Klein verzet tegen Big Tech – overstappen naar Signal

Klein verzet tegen Big Tech – overstappen naar Signal

Column – Overstappen van WhatsApp naar Signal is een ding. Vorige week kreeg ik het laatste overstapzetje van een vriendin. Ze – net links van het politieke midden – vertelde dat haar collega’s – bij een publieke instelling – waren overgestapt. Omdat ik – net rechts van het politieke midden – het geblaat van de Amerikaanse tech-bro’s enorm zat ben en er al tijden data-ongerustheid in mij groeit, besloot ik ook over te gaan. Deze kleine daad van verzet voelde een beetje activistisch en een beetje obscuur.

Toch staat Signal sinds de jaarwisseling steevast bovenaan de lijstjes van meest gedownloade apps in Nederland. En hoewel Signal niet communiceert over gebruikersaantallen, weten we dat er in 2024 wereldwijd al 70 miljoen actieve gebruikers per maand waren. Dat zullen er inmiddels veel meer zijn.

Zelfs het Duitse leger

Ook ontdekte ik dat hele organisaties Signal gebruiken als instant messaging-kanaal. Sinds 2020 adviseert de Europese Commissie haar personeel om Signal te gebruiken voor vertrouwelijke communicatie. In hetzelfde jaar stapte het Duitse leger over op Signal als alternatief voor WhatsApp. En Mozilla – het bedrijf van webbrowser Firefox – promoot de app actief en gebruikt hem voor interne communicatie. In Nederland zijn er ongetwijfeld ook organisaties die overgestapt zijn of dit overwegen.

So far, so good. Supermooi. Overstappen is toch een fijn middelvingertje naar Zuckerberg en het is plezierig dat je data niet meer voor God-weet-wat ingezet wordt.

Maar.

Zijn we bereid te betalen?

Een mondiaal gebruikte app in de lucht houden en doorontwikkelen kost nogal wat euro’s (of dollars, daar wil ik vanaf wezen). Meta stelt WhatsApp gratis beschikbaar, omdat ze er data van 2 miljard gebruikers mee ophaalt. Een goudmijn. Signal heeft inmiddels miljoenen gebruikers en doet heel netjes niks met hun data. Wel houdt het bedrijf een gigantisch servernetwerk in de lucht, koopt het kilometers bandbreedte in en heeft het tientallen medewerkers op de loonlijst. In 2025 kost dit alles bij elkaar zo’n slordige 50 miljoen, zo valt te lezen op de website. Wie gaat dit betalen?

Signal hoopt op donaties. Hoop is mooi. Maar de vraag is: zijn we bereid om te betalen voor een onafhankelijke en privacyvriendelijke berichtenservice? Hoeveel dan? Net zoveel als voor ons bankpakket of onze creditcard? Of als voor Netflix? Gewoon als een maandabonnementje? Ik mag uiteindelijk hopen van wel.

Of, we kunnen het ook gewoon doen met good old sms. Daar betalen we al voor via ons telefoonabonnement. In hoeverre onze providers sjacheren met onze data is niet helder, maar met z’n allen van WhatsApp naar sms zou misschien ook een bevredigende vorm van Big Tech-verzet kunnen zijn.

Uiteindelijk hoop ik toch dat heel Nederland overstapt naar Signal. Zo kan Zuckerberg de pot op met de data die hij lekker niet meer van ons krijgt. Als je overstapt of al op Signal zit, hoop ik dat je de donatieknop nu en dan weet te vinden. En ik hoop van harte dat Signal als we allemaal over zijn, gewoon een abonnementsmodel invoert en onze kleine daden van verzet uitgroeien tot een duurzaam verhaal.

Blog