Content

De 10 beste artikelen over content & taal in 2023

0

De spatie-ziekte, contentmarketing, content-trends voor 2024 en (uiteraard) ChatGPT: onderwerpen waarover je dit jaar op Frankwatching kon lezen. We zetten de top 10 bestgelezen content- en taal-artikelen van 2023 voor je op een rij.

10. Capuchino, advocado, wouden… Trap niet in deze veelvoorkomende fouten

Je hebt vast weleens iemand een van de volgende woorden horen zeggen: rapsen, wepsen, spycholoog, percies… Het gaat om veelgemaakte fouten waarbij 2 letters worden omgedraaid. Een van de bekendste voorbeelden geeft de mevrouw in de onderstaande viral video. “Om koekjes te rapsen, en kaas.”

Accepteer cookies

Mijn collega Claire bespreekt in haar artikel allerlei taalfouten die veelvuldig voorkomen. Want is het nou capuchino, of cappuccino? En schrijf je avocado, of advocado? Lees dit lijstje (en de reacties) vooral even door, zodat jij deze fouten in 2024 zo wie zo 😉 niet meer maakt.

9. Weg met die spatie: deze woorden moeten aan elkaar

Nog een taalartikel in dit top 10 lijstje! Dit keer over spaties. We hebben er bijna allemaal een handje van: een spatie plaatsen in woorden die eigenlijk een samenstelling zijn. Een handige richtlijn: woorden horen veel vaker aan elkaar dan je denkt. En nog een handige tip: het toevoegen van een streepje mag vrijwel altijd, als het de leesbaarheid vergroot.

Benieuwd naar welke woorden vaak fout worden geschreven, hoe je weet of een samenstelling aan elkaar moet of niet en hoe het werkt met Engelstalige termen? Dan geeft dit artikel je een mooie basis.

Reactie van Mark op Frankwatching.com.

8. Contentmarketeers opgelet: dit zijn dé 9 trends voor 2024

Het einde van het jaar is altijd een spannend moment: wie durft het aan om een voorspelling te doen over de trends? Linda Krijns zette er 9 onder elkaar, waarvan een aantal flinke impact kunnen maken.

Als ik zo vrij mag zijn om er eentje uit te lichten, nummertje 8: gated content wordt steeds meer een barrière. Wie zit er op afgeschermde content te wachten? Het is logisch dat gated content voor de zendende partij interessant is, want zo kun je data over je lezers verzamelen. Maar kijk uit: je raakt hiermee ook veel lezers kwijt.

We stelden de onderstaande vraag aan onze LinkedIn-volgers, en de uitslag is duidelijk. Lees hier over de 8 andere content-trends.

Poll op LinkedIn met een vraag over gated content.

(Er staat een taalfout in deze poll, ‘ik irriteer me’, die konden we na het publiceren helaas niet meer aanpassen.) 😉

7. ChatGPT & Cialdini: ultieme combinatie voor overtuigende teksten

Waarschijnlijk ken je Cialdini wel, en heb je het afgelopen jaar al superveel gelezen over ChatGPT. Maar heb je al eens nagedacht over de combinatie van deze twee? ChatGPT kan je namelijk helpen om de psychologische principes van Cialdini toe te passen in je teksten. Hiermee maak je ze aantrekkelijker en effectiever.

In zijn artikel deelt Bob Ballings handige prompts om je hierbij te helpen.

Man werkt achter computer bron: alexdndz / Shutterstock.com

6. ChatGPT gebruiken? Nu is de prompt engineer aan zet [5 voorbeelden]

Van ChatGPT en prompts kregen jullie (onze lezers) dit jaar geen genoeg! Dus ook op nummer 6: een artikel over ChatGPT. Naomi van Baal legt uit wat een prompt eigenlijk is en hoe je een goede prompt opstelt.

Kwaliteit van de input zorgt voor de kwaliteit van de output.

Beschikt jouw organisatie over een prompt engineer? “Veel mensen denken dat een prompt engineer zich enkel bezighoudt met de instellingen achter AI, het statische gedeelte. Ik ben van mening dat de prompt engineer zelf zeer creatief moet zijn. Je moet je klant en doelgroep begrijpen voordat je AI juist kan gebruiken. Het is belangrijk om je te verplaatsen in je doelgroep, om de schrijfstijl te bepalen en deze vervolgens in te stellen in ChatGPT”, aldus Naomi. Lees hier verder.

ChatGPT

5. 7 handige AI-tools die jouw contentmarketing verrijken

2023 was ook het jaar van de AI-tools. Ze vliegen je om de oren. Welke zijn er allemaal beschikbaar? En welke zijn interssant voor jouw specifieke situatie? In deze zoektocht kan een lijstje met tips, zoals deze van Sander Kalkman, van pas komen.

  1. ChatGPT
  2. Illustroke
  3. Copy.ai
  4. Beatoven.ai
  5. Pictory.ai
  6. Grammarly
  7. DeepL

En in de reacties onder het artikel vind je nog een handig tooltje. Welke ga jij testen?

4. DIY: de contentkalender in MS Teams die wél werkt

Wat kan een grote doorn in het oog zijn als we het hebben over contentkalenders? Juist, dat één persoon of team het maakt en er heel druk mee is, en de rest er niet naar omkijkt. Volgens Elbrich Raessen is het grote voordeel van de contentkalender van MS Teams dat deze kalender wél door het hele team wordt gebruikt.

Een goede contentkalender geeft grip op je strategische communicatieplanning. – Elbrich Raessen

In haar artikel deelt ze een handig DIY-stappenplan om van jouw contentkalender een succes te maken. En ook in de reacties worden nog mooie learnings uitgewisseld.

de content kalender in MS Teams

3. Inhaakkalender 2024: thema- & feestdagen voor je contentplanning

Over je contentplanning gesproken… Onze (lees: Frankwatching) inhaakkalender staat op de 3e plaats in deze top 10. Met daarin ruim 750 nationale én internationale feestdagen en andere grappige of speciale dagen om je contentkalender in 2024 mee te vullen. Handig toch? 🙂

Inhaakkalender 2024 Frankwatching voor je content kalender

2. Inspiratie! 12 voorbeelden van betere out-of-office-mails

De kerstvakantie is in aantocht, misschien heb jij wel een paar dagen vrij tussen Kerst en Oud en Nieuw? Dan moet je natuurlijk weer een out-of-office-mail instellen. Kies je dan last minute voor iets als ‘Beste lezer, ik ben afwezig t/m 1 januari. Voor dringende zaken kun je contact opnemen met …’? Beetje saai, en misschien zelfs een beetje onvriendelijk? In ieder geval afstandelijk. Dat kan beter!

Mijn collega Elsemieke heeft 12 leuke voorbeelden voor je op een rij gezet. Ter inspiratie (maar je mag ze ook overnemen hoor). 😉 Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de leuke employer branding-insteek hieronder.

Out of office bericht Tess van Stralendorff TopDesk

1. 8 honden- en kattenrassen die je uit je beeldbank moet bannen

🥁 *Tromgeroffel*: met stipt op nummer 1 staat het artikel van mijn collega Claire in samenwerking met Kelly Kessen over dieren in je beeldgebruik. Katten, honden en andere dieren zijn namelijk populaire keuzes voor afbeeldingen om toe te voegen aan je socialmedia-post, website of artikel. Maar sta je er wel bij stil wat voor soort dier of welk ras je kiest?

Claire: “Een tijdje geleden werden wij als Frankwatching (terecht) op onze vingers getikt door Dier&Recht. Waarom? Wij gebruikten in een aantal van onze socialmedia-posts (onbewust) beelden van dieren die je eigenlijk helemaal niet wil promoten.” Uit deze eigen fout, is dit mooie artikel in samenwerking met Dier&Recht ontstaan.

Zo is onderstaande kat een Scottish fold. Erg schattig, maar achter deze lieve ogen schuilt helaas veel leed. Vermijd daarom de dieren in deze lijst!

Scottish fold

Top 10 artikelen van 2023 over content en taal

Dat was ‘m dan, de top 10 van 2023 met artikelen over content en taal. Bekijk ook:

Houd onze website in de gaten voor de top 10 artikelen over onder andere marketing, HR en customer experience.