Ultiem overzicht: dé must-read artikelen over AI voor een kickstart na de zomer

Bijblijven met AI, dat is één van de meest gehoorde uitdagingen die ik van marketeers en communicatieprofessionals hoor. Elke dag zijn er wel nieuwtjes en updates te vinden die om je aandacht schreeuwen. De veranderingen in het zoekgedrag, AI-agents, handige tools, tips voor productiviteit, strategie, AI-beleid en meer… In deze summerread bespreek ik de belangrijkste Frankwatching-artikelen en AI-thema’s tot nu toe. Zo kun jij relaxed bijtanken én je alvast slim voorbereiden op de rest van 2025!
- 1. SEO vs. GEO: hoe AI-chatbots het zoekgedrag veranderen
- 2. Verhoog je productiviteit met AI-tools als Copilot en ChatGPT
- 3. Hoe zet je AI-agents in voor marketing en werkautomatisering?
- 4. Hoe AI je helpt met contentcreatie, visuals en creatieve toepassingen
- 5. De invloed van AI op jouw strategie, beleid en skills
Altijd op de hoogte blijven van het laatste AI-nieuws/artikelen? Ik praat je maandelijks bij in de themanieuwsbrief AI, Tech & Trends.
🎧 Liever luisteren? Check de podcastversie
Luister je liever dan je leest? Laat je door 2 AI-hosts in 8 minuten bijpraten over deze summerread, gegenereerd door NotebookLM.
1. SEO vs. GEO: hoe AI-chatbots het zoekgedrag veranderen
De opkomst van AI zorgt voor veranderingen in hoe mensen zoeken. We krijgen bij het zoeken in Google, ChatGPT, Bing, Perplexity en andere tools steeds meer kant-en-klare antwoorden, waardoor we niet hoeven door te klikken. Dat heeft gevolgen voor het zoekverkeer naar je website. SEO (Search Engine Optimization) moet worden aangevuld met GEO (Generative Engine Optimization). De volgende artikelen helpen je op weg bij deze veranderingen.
De tijd van ‘even googelen’ is voorbij: zo word je door AI-chatbots vermeld
Zoekmachines veranderen steeds meer in antwoordmachines, mede door de opkomst van AI-tools zoals ChatGPT en Perplexity. Wat betekent deze verschuiving voor merken, zichtbaarheid en marketing? Katrien Vandeur (Specialist Digitale Media) gaat in dit artikel dieper in op waarom het traditionele zoekmodel aan alle kanten kraakt en hoe bedrijven zich moeten aanpassen aan een wereld waarin converseren het nieuwe zoeken is. Ze geeft daarbij 5 heldere strategieën.
Pas je SEO-strategie aan: 5 inzichten uit een GEO-experiment
In het artikel van Katrien krijg je een goed overzicht van de uitdagingen, maar inmiddels experimenteren SEO-experts volop met GEO. Rick Zuidbroek (eigenaar-partner bij DoubleSmart) testte met 20 sites hoe je vindbaar wordt in AI-zoekmachines. De resultaten:
- semantische HTML boven techniek
- snelheid van indexatie (‘first indexed’) is doorslaggevend
- niche-expertise telt zwaarder dan domeinautoriteit
- AI waardeert unieke content boven herkauwde informatie
- brand mentions winnen het van backlinks.
Lees dit artikel goed door en bedenk: wat ga jij de komende maanden doen?
Wat Google’s AI Overviews betekenen voor SEO, helpful content & contentmarketing
Sinds kort is AI Overviews definitief in Nederland en België uitgerold. Contentexpert Chantal Smink biedt in dit artikel goed inzicht in de nieuwe AI-snippet van Google. Lukraak wat teksten publiceren rondom keywords is passé. Ze introduceert QPAFFCGMIM (Questions, Problems, Alternatives, Fears, Frustrations, Concerns, Goals, Mythes, Interests en Misunderstandigs) als checklist om diepere klantvragen te raken. Je moet content (en denk daarbij ook aan video’s) gaan maken die beter en waardevoller is dan Google zelf al kan delen, om die klik naar je site te verdienen.
Het maken van content is nu leuker dan ooit. De partijen die zich het beste kunnen aanpassen, zijn zoals altijd de winnaars. – Chantal Smink
AI Overviews: de laatste cijfers & tips voor jouw strategie
SE Ranking analyseerde voor de definitieve uitrol van AI Overviews meer dan 100.000 zoekwoorden in Nederland. En zag CTR-dalingen zodra AI-overviews verschenen. Het advies van Patrick Heijmans (marketingdirecteur-director bij Webwinkelcommunity): monitor verkeersveranderingen en kies je aanpak. Optimaliseer voor AI Overviews of focus juist op zoekwoorden die géén AI Overviews activeren.
Google’s nieuwe AI Mode is de volgende stap in intelligent zoeken
In de VS experimenteert Google met AI Mode, dat een stapje verder gaat dan AI Overviews. Zoekers krijgen daarbij antwoorden, bronnen en vervolgvragen in één flow te zien. Een beetje vergelijkbaar met ChatGPT dus. Thijme van Brakel (marketeer bij COO Digital) duikt in zijn artikel dieper in de werking en impact van AI Mode.
ChatGPT Shopping: de nieuwe concurrent voor Google Shopping?
Als je in ChatGPT zoekt, kun je nu ook shoppingresultaten zien, direct in de chat interface. Deze nieuwe winkelexperience is een directe concurrent voor Google (die ook niet stil blijft staan, lees hier de nieuwste updates voor Google Ads). Wat betekent deze ontwikkeling voor webshops, wat zijn de plus- en minpunten van ChatGPT Shopping, en wat kun je doen om er zichtbaar te worden? Lees daarvoor dit artikel van digital marketing strateeg Michelle de Zeeuw.
2. Verhoog je productiviteit met AI-tools als Copilot en ChatGPT
“I want AI to do my laundry and dishes, so I can do art and writing, not for AI to do my art and writing so that I can do my laundry and dishes.” Ik denk nog vaak terug aan deze quote van Joanna Maciejewska op X. Voorlopig hebben we nog geen robot die ons huishouden overneemt, maar je kunt wel al op andere manieren AI wat taakjes laten overnemen of tijd besparen in je gebruik van AI. Zodat jij tijd overhoudt voor het leukere werk. Hieronder een aantal tips.
Slimmer werken met Copilot in Word, Excel, Outlook & meer
Gebruik je Microsoft 365? Pieter Fokkema (directeur bij Startel) deelt in dit artikel concrete voorbeelden en handige prompts om met Copilot vergaderingen samen te vatten, inzichten uit Excel te halen en je inbox op te ruimen.
Tasks in ChatGPT: dit kun je ermee
De Tasks-functie verandert ChatGPT in een persoonlijke assistent die geplande taken voor je uitvoert: van dagelijkse nieuwsbrief-briefings tot wekelijkse taaltraining. De kracht zit niet in standaard to-do’s, maar in geplande opdrachten. Slimmerwerken-expert Arjan Broere deelt praktijkvoorbeelden en zijn ervaringen.
ChatGPT-sneltoetsen: versnel je workflow met custom shortcuts
Wist je dat je niet telkens dezelfde prompts hoeft te typen? Met custom instructions maak je slash-commands (bijvoorbeeld /kw, /blog, /aida) die lange prompts vervangen en consistente output opleveren. Mark Westra (marketingmanager bij Fygi) laat in dit artikel zien hoe je eigen sneltoetsen instelt, deelt voorbeelden en tipt om sets te onderhouden in een tekstbestand wegens het karakterlimiet. Met 30% tijdswinst en betere output als resultaat.
Prompt engineer word je zo: 6 stappen
Goede opdrachten aan AI geven is een kunst. Hoe moeilijk is prompten en hoe snel kun je het leren? Ronald Faas (docent-lecturer bij Rotterdam Business School – Hogeschool Rotterdam) bespreekt in dit artikel de belangrijkste stappen om succesvoller te prompten. Ook deelt hij concrete oefencases.
Dé tip om meer uit je ‘gedraag je als’-prompt te halen
Als je een prompt geeft aan AI, gebruik je al vaak een rol. Je vertelt daarbij welke rol de AI-tool moet aannemen: een SEO-expert, een data-analist, een marketeer met 20 jaar ervaring… Promptoloog Bob Ballings laat je in beter nadenken over deze rollen en hoe je daar slimmer en creatiever mee om kunt gaan.
AI beter laten redeneren? Probeer Chain-of-Thought prompting
AI-modellen zijn goed in het schrijven van teksten, maar hebben moeite met complexere problemen. AI-expert Jan Scheele laat in dit artikel zien hoe je ze dwingt om stap voor stap na te laten denken. Door het model eerst tussenredeneringen te laten uitschrijven, krijg je transparanter en stabieler antwoordgedrag. Handig!
3. Hoe zet je AI-agents in voor marketing en werkautomatisering?
2025 is het jaar van de AI-agents. Je ziet steeds meer voorbeelden voorbij komen, van geautomatiseerde flows tot aan zelfs een compleet AI-reclamebureau. Hoe ziet ons toekomstige werk eruit met deze agents en hoe werken we op dit moment in de praktijk? Lees daarvoor de volgende artikelen.
AI neemt het werk over, maar jij stuurt straks de agents aan
AI-expert Danny de Kruijk schetst in dit artikel een nabije toekomst waarin teams hele workflows delegeren aan autonome agents. Daar heb je een Agent Manager voor nodig: iemand die AI-processen ontwerpt, test en optimaliseert. Ben jij voorbereid op de toekomst?
Agentmanagement wordt de nieuwe Excel-vaardigheid – Danny de Kruijk
AI-agents voor marketeers: een hype of realiteit?
AI-agents klinken in theorie ideaal: met een druk op de knop maken zij je wekelijkse rapportages, social posts en optimaliseren ze je campagnes. Maar werkt het echt al zo? In de praktijk blijken ze nog behoorlijk beperkt. Bij hele korte taken hebben ze nu bijna 100% succes, maar bij complexere taken gaat het vaak mis. Het is belangrijk om te weten wat ze wel en niet kunnen en daar slim op in te spelen. Mark Westra geeft je 7 concrete stappen om morgen al te starten met AI-agents.
Manus: een marketing-meesterwerk?
Een van de succesvollere agents die Mark in zijn artikel noemde, is Manus. Jan Scheele testte deze Chinese AI-tool en bespreekt de plus- en minpunten. Zo probeerde hij Manus zijn vakantie te laten boeken, een marketingcampagne te laten maken en een sollicitatieproces te laten automatiseren. Maar dat ging zeker niet vlekkeloos.
4. Hoe AI je helpt met contentcreatie, visuals en creatieve toepassingen
Er zijn talloze tools en tips om creatief met AI te werken. Ik licht een aantal inspirerende artikelen uit die je niet alleen aan het denken zetten, maar hopelijk ook je handen doen jeuken om zelf aan de slag te gaan.
Vibe coding in opmars: met één prompt een app bouwen
‘Vibe coding’ is één van de AI-trends dit jaar. Met prompts bouw je volledige apps via tools als GitHub, Copilot, Cursor AI en Lovable.dev. Hiermee wordt programmeren toegankelijk voor non-developers en verschuift de rol van programmeurs richting architectuur, beveiliging en innovatie. Jan Scheele ziet kansen, maar waarschuwt ook voor ‘technische schuld’ bij ongecontroleerde AI-code. Voor organisaties is het slim om security-audits, code-review-lagen en duidelijke aansprakelijkheid in te bouwen.
13 manieren om AI in te zetten voor contentcreatie
AI hoeft contentcreatie niet over te nemen, maar kan het wel naar een hoger niveau tillen, stelt Julia Helmich (socialmedia-expert en contentcreator bij UvA). Van het omzetten van teksten naar B1-niveau in ChatGPT en Le Chat tot een gegenereerde B-roll in Pika: Julia’s lijst biedt je inspiratie om ook met AI te experimenteren en te ontdekken wat werkt voor jouw workflow.
Juist nu, in een tijd waarin authentieke en waardevolle content steeds belangrijker wordt, ligt de kracht bij mensen, niet bij AI. – Julia Helmich
Napkin AI: de tool die jouw tekst omzet naar ijzersterke visuals
Napkin AI converteert beschrijvende tekst of documenten in een handomdraai naar visuals, zoals infographics en campagneflows. Het werkt snel, heeft een uitgebreide sjabloonbibliotheek, merkconsistentie, je kunt het realtime bewerken en het heeft eenvoudige import en export. AI-expert Kim Pot is fan, maar ze ziet ook nadelen. Toch is het een handige tool om uit te proberen, zeker voor marketeers zonder designachtergrond.
4 slimme AI-tools waarmee je conversie verhoogt & tijd bespaart
Ook voor e-commerce zijn er inmiddels handige AI-tools te vinden die niet alleen je conversie kunnen verhogen, maar ook tijd besparen. Carola Doesburg (Content Marketeer bij Reloadify) tipt 4 AI-toepassingen die de moeite waard zijn: slimme productaanbevelingen, personalisatie met zero- en first-party-data, retentiecampagnes en klantsegmentatie met gedragsdata.
DeepSeek: van imitator naar pionier
Begin 2025 schudde DeepSeek het AI-landschap op. Dit Chinese opensource-model zou slechts voor 6 miljoen euro zijn getraind en presteerde net zo goed of zelfs beter dan de veel duurdere modellen van OpenAI en Google. Jan Scheele bespreekt in dit artikel DeepSeek en hoe het zich onderscheidt van andere AI-modellen.
Het succes van DeepSeek is het bewijs dat open source kan concurreren met dure, commerciële modellen. Het grote geld van big tech blijft voor de doorbraken zorgen, maar open source volgt daarna snel. Dit zorgt voor een gezonder, competitiever ecosysteem. Voor developers heeft het daarnaast voordelen zoals flexibiliteit, lagere kosten en transparantie.
5. De invloed van AI op jouw strategie, beleid en skills
Wat betekenen de veranderingen van AI voor ons vakgebied en skills, hoe zorgen we voor AI-geletterdheid bij onze collega’s en wat vinden we er eigenlijk van als we AI inzetten voor het schrijven van teksten?
Hoe AI marketingcommunicatie verandert: 3 scenario’s
Wat betekent de opkomst van AI voor het vakgebied en voor jouw rol als (marketing)communicatieprofessional? En hoe blijf je relevant in een wereld waar AI steeds slimmer wordt? Irma Machielse (docent & ontwikkelaar Hogeschool Utrecht) schetst 3 toekomstbeelden: hyperpersonalisatie, autonome AI-agents en AI als co-creator. Elk scenario vraagt om een andere rol en voorbereiding.
Zo maak je praktische AI-richtlijnen met je team: 5 belangrijke elementen
Heb jij al op je werk afspraken gemaakt over het gebruik van AI? Het hoeft niet groots en ingewikkeld te zijn, maar wel duidelijk en werkbaar. Kim Pot presenteert vijf elementen die je mee kunt nemen.
AI-geletterdheid is geen keuze meer: zo voldoe je aan de aanbevelingen [4 stappen]
De Europese AI Act vraagt om basiskennis van AI in elke organisatie. Maar hoe voldoe je aan deze wetgeving? Jurist Charlotte Meindersma vertaalt ze naar een actieplan met 4 stappen: identificeren, doelen stellen, uitvoering en evaluatie. Ook geeft ze tips voor zzp’ers en kleine ondernemers.
Ai, betrapt op gebruik van ChatGPT
Een column over de gêne rond gegenereerde AI-teksten: van scripties tot afscheidsspeeches. Désirée Battjes betoogt dat ‘een beetje van jezelf en een beetje van AI’ prima is, maar zorg wel voor een fact-check. Waar ligt voor jou de grens in AI-teksten?
Liever AI-tekst dan onbegrijpelijke tekst. – Désirée Battjes
5 metaskills die AI nooit van je kan afnemen
Maak jij je weleens zorgen over je baan door de komst van AI? Ik wel. Quinten de Graaf (media-adviseur bij Peakfort) stelt dat er 5 menselijke vermogens zijn die AI nooit van ons over kunnen nemen:
- kunnen aanvoelen wat klopt (en wat niet)
- systemen kunnen doorzien
- verbeelden wat er nog niet is
- creatie met betekenis
- flexibel blijven terwijl alles verandert
Houd deze skills in het achterhoofd en blijf jezelf ontwikkelen.
Zo zet je grootverbruiker ChatGPT zo duurzaam mogelijk in
Goed om over na te denken: waar zet je AI wel en niet voor in? Elke prompt die je geeft, kost energie. Hoe kun je er duurzamer gebruik van maken? AI-tools worden (hopelijk) steeds energiezuiniger, maar je kunt kritisch blijven op je eigen gebruik. Alvast een tip van Mirjam van Elst: vraag je af of je bij je taak AI echt nodig hebt of dat je de informatie ook ergens anders vandaan kunt halen. Zoals van de duurzame zoekmachine Ecosia.

Bron: takasu / Shutterstock.com
Deze zomer is een mooi moment om tot rust te komen, te experimenteren met AI en vooruit te kijken. Met het lezen van bovenstaande artikelen ben jij klaar voor het najaar, én daarna!
PS Word je ook weleens gek van de clichéwoorden die AI-teksten bevatten? Doe eens de Irritante AI-taal Bingo met je collega’s! Met 10 bingokaarten die je kunt downloaden.