Zero-party data, video & nog 4 B2B-marketingtrends voor 2025
Van de evolutie van demand generation tot de groeiende impact van video en AI, het is tijd voor een blik op 2025. Of je nu een doorgewinterde marketeer bent of gewoon nieuwsgierig bent naar wat er speelt, dit artikel biedt je een frisse kijk op de toekomst van B2B-marketing.
1. Demand gen blijft zich ontwikkelen
Demand generation (demand gen) is al jaren een kernonderdeel van B2B-marketing, maar de aanpak verandert langzamerhand. In 2025 draait het niet meer alleen om het realiseren van een eerste touch point en het zorgen dat je on top of mind blijft. Het draait ook om het creëren van waardevolle blijvende interacties door het gehele proces van mensen die nog niet bewust zijn van hun probleem, tot aan mensen die al een koopintentie hebben. Dit betekent dat je als marketeer:
- meer moet investeren in content die specifiek gericht is op het bouwen van vertrouwen, zoals casestudies en testimonials.
- meer moet investeren in content die eruit springt tussen al het LinkedIn-geweld van tegenwoordig. Maak statements en wees de thought leader uit jouw straatje.
- sterker in moet zetten op gepersonaliseerde campagnes die leads verder in de funnel begeleiden door waardevol te zijn.
- data voornamelijk moet gebruiken om te begrijpen waar potentiële klanten zich in het aankoopproces bevinden. Om hier vervolgens op in te spelen.
Tip: zorg dat je campagnes niet alleen leads verzamelen, maar ook een relatie opbouwen met prospects door hen op de juiste momenten relevante informatie te bieden. Zorg dat je de thought leader wordt binnen jouw industrie. Thought leadership is geen specifieke contentvorm. Het gaat om een langetermijnstrategie waarmee jij of jouw merk wordt gepositioneerd als een autoriteit binnen de branche. De kern? Je eigen unieke perspectief, ervaring en expertise overbrengen naar jouw doelgroep op een authentieke, waardevolle en consistente manier.
2. Video blijft onmisbaar, maar nu interactiever op de activatie kanalen
Video is al jaren een krachtig middel in B2B-marketing, maar in 2025 verandert de focus. Short-form content, zoals video’s van maximaal 60 seconden, wordt steeds belangrijker op zakelijke platforms zoals LinkedIn. Denk aan korte productdemo’s of klantcases in een verticaal formaat, gericht op snelle, professionele inzichten. Wij noemen dit bij Klik Digital TikTokificatie. Dit heeft te maken met de veranderende consument en de hoeveelheid content die men tegenwoordig voorgeschoteld krijgt.
Wees snel in je informatieoverdracht en stap af van die stoffige long form content om in te zetten op je LinkedIn-profielen. Het belangrijkste is om zichtbaarheid en ‘demand’ te realiseren zonder dat je daar een directe lead uit scoort. Dit is voor veel directies een moeilijke stap omdat “we vooraf niet goed weten wat het oplevert”. Dat begrijpen we, maar je hebt op een zeker moment ook besloten om zoveel duizend euro voor een beurs uit te geven waar je ook geen garanties had (dat is wat dat betreft de kritische ik).
- Waarom short form video? Klanten hebben minder tijd en zoeken snelle, relevante informatie.
- Voorbeeld: een korte demo van je product, een quick tip of een klant testimonium in een verticaal videoformaat.
Tip: test verschillende formats en lengtes om te zien wat jouw doelgroep aanspreekt. Plan bijvoorbeeld een gesprek in met een specialist en neem dat op. Snijd daar vervolgens korte snippets uit die je deelt in je organische, maar zeker ook in je betaalde activaties. Op deze manier krijg je ineens enorme zichtbaarheid en ben je in staat om op een snelle manier jouw inzichten over te brengen.
3. Zero-party data: dé sleutel tot klantinzicht
Zero-party data is informatie die een klant vrijwillig en bewust met je deelt, zoals voorkeuren, interesses of aankoopintenties. Dit type data onderscheidt zich van first- en third-party data omdat het rechtstreeks afkomstig is van de klant en specifiek op hun behoeften ingaat.
Waarom is dit belangrijk in 2025?
Met strengere privacyregels en het verdwijnen van third-party cookies wordt het steeds moeilijker om gegevens via externe bronnen te verzamelen. Daarom wordt het essentieel om op een manier data te verkrijgen die vertrouwen opbouwt bij klanten. Zero-party data biedt bedrijven:
- meer controle over klantinzichten, omdat je direct van de bron informatie krijgt
- de mogelijkheid om hypergepersonaliseerde ervaringen te creëren die perfect aansluiten bij de behoeften van de klant
Praktijkvoorbeeld
Een B2B-softwarebedrijf kan een korte vragenlijst aanbieden waarin prospects hun IT-uitdagingen aangeven, zoals beveiliging of schaalbaarheid. Deze waardevolle input helpt niet alleen bij het opzetten van gerichte campagnes, maar toont ook dat je het belang van de klant vooropstelt.
Tip: gebruik interactieve tools zoals enquêtes, polls of behoefte-checklists om waardevolle gegevens te verzamelen. Communiceer altijd transparant waarom je deze data vraagt en hoe je deze gebruikt om de ervaring van de klant te verbeteren. Je zou natuurlijk deze data ook in kunnen kopen bij verschillende platforms en daarmee je campagnes verrijken.
4. Account based marketing: nog gerichter en persoonlijker
Account based marketing (ABM) blijft ook in 2025 een onmisbare strategie in de wereld van B2B-marketing. Maar om relevant te blijven in een steeds competitievere markt, moeten bedrijven blijven innoveren. De uitdagingen zijn duidelijk: hoe personaliseer je op schaal, gebruik je AI effectief en integreer je meerdere kanalen om consistente merkervaringen te bieden? De meest succesvolle ABM-teams combineren technologie, data en creativiteit om hun strategieën naar een hoger niveau te tillen.
Praktijkvoorbeeld
Neem bijvoorbeeld een softwarebedrijf dat met interactieve productdemo’s inspeelt op de behoefte van prospects om op eigen tempo kennis te maken met een product. Door een gebruiksvriendelijke demo-omgeving aan te bieden waarin gebruikers zelfstandig de mogelijkheden van de software kunnen ontdekken, verlaagt het bedrijf de drempel voor interactie. Dit wordt aangevuld met gepersonaliseerde opvolging via e-mails en gerichte advertenties op platforms zoals LinkedIn. Het resultaat? Een hogere betrokkenheid en kortere salescyclus.
Succesvolle ABM-strategieën in 2025 draaien daarnaast om het versnellen van lopende deals en het activeren van besluitvormers binnen bedrijven. Denk aan gepersonaliseerde sessies, op maat gemaakte content en een multichannel aanwezigheid die consistent inspeelt op de pijnpunten van de doelgroep. Door te blijven experimenteren, klanten écht te leren kennen en innovatie centraal te stellen, kunnen bedrijven een toekomstbestendige ABM-strategie neerzetten.
Tip: combineer gedragsdata met gegevens over de koopbereidheid van (potentiële) klanten om de juiste boodschap op het juiste moment te leveren. Dit is uiteraard alleen mogelijk als je ook daadwerkelijk voldoende sessies op je website hebt.
5. AI en automatisering worden steeds belangrijker
Met stijgende verwachtingen van het marketingbudget moeten bedrijven efficiënter werken. AI en automatisering spelen hierin een sleutelrol.
- Efficiënter werken: automatisering van herhaalbare taken, zoals lead scoring, e-mailcampagnes en rapportages. In de praktijk zie ik nog te veel marketingmanagers die repeterende taken handmatig aanpakken. Als je nu nog steeds niet op de AI-trein zit laat je kansen liggen.
Tip: begin met het automatiseren van eenvoudige processen en bouw dit stap voor stap uit. Tools zoals Make waarmee je verschillende platformen kan koppelen bieden gebruiksvriendelijke opties om hiermee aan de slag te gaan.
6. Employee advocacy als grootste marketingtroef
In 2025 wordt de rol van medewerkers in marketing en sales steeds belangrijker. Klanten vertrouwen eerder op de mening van individuele experts dan op een bedrijfsaccount. Daarom is het essentieel om thought leaders binnen je organisatie naar voren te schuiven. Start met een intern programma om experts in je organisatie te trainen en ondersteun hen met kant-en-klare posts en praktische tips.
- Waarom werkt het? Medewerkers die op platforms zoals LinkedIn hun expertise delen, bouwen vertrouwen op en versterken de zichtbaarheid van je merk.
- Voorbeeld: een salesmanager die regelmatig tips deelt over het oplossen van klantuitdagingen of een productmanager die vertelt over de innovaties in je aanbod.
Tip: train en ondersteun je medewerkers in het delen van content. Geef hen tools zoals kant-en-klare posts en zorg dat ze zich comfortabel voelen met het promoten van jouw boodschap. Dit heeft niet alleen voordelen voor jouw organisatie, maar de medewerker is ook in staat om zich beter te positioneren in de markt waarin hij of zij werkzaam is.
Alles draait om vertrouwen en de persoonlijke benadering
De B2B-marketingtrends van 2025 laten één duidelijke rode draad zien: vertrouwen en de persoonlijke benadering staan centraal. Klanten zijn kritisch en privacy wordt steeds belangrijker. Je kunt vertrouwen niet afdwingen, maar wel verdienen door mensen persoonlijk te benaderen. Ondanks de opkomst van AI zal dit een belangrijk aspect zijn voor aankomende jaren.
Kies een trend die aansluit bij jouw doelgroep. Bijvoorbeeld het versterken van employee advocacy door thought leaders naar voren te schuiven, en maak hier een concreet actieplan voor. Richt je bijvoorbeeld de komende drie maanden op het trainen van medewerkers om relevante content te delen en te activeren op LinkedIn en meet de impact hiervan op je merkzichtbaarheid. Werk aan een strategie die laat zien dat je écht luistert en inspeelt op de behoeften van je klanten.
Succes in 2025 gaat niet alleen over technologie of trends; het gaat over het bouwen van duurzame relaties waarin klanten weten dat ze op je kunnen rekenen. Start vandaag nog met het leggen van deze basis.