SEO

Lokale SEO: zo zet je jouw bedrijf op de kaart

0

Ben jij een lokale ondernemer die graag meer klanten wil aantrekken? Dan is lokale SEO iets waar je niet omheen kunt! Lokale SEO, ook wel bekend als lokale zoekmachineoptimalisatie, is een effectieve manier om jouw bedrijf op de kaart te zetten en meer klanten uit de buurt aan te trekken.

Wat is lokale SEO precies en hoe kun je het inzetten voor jouw bedrijf? In dit artikel ga ik hier dieper op in en laat ik je zien hoe je jouw bedrijf beter vindbaar kunt maken voor potentiële klanten in jouw omgeving.

Of je nu een bakkerij, kapper of advocaat bent, lokale SEO kan jouw bedrijf helpen groeien en meer klanten aantrekken. Dus, laten we beginnen met het op de kaart zetten van jouw bedrijf met lokale SEO!

Claim jouw Google Bedrijfsprofiel

Google Bedrijfsprofiel is een gratis tool van Google waarmee bedrijven hun online aanwezigheid kunnen beheren. Met Google Bedrijfsprofiel kunnen bedrijven hun informatie beheren die in de zoekresultaten van Google wordt weergegeven. Inclusief de bedrijfsnaam, adres, openingstijden en contactgegevens. Door je Google Bedrijfsprofiel te optimaliseren, kun je jouw bedrijf beter vindbaar maken voor lokale zoekopdrachten.

Meisje die lacht in een bakkerij.

Waarom is het claimen van je Google Bedrijfsprofiel belangrijk?

Het claimen van je Google Bedrijfsprofiel is van groot belang voor jouw lokale SEO-strategie. Hier zijn enkele redenen waarom:

 1. Je verschijnt hoger in lokale zoekopdrachten
  Door jouw Google Bedrijfsprofiel te claimen en te optimaliseren, wordt jouw bedrijf beter vindbaar in lokale zoekopdrachten. Als potentiële klanten zoeken naar jouw producten of diensten in de buurt, verschijn je hoger in de zoekresultaten van Google.
 2. Je bedrijfsinformatie is altijd up-to-date
  Door je Google Bedrijfsprofiel te claimen en te beheren, kun je ervoor zorgen dat jouw bedrijfsinformatie altijd up-to-date is. Dit voorkomt verwarring en fouten bij potentiële klanten die jouw bedrijf online zoeken.
 3. Je kunt reviews beheren
  Met je Google Bedrijfsprofiel kun je ook jouw reviews beheren en reageren op klantfeedback. Dit is niet alleen goed voor de online reputatie. Het kan ook de zichtbaarheid in de lokale zoekresultaten vergroten.

Hoe claim je jouw Google Bedrijfsprofiel?

Het claimen van jouw Google Bedrijfsprofiel is een eenvoudig proces. Check voordat je met de stappen begint of je bedrijf al op Google staat.

 1. Ga naar Google Bedrijfsprofiel
  Ga naar Google Bedrijfsprofiel en klik op ‘Nu starten’ om je bedrijf te registreren.
 2. Geef jouw bedrijfsinformatie op
  Voer de bedrijfsinformatie in. Waaronder de bedrijfsnaam, het adres, telefoonnummer en de website. Zorg ervoor dat je deze informatie correct en consistent invoert, omdat dit jouw zichtbaarheid in de lokale zoekresultaten kan beïnvloeden.
 3. Verifieer jouw bedrijf
  Google moet het bedrijf verifiëren voordat je jouw Google Bedrijfsprofiel kunt claimen. Zodra jouw bedrijf is geverifieerd, heb je volledige controle over jouw Google Bedrijfsprofiel.
 4. Optimaliseer jouw vermelding
  Nadat je jouw vermelding hebt geclaimd, is het belangrijk om deze te optimaliseren. Voeg foto’s en video’s toe, maak een beschrijving van jouw bedrijf en geef de openingstijden op. Zorg ervoor dat de informatie die je verstrekt nauwkeurig en up-to-date is.
 5. Verzamel reviews
  Verzamel reviews van jouw klanten en reageer op deze reviews. Dit kan jouw online reputatie verbeteren en jouw zichtbaarheid in de lokale zoekresultaten vergroten.

Het claimen van jouw Google Bedrijfsprofiel is een belangrijk onderdeel van jouw lokale SEO-strategie. Door jouw vermelding te optimaliseren, verschijn je hoger in de lokale zoekresultaten, is de bedrijfsinformatie altijd up-to-date en kun je reviews beheren.

Optimaliseer jouw website voor lokale zoekwoorden

Als lokale ondernemer is het belangrijk om jouw website te optimaliseren voor lokale zoekwoorden. Dit zijn zoekopdrachten die gerelateerd zijn aan jouw producten of diensten in combinatie met de naam van de stad of regio waarin jouw bedrijf zich bevindt. Door de website te optimaliseren voor deze zoekwoorden, vergroot je jouw zichtbaarheid in de lokale zoekresultaten en trek je meer potentiële klanten aan.

Computer met symbolen over SEO erboven - Bron: Deemerwha studio via Shutterstock.

Hier zijn enkele tips om jouw website te optimaliseren voor lokale zoekwoorden:

 • Gebruik lokale zoekwoorden op een natuurlijke manier
  Integreer relevante zoekwoorden voor jouw bedrijf en locatie op belangrijke pagina’s. In plaats van enkel combinaties zoals ‘bakkerij Utrecht’ of ‘kapper Amsterdam’ te gebruiken, kun je zoekwoorden ook los van elkaar toepassen in de tekst. Zorg ervoor dat de plaatsnaam niet te vaak wordt herhaald. Drie keer is meestal voldoende. Vooral als je adres duidelijk zichtbaar is op de website, bijvoorbeeld in de footer. Door zoekwoorden op een natuurlijke wijze te verwerken, verbeter je de lokale vindbaarheid zonder de leesbaarheid van de tekst aan te tasten.
 • Verzamel lokale backlinks
  Probeer lokale backlinks te verkrijgen door samen te werken met lokale partners, sponsoring van evenementen of deelname aan lokale initiatieven.
 • Lokaal relevante content
  Schrijf blogposts of artikelen die relevant zijn voor je lokale publiek. Denk aan evenementen, lokale nieuwsberichten of samenwerkingen met andere lokale bedrijven
 • Mobielvriendelijkheid
  Zorg ervoor dat je website mobielvriendelijk en snel is, aangezien veel lokale zoekopdrachten worden uitgevoerd op mobiele apparaten.
 • Verzamel Google reviews
  Moedig tevreden klanten aan om reviews achter te laten op je Google Bedrijfsprofiel en andere review-platforms. Positieve beoordelingen kunnen je lokale ranking en reputatie verbeteren.
 • NAP-informatie
  Zorg ervoor dat je bedrijfsnaam, adres en telefoonnummer (NAP) consistent en duidelijk op je website staan. Bijvoorbeeld in de header, footer en/of op de contactpagina.

Door deze tips toe te passen, kun je jouw website beter optimaliseren voor lokale zoekwoorden en meer potentiële klanten aantrekken uit jouw regio.

Gebruik lokale backlinks

Een belangrijke factor voor lokale SEO is de autoriteit van jouw website. Een manier om deze autoriteit te vergroten, is door het verkrijgen van lokale backlinks. Dit zijn links van andere websites in jouw regio die naar jouw website verwijzen. Maar waarom zijn deze links zo belangrijk? En hoe kun je ze verkrijgen?

Lokale backlinks zijn belangrijk voor verschillende redenen. Ten eerste laten ze zoekmachines zien dat jouw website relevant is voor jouw regio en dat andere lokale websites jouw website aanbevelen. Dit kan jouw positie in de lokale zoekresultaten verbeteren.

Ten tweede kunnen lokale backlinks jouw verkeer verhogen. Als andere lokale websites naar jouw website linken, kunnen hun bezoekers ook op de link klikken en jouw website bezoeken. Dit kan zorgen voor nieuwe potentiële klanten voor jouw bedrijf.

Hoe krijg je lokale backlinks?

Er zijn verschillende manieren om lokale backlinks te krijgen:

 • Vraag lokale partners en klanten om een link naar jouw website te plaatsen op hun website. Dit kan bijvoorbeeld een lokale vereniging zijn waarbij je aangesloten bent of een lokale klant waarvoor je gewerkt hebt.
 • Schrijf gastblogs voor andere lokale websites in jouw regio en zet daarin een link naar jouw website. Hiermee vergroot je jouw zichtbaarheid en autoriteit binnen jouw lokale gemeenschap.
 • Gebruik social media om jouw website en content te promoten en vraag of andere lokale bedrijven en organisaties deze willen delen.
 • Zorg ervoor dat de content waardevol en interessant is voor jouw doelgroep. Als de content de moeite waard is, is de kans groter dat anderen deze willen delen en linken naar jouw website.
 • Gebruik online bedrijvengidsen en lokale directories om jouw bedrijf te vermelden en linken naar jouw website. Dit kan helpen om jouw lokale SEO te verbeteren en meer lokale backlinks te verkrijgen.

Lokale backlinks zijn de moeite waard

Het verkrijgen van lokale backlinks kan even duren, maar het is de moeite waard. Door het vergroten van jouw lokale autoriteit en zichtbaarheid, kun je meer potentiële klanten aantrekken en jouw bedrijf laten groeien. Zorg er wel voor dat je alleen backlinks verkrijgt van relevante en betrouwbare websites, anders kan het juist schadelijk zijn voor jouw SEO. En vergeet niet om altijd waardevolle en relevante content te blijven produceren om jouw lokale doelgroep te blijven boeien en betrekken.

De rol van Google bij het bepalen van lokale zoekresultaten

Google is slim genoeg om te begrijpen wanneer gebruikers op zoek zijn naar lokale informatie. Zelfs als ze geen plaatsnaam opnemen in hun zoekopdracht. Bijvoorbeeld, als iemand zoekt naar ‘bakker’ of ‘fietsenmaker’, toont Google automatisch resultaten van bedrijven in de buurt van de gebruiker. Hetzelfde geldt voor merkgebonden zoekopdrachten zoals ‘Peugeot’, waarbij lokale dealers in de zoekresultaten verschijnen.

Maar, er zijn situaties waarin de zoekintentie van gebruikers verandert, en Google past de zoekresultaten daarop aan. Bijvoorbeeld bij het zoeken naar ‘Peugeot 2008 occasion’. Dan is de gebruiker waarschijnlijk op zoek naar een specifiek model met bepaalde kenmerken. In dit geval zijn mensen bereid om verder te reizen om de gewenste auto te vinden. Daarom toont Google in deze situatie geen strikt lokale resultaten.

Het is belangrijk voor website-eigenaren om te beseffen dat zij geen directe invloed hebben op de beslissing van Google om zoekopdrachten als lokaal of niet-lokaal te behandelen. Wat je wél kunt doen, is ervoor zorgen dat je website geoptimaliseerd is voor lokale SEO, zodat als Google besluit om lokale resultaten weer te geven, jouw bedrijf een grotere kans heeft om in die resultaten te verschijnen.

Ik hoop dat je met deze tips en strategieën jouw bedrijf succesvol op de kaart kan zetten en veel lokale klanten aan kan trekken.

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.