Content

Zo raak je met fotografie de juiste snaar bij je doelgroep [+6 voorbeelden]

0

Je manier van bedrijfscommunicatie staat vaak omschreven in een huisstijldocument. Dat teksten perfect geschreven moeten zijn en goed moeten passen bij je bedrijfsidentiteit weet elke communicatiemanager. Maar hoe zit dat met de fotografie? Met fotografie kun je een passende sfeer creëren. Maar hoe doe je dat en wat is een passende sfeer voor je bedrijfsidentiteit?

Dat je met je communicatie-uitingen je bedrijfsimago kunt beïnvloeden is voor iedereen helemaal duidelijk. Als je mooie en goede foto’s gebruikt kun je je imago positief beïnvloeden. Net als dat je met slecht fotogebruik niet echt scoort bij je doelgroep. Als je zorgt dat je foto’s bij je bedrijfswaarden passen, brengt dat het bedrijf het meeste.

Je doelgroep benaderen met de juiste foto’s

Hoe beter je doelgroep zich door je beeldgebruik voelt aangesproken, hoe beter dat is voor het bereiken van jouw doelen. Je doelgroep duidelijk specificeren is dan handig. Hoe specifieker je dat doet, hoe beter je foto’s kunt laten maken die aansluiten bij die groep. Draagt de doelgroep bijvoorbeeld kleding van een bepaald merk of lezen ze een bepaalde krant? Laat dat dan ook terugkomen in de fotografie.

Goede foto’s die speciaal voor je bedrijf zijn gemaakt, sluiten beter aan bij je doelgroep. Om dezelfde reden passen stockfoto’s juist minder goed bij de doelgroep. Die foto’s zijn namelijk niet speciaal voor je bedrijf gemaakt en sluiten dus ook niet perfect op de doelgroep aan.

Je kernwaarden

Als communicatiespecialist weet je ongetwijfeld wat je kernwaarden zijn. Waar sta je als bedrijf voor? Wat voor soort bedrijf is het? Hip, gedegen, trendy, supercool, sociaal, duurzaam, betrouwbaar? Het zou als omschrijving bij jouw bedrijf kunnen passen. Net als dat bepaalde foto’s met de juiste sfeer bij je bedrijf passen, of juist niet.

Hoe duidelijker je kunt omschrijven waar je bedrijf voor staat, hoe beter je ook kunt bepalen wat voor soort foto’s daarbij passen.

De juiste sfeer in je bedrijfsfotografie

Dat je smartphone-foto’s kunt voorzien van zeer diverse filters weet iedereen. Maar dat je bedrijfsfotografie ook een bepaalde uitstraling heeft, daar staat niet iedereen bij stil. Als je nadenkt over je fotografiestijl dan kan dat zorgen dat je beeldkwaliteit eenduidiger wordt. En daarmee sluit je fotografie beter aan bij dat waar jullie voor staan.

Veel bedrijven gebruiken een fotografiestijl die niet al te opvallend is. Logisch, want het gaat bij het laten zien van een bedrijfsfoto meestal niet om de foto, maar wat je met die foto wil vertellen. Toch zijn alle foto’s die door fotografen zijn gemaakt onderhevig aan een bepaalde stijl. Elke fotograaf gooit zijn eigen sausje over de foto’s. En dat sausje kan voor elke opdracht andere ingrediënten hebben.

Hoe meer ervaring een fotograaf heeft, hoe beter die zich kan aanpassen aan de wensen van een bedrijf. Natuurlijk kies je graag een fotograaf die bij je past. Realiseer je daarbij wel dat opdrachtfotografie voor een bedrijf iets anders vraagt van een fotograaf dan het maken van autonoom, documentair of vrij werk.

Fotografen die altijd foto’s publiceren volgens hun eigen stijl zullen minder flexibel zijn in het leveren van foto’s in een andere stijl. Zo zijn persfotografen die voor onafhankelijke mediapartijen werken het niet gewend om bepaalde dingen voorafgaand aan het maken van een foto aan te passen. Dat is niet iets wat een journalistiek fotograaf doet. Die legt de waarheid vast zoals die op dat moment is. Maar als je een fotograaf inhuurt voor het maken van bedrijfsfoto’s, dan wil je juist dat dingen en mensen zo mooi mogelijk worden vastgelegd. En zo zijn er nog veel meer dingen waar je op kunt letten bij het kiezen van de juiste fotograaf.

Voorbeelden van diverse stijlen

Onderstaande portretfoto’s van Iris heb ik in een middag gemaakt op verschillende plekken in en rondom mijn huis in Den Haag. Alle foto’s in dit artikel heb ik gemaakt met dezelfde lens. Ik laat graag zien dat je een mens op heel veel verschillende manieren kunt fotograferen. Als je een stijl kiest die past bij je kernwaarden dan sluit dit beter aan bij je gekozen identiteit. Net als foto’s van mensen kun je ook foto’s van bijvoorbeeld de bedrijfskantine, producten en bedrijfspand op veel verschillende manieren in beeld brengen.

fotografie portretfoto licht

1. Iris werkt bij een internationale NGO. Ze nemen zichzelf behoorlijk serieus. Door gebruik te maken van een zwarte achtergrond leg je de nadruk op de foto zelf. Hoe extremer het licht in een foto is, hoe meer je de nadruk op de foto zelf legt.

zwart-wit fotografie

2. Deze Iris is werkzaam als vormgever bij een reclamebureau die voornamelijk voor de podiumkunsten campagnes maakt. Door zwart-witfotografie te gebruiken leg je nadruk op de kunstige kant van de fotografie. Echt benaderbaar komt ze niet over. Maar dat hoeft ook niet, want het bureau heeft het superdruk. En Iris zelf hoeft niet zo nodig in de belangstelling te staan. Dan past het om gefotografeerd te worden met een belichting die niet al te veel laat zien.

benaderbaar op foto

3. Door foto’s met een lichte achtergrond te gebruiken komt Iris benaderbaar over. Het verschil tussen de linker- en rechterfoto is het verschil in gebruik van de flits-units. De linkerfoto is met één flitser gemaakt, de rechter met twee.

foto met iets uit privéleven

4. Deze Iris werkt bij een handelsonderneming als Hoofd Administratie. Ze speelt best vaak gitaar, ukulele en piano. Door personeel met iets extra’s uit hun privéleven te fotograferen laat je de kijker een beter beeld vormen over de persoon op de foto. Door gebruik te maken van een kleurige achtergrond kun je een portret bovendien beter bij je huisstijl en/of logo laten passen.

fotografie in kantooromgeving

5. Iris werkt als zzp’er in de creatieve sector. Door een stukje uit de (kantoor)omgeving mee te nemen in de foto laat je kijkers meer zien dan alleen de geportretteerde persoon. Laten zien hoe het is om ergens te werken kan bijdragen aan een goede employer branding. Het is dan wel handig om te zorgen dat kleuren en kleding bij elkaar passen.

fotografie ambitie vastleggen

6. Iris is planoloog en werkt voor de gemeente. Ze laat zich graag fotograferen met bomen en woningen in haar favoriete wijk. Op die manier past de foto perfect bij de ambitie van haar afdeling van de gemeente: een gezonde en groene leefomgeving.

verschil in kleurgebruik

Deze Iris zet zich in voor het promoten van het buitenkantoor. Buiten werken is namelijk heel gezond. Aan de vier afbeeldingen van dezelfde foto kun je zien dat zelfs een foto met een natuurlijk uitstraling op verschillende manieren kan worden bewerkt. Als je naar een van de afbeeldingen kijkt denk je niet meteen dat het heel erg gefotoshopt is. Doordat de verschillende versies naast elkaar staan vallen de verschillen in kleur beter op. Door foto’s licht te bewerken kun je ze een bepaalde stijl meegeven. Bekijk de headerfoto bovenaan deze pagina nog maar eens. Het is geen toeval dat die mooi past bij de Frankwatching-huisstijl.

Je beeldstijl doorvoeren en bewaken

Door vooraf over een fotografiestijl na te denken kun je zorgen dat de fotografie bij je huisstijl past. Als je goed gekeken hebt naar de huisstijl en de daarbij passende fotografie, dan kun je de fotografiestijl goed ontwikkelen. Je kunt fotografen een huisstijldocument geven en een briefing waarin je aangeeft wat voor soort foto’s je verwacht. Ook kun je wat foto’s laten zien die je erg mooi vindt. Lees hier hoe je een fotograaf goed kunt informeren.

Het is handig om met de afdeling communicatie te overleggen in hoeverre foto’s aan jullie ideaalbeeld moeten voldoen. Het is aan de communicatieafdeling om de stijl te bewaken en intern te communiceren wat er verwacht wordt van foto’s. Daarin kun je ook een onderscheid maken tussen media-uitingen.

Wat doe je als een accountmanager zijn zelfgemaakte – niet al te beste- foto plaatst bij een LinkedIn-bericht van jullie bedrijf?

Iedereen kan tegenwoordig snel een foto met een smartphone maken en online plaatsen. Alleen zijn mensen lang niet altijd in staat kritisch naar hun eigen foto’s te kijken. Door intern afspraken te maken kunnen problemen worden voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld foto’s voor op je website laten maken door een beroepsfotograaf. Medewerkers mogen dan foto’s voor socialmedia-uitingen maken en gebruiken, eventueel na goedkeuring van jullie communicatieafdeling.

Ook zou je afspraken kunnen maken over het -al dan niet- verplicht gebruiken van foto’s uit de interne beeldbank. Daarin kun je ook smartphone-foto’s plaatsen nadat die door de communicatieafdeling zijn goedgekeurd. Als je vooraf goed nadenkt over wat voor soort foto’s je op welke plek wel en niet toelaat kun je ingrijpen als het een keer niet goed gaat.

Meer lezen over het plaatsen van foto’s op websites? Lees dan: Hoe groot moeten je websitefoto’s zijn?

Een bewust gekozen stijl

Realiseer je dat elke foto een stijl heeft. Ook als die er niet al te duidelijk bovenop ligt. Door na te denken over je bedrijfswaarden kun je ook bepalen wat voor soort fotografie daarbij past. En wie die foto’s mag en kan maken. Hierdoor gaan communicatie-uitingen beter bij je bedrijf passen. Daarmee spreek je de doelgroep beter aan. En dat kan helpen bij het beter of sneller realiseren van je bedrijfsdoelen.