Samenwerken

5x teambuilding- & ijsbreek-spelletjes voor je team

0

Je kunt niet de hele dag lang de volle 100% geconcentreerd blijven werken. Soms heb je even een momentje nodig om stoom af te blazen, je gedachten te verzetten of de benen te strekken. Dit geldt niet alleen voor jou, maar voor je hele team. Daarom zet ik 5 leuke team-spelletjes op een rij. Goed voor afleiding, teambuilding of voor een actieve start van je volgende meeting!

1. Gartic Phone

Voor dit hilarische spel is het ’t leukst als je elkaar ook kunt zien en horen! Ben je op kantoor? Ga dan bij elkaar in dezelfde ruimte zitten. Werken jullie vanuit huis? Start dan een video-meeting. Bijvoorbeeld via Zoom, Google Meet of Discord.

Zit iedereen in de meeting? Ga dan naar de website van Gartic Phone. Daar kun je je eigen personage kiezen en naam invullen, om vervolgens een kamer aan te maken. Deel de link met de rest van je team, en dan kunnen jullie van start.

De eerste stap is het bedenken van een ‘rare zin’. Hoe gekker en creatiever, hoe beter. Als iedereen z’n zin heeft geschreven, worden deze gehusseld en verdeeld over je team. De zin die je hebt ontvangen, moet je omzetten in een tekening. Ook deze tekeningen worden vervolgens weer gehusseld en verdeeld. Je omschrijft de ontvangen tekening.

Deze stappen doorloop je een aantal keer, waarna je de hilarische content van elkaar gaat bekijken. Dat dit spelletje populair is, is te zien aan de hoeveelheid meekijk-video’s je kunt vinden op YouTube. En de Gartic Phone-server op Discord heeft 516.373 leden.

Accepteer cookies

2. Drawasaurus

Een wat simpeler teken-spelletje is Drawasaurus. Dit spelen wij ook weleens met de redactie van Frankwatching. Je pakt het er snel en makkelijk bij, en het is zo laagdrempelig dat iedereen het meteen snapt. Wel zo prettig voor als je niet zo veel tijd hebt. 🙂

Je maakt een kamer voor je team, geeft ‘m een naam, en deelt vervolgens de link naar de kamer met je team. Omstebeurt krijgt iemand de rol om iets te tekenen, en de anderen raden wat het is via het chatvenster. Je moet het woord wel exact raden en correct spellen. Zit je er dichtbij? Dan krijg je dat wel te zien (maar je tegenstanders ook).

Het jammere aan dit spelletje is dat je elkaar niet kunt horen of zien. Net zoals bij het spel hierboven. Dus ook voor deze game is het wel zo leuk om naast dit scherm ook een video-meeting te starten.

Screenshot van Drawasaurus.

3. De verjaardagsrij

Een simpele ijsbreker voordat je met een fysieke meeting begint: de verjaardagsrij. Zorg ervoor dat iedereen op een rij naast elkaar staat. Niemand mag praten. Je mag alleen gebaren maken. En dan is de simpele opdracht: ga op de juiste volgorde van verjaardagen staan. Dus niet op volgorde van leeftijd, maar wie is er het eerst in het jaar jarig en wie als laatst? Eens kijken hoe jullie dat zonder te praten voor elkaar krijgen.

De verjaardagsrij uitgespeeld? Probeer dan ook eens de schoenmaat-rij of huisnummer-rij.

Met collega's

4. Codenames

Dit bordspel ken je misschien wel. Maar wist je al dat er ook een online versie beschikbaar is? Deze versie kun je met 4 tot 64 personen spelen (al lijkt het mij een beetje saai met zo veel spelers). Het is wel een iets ingewikkelder spel dan de andere in deze rij. Het scheelt als je het bordspel al kent en gelukkig bevat de online versie een duidelijke speluitleg.

Het doel is om de juiste kaartjes met namen te raden. Om dit voor elkaar te krijgen, geef je elkaar hints. Daarbij mag je 1 cijfer en 1 woord delen. Het cijfer staat voor het aantal kaartjes dat je gaat beschrijven (deze klik je aan), en het woord beschrijft deze kaartjes (deze typ je in het venster). Zijn bijvoorbeeld 2 van de kaartjes die je moet omschrijven ‘helicopter’ en ‘lightning’, dan kun je deze 2 kaartjes aanklikken en in het vak ‘lucht’ typen.

Heb je alle kaartjes van je team eerder geraden dan het andere team? Dan heb je gewonnen. Maar pas op voor de sluipmoordenaar…

Codenames online bordspel.

5. Deel je vakantiefoto

Een toepasselijk ‘spelletje’ voor deze periode! Is iedereen op vakantie geweest? Of heeft iedereen iets leuks gedaan? Laat iedereen dan 1 foto uitzoeken om iets over te vertellen. Stop ze in een presentatie en loop er met z’n allen doorheen. Lekker persoonlijk, de leukste verhalen komen langs en je leert je collega’s ook nog eens beter kennen. Dit kan met zo veel deelnemers als je zelf wil. Misschien zelfs met je hele bedrijf? Leuk voor de ‘back-to-work’-borrel. 👀

Meer games voor teambuilding?

Heb jij nog een leuke aanvulling voor dit lijstje? Deel ‘m vooral in een reactie hieronder! Goede tips voor teambuilding en om het ijs te breken voeg ik toe aan dit artikel.