De nieuwste updates in Google Ads: alles draait om AI, Search & YouTube

Tijdens Google Marketing Live 2025 stond één ding centraal: AI, Search en YouTube vormen samen dé ontdekkingstool van vandaag. Google legde dit jaar de nadruk op de veranderende klantreis en hoe marketeers hier effectief op kunnen inspelen met de nieuwe features en oplossingen. Vergeleken met vorig jaar zijn er opvallend veel nieuwe updates aangekondigd – mogelijk gemaakt door AI en Google Gemini. In dit artikel neem ik je mee in de highlights van Google Marketing Live 2025.
Search en YouTube: de “Discovery Powerhouse”
Voordat we de updates induiken, viel mij één ding direct op: Google stond dit jaar expliciet stil bij de veranderende klantreis. Volgens Google zijn traditionele marketingfunnels achterhaald. In plaats daarvan draait het om realtime aanwezigheid in een klantreis die bestaat uit een combinatie van zoeken, streamen, scrollen en shoppen. De reis is niet meer lineair, maar een voortdurende ontdekkingsreis.
En volgens Google zijn er maar twee platformen die merken in elk moment van die klantreis kunnen verbinden met consumenten: Search en YouTube. Om dat te kunnen doen via advertenties, zijn er veel nieuwe updates in Google Ads aangekondigd.
Advertenties in AI overviews & AI mode
AI overviews worden wereldwijd veel gebruikt om snel antwoord te vinden. De nieuw geïntroduceerde AI Mode zal zelfs de meest complexe vragen kunnen beantwoorden. En omdat deze features zo vaak gebruikt worden en gebruikers helpen in de zoektocht naar informatie, gaat Google nu ook advertenties laten zien op beide platformen. De redenering van Google is als volgt:
Als je informatie zoekt, zit er waarschijnlijk ook een koopintentie achter. Door relevante advertenties eerder in het ‘discovery’-deel van de klantreis te laten zien, helpt Google gebruikers om te vinden wat ze zoeken en gelijk te kopen.
Adverteerders die gebruikmaken van Performance Max (PMax), Shopping en Search-campagnes met brede zoekwoorden, komen automatisch in aanmerking voor advertentievertoningen in AI overviews en AI mode.
Opmerkelijk: Google erkende voor het eerst publiekelijk dat AI overviews kunnen zorgen voor minder organisch (SEO) verkeer naar websites. Tegelijkertijd gaven ze aan dat de kwaliteit van het verkeer dat wél doorklikt hoger is – gebruikers spenderen meer tijd op de site. Het advies van Google? Focus op het maken van nuttige, betrouwbare content die gericht is op mensen. Dat hoeft niet alleen tekst te zijn. Ook afbeeldingen en video’s spelen hierin een rol. Webshops worden geadviseerd om hun productcontent te optimaliseren.
Nieuwe Shopping-ervaringen
Naast de vertrouwde Shopping-advertenties, introduceert Google een aantal opvallende nieuwe functies:
- Virtuele pasmogelijkheden: dankzij de nieuwe Try On-technologie kun je kleding virtueel passen met een geüploade foto van jezelf.
- Agentic actions: zie je een leuk product maar is het nu te duur? Dan kun je een actie instellen waarbij Google het automatisch voor je koopt zodra het binnen jouw budget valt. Google rekent dus automatisch af voor jou!
- Interactieve video-advertenties: binnen zoek- en shoppingresultaten worden binnenkort vaker video’s vertoond. Je kunt direct in de advertentie klikken en de producten van het bedrijf bekijken zonder Google te verlaten.
Van Power Pair naar Power Pack
Vorig jaar werd er geadviseerd om te werken met de Power Pair (Search + PMax). Dit jaar wordt er geadviseerd gebruik te maken van de Power Pack om effectief te adverteren. De Power Pack bestaat uit:
- DemandGen: voor visuele advertenties op YouTube, Gmail en Discover.
- AI Search Max: deze nieuwe feature, is wereldwijd in beta vanaf mei 2025. Hiermee kun je keywordless targeting inschakelen binnen je Search-campagne. Google gebruikt je zoekwoorden, creatives en URLs als input om nieuwe relevante zoektermen te vinden
- Performance Max: het alles-in-één campagnetype waarmee je op meerdere Google-kanalen tegelijk kunt adverteren. Goed nieuws: er komt meer inzicht in welke kanalen, zoektermen en advertentiecomponenten (zoals koppen en beschrijving) presteren.
Daarnaast introduceerde Google “Smart bidding exploration.” Als je gebruikmaakt van een ROAS-gedreven biedstrategie, zul je gebruik kunnen maken van deze functie. Hiermee zal het systeem flexibeler omgaan met je ROAS-doelen om op zoek te gaan naar potentiële zoekopdrachten. Het zorgt ervoor dat je competitiever kunt bieden op waardevolle zoekopdrachten die je anders misschien had gemist door je huidige bod-instellingen. Deze functie is nog niet uitgerold. Het is onduidelijk wanneer die wel beschikbaar is.
Creatief adverteren met AI-tools
Op creatief vlak werd ook veel aangekondigd. Google introduceert:
- Veo & Imagen: AI-tools waarmee je eenvoudig indrukwekkende video’s en visuals kunt creëren.
- Creator Partnerships Hub: daarmee vind je snel geschikte YouTube-creators voor potentiele samenwerkingen.
- Asset Studio: een centrale plek waar alle creatieve assets en tools samen zullen komen. Dit wordt binnenkort gelanceerd.
AI-ondersteuning voor marketeers
Google breidt ook zijn agentic capabilities uit. Twee jaar geleden lanceerde Google de conversational experience, waarbij je een chat aan kon gaan met Google om je campagne vorm te geven en te bouwen. Deze functie wordt uitgebreid. Het wordt zo slim dat het marketeers kan ondersteunen met onboarding, campagne creatie en troubleshooting binnen Google Ads én Google Analytics.
Later dit jaar zal ook de Marketing Advisor gelanceerd worden. Dit is een AI-agent in de Chrome browser die je proactief helpt met strategie, problemen opspoort en zelfs zelfstandig campagnes aanpast.
Persoonlijk vind ik deze laatste ontwikkeling wel spannend. Gaat dit ten koste van de rol van de SEA-specialist? Het lijkt er eerlijk gezegd wel op.
Wat staat er allemaal op ons te wachten?
Het aantal nieuwe functies is indrukwekkend. Dankzij AI kunnen ze tegenwoordig bijzonder snel worden ontwikkeld en uitgerold. Wat mij opvalt is dat Google focust op relevante, interactieve advertenties, en dat al vanaf het begin van de klantreis.
De uitdaging voor ons marketeers? Zorgen dat de content (video, afbeelding én tekst) spot-on is. Gebruik de tools die je hebt, maar blijf zelf ook nadenken. Formuleer eerst een duidelijke strategie, leer je doelgroep echt kennen, duik de data in en kies de juiste campagnes voor jouw doelstelling. Als dat allemaal duidelijk is, dan kun je helemaal los met het testen van al deze toffe nieuwe features!
Ik ben benieuwd, welke nieuwe feature vind jij het meest interessant?
Bron header-afbeelding: Daniel Pawer / Shutterstock.com