Bloggen verandert drastisch: zo ga je mee met de tijd

Ben je een beetje actief in de wereld van marketing, dan heb je vast opgemerkt dat dingen er tegenwoordig wat anders aan toegaan. De blog is niet langer een middel om je klantenkring te informeren of om nieuwe klanten aan te trekken. Naast je lezers, heb je nu ook de AI-overviews, voice assistants en traditionele zoekmachines tevreden te stellen. De opkomst van zero-click–resultaten, en de explosieve groei van voice search, gooit voor veel bloggers roet in het eten. Contentmarketing verandert drastisch en in dit artikel neem ik je mee in:
- Waarom een tl;dr essentieel is voor gebruikers en zoekmachines;
- Hoe je omgaat met E-E-A-T;
- De kracht van conversational long-tail keywords en FAQ-secties;
- Technische SEO om je website snel, indexeerbaar en optimaal werkend te maken;
- Contentcreatie met pillar pages en topic clusters;
- Hoe je AI-tools slim inzet, maar ook je eigen stem laat horen;
- Fouten die je absoluut moet vermijden;
- Een praktisch stappenplan van idee tot publicatie.
Wat is tl;dr en waarom geeft het je lezer richting?
Tl;dr staat voor ’too long didn’t read’ en betekent dus niets meer dan een samenvatting. Je geeft je lezers direct de kernpunten uit je artikel, zodat ze snel de tekst kunnen scannen als ze een tekort aan tijd of ,in the worst case, interesse hebben. Zo’n kort uittreksel verbetert de gebruikerservaring, want bezoekers zien in één oogopslag of de inhoud aansluit bij hun zoekintentie. Bovendien gebruiken de zoekmachines deze tl;dr’s als bron voor featured snippets en voice search-antwoorden.
Het blijkt dat de tl;dr summary de conversies verhoogt met zo’n 33%, simpelweg omdat gebruikers direct de knoop doorhakken. Ga ik hier weg of onderneem ik actie en koop, lees of deel ik deze pagina? Door een tl;dr op te nemen, verhoog je de betrokkenheid én de kans dat je prominent in Google’s answerbox naar voren komt.
De evolutie van search
Zero-click en AI-overviews
Steeds meer zoekopdrachten leveren flink in op clicks. In Nederland wachten we nog vol verwachting op Google’s AI-overviews, maar in de landen om ons heen geeft de heersende zoekmachine al direct antwoorden bovenaan de pagina. Deze zero-click-zoekresultaten halen informatie uit verschillende bronnen en combineren de beste elementen tot één helder antwoord. Wil je hierin genoemd worden? Dan moet jouw content precies dat kernantwoord leveren. Gevolgd door verdieping en context, maar alsnog lijkt er een zekere mate van willekeurigheid in de AI-overviews verwerkt te zitten.
Voice search on the rise
Voice assistants nemen toe in populariteit. Wereldwijd gebruikt ruim 20,5% van de internetgebruikers voice search, wat in de Verenigde Staten het aantal gebruikers geschat op 153,5 miljoen! Compacte antwoorden, een heldere structuur en ‘mensentaal’ is onmisbaar, wil je via Siri, Google Assistant en Alexa gevonden én opgelezen worden.
E-E-A-T: wat kun je zelf doen?
Google’s Search Quality Rater Guidelines omschrijven exact dat content geschreven door iemand met aantoonbare ervaring en autoriteit de beste kans heeft om te ranken. Maar wat betekent dat eigenlijk?
- Experience: deel cases, klantprojecten en concrete voorbeelden uit de praktijk;
- Expertise: verwijs naar je opleiding, certificaten of eigen publicaties;
- Authoritativeness: link naar gerenommeerde externe bronnen, vakbladen of partners;
- Trustworthiness: wees transparant en duidelijk over je bronnen en beschrijf je onderzoeksproces.
Maak een korte auteursbio met foto en linkjes naar je socials en relevante publicaties. Hiermee zet je jouw geloofwaardigheid kracht bij én vergroot je de klik- en leestijd.
Conversational long-tail keywords en FAQ-secties
Natuurlijke vraag-antwoord patronen
Voice search en de explosieve opkomst van AI zorgen voor een focus op how-vraagstukken: ‘Hoe schrijf ik een AEO-vriendelijke blog in 2025?’ Verwerk deze zinnen letterlijk in je H2-koppen en inleidingen, zodat je direct inspeelt op de spoken queries.
FAQ-secties voor featured snippets
Een FAQ-sectie wordt veelal gebruikt als afsluiting van een blog, maar ik daag je uit om de vragen gewoon in de tekst te beantwoorden. Dit vergroot de gebruiksvriendelijkheid en zorgt ervoor dat alle vragen al lezenderwijs beantwoord worden. Dat maakt het boeiender dan zo’n blokje onderaan elk artikel dat je ever leest.
FAQ staat trouwens voor veelgestelde vragen en dit overzichtje bevat H3-vragen en antwoorden korter dan 30 woorden. Dit compacte vraag- en antwoordspel helpt voice assistants en featured snippets vorm te geven. Google gebruikt deze lijstjes vaak als bronnen voor People Also Ask.
Structuur en technische SEO
Heldere hiërarchie met HTML-headers
Elke pagina moet een passende H1-titel hebben. Deze titel bevat het hoofd-keyword, waarna je het artikel verder vormgeeft met H2-tussenkoppen en H3-koppen voor de subvragen. Deze logische opbouw helpt zoekmachines te begrijpen hoe pagina’s zijn opgebouwd. Dit maakt het indexeren makkelijker, maar daarbij geeft het gebruikers ook houvast.
Schema markup voor richt results
Schema-types helpen je om je content te labelen. Implementeer structured data in passende categorieën, zoals Article, FAQ-page, HowTo, Events of Local Business. Je hebt hierdoor een veel grotere kans dat je wordt opgenomen in rich results en voice answers. Test je markup met de Google Rich Results Test.
Contentstrategie: pillar pages & topic clusters
Wil je AI-overviews en zoekmachines overtuigen van jouw autoriteit op bepaalde topics, dan is een overtuigende structuur belangrijk. Dat betekent een aantal pillar pages per site en daaronder enkele topic clusters:
Wat is een pillar page?
Een pillar page is een uitgebreide long-form-gids van minimaal 2000+ woorden, die een thema op jouw site volledig uitdiept. Deze pagina functioneert als centrale hub voor al je content over een topic. Op zo’n pillar page staan sowieso de volgende elementen:
- Een inhoudsopgave (TOC), die in een klik je naar de juiste sectie brengt;
- Subtopics aanhaalt met interne links naar de meer in-depth-artikelen;
- Waardevolle data, visuals en casestudies.
Een goede pillar page zorgt voor een ranking op duizenden keywords en trekt veel backlinks aan, aldus Backlinko.
Wat zijn content clusters?
Content clusters vallen onder pillar pages, die elk een apart deel van het hoofdthema belichten. Wat de eigenschappen van deze clusters zijn?
- Interne link van de cluster posts naar de pillar page. Vergeet niet de beschrijvende anchor-tekst én link de cluster posts onderling ook aan elkaar, indien relevant. Hiervoor zorg je voor een heerlijke portie link equity in je content hub;
- De cluster posts bevatten doorgaan tussen de 800 en 1200 woorden, waarin je volledig duikt in één long-tail keyword of een zoekvraag;
- Vergeet de tl;dr bovenaan het artikel niet en voeg relevante visuals en praktische tips toe, zodat je de bezoeker optimaal ondersteunt.
Deze optimale navigatiestructuur verbetert je crawlbaarheid, link equity én maakt jou de onbetwiste expert op deze topics.

Deze afbeelding is gegenereerd door ChatGPT
Core Web Vitals en mobile first
Technische SEO is eigenlijk een losstaand topic, maar ik wil toch een paar dingen even aanhalen. Meer dan 27% van de voice searches wordt uitgevoerd via mobiele devices. Om je gebruikers optimaal te laten landen op jouw pagina’s moet je zorgen voor:
- Een laadtijd onder de drie seconden door afbeeldingen te optimaliseren en onnodige scripts te beperken;
- Vlekkeloze aanpassing van je design op alle schermformaten;
- Monitoren en corrigeren van de Core Web Vitals (je weet wel, die eindeloze LCP, FID en CLS).
Veelgemaakte fouten en valkuilen
- Keyword stuffing: dit wordt zwaar bestraft en schaadt de leeservaring;
- Duplicate content: copypaste is nooit het juiste pad om te bewandelen;
- Volledige AI-teksten: automatisch gegenereerde teksten zonder menselijke hand worden door Google gezien als spam;
- Voice search negeren: je mist een doelgroep die de komende jaren alleen maar zal groeien;
- Technische SEO verwaarlozen: dit leidt tot trage, onveilige sites met super hoge bounce rates.
AI-tools inzetten zonder je eigen stem te verliezen
We weten inmiddels wel dat je nooit AI-output 1-op-1 moet kopiëren. Voeg altijd je eigen kennis, ervaring en cases toe. Verrijk je content met anekdotes en authentieke inzichten. Laat je eigen stem horen, behoud je karakter en creëer je unieke, waardevolle content. AI-modellen, zoals ChatGPT, Claude en Gemini zijn geweldige assistenten voor:
- Zoekwoordenonderzoek: ‘Geef 10 long-tail keywords voor ’topic X’
- Outline en structuur: ‘Maak een H2-/H3-structuur voor een gids over tuinkabouters’
- Eerste drafts en meta-descriptions.
Schrijf jouw blogs zo: van idee tot publicatie
Wat ik iedereen kan aanbevelen is het volgende contentproces, dat ik zelf met succes al maandenlang inzet voor mijzelf én onze klanten:
- Start met onderzoek doen naar keywords, zoekvragen en maak een content gap-analyse. Gebruik tools als AnswerThePublic en AlsoAsked.
- Bepaal onder welke pillar page en content clusters de blog komt te vallen.
- Neem een video op (met Loom bijvoorbeeld) en vertel hier alles wat je weet over het topic en wat je in de blog wilt omschrijven.
- Upload het transcript in een AI-tool, zoals ChatGPT, en werk op basis van dit transcript een eerste draft uit.
- Update de draft met je eigen expertise, tone of voice en visuals. Vergeet ook niet de FAQ’s en de tl;dr’s.
- Upload je blog, doe je ding met Google Search Console en deel via de nieuwsbrief en je socials.
- Update elk half jaar (afhankelijk van het topic), zodat het relevant, waardevol en actueel blijft.
Een blog die in 2025 scoort, combineert je persoonlijke point of view met AI-power. Omarm E-E-A-T, pas conversationele SEO toe en streef technische perfectie na. Maar bovenal: ga voor een slimme contentstructuur, die zoekmachines, lezers en AI overtuigt. Vergeet de kracht van een beknopte tl;dr niet en haal het maximale uit je engagement, conversies en de wereld van vindbaarheid.