7 out of the box-ideeën voor je teambuilding-uitje
Je collega’s: je werkt er elke dag mee samen, in dezelfde omgeving en (vaak) heb je het over dezelfde onderwerpen. Maar hoe goed kennen we elkaar eigenlijk? Het kan ontzettend leuk zijn om collega’s ook op een andere manier beter te leren kennen.
In dit artikel heb ik originele activiteiten voor teambuilding, die nét even anders zijn, op een rijtje gezet. Geen escape room dus, maar creatieve, verrassende ideeën die zorgen voor een sterkere band en vooral veel plezier!
De rust in de kerstvakantie biedt vaak extra tijd voor wat teambuilding, maar hoe zorg je ervoor dat iedereen de activiteit of het uitje leuk vindt? Je wil natuurlijk wel achteraf van collega’s horen hoe geweldig het door jou bedachte uitje wel niet was. Hier gaan we voor zorgen!
5 tips vooraf
Voordat ik je alle leuke opties geef, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal basispunten. Hier 5 vragen voordat je een uitje kiest:
- Hoe ziet je team eruit? Wat voor type mensen zijn het? Zorg ervoor dat je uitje hierop aansluit en dat iedereen zich prettig voelt bij de activiteit, ook lichamelijk.
- Wat is het doel van het uitje? Gaat het echt alleen om teambuilding, of moet iedereen ook iets nieuws leren?
- Wat is het budget? En wat voor activiteiten kun je met dit budget ondernemen? Vergeet ook vooral het eten, drinken en vervoer niet.
- Wat is de planning? Wanneer kan iedereen? Vooral met grote groepen is het belangrijk om ruim van tevoren een datum te prikken, zodat iedereen erbij kan zijn.
- Wat gaan we doen? Dit is natuurlijk de leukste vraag, en ik ga je helpen bij het beantwoorden hiervan!
De leukste teambuilding-ideeën
1. Vragenspel
Een hele fijne en simpele manier om elkaar beter te leren kennen en wat meer diepgang te creëren, is het spelen van een vragenspel. Zo’n spel kan op verschillende manieren gespeeld worden en zo laagdrempelig als je zelf wil. Ik heb mijn favoriete voorbeelden voor je opgeschreven:
Kaartendeck
Er zijn veel verschillende soorten spellen bestaande uit kaartjes met vragen erop. Zo heb je kaartspellen die vooral ingaan op vragen bedoeld voor vrienden of familie, maar ook genoeg kaarten die geschikt zijn voor collega’s. Hierbij kun je denken aan vragen als:
- Wat is je beste eigenschap?
- Voor wie binnen deze groep heb je bewondering?
- Ben je meer een ochtend- of avondmens? Zijn je teamleden het eens met jouw antwoord?
Het leuke hieraan is de variatie in luchtige en diepgaande vragen, wat ervoor zorgt dat je echt iets nieuws over je collega’s te weten komt, maar je niet continu hard hoeft na te denken over een goed antwoord. Als je ‘vragenspel collega’s’ opzoekt via Google, komen er al tientallen spellen naar boven. Genoeg opties dus!
Theezakjes
Een originele manier van een vragenspel spelen is het gebruiken van theezakjes. Theezakjes? Ja, theezakjes! Je pakt simpelweg een pakje Pickwick-thee, en je hebt gelijk zo’n 20 vragen die je aan je collega’s kan stellen. Laat iedereen om de beurt een zakje pakken en de vraag stellen, dit kan in groepjes of tweetallen. Leuke gesprekken gegarandeerd!
Zelf vragen bedenken
Natuurlijk kun je ook je eigen creativiteit de vrije loop laten gaan en zelf vragen bedenken en opschrijven. Dit zorgt voor originele vragen, maar kost wel meer tijd. Een leuk voorbeeld van soorten vragen zijn ‘wat als’- scenario’s. Dit zijn grappige of interessante hypothetische vragen, zoals:
- Wat zou je doen als je voor een dag onzichtbaar was?
- Als je een superkracht kon kiezen, welke zou dat zijn?
- Wat als je een dag met een beroemdheid zou mogen doorbrengen, wie zou dat dan zijn?
Het zijn luchtige vragen, die er wel voor zorgen dat je inzicht krijgt in iemands persoonlijkheid en gedachtenproces. Erg leuk als je elkaar buiten werk om niet goed kent!
ChatGPT inschakelen
Naast zelf vragen bedenken, kan ChatGPT je ook helpen. Ik heb alvast een voorzetje gedaan:
Je kan de prompt voor ChatGPT natuurlijk aanpassen als je creatieve vragen wil, of juist formele vragen.
2. Neem mee en vertel
Een veelgebruikte vorm van anderen beter leren kennen, ook vaak gebruikt bij introducties, is iets meenemen en hier wat over vertellen. Dit kan van alles zijn, als er maar een verhaal, herinnering of gevoel aan verbonden zit. Mijn favorieten zijn:
- Voorwerp of foto – nu of vroeger-: iedereen neemt een foto of voorwerp mee van nu, die iets zegt over hun vrijetijdsbesteding. Een leuk voorbeeld hiervan is iets kiezen uit je sleutelbos, vaak schuilen er achter sleutelhangers leuke verhalen! Of een foto van jezelf als kind, waarbij iedereen moet raden welke foto van wie is. Je kan hier zelfs een quiz van maken, met babyfoto’s en de vraag: wie is deze peuter?
- Favorieten-spel: iedereen schrijft zijn favoriete dingen op. Denk hierbij aan films, gerechten of muzieknummers. De antwoorden worden anoniem verzameld en voorgelezen, waarna de groep mag raden van wie elke favoriet is. Een leuke twist: je kan ook je favoriete spullen meenemen!
- Bucketlist-spel: een leuke variatie op het favorieten-spel is het meenemen van bucketlists. Zo kan iedereen een aantal dingen opschrijven die op hun bucketlist staan, deze worden weer verzameld en de groep mag raden van wie welke bucketlist-items zijn.
- Levenslijn-oefening: iedereen maakt zelf een levenslijn, die inzicht geeft in belangrijke gebeurtenissen, uitdagingen en/of kansen uit zijn leven. Dit zorgt voor een inkijkje in andermans leven en geschiedenis, zo leer je echt een andere kant van je collega’s kennen. Ook zorgt deze oefening voor empathie voor elkaar.
3. 2 leugens, 1 waarheid
Het spel 2 leugens, 1 waarheid is simpel en interactief, en daardoor perfect om je collega’s op een vermakelijke manier beter te leren kennen. Het doel is om anderen te misleiden, terwijl je wel een beetje over jezelf onthult. Dit leidt tot leuke gesprekken en verrassingen. Mocht je dit spel niet kennen, zo werkt het:
- Iedere deelnemer bedenkt 3 uitspraken over zichzelf: 2 daarvan zijn leugens, 1 is waar
- De deelnemer leest de 3 feitjes voor aan de groep
- De groep probeert te raden welke van de 3 uitspraken de waarheid is
- Na al het raden onthult de deelnemer welke uitspraak waar is
Dit spel is ideaal om iets nieuws en onverwachts over elkaar te ontdekken, en de grappige leugens creëren een ontspannen sfeer.
Natuurlijk zijn er ook genoeg variaties op dit simpele spel. Zo kun je het omdraaien en 2 waarheden en 1 leugen vertellen. Of als je langer wil spelen kun je het aantal leugens of waarheden ophogen. Een andere leuke variatie vind ik 3 weetjes, en hierop aanhaken. Zo vertel je een aantal feitjes over jezelf. Dat kan bijvoorbeeld over je jeugd zijn, je hobby’s of je gezinssituatie. Als je deze weetjes verteld hebt, mag iemand inhaken die zelf ook een weetje had bedacht dat aansluit op jouw verhaal.
Deze variatie zorgt voor net wat meer diepgang, omdat je actief op zoek bent naar overeenkomsten tussen jou en je collega’s. Dit eindigt vaak in leuke, spontane gesprekken over gemeenschappelijke interesses of gewoonten. Je kunt je weetjes (bijvoorbeeld) hierop baseren:
- Hobby’s: heb je een gekke, originele hobby waar weinig mensen vanaf weten? Of juist een hele populaire hobby waarvan je weet dat mensen kunnen inhaken? Vertel het! Vooral als het echt iets is waar jij energie van krijgt.
- Vroeger: wat deed je als kind dat je nu niet meer doet, maar eigenlijk weer zou willen oppakken? Wat heeft jou als kind gevormd tot wie je nu bent? Waar hield je van? Wat was voor jou belangrijk?
- Niemand weet: wat is iets dat weinig mensen van jou weten? Een eigenschap die niet veel mensen van je zien? Of een angst? Of juist verborgen talent?
4. Speeddaten: kantoorversie
Daten, zonder die nare druk en zweethandjes? Dat kan! Speeddaten met collega’s is een goede manier om elkaar in een korte tijd wat beter te leren kennen, en met elkaar in gesprek te gaan. Hoe werkt het? Je zet alle collega’s in paren, of laat ze tegenover elkaar zitten. Stel een timer in op 2-3 minuten per gesprek en geef hen een lijst met vragen. Denk hierbij aan vragen als:
- Wat is je droomvakantie?
- Wat zou je doen als je de loterij wint?
- Wat is het vreemdste dat je ooit hebt meegemaakt?
Na de tijdswissel worden er nieuwe tweetallen gevormd zodat er meerdere speeddates plaatsvinden en je veel verschillende collega’s spreekt. Speeddaten is een energieke manier om collega’s op een dieper niveau te leren kennen.
5. Complimenten-rondje
Als je veel met je team samenwerkt, kan het mooi zijn om een complimenten-rondje te houden. Complimenten geven aan elkaar zorgt voor een positieve teamdynamiek en helpt bij het uiten van waardering. Hoe werkt het? Ga met zijn allen in een kring zitten en laat iedereen een compliment geven aan de persoon naast hen, of iemand anders in de groep.
Zorg ervoor dat iedereen minstens één compliment ontvangt. Een complimenten-rondje bevordert de positieve sfeer en helpt mensen zich gezien en gewaardeerd te voelen. Als dat niet bijdraagt aan teambuilding, dan weet ik het ook niet meer!
6. De wie-doet-wat-presentatie
Je bent al jaren collega’s met Henk, maar werkt in andere teams, projecten of loopt elkaar vaak mis. Je vraagt je vaker stiekem af ‘’Wat doet Henk nou eigenlijk precies?’’, maar durft het na al die tijd niet meer te vragen. Want ja, dat moet je na al die tijd toch wel weten?
Herkenbaar? Een slimme manier om erachter te komen wat iedereen precies doet, is om alle collega’s een korte presentatie te laten voorbereiden over wat zij doen en waar ze mee bezig zijn.
Door de jaren heen kun je best wel het zicht verliezen op wat er allemaal speelt binnen je team, terwijl dit juist voor verbinding kan zorgen. Door aan elkaar te laten zien waar je mee bezig bent, zorg je ervoor dat iedereen op de hoogte is en je elkaar misschien zelfs wel kan helpen. Hiernaast is het natuurlijk erg leuk om erachter te komen wat iedereen nou dagelijks doet. Dit zorgt voor leuke gesprekken!
7. Lunchen
Misschien voor de hand liggend, en wat minder origineel, maar wel heel erg leuk! Met je team gaan lunchen is de perfecte gelegenheid om dichterbij elkaar te komen en elkaar in een andere setting te leren kennen dan op kantoor. Zo kan je lunchen ook heel goed combineren met andere oefeningen, denk bijvoorbeeld aan een complimenten-rondje of 2 waarheden, 1 leugen.
Tijdens ons redactie-uitje zijn we niet gaan lunchen, maar hebben we een koffietje gedronken met een heerlijk gebakje erbij. Ook hebben we een vragenspel meegenomen. Het vragenspel zorgde ervoor dat we het hadden over andere onderwerpen dan normaal, wat erg leuk was voor de verandering. De gesprekken waren een stuk persoonlijker, en je hoort dingen over jezelf en anderen die je nog niet wist. Echt een aanrader dus!
Overige teambonding ideeën
Natuurlijk zijn er ook allerlei uitjes die misschien wat minder voor diepgang en teambuilding zorgen, maar simpelweg gewoon heel leuk zijn en zeker zorgen voor bonding.
- Escaperoom: standaard, maar leuk. En het draait écht om teamwork.
- Samen koken of bakken: ook goed voor teamwork, en handig om te weten wie je kan vragen om iets lekkers te maken voor de kerstborrel!
- Blind portret tekenen of schilderen.
- Wie ben ik: met collega’s als personages.
- Pannenspel: het enige dat je nodig hebt is een pan, papier, pen en timer!
- Winetasting: voor de liefhebber kan een beetje alcohol nooit kwaad.
- Lasergamen: een beetje spanning is altijd goed, en je wil niet verliezen! Zo weet je ook gelijk wie er wel of niet tegen zijn verlies kan.
- Boulderen: zorgt ervoor dat de meesten uit hun comfort zone stappen.
- Paint and sip schildercursus: wie weet kom je wel achter verborgen talenten!
Zo zie je maar, zeeën aan oefeningen, activiteiten en uitjes waar je uit kan kiezen om je collega’s beter te leren kennen. Hopelijk ben je geïnspireerd door bovenstaande ideeën en kun je een onvergetelijk uitje organiseren dat zorgt voor teambuilding!