Innovatie

7 handige AI-tools die jouw contentmarketing verrijken

0

Wat zijn handige AI-tools voor contentmarketing? Ja, ja, ik weet het: het is een buzz en je LinkedIn-tijdlijn wordt er mee overspoeld deze dagen. ChatGPT heeft het zelfs tot buiten onze veilige marketingbubbel geschopt en is al geregeld in het nieuws geweest. Het is zelfs zo gehyped dat ze het hebben geschopt tot een De Speld-artikel.*

Als je als (content)marketeer bang bent dat artificial intelligence (AI) je baan komt afpakken, dan kun je rustig ademhalen. Onze kunstmatig intelligente vrienden hebben op het gebied van creativiteit en diepgang nog veel te leren. Dat neemt niet weg dat voor verschillende toepassingen AI je als marketeer goed op weg kan helpen. Denk aan ideeën voor nieuwe blogs, het genereren van beelden, het samenvatten van video’s, of andere toepassingen die je helpen je marketingprocessen efficiënter in te richten. In dit artikel deel ik enkele tips, AI-tools en toepassingen om je op weg te helpen.

De betekenis van AI

Je bent ongetwijfeld bekend met de term kunstmatige intelligentie (AI), maar misschien weet je niet 100% zeker wat het betekent. Hierbij een spoedcursus: AI is een tak van de computerwetenschap die tot doel heeft machines te creëren die in staat zijn op een menselijke manier te denken. Je hebt waarschijnlijk weleens gehoord van enkele populaire soorten AI, zoals chatbots (b.v. Siri), zelfrijdende auto’s en vrachtwagens en aanbevelingstoepassingen (zoals Netflix).

7 handige AI-tools voor je marketingteam

Ook in de marketingwereld is AI geen nieuw begrip. Het wordt door marketeers onder andere gebruikt om klanten en hun online gedrag beter te begrijpen, processen te automatiseren en content te creëren. In dit artikel zal ik me focussen op contentmarketing.

Gebrek aan tijd of inspiratie voor je aanstaande nieuwsbrief? Ben je er klaar mee om steeds dezelfde woorden te gebruiken als je Engelse content creëert? Of wil je een e-learning opfleuren met een illustratie? AI staat voor je klaar als ideale sidekick, jouw AI-Robin! 🦸

Hieronder deel ik 7 handige AI-tools waar je direct en in veel gevallen gratis mee aan de slag kunt.

1. ChatGPT

Laten we hier maar direct mee beginnen dan: ChatGPT. Over deze tool is al veel geschreven, zoals een leuk artikel dat eerder op dit platform verscheen. Ik zal het daarom kort houden (mand!). Ondanks de nodige (terechte) kritiek vanuit de contentwereld is ChatGPT is een echte gamechanger voor iedereen die zich met content bezighoudt. Je kunt elk willekeurig verzoek intikken en ik ben er vrij zeker van dat deze tool van OpenAI een nuttig antwoord heeft. Je zult wel de nodige personalisatie en creativiteit toe moeten voegen, maar ChatGPT kan aardig wat voorwerk voor je doen.

Heb je een writer’s block? Dan voed je het programma wat steekwoorden en je krijgt er een goedlopend verhaal voor terug. Om een voorbeeld te geven: ik vroeg ChatGPT om een nieuwe microlearning te promoten over het omgaan met feedback van klanten. Hier kwam het programma na een paar seconden denken mee terug:

Een voorbeeld van ChatGPT.

2. Illustroke

Heb je moeite om een illustratie te vinden om toe te voegen aan je bedrijfsupdate op jouw sociaal intranet, of aan een van je andere marketinguitingen? Maak je geen zorgen, met Illustroke kun je geweldige illustraties maken door slechts een paar woorden in te vullen. Dit is wat de AI-tool heeft gemaakt met de woorden “een ober die koffie serveert”. Best leuk, toch?!

Voorbeeld van Illustroke.

3. Copy.ai

Copy.ai is een AI-gestuurd platform dat machine learning gebruikt om gebruikers te helpen binnen enkele minuten content te creëren. Enkele toepassingen waarvoor je copy.ai kunt inzetten: e-mails, ad copy, productbeschrijvingen, SEO teksten, ideeën voor whitepapers of e-books, meta-beschrijvingen, etc.

In vergelijking met ChatGPT heeft deze tool meer functies en tal van kant-en-klare templates die de gebruiker veel tijd besparen. Je kunt elk gewenst verzoek invullen en de gewenste tone-of-voice toevoegen (onder andere overtuigend, grappig, of professioneel). De AI-tool genereert vervolgens meerdere suggesties die je kunt gebruiken. Zoek je bijvoorbeeld een pakkende titel voor een blog? Deel dan een korte beschrijving van je blog en copy.ai komt met een waslijst aan suggesties (zie voorbeeld hieronder).

Voorbeeld van copy.ai.

 

4. Beatoven.ai

Een beetje muziekkenner zal begrijpen waar deze tool z’n naam aan te danken heeft, een ander zal zich afvragen waarom deze tool in godsnaam is vernoemd naar een film met een St. Bernard-hond in de hoofdrol. Beatoven.ai helpt je met het composeren van door AI gegenereerde muziek.

Wil je een achtergrondmuziekje bij je video case study of aankomende YouTube-filmpje? Probeer dan eens de royalty-free oplossing van Beatoven.

Beathoven.ai website.

5. Pictory.ai

Een ander interessant AI-hulpmiddel om je content te verrijken, is Pictory. Pictory helpt je met alles wat met video te maken heeft. Hiermee kun je geschreven content omzetten in video, transcripties maken voor lange video’s, of het kan je helpen automatisch een teaser te maken voor een langere video (zoals het voorbeeld van onze H&M-case study hieronder). Ik moet zeggen dat de transcriptiefunctie nog wat verbeterpunten heeft, maar het is al behoorlijk indrukwekkend.

Pictory voorbeeld.

 

6. Grammarly

Zie je bij collega’s de één na de andere stijl- of spelfout voorbij komen als ze Engelse mails versturen? Of wil je zelf wat hulp met het schrijven van professionele content in het Engels? Dan is Grammarly een van de fijnste oplossingen om te gebruiken. Dit AI contentmarketingplatform helpt je realtime jouw teksten te verbeteren en deelt suggesties om je woorden professioneler en krachtiger over te laten komen.

7. DeepL

De laatste van het rijtje is DeepL. Zie het als een Google Translate, maar dan met betere vertalingen en meer features. Je kunt naast de bekende vertaalfunctie ook PDFs, docs, en presentaties in een handomdraai laten vertalen in 29 verschillende talen.

DeepL voorbeeld.

 

Het is duidelijk dat AI (nog) niet je baan komt afpakken en je hoeft je marketingplan niet volledig om te gooien. Maar het is verstandig om als organisatie bewust te zijn van de oneindige mogelijkheden die kunstmatige intelligentie biedt. Probeer deze 7 AI-tools voor contentmarketing eens uit. Ik ben ervan overtuigd dat ze je zullen helpen je marketingprocessen efficiënter in te richten.

*Artikel De Speld: Docent geeft schoolopdracht voortaan direct op aan ChatGPT