Content

8 honden- en kattenrassen die je uit je beeldbank moet bannen

0

Je bent je er misschien niet van bewust als je een schattige kat met vouwoortjes op je tijdlijn voorbij ziet komen, of zelf een leuk mopshondje gebruikt voor het promoten van je content, maar achter die schattige honden- en kattenplaatjes gaat veel dierenleed schuil. En juist omdat die beelden in de media blijven verschijnen, wordt het probleem in stand gehouden. Daarom delen wij 8 honden- en kattenrassen om niet meer te gebruiken en de reden daarachter.

Een tijdje geleden werden wij als Frankwatching (terecht) op onze vingers getikt door Dier&Recht. Waarom? Wij gebruikten in een aantal van onze socialmedia-posts (onbewust) beelden van dieren die je eigenlijk helemaal niet wil promoten.

Instagrampost Frankwatching beeldgebruik dieren

Deze afbeelding gebruikten we in een Instagrampost. We zijn ons er nu bewust van dat dit een Scottish fold is. Verderop in dit artikel lees je waarom we dit ras niet meer zullen gebruiken in uitingen.

Wij waren ons hier niet bewust van, maar hebben deze posts inmiddels verwijderd. Als Frankwatching willen we namelijk niet (ook indirect niet) bijdragen aan de promotie van dieren die lijden.

Beeldgebruik

Nu hebben wij in onze interne afspraken rondom beeldgebruik opgenomen dat wij beelden van deze dieren achterwege gaan laten. En voor een laatste keer gebruiken we zulke beelden in dit artikel alsnog, maar alleen om te kunnen laten zien om welke honden- en kattenrassen het gaat.

Met dit artikel willen we onze lezers graag op de hoogte brengen van de honden- en kattenrassen waar het om gaat, in de hoop ook jou er bewust van te maken waarom je deze rassen liever niet wil promoten. Het gaat om de volgende 8 honden- en kattenrassen.

1. Scottish foldscottish fold kat beeldgebruik van dieren met schadelijk uiterlijk

Als je deze kat ziet, denk je meteen: wat schattig! Logisch, want ze zien er ook schattig uit met hun gevouwen oortjes en grote uilen-ogen. Helaas schuilt er achter deze lieve ogen veel leed, wat totaal geen schattig beeld schetst. De gevouwen oren van de Scottish fold zijn het gevolg van een kraakbeenafwijking. Dat is dezelfde afwijking die ook ernstige gewrichtspijn veroorzaakt. Tot voor kort werden deze katten daarop (de oren) gefokt, maar inmiddels is dat in Nederland gelukkig verboden.

2. Perzische katperzische kat - dieren met schadelijk uiterlijk

Dit diertje komt je misschien wel bekend voor, de Perzische kat. Ze zijn gefokt op hun platte snuiten. Maar wat de liefhebbers er zo leuk aan vinden, kan een hel zijn voor de kat zelf. De neusgaten zitten vaak (gedeeltelijk) dicht, waardoor het dier met veel moeite ademt. De korte snuit kan ernstige kwalen opleveren, zoals uitpuilende ogen, een schele blik, oogzweren of een waterhoofd. Gelukkig is ook het fokken van katten met een extreem korte snuit in Nederland inmiddels verboden. Toch blijft het goed om bewustzijn te creëren en de Perzische kat niet meer in uitingen te gebruiken.

3. Sphynx

voorbeeld beeld sphynx / naakte kat

De Sphynx of ‘naakte kat’ kennen we allemaal wel. Door sommigen geliefd, anderen vinden het geen fijn dier om naar te kijken. Kaal gefokte dieren, zoals de Sphynx, missen de bescherming van een vacht intens. Ze hebben het heel snel koud, in de zon verbranden ze en als ze spelen, lopen ze binnen de kortste keren verwondingen op. Daarnaast missen ze de functie van tastharen bij de communicatie en zintuiglijke waarneming, mocht je dit dier willen gebruiken in een post of op je website, denk dan liever twee keer na.

4. Franse bulldog

franse bulldog beeldgebruik bannen

De Franse bulldog met zijn korte snuit is (onder andere bij BN’ers) razend populair vanwege zijn ‘koddige’ uiterlijk en ‘schattige’ gesnurk. Maar, helaas schuilt ook hier weer veel leed achter.

De honden maken een raspend geluid tijdens het ademen. Dat komt doordat er geen ruimte is voor de luchtwegen. Tong en slijmvliezen blokkeren die en daarbij zijn de neusgaten dichtgedrukt. Daardoor hebben de honden het chronisch benauwd, bepaald geen pretje. Daarnaast hebben ze vaak ontstekingen in de neusplooi, hoofdpijn, slaapproblemen, gebitsproblemen, oogaandoeningen en (door hun onnatuurlijke gedrongen bouw) rug- en nekhernia’s.

Het fokken van de Franse bulldog is dan ook niet voor niets verboden in Nederland. Maar dat weerhoudt mensen er helaas niet van om ze te importeren uit het buitenland. Hopelijk stoppen ze hiermee als ze zich bewust worden van het leed onder dit ras.

5. Basset

basset niet gebruiken in beelden/uitingen

Als ik foto’s van een basset zie, kijken ze altijd een beetje zielig. Veel mensen vinden dat dit de hond juist zo aandoenlijk maakt. Maar ook dit aandoenlijke uiterlijk gaat hand in hand met veel medische problemen. De korte, kromme poten zoals je die ook op bovenstaande afbeelding ziet, maakt het dat dit ras moeilijk loopt. De poten zorgen voor heftige gewrichtspijn en artrose op jonge leeftijd.

De lieve lange hangoren die je ziet zijn een bron van oorontstekingen. En door het overvloedig geplooide hoofdvel kan het dier de ogen nauwelijks openhouden, met diverse oogkwalen tot gevolg. Een doorsnee basset krijgt helaas te maken met deze problemen, dat is dan ook de reden dat we deze dieren niet meer moeten promoten.

6. Shar-pei

shar-pei puppies

Ook deze overdadig gerimpelde hond kan door het gewicht van zijn plooien de ogen amper openhouden. Toen ik onderstaande voor het eerst las schrok ik ervan, ze lijden ontzettend onder dit uiterlijk.

Het ooglid van de dieren krult naar binnen, waardoor de haren in de ogen prikken en het hoornvlies aangetast raakt. Om dit te voorkomen krijgen de puppy’s vaak een tijdje tacks: draadjes die door het ooglid heen gaan en aan een plooi worden vastgemaakt, om de oogleden naar buiten te rollen. De huidplooien zorgen vaak ook nog voor stinkende en pijnlijke ontstekingen.

Vreselijk, toch? Een goede reden om ook deze diertjes niet meer te promoten.

7. Mopshond

beeld van mopshond niet verspreiden

De mopshond is bijzonder populair en lijkt een beetje op die andere populaire hond uit dit lijstje: de Franse bulldog. Ze lijken niet alleen op elkaar, maar ervaren ook dezelfde problemen.

Ook de mopshond kampt met veel problemen door een onnatuurlijk gedrongen bouw en een te korte snuit. Continue ademnood, oogziektes, gebitsproblemen… Natuurlijk, het diertje ziet er grappig en lief uit, maar dat uiterlijk is juist de reden van hun leed.

Gelukkig mag de mopshond niet meer worden gefokt, want de hondjes zijn veel beter af met een normale snuit.

8. Pomeriaan of dwergkees

pomeriaan of dwergkees hond

Net als de chihuahua is ook de dwergkees extreem klein gefokt en geplaagd door verhoudingen die steeds verder uit balans zijn geraakt. Zo zijn de hersenen vaak te groot voor de veel te kleine schedel, met een levenslange helse hoofdpijn tot gevolg.

Door verstoorde groei heeft de hond vaak last van een losse knieschijf. En door zijn kleine formaat breekt hij heel snel iets, hierom is spelen met andere honden haast niet mogelijk. Terwijl dat nou juist is wat honden zo graag doen.

Wees je bewust: media-uitingen maken populair

Geploeter, gezwoeg, hoofdpijn, pijnlijke gewrichten… Hopelijk maakt dit artikel je bewust van het leed dat achter deze rassen schuilt en waarom ze niet populair zouden moeten zijn. Dierenartsen hebben hun handen vol aan deze rassen, maar de vraag bij fokkers blijft bestaan.

Wat daar zeker niet bij helpt, is het zien van deze ongezonde honden- en kattenrassen in reclames en andere media-uitingen. Wees je als organisatie er daarom van bewust: vertoning draagt bij aan de populariteit van de dieren, zelfs als ze zichtbaar ongelukkig zijn.

Wat kun je wél doen?

Wat al enorm helpt: er komt een houdverbod voor honden en katten met schadelijke uiterlijke kenmerken. Piet Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, heeft dat begin dit jaar aangekondigd.

Verder kun je beeldgebruik van deze dieren vermijden als je weet om welke dieren het gaat. Gebruik het liefst beelden van gezonde dieren. Twijfel je? Dit artikel helpt je daar hopelijk bij. Ook kun je er meer over vinden in het advies van Dier&Recht over media-uitingen van huisdieren.