Communicatie

Nieuw personeel werven met beeld? Gebruik deze tips

0

Veel bedrijven zijn op zoek naar nieuw personeel. Door de krapte op de arbeidsmarkt wordt aan alle kanten aan potentiële kandidaten getrokken met lonkende salarissen en nog betere arbeidsvoorwaarden. Toch zie ik nog vaak de bekende ‘Kom bij ons werken’-oproepen met beeld dat totaal niet onderscheidend is. Wat kun je doen om je visuele identiteit zo goed mogelijk af te stemmen op potentiële, nieuwe medewerkers?

Vooropgesteld: of iemand bij jouw bedrijf gaat solliciteren, hangt van veel factoren af. Beeldgebruik in de communicatie, gecombineerd met lekker leesbare copy, is daar een onderdeel van. Salaris, arbeidsvoorwaarden en locatie wegen uiteraard zwaar mee. Maar, wat als dat allemaal tip top in orde is en de voorwaarden vergelijkbaar zijn? Dan telt maar een ding: ‘stand out from the crowd’. En precies dat doe je met beeld.

Concurreer op de arbeidsmarkt met beelden

Hoe beter je je beeldcommunicatie voor elkaar hebt, hoe interessanter en aantrekkelijker je overkomt op mensen die openstaan voor een nieuwe baan. Hebben jullie als bedrijf een prachtige ‘Werken bij-website?’ Met mooie, aansprekende en authentieke foto’s, of een bedrijfsvideo met collega’s die vertellen over hun werk? Daarmee maak je het persoonlijk en eigen. Je laat veel meer en beter zien hoe het is om bij jullie te werken, dan vacatures met alleen een logo, slechte foto’s of stockbeelden.

Stockfoto’s hoeven kwalitatief niet slecht te zijn, maar zijn te algemeen en niet voor jullie gemaakt. Daar laat je een kans liggen. Je wilt graag laten zien hoe het is om bij jullie te werken. Een mooie groep mensen in een te gelikt kantoor (zonder persoonlijke dingen) doet dat juist niet. Wees dus authentiek als het om beeldkeuze gaat!

Als je de juiste doelgroep kunt overtuigen dat jouw bedrijf leuker is dan dat van de concurrent, dan is er een kans dat potentiële kandidaten eerder voor jullie kiezen.

Schets een realistisch beeld voor je doelgroep

Wie is je doelgroep voor het werven van nieuw personeel? Meestal ziet die er heel anders uit dan de doelgroep van je bedrijfswebsite. Mede daarom hebben veel bedrijven een aparte ‘Werken bij’-website. Als je op die website met goede fotografie en/of film laat zien hoe het is om bij jullie te werken, dan geef je sollicitanten op een mooie en eerlijke manier een goed beeld van je bedrijf. Dat draagt bij aan een realistisch beeld en vergroot de kans dat nieuw personeel langer bij je blijft werken.

Hoe zet je een beeldcampagne op?

Als HR- of communicatiemanager wil je nieuw en passend beeld laten maken. Houd dan rekening met:

  • Het creëren van intern draagvlak. Leg uit waarvoor en waarom je goede foto’s of een video wil laten maken.
  • Vraag offertes op voor je plannen en maak op basis daarvan budgetten beschikbaar. Een beeldcampagne voor je bedrijf is maatwerk.
  • Als je eerst een budget bepaalt en daarna pas offertes opvraagt, loop je de kans onvoldoende budget te hebben voor de beeld- of videomaker waar je mee wil samenwerken.

In de creatieve maakindustrie geldt over het algemeen: “You get what you pay for.” Dat staat of valt bij beeldoffertes aanvragen.

Collega’s enthousiast maken om mee te doen

In the pocket! Je plannen, budgetten en fotograaf/filmproducent zijn geregeld! De volgende stap is intern personeel vinden om mee te werken en je collega’s enthousiast te maken. Tips hiervoor:

  • Een e-mail naar 250 medewerkers sturen met de vraag wie mee wil doen aan een film of fotoshoot kan. Maar mensen persoonlijk vragen vergroot de kans op veel aanmeldingen.
  • Werk je bij een groot bedrijf, zorg dan dat je de afdelingsmanagers betrekt bij de productie. Zij kunnen persoonlijk uitleggen aan medewerkers waarom aanmelden belangrijk is. Dat zal meer opleveren dan een e-mail.
  • Zeker als je een divers palet aan mensen in beeld wilt terugzien, zal je mensen soms moeten overtuigen om mee te doen.

Het uiteindelijke doel is veel aanmeldingen van collega’s krijgen. Pas dan kun je een goede selectie maken en kun je die mensen kiezen die het beste aansluiten bij je doelgroep.

Want, ben je op zoek naar net afgestudeerde jongeren? Maak dan ook gebruik van die groep in je foto’s en film.  Als je drie aanmeldingen hebt van 50-plussers, dan is het lastiger om de jongere doelgroep aan te spreken met beeld. Creëer daarom in het beginstadium een goed intern draagvlak voor de beeldcampagne en vertel medewerkers wat de bedoeling is.

Waarom meedoen aan een bedrijfsfotoshoot?

Zeggen dat een fotoshoot leuk is, gaat niet werken. Sommige mensen houden helemaal niet van ‘op de foto gaan’ of willen niet in een video opduiken. Richt je bij het benaderen van collega’s op aspecten die voor een te portretteren medewerker interessant kunnen zijn.

  • Vermeld bijvoorbeeld dat collega’s die meedoen, tijdens de fotoshoot worden doorbetaald.
  • Regel een waardebon of ander bedankje voor de deelnemers.
  • Een andere beloning kan een extra fotoshoot zijn voor het maken van een professionele LinkedIn profielfoto die je cadeau geeft.

Maak tot slot intern goede afspraken en overleg met de beeldmakers over de richtlijnen voor het gebruik van de beelden.

Personeel verplichten om mee te doen?

Niet verstandig. Iedereen die meedoet, zal toestemming moeten geven voor het gebruik van de beelden. Zorg dat de mensen die meedoen dus ook echt willen. Niet omdat ze van hun manager moeten. En zorg dat een toestemmingsformulier voor het gebruik van de beelden tijdens of voorafgaand aan de shoot is getekend. Achteraf laten tekenen, is niet handig. Je geeft daarmee het idee dat een akkoord kan afhangen van het resultaat van de shoot. Daarmee neem je een onnodig risico. Als je met een professionele bedrijfsfotograaf en/of videoproducent samenwerkt, kun je ervan uitgaan dat de gemaakte beelden goed aansluiten bij jullie ideeën en wensen. Hoe je die ideeën voorafgaand aan de shoot overbrengt aan een fotograaf lees je in dit artikel. 

Check ook een goede werkwijze voor een videoproductie.

Trots personeel als ambassadeur van je bedrijf

Zodra je beeldcampagne is geproduceerd, wil je de collega’s die daarin te zien zijn gebruiken om jullie doelgroep te bereiken. Doe je dit op de juiste manier, dan worden die collega’s ambassadeurs van je bedrijf. Iedereen die mooi op de foto’s staat, zal graag vertellen over de shoot. Misschien doen ze dat wel op een zaterdagavond met een groep vrienden. Precies zij zouden zo maar eens je doelgroep kunnen zijn.

Voorbeelden van de beeldcampagne die ik voor de gemeente Haarlemmermeer heb gemaakt:

fotografie voor arbeidsmarkt

Het is overigens geen toeval dat de kleuren op de foto’s goed passen bij het logo en de huisstijl. Meer daarover in dit artikel. Meer foto’s en een promovideo kun je vinden op de “Werken bij”-website van de gemeente Haarlemmermeer.

Het belang van goede beeldproducenten

Een belangrijk aspect bij maken van beeld voor arbeidsmarktcommunicatie is aandacht geven aan de mensen die worden gefotografeerd, of in de video figureren. Ga daarom in zee met een ervaren videoproducent of bedrijfsfotograaf die kan meedenken. Op die manier is de kans het grootst dat je straks erg tevreden bent met de geproduceerde beelden.

Vergeet niet dat het maken van film en fotografie ook tijd van medewerkers kost. Dan wil je ook een goed resultaat. Maar is prijs belangrijker dan kwaliteit? Dan is het laten maken van foto’s en video door je personeel een optie. Iedereen heeft immers een smartphone tot zijn of haar beschikking. Maar kwaliteitsverschil zal er wel zijn. Daarmee vertel je je doelgroep dus eigenlijk ook dat kwaliteit niet op de eerste plek staat als het gaat om beelden voor werving. Heeft de concurrent wel een kick-ass video en mooie foto’s door een professional laten maken, dan kan het zijn dat jullie wat betreft kwalitatief goede sollicitaties aan het kortste eind trekken.

Een video (laten) maken?

Zorg dat je medewerkers geen lappen tekst opdreunen. Dat ziet er ongemakkelijk uit en de kijker heeft door dat de tekst gescript is. Meer tips over een werknemers testimonial lees je hier.

Houd er rekening mee dat mensen over het algemeen geen goede acteurs zijn. Het is ook best spannend om met veel lampen of flitsunits voor camera’s te staan terwijl collega’s om je heen staan. Als je met een script werkt, zullen kijkers van de video merken dat medewerkers niet vrijuit praten. Daarmee haal je de geloofwaardigheid van je video naar beneden. Wees eerlijk, laat personeel vertellen waarom ze bij jullie werken, vraag door en schets zo een zo realistisch mogelijk en authentiek beeld. Dan ben je je concurrent al een grote stap voor.