Dé social take-aways van McDonalds, Albert Heijn, TikTok & Pinterest

Van crompouces tot dubairepen en van de crying lens tot een duimpje omhoog. Niet gek dat deze en meer social trends en ontwikkelingen uitgebreid aan bod kwamen tijdens SocialToday Event. Kennis en inspiratie haalden we uit aansprekende voorbeelden van onder meer de Ocean CleanUp (want hoe laat je je volgers in actie komen) en Gemeente Rotterdam (hoe nemen we inwoners mee van Aboutaleb naar Schouten). Ondanks de diversiteit aan talks en besproken cases viel het op dat een aantal belangrijke inzichten steeds terugkwam.
Welke lessen mag je absoluut niet missen als je social media strategisch wil inzetten in 2025? Dit zijn in willekeurige volgorde de 6 belangrijkste takeaways van SocialToday Event.
1. Social listening doe je écht zelf
Ja echt: social listening doe je zelf. Er zijn genoeg tools die welkome ondersteuning kunnen bieden, maar een steeds terugkerend inzicht is dat je zelf heel goed moet luisteren naar wat je doelgroep beweegt om tot een verrassend inzicht te komen en daarop te kunnen anticiperen. En dat betekent urenlang scrollen, lezen, luisteren, liken en reageren.
Voor Ruben Scholten van McDonalds en Mitzi Wiebring van ACE Social is dit dagelijkse kost. Het gevolg is dat zij een haarscherp idee hebben van wat de doelgroep beweegt en daardoor tot inzichten komen die uitmonden in spot on inhakers en social campagnes. Zo waren de reacties niet mild toen McDonalds van sausbakjes overging naar sauszakjes. McDonalds deelde het sentiment en omarmde de hashtag #skipdedip, die rondging.
2. Wees flexibel en durf!
Ook Karisa Jansen van Albert Heijn vertelt dat zij snel proberen te anticiperen op bepaalde reacties van consumenten. Tijdens de veelgeprezen kerstcampagne van afgelopen jaar, met de Whamster in de hoofdrol, merkten zij dat mensen op social steeds spraken over de overeenkomsten die zij zagen tussen de tv-commercial en de originele videoclip van WHAM!
Ondanks dat het níet in de contentplanning stond, creëerde Albert Heijn een splitscreen video, waarin de commercial en videoclip boven elkaar te zien waren en de overeenkomsten in het oog sprongen. Kortom: luister, vertaal wat je ziet, wees flexibel en durf outside-in te denken en te doen om hyperrelevant te zijn.

Fotograaf: MichielTon.com
3. Hyperniche = hyperrelevant
De term hyperrelevant valt meermaals. Je kunt enkel hyperrelevant zijn als je een goed begrip hebt van de doelgroep. Vervolgens moet je (en daarmee jouw organisatie) ook nog eens heel flexibel zijn en durven om direct op bepaalde trends of bewegingen te in te spelen met jouw content. Matthijs Jaakke van Snapchat vertelt over de veelheid aan mogelijkheden van de AR-lenzen, die het social medium typeren.
Tijdens afgelopen sportzomer haakte Basic-Fit met een AR-lens razendsnel in op het EK en de veelbesproken hoofdband van voetballer Memphis Depay. Met de lens droeg iedereen ineens die hoofdband, zij het virtueel. Hoe verder Nederland het schopte tijdens het toernooi, hoe meer de lens werd gebruikt door de doelgroep.
Ook op TikTok wordt bepaalde content booming en relevant, doordat deze hyperniche is, wat betekent dat het voor een selecte doelgroep heel relevant is. #booktok is daarvan een schoolvoorbeeld, maar ook content die betrekking heeft op een specifieke locatie, hobby of lifestyle is van significante meerwaarde voor een heel specifieke doelgroep. Dat biedt tevens (specifieke) mogelijkheden voor adverteerders.
Onderzoek wat past bij jouw merk of organisatie, luister en “creëer content net als op jouw andere social kanalen, maar doe dan alsof het weekend is,” aldus Else Luisman van TikTok. Oftewel: het hoeft niet gepolijst te zijn.
4. TikTok is trendsetter
Trends ontstaan en ontwikkelen zich in een razend tempo op TikTok. Van modetrends (zoals de kleur botergeel of de terugkeer van de Puma OG Speedcat), gekke schoonmaakhacks tot het uitproberen van nieuwe recepten. Een simpele scroll door jouw For You-pagina laat je kennismaken met een scala aan nieuwigheden. Momenteel kun je bijvoorbeeld écht niet om het broodje kaassoufflé van het Amsterdamse Fort Negen heen.
Else Luisman van TikTok vertelt dat veel volgers het social medium bij uitstek gebruiken voor het ontdekken van nieuwe dingen en het bekijken van reviews over bepaalde producten, die zij overwegen aan te schaffen. Naast Education, Escapism en Impact, valt Discovery ook onder dat wat TikTok hanteert als definitie van Entertainment. En Entertainment is het grootste doel van TikTok.

Fotograaf: MichielTon.com
Luisman benadrukt dat content écht van toegevoegde waarde moet zijn voor de consumenten. En dat wordt het als het één van bovenstaande onderdelen bevat. Zo is #booktok een waar fenomeen geworden, waarbij lezers een review geven van gelezen boeken. Op die manier zijn verschillende boeken al viraal gegaan en hebben boekwinkels vaak een afdeling ingericht met populaire boeken op TikTok. Over trendsetting gesproken..
5. Onderscheid zit ‘m in creativiteit
In een wereld waarin markten verzadigd zijn en generatieve AI steeds meer toepasbaar en dominant wordt in ons dagelijks leven, is er één ding waarop je je als merk of organisatie nog écht kunt onderscheiden als het om contentcreatie gaat. En dat is met creativiteit. Oké, dan wel als de bovenstaande lessen op orde zijn. En hoe doe je dat, creatief zijn, als alles al is uitgevonden?
De eerste tip is om mensen binnen jouw organisatie te laten meedenken over de content, terwijl zij niet direct verantwoordelijk zijn voor de content. Het kan zomaar zorgen voor nieuwe invalshoeken en verrassende inzichten. Je kunt ze zelfs een rol laten spelen in jouw content, zoals HEMA of het Rode Kruis dat doen. Hetzelfde geldt voor content creators van buiten de organisatie.
Albert Heijn vertelt dat de content die het meest impact heeft gemaakt van een content creator was, die zijn hoofd door verschillende borden van kerstdesserts van de Albert Heijn stak en de desserts vermenselijkte door ze een stem te geven. Het leverde een vermakelijk rollenspel op, waarbij de bestaande desserts baalden van de nieuwkomers in het schap.
Ook de Ocean CleanUp deelt dat zij creatief proberen te zijn door pijlsnel in te haken op nieuwe tools en mogelijkheden op een social medium. Ook daarmee kun je creatief, relevant en innovatief zijn. The medium is en blijft immers the message. Durf daarmee te experimenteren! En zorg dat mensen blij worden van wat ze zien. Op wat voor manier dan ook.
6. Visueel zoeken heeft de toekomst
En als mensen ergens blij van worden, dan is het wel het social medium Pinterest, dat inmiddels al vijftien jaar bestaat. Of we nu inspiratie zoeken voor een nieuw in te richten huis, een eigentijdse trouwkaart of hoe cowboylaarzen te combineren in een outfit: we slaan eerst en masse aan het Pinnen, voordat we tot aankoop overgaan. We worden blij van Pinterest, want de beelden zijn mooi, gezellig en vaak precies wat we zoeken. Het is een positief platform, waarvan de doelgroep steeds jonger wordt.
Gen Z heeft het social medium omarmd en is ook nog eens heel engaged, aldus Hidde Terpstra van Pinterest. Zij gebruiken Pinterest voornamelijk als zoekfunctie om nieuwe producten op te snorren en nieuwe stijlen te ontdekken. En dat is goed nieuws voor merken. Visueel zoeken heeft de toekomst en dat maakt dat Pinterest bij uitstek geschikt is om jouw producten op te etaleren en te linken naar jouw webshop.

Slide uit de presentatie van Hidde Terpstra van Pinterest
En het mooie is, in tegenstelling tot een video op TikTok of een story op Instagram, de levensspanne van een Pin is ellenlang. Het kan en mag dus allemaal wat trager.
Wrap-up: blijf luisteren, durf en wees creatief
Het moge duidelijk zijn: broodjes kaassouffle komen en crompouces gaan, maar de kern blijft hetzelfde: luister écht naar je doelgroep, speel in op bewegingen in de markt en gebruik creativiteit als onderscheidende factor. Of het nu gaat om hyperniche content, trendsetting op TikTok of visueel zoeken op Pinterest, succesvolle social strategieën draaien om relevantie en impact.
Blijf dus lekker scrollen, analyseren en experimenteren. Want algoritmes en AI worden steeds slimmer, maar menselijk inzicht en creativiteit maken nog steeds het verschil.