5 online marketing optimalisaties met een hoog rendement

5 online marketing optimalisaties met een hoog rendement

Elk bedrijf is op zoek naar een positief rendement op haar geïnvesteerde euro’s. Simpel gezegd moet de omzet die je extra realiseert, hoger zijn dan de investering die je doet. Ook binnen online marketing is dit zeker het geval! Toch is het behalen van positieve rendementen niet eenvoudig. Investeer je veel tijd en geld in je website? Maar levert dit niet het gewenste resultaat op? Gebruik de tips uit dit artikel en trek meer bezoekers, leads en (hopelijk) klanten aan.

Waar zijn bovengemiddeld goede websiteverbeteringen te vinden? 

De volgende vijf optimalisaties bieden je een mooi rendement:

  • Je conversiepagina (zoals je contactpagina, demo-aanvraagpagina of check-out pagina).
  • Zoektermen in de top 10 met een laag doorklikpercentage.
  • Je top 5 meest bezochte pagina’s.
  • De plek waar mensen in hun klantreis afhaken.
  • Zoektermen waar je tussen positie 4 en 15 scoort

Bovenstaande inzichten zijn gebaseerd op mijn jarenlange ervaring als (freelance) online marketeer. Hopelijk leveren de inzichten jou ook mooie resultaten op!

Hieronder gaan we dieper in op bovenstaande verbeterkansen.

Laten we starten met de eerste kansrijke optimalisatie: je conversiepagina. Dit is vaak dé plek waar bezoekers afhaken. Een paar slimme aanpassingen zorgen doorgaans al voor resultaat.

1. Je conversiepagina

Komen er mensen op je belangrijke landingspagina’s? Maar gaan zij niet tot actie over? Zonde! Want je bezoekers zijn klaar voor actie. Ze haken alleen net voor de finishlijn af.

Maar wat zijn nu voorbeelden van belangrijke landingspagina’s? Hierbij moet je denken aan webpagina’s met daarop een e-book download, demo-aanvraag of nieuwsbrief-inschrijving.

Dit zijn de secties van je website waar mensen hun e-mail achterlaten. Ook zijn dit de plekken waar je een eerste keer met je bezoeker in contact komt.

Mogelijke verbeteringen aan je conversiepagina:

  • Het plaatsen van je formulier boven de vouw (het gedeelte van een webpagina dat zichtbaar is zonder te scrollen).
  • Het inkorten van je formulier.
  • Social proof toevoegen

Plaats je formulier dus boven de vouw, zodat vrijwel alle bezoekers het direct zien. Kijk ook kritisch welke informatie je per se moet vragen. Vraag je allerlei onnodige info bij je bezoekers? Dan is het hoog tijd om je formulier in te korten!

Soms heb je uitsluitend een e-mailadres nodig. Waarom zou je dan naar een telefoonnummer vragen? Of nog gekker: naar de naam van zijn of haar huisdier? Onnodig wat mij betreft!

Plaats je recensies (social proof) boven de vouw, zodat deze duidelijk in beeld zijn. Sterke reviews wekken vertrouwen op. De mening van anderen kan net dat zetje geven waardoor je bezoeker wel actie onderneemt.

Op naar de volgende slimme optimalisatie: zoektermen in de top 10 met een laag doorklikpercentage. Zo vind je deze kans op verbetering:

2. Zoektermen waarmee je in de top 10 scoort, met lage CTR

In de afbeelding hieronder zie je (geel omcirkeld) een voorbeeld van zo’n interessante top 10-term. Zoals je ziet heeft deze zoekterm veel vertoningen en een laag doorklikpercentage (CTR).

Websites scoren vaak op bepaalde zoektermen al binnen de top 10. Ondanks deze hoge posities blijven de klikken achter. En dat is toch waar het allemaal om gaat!

Je vindt deze termen in Google Search Console. Filter op zoektermen lager dan positie 10 en filter vervolgens op vertoningen door op het pijltje bij ‘vertoningen’ te klikken.

Een voorbeeld: de tweede zoekterm in de afbeelding heeft in drie maanden tijd 1386 vertoningen en slechts negen klikken:

Top-10-zoektermen-met-lage-CTR

Dit zijn de gouden zoektermen waar je naar zoekt.

Sta je hoog in Google? Maar blijven klikken en bezoekers uit? Dan kan een pakkende titel het verschil maken! Gebruik cijfers, stel een vraag of speel beter in op de behoeften van je doelgroep.

Maar bovenal: kijk naar de titels van je top 10 concurrenten. Schrijf vervolgens een titel die er tussen al je concurrenten uitspringt! Een goede titel verhoogt je klikpercentages, maar een hogere positie blijft het allerbelangrijkste.

Volgens onderzoek klikt meer dan 50% van de mensen op resultaten in de top 3. Essentieel dus om in de top 3 te komen met je bestaande artikel!

Enkele tips om de positie van je artikel te verbeteren:

  • Voeg nieuwe content toe om je artikel meer diepte mee te geven (bijvoorbeeld in de vorm van H2-koppen).
  • Maak de informatie weer 100% up-to-date (denk aan nieuwe afbeeldingen).
  • Voeg je zoekwoord/synoniemen toe aan je titel, introductie, enkele H2 koppen en je conclusie.
  • Voeg unieke inzichten toe (denk aan eigen ervaringen of unieke data).
  • Voeg interne links toe naar je pagina (streef naar minimaal 5 interne links per URL).
  • Verwijder zaken op je pagina die irrelevant zijn (Probeer alles kort en duidelijk op te schrijven).
  • Zorg ervoor dat je pagina behapbaar is (denk aan korte alinea’s en het toevoegen van lijstjes/bulletpoints).

3. Best bezochte pagina’s

Ga naar Google Analytics en breng je top 5 best bezochte pagina’s in kaart.

  1. Ga naar Google Analytics
  2. Klik linksboven op ‘rapporten’
  3. Ga naar ‘betrokkenheid’
  4. En klik op ‘pagina’s en schermen’
  5. Filter op meeste ‘actieve gebruikers’
  6. Nu zie je op welke pagina’s de meeste van je bezoekers komen!

Belangrijk om specifiek naar het tabje ‘pagina’s en schermen’ te kijken. Klik je op ‘landingspagina’ daaronder? Dan vind je pagina’s waarop mensen voor de eerste keer landen. Nu willen we juist zien waar in totaal de meeste bezoekers komen. Ook wanneer zij meerdere pagina’s bezoeken!

Je ziet vaak dat het grootste deel van je bezoekers ‘slechts’ op je beste vijf pagina’s komt. Focus je kostbare tijd op deze pagina’s. Probeer mensen tot actie aan te sporen. Voeg bijvoorbeeld duidelijke knoppen toe, zoals ‘plan je demo’ of ‘neem contact met ons op’.

Een goede tip (al zeg ik het zelf): plaats je buttons op de plek van de pagina waar mensen het meest in geïnteresseerd zijn.

Vaak zie je dat slechts één gedeelte de meeste interesse opwekt. Dit is de ideale plek voor het plaatsen van je knop. Gebruik een tool zoals Microsoft Clarity of Hotjar om heatmaps te analyseren. Op deze manier zie je waar mensen het langst op je pagina blijven hangen.

Geen toegang tot deze heatmap-tools? Niet getreurd, want het is meestal logisch welk gedeelte van de pagina het boeiendste is. Denk hier bijvoorbeeld aan plekken waar je een opsomming geeft. Of waar je antwoord geeft op de belangrijkste vraag van je bezoeker.

Schenk extra aandacht aan je pagina’s waar een groot deel van je bezoekers op komen. Schenk juist wat minder aandacht aan pagina’s waar slechts 0.1% van je bezoekers op komt.

4. Plek waar je klanten in de koopreis afhaken

Op veel websites is actie ondernemen (te) lastig. Dit zorgt ervoor dat zij afhaken in hun koopreis. Iets simpels, zoals contact opnemen, wordt al een hele opgave.

Maak acties zo makkelijk mogelijk. Zorg ervoor dat mensen slechts enkele klikken nodig hebben om tot actie over te gaan. Plaats daarnaast alles op een logische plek op je website.

Een voorbeeld: je wil dat de knop ‘contact’ op een logische plaats staat. Meestal is rechtsboven in je hoofdmenu een logische plek voor deze knop.

Denk dan eens na waar de meeste mensen de contactknop verwachten. Wijk niet te veel af van conventies, maar kijk wat een gebruikelijke plek is.

Houd je hierbij aan de geldende standaard. Dit zorgt ervoor dat bezoekers niet hoeven te zoeken.

Een andere reden dat mensen afhaken: formulieren die eindeloos lang zijn. Iedere denkbare (en onnodige) vraag wordt gesteld.

Allemaal redenen dat mensen afhaken, zonder dat zij de gewenste actie uitvoeren.

Maar wist je dat je precies kunt zien WAAR mensen afhaken?

  1. Ga naar Google Analytics
  2. Klik op verkennen
  3. Maak een trechterverkenning
  4. Vul de voor jou relevante stappen in. Dit doe je met behulp van Google Tag Manager.

Met dit inzicht zie je waar mensen in hun klantreis afhaken.

Een voorbeeld: in de afbeelding hieronder zie je dat slechts 0,5% van de bezoekers op de knop (stap 2) klikt. Vervolgens vullen slechts 2 van de 16552 het gewenste formulier in!

Afhaak-momenten-klantreis-Google-Analytics

Kortom: er komen mensen op je site, maar ze vullen je formulier niet in!

Het aantal websitebezoekers is in dit geval geen probleem. Hoeveel mensen er doorklikken en hoeveel mensen het formulier invullen, dat is je uitdaging.

5. Zoektermen waar je tussen positie 4 en 15 scoort

Een positie buiten de top 3 doet er amper toe. Een hard statement, maar de data ondersteunt mijn claim. Hieronder zie je het doorklikpercentage per positie in Google.

google-organic-ctr-breakdown-by-position

Het ‘goud’ raap je pas echt op, wanneer je in de top 3 van zoekmachines scoort. Meer dan 50% van alle klikken worden gedaan op slechts 3 pagina’s!

Maar er is goed nieuws! Vaak zie je dat een website allerlei zoekwoorden heeft die tussen positie 4 en 15 scoren. Dit zijn de zoektermen waarvan je je artikelen wil optimaliseren.

Zo vind je deze zoektermen:

  1. Ga naar Google Search Console
  2. Ga naar zoekopdrachten
  3. Filter op positie < 15.
  4. Kijk naar de posities 4 tot en met 15.

In het paars zie je het aantal keer dat het zoekwoord vertoond wordt. In het oranje zie je de huidige positie van je keyword.

GSC-posities-4-tot-15

Zo vind je zoekopdrachten die buiten de top 3 scoren, waar veel mensen naar zoeken. Een sprong van positie 7 naar plek 1 zal een aanzienlijke stijging in het aantal klikken opleveren!

Wat waren website-optimalisaties die jou mooie resultaten opleverden?

Dit waren mijn vijf optimalisaties voor meer (online) rendement. Maar ik ben benieuwd: wat werkt bij jou? En wat juist niet?

Laat het weten in de reacties!

Blog