Social media

De 10 beste artikelen over social media in 2023

0

Social media die fungeren als zoekmachines, nieuwe AI-tools voor contentcreatie, de laatste trends en onderzoeken en handige tips voor je strategie óf een professioneel LinkedIn-profiel. Je kon er allemaal over lezen op Frankwatching afgelopen jaar. Heb je iets gemist? We zetten de bestgelezen artikelen over social media in 2023 voor je op een rij.

10. Wordt TikTok de nieuwe zoekmachine?

Social media krijgen een steeds belangrijkere rol als zoekmachine. Vooral Generatie Z vindt haar antwoorden beter op een platform als TikTok dan via Google. In de beschrijving van een TikTok-video hebben creators sinds eind 2022 bijvoorbeeld meer ruimte voor een beschrijving en relevante hashtags waarop de video gevonden kan worden. Daarnaast kunnen ze een hashtag toevoegen aan een reactie (ook wel ‘het blauwe commentaar’), die wordt weergegeven als blauwe link waarop gebruikers door kunnen klikken om meer video’s over dat onderwerp te zien.

Als je actief bent op TikTok, is het slim om hier gebruik van te maken. Nynke Reitsma deelt in haar artikel 7 tips voor een krachtige SEO-strategie voor TikTok.

Voorbeeld stap-voor-stap-recepten op TikTok

9. De 6 grootste socialmedia-trends voor 2024

Van social commerce en short form video tot het belang van je eigen fanbase en de rol van AI. Met welke socialmedia-trends moeten marketing- en communicatieprofessionals rekening houden komend jaar? Waar liggen de kansen? Sjef Kerkhofs blikt terug op zijn voorspellingen voor 2023 én praat je bij over de socialmedia-ontwikkelingen die een grote rol gaan of blijven spelen in 2024.

Social media bron: cottonbro studio / Pexels.com

Bron: cottonbro studio / Pexels.com

8. WhatsApp rolt kanalen uit: dit moet je weten

Volg jij al interessante WhatsApp-kanalen? Afgelopen oktober werd deze functie uitgerold in maar liefst 150 landen, waaronder Nederland en België. In een WhatsApp-kanaal kan de beheerder berichten sturen waar volgers op kunnen reageren met emoji’s. Benieuwd hoe je een kanaal start en hoe het werkt? Maarten Jansen deelt alles wat je moet weten in dit artikel.

Papieren vliegtuig met envelop ertussen ter illustratie van berichten zenden via nieuwe WhatsApp-kanalen

7. 22 must-haves voor een onderscheidend LinkedIn-profiel

Wanneer heb jij voor het laatst je LinkedIn-profiel opgepoetst? Als je op je eigen naam googelt, is de kans groot dat je LinkedIn-profiel bovenaan de zoekresultaten verschijnt. Dat maakt het een belangrijke informatiebron voor potentiële werk- of opdrachtgevers of nieuwe werknemers. Met deze 22 tips van Marjolein Bongers zorg je voor een professioneel, up-to-date en compleet profiel. Wist je bijvoorbeeld al dat je ook een profiel kunt toevoegen in een andere taal?

LinkedIn hoofdkantoor.

6. Hoe bereik je Gen Z, de onbereikbare generatie?

Generatie Z houdt ons behoorlijk bezig in 2023. Ze worden continu geprikkeld door allerlei verschillende informatiestromen, maar lijken immuun te zijn voor traditionele marketinguitingen. Hoe trek jij met jouw boodschap nog hun aandacht? De eerste stap is om Gen Z te begrijpen. Waar je vervolgens op moet letten of over na moet denken om deze doelgroep te bereiken, deelt Nina Hartman in dit artikel.

Gen Z jongeren zitten op een rij met hun smartphones in hun hand

5. Inhaakkalender 2024: thema- & feestdagen voor je contentplanning

Of je nu liever ver vooruit plant, of juist graag inspeelt op het moment met je socialmedia-content: deze ruim 750 inhaakmomenten geven je alvast genoeg inspiratie voor je contentplanning van 2024. Van nationale en internationale feestdagen tot Spaghettidag (4 januari) en de Week van de Toegankelijkheid (7 t/m 12 oktober). Er zit voor iedereen wel wat tussen en de kalender is als gratis download beschikbaar, dus doe er je voordeel mee!

Inhaakkalender 2024 Frankwatching

4. 9 nieuwe (AI-)tools & functies in Canva die je echt wil proberen

Dat 2023 het jaar van de AI-tools was, hoef ik eigenlijk niet meer te benoemen. Ze vlogen ons om de oren. Ook de geliefde design-tool Canva kwam met handige AI-functies die contentcreatie nog makkelijker maken. Denk aan de text to image-feature hieronder, waarmee een afbeelding wordt gegenereerd op basis van een beschrijving die je als maker opgeeft. Claire van Helsdingen licht in dit artikel nog 8 nieuwe (AI-)tools en functies in Canva uit.

3. 7 nieuwe LinkedIn-functies die je niet mag missen

LinkedIn rolt continu nieuwe functies uit. Zo kun je sinds begin dit jaar je berichten via LinkedIn gewoon inplannen, waardoor je je content goed kunt spreiden. Ook handig: je kunt tekst in een LinkedIn-post vetgedrukt maken. Op die manier kun je meer structuur meegeven aan je bericht én valt (een bepaald deel van) je tekst nog beter op in de tijdlijn. Marjolein Bongers praat je bij over nog 5 nieuwe LinkedIn-functies die dit jaar zijn uitgerold.

Vetgedrukte tekst in nieuwe bijdrage op LinkedIn

2. Socialmedia-onderzoek 2023: 2 uur per dag op social & opkomst BeReal

Ons socialmedia-gebruik blijft maar groeien. In 2023 besteden we gemiddeld maar liefst 114 minuten per dag aan de socials. Bijna 2 uur! Dat blijkt uit het jaarlijkse Nationale Social Media Onderzoek van Newcom Research. Van de grote platformen groeien TikTok (met 34%) en Instagram (met 18%) het hardst. Maar: Instagram verliest wel terrein onder jongere gebruikers. De groei zit vooral in de oudere leeftijdsgroepen, waaronder 50 t/m 54-jarigen. Andere opvallende bevindingen uit het onderzoek zetten Annemiek Nederpel en Tineke Pauw in dit artikel op een rij. Hoe zal ons socialmedia-gebruik er in 2024 uit zien?

dagelijks gebruik instagram 2023 nederland newcom social media onderzoek

1. De beste tijden om te posten op Instagram, TikTok, LinkedIn, Facebook & Twitter

Je kunt je soms behoorlijk verliezen in de nieuwste socialmedia-updates en de informatie over hoe je ze benut in je strategie. Een beetje houvast is daarom erg welkom. Gelukkig zijn er over de beste publicatietijden een aantal algemene conclusies te trekken. Marlieke Bakker en Sanne Bekkema delen de belangrijkste inzichten uit onderzoek van Sprout Social in hun artikel. Wat zijn over het algemeen bijvoorbeeld de beste tijden om te posten op Instagram? Hieronder vast een voorproefje:

De beste tijden om te posten op Instagram.

Dat waren ze dan: de 10 beste artikelen over social media in 2023. Wil je bijlezen over andere topics? Bekijk hier de top 10 artikelen over communicatie en hou Frankwatching in de gaten voor meer.