Content die scoort? In 6 stappen naar een succesvol contentteam

Content die scoort? In 6 stappen naar een succesvol contentteam

Een doelgroep die overspoeld wordt met content, enorme piekmomenten op specifieke kanalen en collega’s die allemaal op hun eigen eilandje met content bezig zijn. Zo slaat je content de plank mis en haal je er niet uit wat je erin stopt. Hoe lost je dit op? Het antwoord is simpel: samenwerken en plannen.

Een goed functionerend contentteam is essentieel voor sterke content. Maar hoe zorg je ervoor dat iedereen weet wat er moet gebeuren en wanneer? In deze blog lees je in zes praktische stappen hoe je een effectief contentteam opzet, beter samenwerkt en scoort met je content.

Stap 1: Bepaal de juiste teamopstelling

Een duidelijke opstelling is het geheim voor een succesvol contentteam. Want als een verdediger op de plek van de aanvaller gaat staan kom je niet ver. Zorg dat iedereen in het team weet wie wat doet en wanneer het af moet zijn. Maak een duidelijke taakverdeling en zorg dat deze inzichtelijk is voor iedereen in het team.

Tip:
Steek in de rust je koppen bij elkaar in de kleedkamer. Bespreek hoeveel tijd het team heeft om content te maken en te verspreiden. Schrijf dit per persoon en per team op zodat je een mooi overzicht hebt van de uren die nodig zijn om de contentplanning realiseren.

Stap 2: Maak een contentplanning

Een duidelijke contentplanning helpt je om gestructureerd en efficiënt te werken. Plan niet alleen wanneer content live gaat, maar ook welke onderliggende stappen er zijn om tot een goed eindresultaat te komen. Let op: blijf realistisch. Hieronder drie tips om een realistische planning te bepalen:

  1. Bespreek welke contentideeën de meeste prioriteit hebben. Plan eerst de content die het meest bijdragen aan je bedrijfsverhaal. Teams beginnen vaak met de minst tijdrovende content: zonde. Bewaar de korte sprints voor het einde en steek al je frisse energie in de marathon, dus de belangrijkste content.
  2. Heb je een planning voor een maand gemaakt? Verplaats dan 10% van je content naar de volgende maand. Geloof me, sommige items kunnen echt nog wel even wachten. Niets hakt er meer in dan een deadline die telkens niet gehaald wordt. Door een aantal content ideeën op te schuiven, maak je ruimte voor uitloop of spoedklussen die tussendoor komen.
  3. Daarnaast is het belangrijk om flexibel te zijn: durf je contentplanning af en toe los te laten. In de praktijk staan er regelmatig verrassingen voor de deur. Een onverwachte gebeurtenis kan jouw content planning enorm in de war schoppen. Dit is geen ramp maar juist een kans! Kijk welk contentidee kan doorschuiven. Dan heb je die alvast af voor later.

Stap 3: Werk vanuit een strategie

Zorg dat alle neuzen dezelfde kant op staan, zo maak je geen eigen goal. Een effectieve contentstrategie helpt je om doelgericht en consistent te communiceren. Bepaal op welke kanalen je zichtbaar bent, naar welke doelgroep je communiceert en met welk doel. Zonder een duidelijke tactiek kunnen zelfs de beste ideeën al snel aanvoelen als schieten met hagel. Je boodschap raakt niemand. Bovendien zorgt het voor een onsamenhangend verhaal dat zowel je doelgroep als je team in verwarring brengt. Kies een strategie die past bij je organisatie. Ga je voor een ‘always-on’ aanpak, waarbij je continu zichtbaar bent? Of richt je je communicatie liever op specifieke campagnes? Een andere optie is de Hero-Hub-Hygiëne-strategie van Google, waarbij je verschillende soorten content in een vast ritme plant. Wat je ook kiest, een duidelijke strategie zorgt voor samenhang en focus.

Hero, Hub, Hygiene-model

Bonus: Met een heldere strategie en planning stel je prioriteiten en maak je keuzes die passen bij je organisatie. Dit betekent ook dat je bewust ‘nee’ kunt zeggen tegen ideeën die niet bijdragen aan je doelen. Want laten we eerlijk zijn: niet elke creatieve ingeving is een goudmijn. Moedig collega’s aan om suggesties te doen, maar laat ook weten waarom sommige ideeën niet in de planning passen.

Stap 4. Plan wekelijkse teambesprekingen

Een contentplanning is meer dan een overzicht van deadlines, het is een middel om samen te werken en te sturen op kwaliteit. Het speelt dus een centrale rol in het beheer van het contentproces. Plan daarom een wekelijks overleg in met je contentteam om de contentplanning te bespreken. Dit is de manier om elkaar up-to-date te houden, content te evalueren en te kijken waar je collega’s bij kan helpen.

Belangrijk: zorg ervoor dat het team weet hoe de vergadering eruit gaat zien. Maak een agenda en deel deze van tevoren met het team. Zo houd je het overleg efficiënt. Want niemand zitten te wachten op nóg een uurtje verspilde tijd.

Zo’n wekelijks overleg biedt niet alleen overzicht, maar ook ruimte voor nieuwe ideeën. Misschien werkt een collega wel aan een tof nieuw project waarbij een andere collega perfect kan aansluiten, of blijkt dat bepaalde taken slimmer verdeeld kunnen worden. Door structureel te overleggen zorg je dat de planning haalbaar blijft én blijft iedereen betrokken.

Stap 5. Betrek je fans

Je contentteam regelt de planning en uitvoering, maar succesvolle content is een gezamenlijke inspanning. Zorg ervoor dat de hele organisatie betrokken is bij de contentstrategie en -planning. Inspireer je collega’s en maak van hen je supportersclub. Er zijn verschillende manieren om je planning en strategie intern te delen. Alle manieren op een rij:

  • Deel je planning in de interne nieuwsbrief. Zo zien collega’s wat eraan komt en hebben ze misschien nog ideeën om toe te voegen.
  • Zet je planning op een zichtbare plek zoals Sharepoint. Zo kunnen collega’s de planning erbij pakken wanneer het hun uitkomt. Tip: zorg dat alleen jouw team de planning kan wijzigen. Anders wordt het een rommeltje.
  • Deel je planning op een scherm op kantoor. Zo zien je collega’s waar je allemaal mee bezig bent. Want laten we eerlijk zijn, de communicatieafdeling mag best wat vaker in de spotlight staan.

Stap 6. Zorg voor een één-tweetje

Goede content ontstaat niet alleen in het contentteam. Collega’s van andere afdelingen – zoals de receptie of klantenservice – hebben direct contact met de klant en zijn dus als eerste op de hoogte van wat er leeft binnen je organisatie of doelgroep. Zij zijn de harde kern. Vraag eens waar zij zich mee bezig houden en moedig hen aan ideeën of input te delen. Hoe vaker je dit stimuleert, hoe groter de kans dat zij uit zichzelf met waardevolle suggesties komen. Zo betrek je de hele organisatie bij de content en sluit het nog beter aan bij de doelgroep.

KLM stewardessen

BRON: Instagram KLM

KLM plaatst regelmatig leuke foto’s van medewerkers op Instagram. Dit doet het goed bij de doelgroep! Zet je collega’s in de spotlight en laat zien wat jullie doen. Dat is leuke en persoonlijke content.

Tip: stel een redactiemailbox op waar collega’s hun ideeën makkelijk kunnen aanleveren. Zo verzamel je alle verzoeken op één plek.

Content die scoort

Met de juiste strategie, planning en samenwerking verandert jouw contentteam in een goed op elkaar ingespeeld elftal. Iedereen kent zijn rol, werkt samen en speelt naar hetzelfde doel: impactvolle content die scoort. Door structuur aan te brengen en je collega’s te betrekken, zorg je niet alleen voor een efficiënter proces, maar maak je ook de weg vrij voor creatieve ideeën. Zo blijft jouw team altijd in de wedstrijd – en zorg je keer op keer voor de winnende strategie.

Blog