Maak je blogstrategie toekomstbestendig: 3 trends om op in te spelen

Heeft je website een blog- of een nieuwssectie? Dan heb je waarschijnlijk een aantal vaste gewoontes om die sectie te vullen met waardevolle content. Gewoontes zijn vaak goed en zorgen dat je consistent blijft. Toch kan het slim zijn om nog eens kritisch naar je blogstrategie te kijken om te zien of er aanpassingen nodig zijn. Want er zijn aardig wat veranderingen die maken dat je blogstrategie straks mogelijk niet meer optimaal is.
- 1. Verschuivingen in blogresultaten
- 2. Een groeiende rol voor zero-clickcontent
- 3. AI-tools worden gebruikt in plaats van zoekmachines
Die verschuivingen en veranderingen zijn een mooie aanleiding om je blogstrategie nog eens kritisch onder de loep te nemen. Hoe dat zit en wat je kunt doen lees je hier.
1. Verschuivingen in blogresultaten
In het jaarlijkse onderzoek onder bloggers dat Orbit Media in september 2024 deed, kwamen wat interessante verschuivingen naar voren. Ik noem hier een paar dingen die in het oog springen:
- Het is moeilijker geworden om met blogs traffic te realiseren vanuit zoekmachines, social media en e-mailmarketing en om interactie te realiseren.
- Een blog schrijven kost gemiddeld 3 uur en 48 minuten, maar degenen die daar meer tijd aan besteden rapporteren betere resultaten.
- Langere blogs oogsten vaker sterke resultaten. Van de doorsnee blogs (1000-15000 woorden) geeft 20% aan dat de resultaten sterk zijn. Bij blogs van 2000-3000 woorden is dat 37% en bij blogs langer dan 3000 woorden is dat 31%.
- In 2024 gebruikt 80% AI voor een of meer blogtaken. Bijvoorbeeld voor ideeën, outlines, eerste versies, edits en titels. De bloggers die aangeven AI te gebruiken rapporteren niet betere resultaten.
- Lijstjes, HoeDoe-artikelen en e-books zijn de populairste formats, maar niet de succesvolste. Origineel onderzoek, infographics en roundups scoren 25%, wat hoger is dan het succesgemiddelde over alle formats van 20%. Maar ook e-books, gidsen en lijstjes scoren boven de benchmark van 20%.
Opmerking bij het onderzoek
Nu wil ik hierbij wel een kanttekening plaatsen bij het onderzoek. Het is namelijk ingevuld door ruim 1000 individuele bloggers, niet door organisaties of bedrijven. Al zal een deel van hen vast voor bedrijven bloggen. Daarnaast is het vooral ingevuld door zakelijke, B2B-bloggers.
Deze bloggers is gevraagd of zij de resultaten van hun blog wilden karakteriseren: teleurstellende resultaten, enig resultaat, sterk resultaat. Plus de optie om aan te geven dat ze geen zicht hadden op de resultaten. Hoe een blogger een resultaat invulling geeft wordt hieruit dus niet duidelijk. Maar zelfs als je dat in je achterhoofd houdt, zie je interessante veranderingen in werkwijze en resultaten.
Hoe kun je daar dan op inspelen in je blogstrategie? Ik zou dan goed kijken naar de gerapporteerde succesfactoren om te zien hoe jij daar op in kunt haken.
Speel in op wat succesvol blijkt
Bij blog- en nieuwartikelen zou ik in eerste instantie altijd inhoud boven vorm stellen en kijken met welke vorm en lengte je boodschap het beste overkomt in een blog. Maar als je dan meerdere opties hebt, dan is het misschien slim om te kijken of een lijstje of gids handig zijn en of je je blog misschien aanvult met een infographic. Zo profiteer je van succesvolle blogvormen of elementen.
Een tweede succesfactor in het onderzoek is de lengte van blogs. Lange blogs (meer dan 2000 woorden) zijn blijkbaar succesvoller. Maar woorden bijbreien om een artikel langer te maken, lijkt me een no go. Wel kun je bij een wat korter blog kijken of je meer diepgang toe kan voegen waardoor je artikel niet alleen langer maar ook interessanter wordt. Vermoedelijk verklaart de geboden verdieping ook waarom langere blogs voor meer succes zorgen.
2. Een groeiende rol voor zero-clickcontent
Daarnaast is het goed om met je blogstrategie in te spelen op een daling in bezoekersaantallen door zero-click content dat al een tijdje sterk in opkomst is.
Zeker op social media regeert zero-click content, omdat die content het beter doet in de algoritmes. En omdat bezoekers direct de what’s in it for me uit een stuk content willen halen. Daarnaast delen zoekmachines steeds vaker directe antwoorden op vragen in plaats van alleen een overzicht met zoekresultaten te geven. Dus het realiseren van bezoek vanuit social media en zoekmachines naar de website wordt meer en meer een uitdaging.
Is dat erg? Dat hangt vooral van jezelf af. Vertrouw je op het oude principe van contentmarketing, waarbij je blogs schrijft waarin je kennis en inspiratie deelt met het idee dat mensen daardoor vanzelf je producten of diensten gaan bekijken, dan krijg je waarschijnlijk te maken met achterblijvende resultaten.
Strategie aanpassen
Maar pas je je blogstrategie aan op zero-click content, dan hoeft dat geen probleem te zijn. Bijvoorbeeld doordat je:
- Verdieping biedt voor die mensen die dat willen
Prima als Google een aspect uit je blog al in de zoekresultaten highlight met een snippet. Maar als jouw doelgroep verdieping zoekt, zal een deel nog steeds doorklikken. Dat betekent dat je rekening houdt met de behoefte aan verdieping in je doelgroep en daar je blogstrategie op aanpast. - Blogs schrijft voor mensen en minder voor zoekmachines
Je licht in (korte) blogs iets uit dat mensen emotioneel raakt waarbij je laat zien dat je je heel goed in hun wensen, pijnpunten en de drempels die ze ervaren kunt verplaatsen. Daarmee richt je je op empathische content en die blogs kun je heel goed hergebruiken op social media (zonder link naar een blog op je site). - Inspeelt op een extra intentie: klikbereidheid
Verkeer vanuit zoekmachines dankzij een extra intentie
Vindbaarheid in zoekmachines was en is daarom een belangrijke reden om in te zetten op bloggen. Veel blogstrategieën zijn gebaseerd op seo-onderzoek naar zoekvolumes, zoekintenties en concurrentie. Normaal gesproken kijk je dan naar vier zoekintenties: transactioneel, commercieel, navigatie en informatief. Lokale zoekintenties kunnen daarnaast ook een rol spelen.
Maar misschien moeten we in onze blogstrategie een extra intentie toevoegen: klikbereidheid. Zeker waar het gaat om informatieve content, maar wellicht ook voor transactionele content als mensen gericht op zoek zijn naar prijzen.
De reden daarvoor is dat zoekmachines steeds meer zero-click zoekresultaten tonen waarbij het antwoord op een zoekvraag direct zichtbaar is in de zoekresultaten. Doorklikken is niet meer nodig. Zoeker blij, zoekmachine blij, alleen de website waar de informatie op stond heeft vaak het nakijken. Bij concrete vragen naar feiten, data of definities werkt dat ook prima.
Maar daarnaast zijn er vragen waarbij het eerste antwoord dat in de zoekresultaten staat, aanzet tot meer. Meer achtergrond en context, meer uitleg of meer onderbouwing. Of de beknopte samenvatting in de zoekresultaten vertelt net niet alles wat je nodig hebt. Bijvoorbeeld als je wil weten wat de kenmerken van een goed blog zijn. Blijkbaar zijn 5 kenmerken van belang, maar Google laat nummer 5 niet zien. Wie het echt wil weten, klikt dan wel door.
Ook bij een transactionele vraag waarbij iemand op zoek is naar de prijs van een product of service, kan het stimuleren van klikbereidheid een rol spelen.
Hier komt niet de aanbieder zelf in beeld, maar een blog waarin iemand anders de prijsrange van Mailblue toelicht. Wat als Mailblue hier zelf een goed vindbaar blog over had geschreven? Zou ik als zoeker dan niet eerder doorklikken dan wanneer een derde partij daar over schrijft? Want in een blog van de aanbieder zelf verwacht ik meer informatie en de grootste kans op actuele prijzen.
Dus door klikbereidheid mee te nemen in je onderwerpen en hoe je die invult, zou je toch voor meer verkeer en lezers van je blog kunnen zorgen. Je kijkt dan naar de gerelateerde vragen die er zijn, hoe je daar op in kunt spelen én hoe je een eventuele doorklik kunt stimuleren.
Dus zero-click content en het stimuleren van klikbereidheid via uitgekiende snippets kan een goede weg zijn om meer bezoekers, maar ook meer geïnteresseerde bezoekers te trekken.
3. AI-tools worden gebruikt in plaats van zoekmachines
De verwachting is dat steeds meer mensen vaker AI zullen gebruiken om een antwoord te krijgen op een vraag. In de vele tools krijg je direct antwoord zonder de keuzestress en de verantwoordelijkheid om zelf het beste resultaat te selecteren die je bij Google zoekresultaten hebt. Zoek maar eens een appeltaartrecept. Zelfs met de reviewscores erbij in de zoekresultaten is het nog steeds lastig kiezen welk zoekresultaat je het beste recept biedt.
AI geeft je wel direct een duidelijk recept. Bovendien zijn er binnen AI (nog) geen ads die de gewone zoekresultaten wegdrukken. Dus het zoekresultaat sluit veel gerichter aan op je vraag en geeft direct een passend antwoord. Zonder ruis en verder uitzoekwerk.
Door in je blogstrategie vast te leggen hoe je inspeelt op AI-antwoorden, vergroot je de kans dat jouw inhoud gebruikt wordt voor een antwoord. Steeds vaker staat er ook een bronvermelding bij een AI-antwoord waardoor het toch bijdraagt aan je zichtbaarheid en sitebezoek. Hoe je daar rekening mee houdt hangt af van de AI-tool die mensen gebruiken. In veel gevallen werkt ‘gewone’ seo ook voor AI, maar er spelen ook andere elementen een rol.
Sommige tools kijken direct naar online resultaten en worden regelmatig ververst. Daarbij zijn er aanwijzingen dat als je hoger staat in Google, je ook zichtbaarder bent in ChatGPT en Perplexity. Daarbij spelen je domeinautoriteit en het aantal inkomende links een rol, net als bij seo voor Google.
In onderstaande video (vanaf 30.15) wordt daar dieper op ingegaan:
Toekomstmuziek: snapt AI je content straks beter dan Google?
Het volgende is speculatie, maar als je kijkt naar de enorme hoeveelheid training die AI inmiddels achter de rug heeft en die het nog gaat krijgen, zouden ChatGPT, Claude en consorten je content dan straks misschien beter op waarde kunnen schatten dan de Google-zoekmachine? Of worden ze straks allebei nog beter in het herkennen van verbanden, omdat zoekmachines AI integreren? En kunnen ze als gevolg daarvan te kunnen duiden of bepaalde content meer hout snijdt dan andere?
Zelfs als die content minder inkomende links heeft, de website vrij nieuw is en er misschien minder on-page seo is, maar puur omdat de inhoud vanuit taalperspectief interessanter of juister lijkt?
In dat geval zou je in je blogstrategie meer ruimte kunnen opnemen voor verdiepende content, waarin jij verbanden legt tussen meerdere zaken. AI (en zoekmachines) gaan die dan herkennen als waardevol. En het dus eerder opnemen in antwoorden en verwijzingen dan content die de gevestigde paden betreedt.
Nogmaals, het is afwachten wat daar gaat gebeuren, maar voor mij is het een interessante gedachte en iets om mogelijk mee te nemen in je afwegingen als je nog eens kritisch naar je blogstrategie kijkt.