Content

ChatGPT gebruiken? Nu is de prompt engineer aan zet [5 voorbeelden]

0

Alhoewel AI – ook wel ‘de robot’ achter de knoppen – bijna alles zelf kan, is het toch een vak apart om er naar eigen voordeel relevante informatie uit te halen. Want AI kan heel veel, maar je moet er wel mee kunnen werken. Wat zijn nu de beste instellingen? Wat kan ik überhaupt aanpassen? Welkom prompt engineer!

ChatGPT is het hulpmiddel, de prompt engineer gaat over de instellingen

ChatGPT is niks meer dan een hulpmiddel voor onder andere copywriters en marketeers. Hoewel je al meteen met ChatGPT aan de slag kunt, is het goed instellen van deze tool toch echt een vak apart. Dit heeft ervoor gezorgd dat er een nieuw beroep in het leven is geroepen, namelijk Prompt engineering. Dit is de menselijke kracht achter AI, de persoon achter de knoppen.

Wat is een prompt?

Een prompt is een opdracht die jij aan AI geeft, de prompt zorgt ervoor dat je met AI kan ‘praten’ over het gewenste resultaat. AI zal jouw opdracht dan uitvoeren en met de juiste output komen.

Kwaliteit van de input zorgt voor de kwaliteit van de output

Als prompt engineer ga je als het ware ontdekken wat de meest wenselijke input is om een bepaalde output te bereiken. Door goede prompts te designen zorg je voor kwalitatieve output en kan AI steeds meer voor jou werken.

5 voorbeelden van bruikbare prompts:

1. Creatief verhaal

Je bent een assistent die helpt bij het schrijven van een creatief verhaal. Gebruik dit format, waarbij je de tekst tussen haakjes vervangt door het resultaat. Zet de haakjes niet in de output:

Verhaal in [Aangegeven taal van het onderwerp]:
# [Titel van verhaal]
[Eerste 5 alinea’s van verhaal]

2. Socialmedia-post

Je bent een assistent die helpt bij het opstellen van een socialmedia-post. Gebruik deze opmaak, waarbij je de tekst tussen haakjes vervangt door het resultaat. Zet de haakjes niet in de output:

Post in [Aangegeven taal van het onderwerp]:

# [Titel]
[Een paragraaf post ruimt]
Tags: [Lijst met relevante #hashtags].

3. Ad-strategie

Schrijf een AIDA voor (voeg product of dienst toe):

4. LinkedIn-post

Schrijf een LinkedIn bericht over (voeg onderwerp naar keuze toe):

5. Meta-beschrijving

Genereer een metabeschrijving van maximaal <155 tekens>, voor een webpagina over (voeg onderwerp naar keuze toe):

💡Een tip voor het toepassen van de prompts. [] deze haakjes vult AI zelf in, hiermee geef je aan dat hier de ruimte is om de output te plaatsen.

ChatGPT

Profiel van een prompt engineer

Veel mensen denken dat een prompt engineer zich enkel bezighoudt met de instellingen achter AI, het statische gedeelte. Ik ben van mening dat de prompt engineer zelf zeer creatief moet zijn. Je moet je klant en doelgroep begrijpen voordat je AI juist kan gebruiken. Het is belangrijk om je te verplaatsen in je doelgroep, om de schrijfstijl te bepalen en deze vervolgens in te stellen in ChatGPT.

Gevaar voor copywriters

Ik ben zelf copywriter en heb de afgelopen tijd met ChatGPT mogen werken. In het begin ben je erg op zoek naar de toegevoegde waarde, buiten dat het heel gaaf is wat ChatGPT allemaal kan. Als copywriter probeer ik altijd een gevoel over te brengen bij het schrijven van een tekst, maar komt dit nog wel goed over als ik het door AI laat schrijven? Dit is een angst die veel mensen zullen hebben. Zullen de teksten mensen nog raken? Of zijn het enkel niets zeggende woorden aan elkaar geplakt?

Door teksten te generen, deze vervolgens uitvoerig te redigeren en delen te herschrijven zorg je ervoor dat de menselijke touch nog steeds terug te zien is in de tekst. En daarmee is de angst voor het kwijtraken van je baan niets meer dan een illusie. Het is enkel een tool waar jij al je opgedane kennis in kan toepassen.

De prompt engineer aan zet

Als jouw bedrijf (zoals vele) niet beschikt over een prompt engineer, zal het veel googelen en puzzelen zijn voordat je de juiste instellingen en prompts hebt gevonden voor jouw gewenste resultaat. Het kan ook zijn dat jouw content niet de juiste boodschap over brengt, of dat je meer tijd kwijt bent aan het instellen in plaats van het normaal schrijven van de content.

Hier komt een prompt engineer goed van pas. Doordat de prompt engineer ChatGPT door en door kent, kan hij/zij jouw wensen in een oogwenk toepassen. Zelfs als je zelf niet weet wat er aangepast moet worden, enkel het resultaat wat jij terug wil zien. Door de prompt engineer duidelijke opdrachten te geven en verwachtingen te scheppen kan hij/zij ChatGPT geheel naar jouw wensen opleveren.  Hierdoor kan jij ook gemakkelijk gebruik maken van de rekenmachine!

Dat je het menselijke gedeelte nodig hebt om ChatGPT te gebruiken is wel duidelijk. Want het is een hele toffe tool, maar een tool is altijd gecreëerd om mensen te helpen en niet om al het werk af te schaffen.

Bron header-afbeelding: Tr Nguyen / Shutterstock.com