Locatiepagina’s zijn ideaal voor lokale SEO: zo maak je ze

Locatiepagina’s zijn ideaal voor lokale SEO: zo maak je ze

Locatiepagina’s, ook bekend als lokale landingspagina’s (of in bredere zin soms ook als programmatic pages), zijn webpagina’s gemaakt om locatiegerichte zoekwoorden te targeten. Ze helpen bedrijven om beter gevonden te worden door klanten die op zoek zijn naar specifieke diensten of producten in een bepaalde regio. Voor lokaal actieve KMO’s zijn locatiepagina’s ideaal om meer organisch verkeer en leads te genereren, en zo hun lokale zichtbaarheid te vergroten.

Maar hoe werken locatiepagina’s precies? En hoe kun je ze effectief inzetten zonder in de valkuilen van duplicate content te trappen zodat je pagina niet in Google tevoorschijn komt? In dit artikel leg ik dit allemaal uit, zodat je daarna weet waarom locatiepagina’s een MUST zijn voor local SEO en hoe je ze optimaal kunt implementeren.

locatiepagina's

Een voorbeeld van intern gelinkte locatiepagina’s

Waarom zijn locatiepagina’s zo belangrijk voor lokale SEO?

Wist je dat steeds meer mensen online zoeken naar lokale producten en diensten? Uit onderzoek blijkt dat 46% van alle Google zoekopdrachten een lokale intentie heeft, en dat 88% van de consumenten die een lokale zoekopdracht op hun smartphone uitvoert, binnen 24 uur een fysieke winkel bezoekt of contact opneemt.

lokale seo

Voor KMO’s die lokaal actief zijn – denk aan loodgieters, advocaten, schoonheidssalons, rijscholen en restaurants – betekent dit dat een sterke lokale SEO-strategie noodzakelijk is. Locatiepagina’s spelen hierin een belangrijke rol omdat ze bedrijven helpen om beter te ranken voor zoekopdrachten zoals:

  • “Taxi Hoogland”
  • “Schoonmaakbedrijf Antwerpen”
  • “Zonnepanelen installateur Limburg”
lokale zoekopdracht local seo

Een voorbeeld van een lokale zoekopdracht, en een geoptimaliseerde locatiepagina als resultaat

Door goed geoptimaliseerde locatiepagina’s te maken, kan je jouw bedrijf in verschillende steden of regio’s zichtbaar maken, zelfs als je daar geen fysieke vestiging hebt. Stel dat je gevestigd bent in Amsterdam als loodgieter, waarom zou je dan niet gevonden willen worden in bijvoorbeeld Amstelveen? Daar heb je dus locatiepagina’s voor nodig.

Maar nu het belangrijkste…

Hoe maak je locatiepagina’s?

Het maken van locatiepagina’s kan op verschillende manieren, afhankelijk van je CMS en of je een handmatige of programmatic aanpak kiest.

1. Afhankelijk van je CMS

SEO is in het algemeen het meest budget- en tijdvriendelijk in WordPress, en dat geldt zeker voor locatiepagina’s. Dit komt door de flexibiliteit van het platform en de vele beschikbare plugins die het proces veel makkelijker maken. Dankzij Advanced Custom Fields (ACF) en WP All Import kun je eenvoudig locatiepagina’s maken op basis van templates, zonder elke pagina handmatig te moeten bouwen. Ook PHP en page templates geven extra mogelijkheden om snel en efficiënt duizenden locatiepagina’s te genereren.

  • WordPress: dit CMS biedt uitgebreide mogelijkheden om locatiepagina’s te maken, zowel handmatig als op grote schaal via automatisering. Met Advanced Custom Fields (ACF) kun je eenvoudig locatie-specifieke velden toevoegen. En via PHP of page builders zoals Elementor, kun je dynamische content per locatie tonen. Voor bulkmatige aanmaak is WP All Import een goed hulpmiddel, waarmee je gegevens uit een spreadsheet kunt importeren en honderden pagina’s in één keer kunt genereren.

Tip: wil je nog een stap verder gaan in WordPress om het sneller en efficiënter te maken? Dan is een premium plugin zoals LPagery een geweldige optie. Met LPagery kun je op een intuïtieve manier duizenden locatiepagina’s genereren en optimaliseren, zonder complexe code. Bekijk hieronder een tutorial over LPagery.

Accepteer cookies

Hoewel LPagery het proces nog eenvoudiger maakt, is het geen vereiste: met ACF en WP All Import kun je zonder extra kosten al een goed functionerende oplossing opzetten.

  • Shopify: Shopify ondersteunt geen dynamische paginageneratie vanuit een database zonder extra apps of maatwerk, maar met Shopify Metafields en Page Builders zoals Shogun of GemPages kun je wel locatiegerichte content per pagina personaliseren.
  • Wix: Wix biedt de mogelijkheid om dynamische pagina’s te genereren via de Wix CMS Collections, waarmee je gemakkelijk meerdere locatiepagina’s kunt maken op basis van een database.
  • Webflow: Webflow is handif voor programmatic SEO dankzij de CMS Collections, waarmee je sjablonen kunt maken en automatisch honderden locatiepagina’s kunt genereren op basis van een dataset.

Tip: deze beginnersvriendelijke gids voor locatiepagina’s van Semrush.

2. Handmatig vs. programmatic SEO

  • Handmatige locatiepagina’s: ideaal voor KMO’s die slechts een paar locaties targeten. Elke pagina kan unieke content krijgen.
  • Programmatic SEO: geschikt voor bedrijven die veel locaties willen targeten. Hierbij worden templates en data gebruikt om automatisch honderden locatiepagina’s te genereren. Denk aan technieken zoals:
    • Google Sheets + een CMS-integratie
    • No-code tools zoals Make (voorheen Integromat)
    • Webscraping en API’s voor dynamische content

Een programmatic aanpak vereist wel een goede contentstrategie om duplicate content en dunne pagina’s te vermijden.

programmatic seo sheet

Best practices voor effectieve locatiepagina’s

Om succesvolle locatiepagina’s te maken, zijn er een aantal best practices die je moet volgen.

Unieke content per locatie

Vermijd het kopiëren en plakken van dezelfde tekst voor elke locatie. Voeg specifieke details toe, zoals lokale klantbeoordelingen, cases en foto’s.

Belangrijke SEO-verschillen per locatiepagina

Om duplicate content te vermijden en relevantie te vergroten, moet elke locatiepagina minstens de volgende verschillen hebben:

  • <title> met de locatie erin verwerkt
  • <H1> en andere headings waarin de locatie specifiek vermeld wordt
  • De URL-slug waarin de plaatsnaam voorkomt
  • Minstens één afbeelding met een alt-tekst waarin de locatie wordt benoemd
  • Het locatiegerichte keyword in de eerste paragraaf van de pagina

Dit noemen ze de ‘Three Kings’ SEO-strategie, maar met alt-tekst en de eerste paragraaf erbij noem ik het de ‘Five Kings’ SEO-strategie.

Gebruik Google Bedrijfsprofiel & schema markup

Voeg structured data toe zoals LocalBusiness schema markup en optimaliseer je Google Bedrijfsprofiel (ook bekend als Google Maps-profiel, of Google Business Profile – GBP). Schema markup kun je genereren via tooltjes zoals Technical SEO Schema Generator. Dit hoef je maar één keer te doen voor een locatiepagina. Vervolgens laat je de locatie dynamisch vervangen op basis van de slug, en enkel en alleen geïnjecteerd wordt als op de locatiepagina’s. ChatGPT brengt dit makkelijk in orde voor je via een PHP-script, die je dan kan plakken via plugins zoals Code Snippets. Vervolgens link je vanuit je Google bedrijfsprofiel via Producten naar elke pagina.

Lokale backlinks en interne links

Link tussen locatiepagina’s om een logische structuur te creëren en probeer backlinks van lokale websites te verkrijgen.

Reviews en klantcases integreren

Laat per locatie klantreviews zien om vertrouwen op te bouwen en meer conversies te krijgen.

lokale landingspagina seo

Optimalisatie op de belangrijkste plekken van een GEO-pagina m.b.v. Yoast

Veelgemaakte fouten en hoe je ze vermijdt

Veel bedrijven maken fouten bij het opzetten van locatiepagina’s. Dit zijn de meest gemaakte fouten:

  • Duplicate content: geautomatiseerd duizenden pagina’s aanmaken zonder unieke informatie kan tot een penalty leiden.
  • Slechte interne linkstructuur: zorg ervoor dat locatiepagina’s niet ‘los’ op je website staan, maar goed worden opgenomen in de navigatie en interne links.
  • Overoptimalisatie: vermijd keyword stuffing en zorg ervoor dat je teksten natuurlijk blijven.

Locatiepagina’s zijn krachtige tools

Locatiepagina’s zijn één van de krachtigste tools voor lokale SEO. Ze helpen KMO’s om hun zichtbaarheid in specifieke regio’s te vergroten en meer klanten aan te trekken via Google. Of je nu kiest voor een handmatige of programmatic aanpak, het belangrijkste is om waardevolle content te bieden en SEO best practices te volgen.

Wil je aan de slag met locatiepagina’s, maar weet je niet waar je moet beginnen? Start met een testpagina voor een locatie en breid dit geleidelijk uit. Door consistent te optimaliseren en te leren van je resultaten, kun je een sterke lokale SEO-strategie opbouwen die jouw bedrijf helpt groeien.

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.

Blog