Online marketing

Zo word je lokaal vindbaar met je Google Bedrijfsprofiel

0

De laatste jaren is lokale vindbaarheid steeds groter en belangrijker geworden. Maar hoe zorg jij ervoor dat jouw winkel beter vindbaar is dan die van jouw concurrent? Handige tips in dit artikel.

Tijdens mijn presentatie op de Meetup SEO-content van Frankwatching gaf ik ook de tip: zorg dat jouw bedrijf lokaal vindbaar is – het wordt een essentieel deel van je SEO strategie in 2024. Tegenwoordig zijn 46% van alle zoekopdrachten in Google lokaal! Dat betekent dat mensen zoeken naar een term in combinatie met een dorp, stad of locatie zoals ‘restaurant in Kralingen.’ Andere mensen zoeken naar de meest dichtstbijzijnde winkel, zoals ‘bouwmarkt in de buurt.’ Nu is het de kunst om als bedrijf (met een fysieke locatie) zichtbaar te zijn op dit soort zoekopdrachten. Een belangrijk element daarin is jouw Google Bedrijfsprofiel. In dit artikel zoom ik in op hoe je jouw Google Bedrijfsprofiel zo goed mogelijk in kunt richten om lokaal vindbaar te zijn.

Lokale vindbaarheid = Lokale SEO

Lokaal vindbaar zijn wordt steeds uitdagender. Ieder bedrijf kan wel een Google Bedrijfsprofiel opzetten en in Google Maps staan. Maar hoe zorg jij ervoor dat jouw winkel beter vindbaar is dan die van jouw concurrent? Dat doe je door een stukje lokale SEO toe te passen. Er zijn een aantal manieren om dit goed te doen:

 1. Via een Google Bedrijfsprofiel
 2. Optimaliseer jouw pagina’s (en website) voor lokale zoekwoorden
 3. Gebruik lokale backlinks

Daan Maatman licht dit uitgebreid toe in zijn artikel. Ik sta graag stil bij het Google Bedrijfsprofiel. Want naast het opzetten van zo’n profiel, is het ook belangrijk om deze te optimaliseren en te werken aan een stukje online reputatiemanagement.

Optimalisatie van jouw Google Bedrijfsprofiel

Er is een aantal dingen die je kunt doen om je bedrijfsprofiel te optimaliseren.

1. Claim jouw Google Bedrijfsprofiel

Ten eerste is het belangrijk dat je jouw Google Bedrijfsprofiel claimt. Het opzetten van een Google Bedrijfsprofiel is gratis. Hiermee kun jij zichtbaar worden in de local pack van de zoekresultaten en in Google Maps.

Local pack voorbeeld

Voorbeeld van local pack in de SERP

2. Vul jouw Google Bedrijfsprofiel – maak het zo compleet mogelijk

Nadat je jouw bedrijfsprofiel hebt geclaimd kun je alle informatie over je bedrijf toevoegen. Zorg dat je profiel zo compleet mogelijk is en maak zoveel mogelijk gebruik van alle opties. De basiselementen om toe te voegen zijn:

 • Openingstijden
 • Logo
 • Telefoonnummer
 • Beschrijving – het is aan te raden om een beschrijving van meer dan 500 karakters toe te voegen
 • Foto’s en video’s – het is aan te raden om minimaal 10 foto’s en/of video’s toe te voegen.
 • Kies een primaire categorie
 • Voeg ook overige categorieën toe. Axel geeft in zijn artikel aan waarom dit belangrijk is.
 • Geef een servicegebied aan.

Zorg wel dat alle informatie zo nauwkeurig mogelijk is en up to date is en blijft.

3. Traceer verkeer vanuit jouw Google Bedrijfsprofiel

Ik raad aan om een link naar jouw website toe te voegen in jouw bedrijfsprofiel. De meeste bedrijven doen dit ook. Mijn tip: maak deze link ook meetbaar! Dit kun je doen door UTM-parameters toe te voegen aan je website link. Zo kun je in meetsystemen als Google Analytics terugzien hoeveel bezoekers op de website zijn beland na een klik vanuit het Google Bedrijfsprofiel. Dit kan wat extra data en inzichten opleveren.

Online reputatiemanagement met jouw Google Bedrijfsprofiel

Heb je de basis goed staan? Super! Nu is het tijd om te werken aan je online reputatiemanagement. Met reputatiemanagement werk je aan het beheren en beïnvloeden van de perceptie die anderen over je hebben. In dit geval focus ik op het beheren van online reputatie, welke te maken heeft met beoordelingen en hoe actief jij bent in reageren daarop. Volgens recent onderzoek door iO en Flipstream, gebruikt 87% van de consumenten Google om lokale bedrijven te evalueren. Ratings en reviews zijn belangrijke factoren waar mensen naar kijken als ze op zoek gaan naar lokale bedrijven.

In dit artikel licht ik 4 manieren toe hoe jij kan werken aan je online reputatiemanagement.

1. Verzamel reviews

87% van de consumenten zou overwegen geen gebruik te maken van een bedrijf met een gemiddelde beoordeling van minder dan 3 sterren.

Het is belangrijk om relevante en goede (een hoog aantal sterren) reviews te verzamelen. Daar bedoel ik mee: reviews die tekst bevatten en wat zeggen over je bedrijf en je dienstverlening. Een algemene review die zegt dat er “goede service” was verleend, zegt minder dan een uitgebreide review waarin wordt uitgelegd wat het probleem was waar die persoon mee zat en hoe de goede service van jouw bedrijf dat heeft opgelost. Streef naar reviews die meer zeggen dan alleen het algemene. Uiteraard kan het best lastig zijn om reviews te verzamelen. Tevreden klanten hoor je minder vaak dan ontevreden klanten. Het is niet erg om je klanten om een review te vragen. Stuur bijvoorbeeld een apart mailtje achteraf met de vraag om een review achter te laten. Tip: stuur de link van je Google Bedrijfsprofiel mee zodat ze gelijk op de goede plek uitkomen om de review te schrijven.

2. Reageer op reviews

Heb je een aantal reviews, maar zit er een negatieve beoordeling bij? Laat dit je niet afschrikken! Reageer op alle reviews.  88% van consumenten is waarschijnlijk geneigd om een bedrijf te overwegen als ze kunnen zien dat de eigenaar van het bedrijf reageert op alle beoordelingen, zowel de goede als de slechte. Reageren op de positieve beoordelingen is enigszins makkelijk. Die mensen bedank je. De negatieve reacties zijn wat uitdagender. Het is in elk geval belangrijk om netjes te blijven en eerlijk aan te geven wat er fout is gegaan of aan te geven dat er een misverstand is. Door regelmatig te reageren op reviews, geef je Google een seintje dat je actief bezig bent met je bedrijfsprofiel en kan dit een positieve invloed hebben op jouw lokale rankings.

3. Vragen en antwoorden

Voordat iemand kiest om naar jouw bedrijf te gaan, leest dit persoon vaak de algemene informatie over het bedrijf en leest diegene reviews. Maar soms zijn er nog aanvullende vragen. Een bezoeker kan deze direct stellen op jouw bedrijfsprofiel in het onderdeel ‘vraag-en-antwoord.’ Als iemand een vraag stelt, krijgen ze al suggesties voor antwoorden op basis van reviews of andere informatie in het Google bedrijfsprofiel. Als er dan toch een vraag wordt gesteld, is het belangrijk om tijdig te reageren op deze vraag. Het antwoord staat dan ook openbaar, zodat iedereen met dezelfde vraag ook gelijk antwoord heeft. Merk je in de winkel of op locatie dat veelal dezelfde vragen worden gesteld door bezoekers? Wees dan proactief en stel zelf als eigenaar de vraag op jouw bedrijfsprofiel. Geef gelijk antwoord op je eigen vraag – dan is iedereen geïnformeerd.

Vragen en antwoorden GMB

Voorbeeld van Vragen en antwoorden

4. Google Posts

Een laatste manier om aan je online reputatiemanagement te werken is gebruik maken van Google Posts als er iets te melden is. Er zijn een paar type Google Posts: aanbiedingen, updates en evenementen. Een Google Post kan bijvoorbeeld gebruikt worden om een sale te promoten. Of geef een leuke update over de nieuwe collectie die klaarligt in de winkel. Zo hoeven mensen niet per se eerst naar je website of op jouw social mediakanaal te klikken om te zien wat er voor tofs te ervaren is in jouw winkel. Uit onderzoek door iO en Flipstream blijkt dat slechts 26% van bedrijfslocaties gebruik maken van deze functie.

Google post

Voorbeeld van een Google Post

Ga jij aan de slag?

Lokale vindbaarheid wordt steeds belangrijker. Ook Google legt de nadruk op local search. We zien steeds vaker de local pack tevoorschijn komen op de zoekresultatenpagina. Google Maps wordt ook steeds geavanceerder, bijvoorbeeld door Google Live View. Om te zorgen dat jouw bedrijf lokaal opvalt, is het sterk aan te raden om niet alleen jouw bedrijfsprofiel te optimaliseren, maar ook te werken aan jouw online reputatiemanagement. Zorg dat je voldoende reviews krijgt en houd deze actief bij. Zorg ook dat je gebruik maakt van de andere middelen zoals Vragen en Antwoorden en Google Posts om optimaal gebruik te maken van je Google Bedrijfsprofiel.