Communicatie

De 10 beste artikelen over communicatie in 2023

0

Arbeidscommunicatie, communicatie met jongeren, beeld & taal, opvallende gebeurtenissen rondom merken: allemaal onderwerpen waarover je dit jaar op Frankwatching kon lezen. We zetten de top 10 bestgelezen communicatie-artikelen van 2023 voor je op een rij.

10. Je ‘Hot and Steamy’ arbeidsmarktcommunicatie & recruitment inspiratie-lijst!

Arjan Elbers: ‘Als je iets doet in de wondere wereld van recruitment, dan weet je net als ik dat je maar één zekerheid hebt. Je wervingsplan/recruitmentplan loopt altijd anders dan dat jij gepland hebt.’

Recruitment is continu bijsturen. Als je dan ineens van koers moet wijzigen, is het natuurlijk fijn als je niet ‘from scratch’ hoeft te beginnen als je snel iets voor elkaar wil krijgen dat impact maakt.

Dacht je bij het kopje: je wat…? Komt ‘ie: in dit artikel vind je een ‘Hot and Steamy arbeidsmarktcommunicatie & Recruitment inspiratie’-lijst. Een lijst vol gave arbeidsmarktcommunicatie-, brand- en recruitment-ideeën die van pas kunnen komen in je toekomstige wervingscampagnes.

Krant in brand Bron: Danya Gutan / Pexels bij artikel over arbeidsmarktcommunicatie.

9. Jongeren beter begrijpen & bereiken? 5 inzichten

De vraag hoe je een jongere doelgroep het beste kunt begrijpen en bereiken is al best een moeilijke om te beantwoorden. Maar als daar ook nog de vraag bij komt hoe je daarbij ook rekening kunt houden met de schaduwkant van internet, wordt het nóg lastiger.

Lore Elzinga deelt in haar artikel 5 inzichten:

  1. Zorg ervoor dat jongeren zich aangesproken voelen
  2. Zet de juiste middelen en PR in om je doelgroep minstens 7x te bereiken
  3. Zet influencers in
  4. Heb aandacht voor de mentale gezondheid
  5. Duik in de belevingswereld van jongeren voor impact

Meer over deze inzichten lees je in het artikel van Lore.

Jongeren en kinderen begrijpen en bereiken.

8. Effectieve employer branding met de KPA-methodiek [+tips]

Een sterk werkgeversmerk heb je niet even 1, 2, 3 neergezet. Dat heeft tijd en kennis vanuit de organisatie en medewerkers nodig. Om dit goed aan te pakken, is de KPA-methodiek ontwikkeld.

Wat het is? Een strategisch marketingmodel speciaal voor employer branding, gebaseerd op het snijvlak van organisatiewaarden en marketing.

Klinkt handig, toch? Hoe je die KPA-methodiek goed inzet voor jouw employer branding legt Willeke Stam je uit in dit artikel.

we are hiring

7. Nieuw personeel werven met beeld? Gebruik deze tips

We blijven nog even bij de werknemers, maar dan het stukje hoe je die aantrekt. Beeld speelt daarin een belangrijke rol. Het liefst wil je beeld dat onderscheidend is, maar wat kun je doen om je visuele identiteit zo goed mogelijk af te stemmen op potentiële, nieuwe medewerkers?

Er telt, naast beeld, natuurlijk van alles mee: lekker leesbare copy, salaris, arbeidsvoorwaarden, locatie… Maar Wilmar Dik zegt het al: ‘stand out from the crowd, dat doe je met beeld’.

Stand out from the crowd doe je met beeld.

In zijn artikel deelt hij handige tips waarmee je zorgt voor goed en onderscheidend beeld voor het werven van nieuw personeel.

Twee mederwerkers die met elkaar praten

6. Waarom inclusief taalgebruik op de werkvloer belangrijk is

‘Inclusief taalgebruik spreekt individuen aan op een manier waardoor ze zich gerespecteerd en gezien voelen’, schrijft Annabella Rijksen. Het zorgt ervoor dat we elkaar niet buitensluiten én beter begrijpen. En dat is belangrijk voor een goede samenwerking.

Meer over waarom het ook zeker op de werkvloer erg belangrijk is én hoe je inclusief taalgebruik op de werkvloer stimuleert, lees je in dit interessante artikel.

inclusief taalgebruik

5. Uitdaging: gebruik het woord ‘even’ vanaf nu niet meer

“Wil je even meekijken?”, “Kun je even een tekstje schrijven?”, “Zou jij even…?”. Nee! ‘Even’ is het woord waar Kim Pot rode vlekken van in haar nek krijgt, en ze is niet de enige. Ook Natascha Hartendorf gaf aan, naast veel anderen, er gek van te worden onder deze LinkedIn-post.

reactie linkedin communicatie over het woord even

Dus, uitdaging: gebruik het woord ‘even’ vanaf nu niet meer! Kim Pot vertelt je in dit artikel waarom. Na het lezen van het artikel stop je er hopelijk zelf ook mee.

4. VanMoof had kunnen weten: ‘op een oude fiets moet je het leren

Het was afgelopen jaar bijna niet te missen in het nieuws: e-bikebedrijf VanMoof werd failliet verklaard. Hoe kon het zo misgaan met het hippe fietsenmerk?

Daar gaat Vincent van Kruisbergen in dit interessante artikel dieper op in. Alvast een tipje van de sluier: het waarmaken van je merkbeloftes is écht heel belangrijk.

VanMoof fiets

3. Odido: een sterk merk, of nog werk aan de winkel? [onderzoek]

Nog een opvallend merk dit jaar: Odido. Of eigenlijk, T-Mobile en Tele2 die samen verder gingen als Odido. Binnen 48 uur tijd (!) waren er 119 T-Mobile filialen omgebouwd tot Odido-filialen. Daarnaast zagen alle T-Mobile- en Tele2-klanten van de ene op de andere dag een totaal ander app-icoon (logo), andere website (huisstijl) en propositie (slogan).

Allemaal leuk en aardig, maar niemand van die 6 miljoen klanten was van tevoren geïnformeerd. Dit riep veel discussie op, want wat gebeurt er dan eigenlijk met de herkenbaarheid van het merk? En welke merkassociaties gaan er verloren? Nick van der Klein onderzocht het en deelt een uitgebreide analyse in dit artikel.

de rebranding van Odido

2. Interne communicatie & digitale samenwerking: 10 trends voor 2023

Nu denk je misschien: ‘trends voor 2023, we gaan al bijna 2024 in toch?’

Klopt, maar zoals Rik Mulder zelf al zegt in zijn trendartikel: “Het zijn grote onderwerpen als hybride werken, medewerkersbeleving en inclusieve communicatie. Die zijn natuurlijk niet in een jaar opgelost.” Daarom zijn ze dus nog steeds relevant.

De 10 trends die je in het artikel tegenkomt:

  1. We zijn nog niet klaar met hybride werken
  2. De dekselse DEX
  3. Meeten in de metaverse
  4. ChatGPT: aye aye of aiai?
  5. Welzijn of er niet meer zijn
  6. Hybricultuur
  7. Authentieke goblins
  8. Grenzen aan gedrag
  9. Generatie Z: je bent jong en je wilt wat
  10. Niet zo somber!

Interne communicatie trends 2023.

1. Zo ontwikkel je een uitgekiende communicatiestrategie [handig canvas]

Last but not least, de kunst van een goede communicatiestrategie maken. Als je in een kleine organisatie werkt, wil je het liefst niet al te veel tijd en geld kwijt zijn aan moeilijke analyses en ingewikkelde modellen. Maar je wil wél het verschil maken met jouw communicatiestrategie.

Eric van den Berg deelt een handig canvas wat mooi van pas komt: je ontwikkelt er een uitgekiende, echt werkende communicatiestrategie mee. Succes!

Eierschalen artikel uitgekiende communicatie strategie

Top 10 artikelen van 2023 over communicatie

Dat was ‘m dan, de top 10 van 2023 met artikelen over communicatie. Houd Frankwatching in de gaten, want binnenkort volgen de top 10-artikelen over social media, content, marketing en meer!