit kunnen pagina’s zijn met veelgestelde vragen, maar ook beleidspagina’s zoals algemene voorwaarden, cookie-verklaringen en verzendopties.
Redirects instellen
Het kan zijn dat je nieuwe webshop werkt met een andere URL-structuur. Het kan zijn dat je vastzit aan de beperkingen van het platform of dat je kiest voor een nieuwe, betere URL-structuur. Je wil dat al je oude URLs blijven werken. Niet alleen voor Google, maar ook voor je bezoekers. Wellicht hebben je bezoekers je producten met iemand gedeeld, staan er links op websites en/of socialmedia-kanalen, of gebruik je je URL op je productverpakkingen of QR-codes. In al deze gevallen wil je dat de links blijven werken, dus is het belangrijk om deze redirects in te stellen.
Veel platformen werken met een import voor CSV-bestanden. Hierin plaats je twee kolommen, de ‘oude’ URL en de ‘nieuwe’ URL. Deze kun je in veel gevallen importeren, om hierin snel de redirects in te stellen. Stem goed af met je webshop bouwer of dit gaat om 301-redirects, zodat de linkwaarde van deze links bewaard blijft voor zoekmachines.
Om dit goed overzichtelijk te houden, maak je eerst een overzicht van je meest bezochte pagina’s. Zorg dat deze goed blijven doorverwijzen, en hou dit in de gaten in de zoekresultaten. Met Google Search Console kun je dit makkelijk overzichtelijk houden.
SEO-impact
Om daling in de zoekresultaten te voorkomen, zijn er een aantal belangrijke punten waar je op moet letten. Allereerst zijn de redirects, zoals hierboven beschreven, erg belangrijk. Ook zijn er nog een aantal andere punten om op te letten:
- Zorg ervoor dat alle metadata meekomt. Dus de title en de meta description, maar ook de alt-tags van je afbeeldingen.
- Gebruik je een robots.txt-bestand om bepaalde pagina’s uit te sluiten? Zorg ervoor dat ook deze informatie meekomt. Jouw webshop bouwer kan hier mee ondersteunen.
- Genereer een nieuwe XML-sitemap na de migratie en dien deze in bij de zoekmachines. Dit kan eenvoudig via Google Search Console en via Bing Webmaster Tools. Veel systemen kunnen automatisch een sitemap genereren.
- Let op de domeinnaam: maak je gebruik van www, of zonder www? Om geen onnodige redirects te veroorzaken, is het handig om dit gelijk te houden. Zo blijven de meeste pagina’s intact en hoeft niet de gehele site opnieuw geïndexeerd te worden.
- Backlinks bijwerken: werk de bestaande backlinks bij, indien mogelijk. Neem hiervoor contact op met eventuele partners om te vragen of de link bijgewerkt kan worden.
Technische migratie
Naast de migratie van de inhoud en je zoekmachine-optimalisaties is er nog een ander belangrijk gedeelte: de technische kant. Denk bijvoorbeeld aan je betaalmethoden, maar ook aan andere integraties, zoals koppelingen met betaalsystemen en e-mailmarketingtools.
- Controleer de koppelingen met je social media. Maak je gebruik van koppelingen zoals Beslist.nl? Of wellicht heb je je webshop gekoppeld aan marketplaces zoals bol en Amazon? Dan is het belangrijk dat ook deze informatie goed gemigreerd wordt. Vaak zijn deze koppelingen geregeld via een tool als Channable, waarbij alles in één keer gedaan kan worden. Is dat niet het geval? Bekijk dan al deze tools en controleer of de juiste data op de juiste manier doorkomt.
- Controleer ook de koppelingen met social media als je hierop adverteert. Het is belangrijk om de juiste data goed te synchroniseren. Als je bijvoorbeeld adverteert via Google Merchant Center, wil je dat hier ook de historische data bewaard blijft. Controleer dus goed op welke manier deze platformen gekoppeld zijn en zorg dat de koppeling niet te veel verandert. Maak je nu gebruik van SKU’s om een product te identificeren? Hou dit dan ook op de nieuwe webshop zo.
- Controleer al je andere marketingtools. Zorg ervoor dat een Google Tag Manager overgezet wordt en controleer of alle bestaande events goed staan. Mogelijk verandert hier het een en ander in, dus stem dit goed af met je marketingpartij.
- Inventariseer je huidige betaalmethodes. Maak je gebruik van Mollie, Adyen of een vergelijkbare payment provider? Dan kun je deze waarschijnlijk eenvoudig migreren naar je nieuwe platform. Dit is ook het moment om te kijken of er wellicht goedkopere oplossingen zijn en of je bepaalde betaalmethodes wel, of juist niet moet integreren.
- Maak je gebruik van een fulfilment-partij, een boekhoudsysteem of een CRM? Vraag dan na bij deze partijen of er een koppeling mogelijk is met je nieuwe CMS. In veel gevallen is er een plug-in of app beschikbaar om deze koppeling vlekkeloos te laten lopen. Ook hier is het belangrijk dat de data op dezelfde manier overkomen. Controleer dit goed voordat je je nieuwe webshop lanceert.
De lancering en daarna
Heb je alles getest en is je vernieuwde webshop klaar om live te gaan? Gefeliciteerd! Voordat je live gaat, en tijdens de eerste paar dagen, is het goed om alles nauwlettend te monitoren. Zo kun je snel schakelen als er onverhoopt toch iets fout gaat, voordat alles te ver in de soep loopt.
Het is altijd handig om op de dag van livegang je lopende betaalde advertenties even te pauzeren. Wie weet staat er toch nog een link verkeerd ingesteld, of werkt alles nog niet lekker. Dan is het zonde om hier betaald verkeer naartoe te sturen. Wacht daarom even 24 uur voordat je de betaalde advertenties weer aanzet.
Nadat je de DNS-gegevens om hebt gezet, kan het even duren voordat je site zichtbaar is. Denk daarbij ook aan het SSL-certificaat. Gaat dit automatisch met je nieuwe platform, of moet hier nog een actie voor verricht worden?
Staat je nieuwe webshop live? Dan is het wachten tot de eerste bestellingen binnen komen! Na de lancering is het belangrijk om waakzaam te blijven en data goed te monitoren. Behoud zicht op prestaties in Google Search Console en Google Analytics, controleer je advertenties en backlinks, en wees niet bang om kleine optimalisaties door te voeren waar nodig.
Kortom, met de juiste voorbereiding en tools kun je met vertrouwen de overstap maken naar een nieuw platform. Zo zet je de basis neer voor verdere groei, betere prestaties en een duurzame toekomst voor je webshop.